Czy dobrze ogarniam język?
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
• Strona 1 z 1
Napisane przez Maciek33l » 19 paź 2010, 14:59 Czy dobrze ogarniam język?
Witam.Mam zamiar w przyszłym tyg przyjechać do znajomych gdzieś w okolice Birmingham oczywiście ten wyjazd jest po to żeby znalezć sobie pracę.Ogólnie pomoc mam zapewnioną z ich strony ale ...no właśnie jest jedno ale tyczy się języka.Do szkoły chodziłem i angielskiego się uczyłem więc jakieś podstawy mam.Byłem już we Włoszech i Francji (pracowałem) i wszędzie tam porozumiewałem się po angielsku jak miałem problem z dogadaniem się ale ograniam głównie jakieś podstawy sporo słówek itp. i problem leży w tym,że ten znajomy mi powiedział,że jak przyjadę to zobczaczę,że to co umiem wogóle sie nie przekłada na język ktorym się tam operuje.Pytałem się czy chodzi o jakieś dielekty itp to powiedział,że mniej więcej tak.Po prostu chodziło mu o to,że anglicy używają często innych słówek niż uczą nas w szkole.No i mam pytanie do was jak określić swój poziom opanowania języka? Jestem w stanie powiedzieć troche o sobie,sklep no i takie podstawy pozwalające poruszać się w terenie.w pracy zapytać sie o coś czy poprosić o powtórzenie i temu podobne zwroty też nie będzie problemu.Czy takie podstawy sa wystarczające dla pracodawców chodzi mi o niezbyt wymagającą pracę na początek jak to się mó na zaczepienie się.Będę bardzo wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam
-
- Maciek33l
- Przyczajony
- Reputacja: 0
0
Napisane przez KA i PE » 19 paź 2010, 15:23 Re: Czy dobrze ogarniam język?
jesli byles w stanie dogadac sie w innych krajach to nie widze powodu dlaczego tutaj mialo by byc inaczej. nie pekaj, dasz rade. faktycznie tzw plebs mowi dosc niewyraznie, ale po prostu trzeba sie troche bardziej wsluchiwac.
pozdr
pe
pozdr
pe
-
- KA i PE
0
Napisane przez Maciek33l » 19 paź 2010, 15:34 Re: Czy dobrze ogarniam język?
KA i PE napisał(a):jesli byles w stanie dogadac sie w innych krajach to nie widze powodu dlaczego tutaj mialo by byc inaczej. nie pekaj, dasz rade. faktycznie tzw plebs mowi dosc niewyraznie, ale po prostu trzeba sie troche bardziej wsluchiwac.
pozdr
pe
W sumie dużo więcej rozumiem niż potrafię powiedzieć ale myślę,że to każdy tak ma kto na codzień nie używa języka.Szybko też przyswajam ale nie powiem trochę mnie ten znajomy zasmucił.Trochę sie uspokoiłem po Twoim poście.Dzięki za odpowiedz.Pozdrawiam
-
- Maciek33l
- Przyczajony
0
Napisane przez ewela119 » 19 paź 2010, 15:59 Re: Czy dobrze ogarniam język?
Ja sama teraz ucze sie angielskiego w polskiej szkole tutaj na miejscu i powiem ze faktycznie oni mowia troche inaczej niz nas ucza ale mozna sie dogadac. To znaczy jesli ty powiesz tak jak ciebie nauczyli w szkole to oni ciebie zrozumieja napewno, ty ich mozesz niezrozumiec ale zawsze mozesz poprosic o powtorzenie. Poza tym oni odrazu wylapuja obcokrajowcow i mowia wolniej zwawo gestykulujac takze da sie zrozumiec o co im chodzi :)
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
0
Napisane przez Maciek33l » 19 paź 2010, 18:31 Re: Czy dobrze ogarniam język?
ewela119 napisał(a):jesli ty powiesz tak jak ciebie nauczyli w szkole to oni ciebie zrozumieja napewno, ty ich mozesz niezrozumiec ale zawsze mozesz poprosic o powtorzenie. Poza tym oni odrazu wylapuja obcokrajowcow i mowia wolniej zwawo gestykulujac takze da sie zrozumiec o co im chodzi :)
No ja właśnie mam takie wyobrażenie bo we Włoszech i Francji właśnie tak to wyglądało ;)
-
- Maciek33l
- Przyczajony
0
Napisane przez kamalena » 19 paź 2010, 21:14 Re: Czy dobrze ogarniam język?
wazne, ze chcesz sie uczyc. po przyjezdzie do uk odkrylam, ze z szkole uczyli mnie amerykanskiego dialektu, a nie angielskiego, a slowka sa inne, Jezeli podstay masz i wykarzesz chec nauki to sobie poradzisz. Moim zdaniem podstawa jest przyznawanie sie do niewiedzy, wtedy wiekszosc anglikow sama Ci powie jak powinienes to powiedziec - tak bylo w moim przypadku. W kazdym badz razie powodzenia zycze. :)
-
- kamalena
- Początkujący
- Reputacja: 1
0
Napisane przez Maciek33l » 20 paź 2010, 07:19 Re: Czy dobrze ogarniam język?
Kamalena
Też większość tego co umiem jest w amerykańskm dialekcie.Zobaczymy czy rzeczywistość okaże się dla mnie okrutna :wink: ale mentalnie jestem dobrze nastawiony więc tak łatwo się nie poddam.
Też większość tego co umiem jest w amerykańskm dialekcie.Zobaczymy czy rzeczywistość okaże się dla mnie okrutna :wink: ale mentalnie jestem dobrze nastawiony więc tak łatwo się nie poddam.
-
- Maciek33l
- Przyczajony
0
• Strona 1 z 1
-