Rodos & Kreta

Lubisz podróżować, zwiedziłeś jakieś ciekawe miejsca i chcesz się podzielić przeżyciami, Szukasz informacji lub chętnych na wspólne wyjazdy;

PostNapisane przez Guest » 18 kwi 2013, 02:25 Rodos & Kreta

Wybieramy sie z moja dziewczyna na ktoras z tych wysp jeszcze nie jest to dokonca sprecyzowane na ktora w polowie pazdziernika. Ktos ma jakies rady typu czego unikac co warto zobaczyc, a moze poleci jakies zupelnie inne miejsce????

Pozdrawiam

Guest

MężczyznaPostNapisane przez Darwas » 18 kwi 2013, 07:40 Re: Rodos & Kreta

Na Krecie byłem wyspa ładna wszystko ok,jedynie na co należy zwracać uwagę przy wyborze hotelu to standard.Ja razem z małżonką dostaliśmy szoku gdy tu bukowaliśmy hotel **** czterogwiazdkowy a po przybyciu na miejsce okazało się że te ich oznaczenia różnią się od reszty europy wyszło że będziemy mieszkać w hotelu 2 gwiazdkowym.Druga sprawa to opcja All Inclusive ,bywając wieku hotelach do 23-24 w barze można było wypić piwko czy drinka w tej opcji natomiast w tym hotelu po 22.00 trzeba było już płacić za wszystko w barze.Zwiedzać jest na prawdę co ładne miejskie plaże z wodnymi parkami rozrywki.Co do Rodos mogę napisać po powrocie a wybieram się w sierpniu.
Darwas
Zadomowiony

Reputacja: 58
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez vanilia » 18 kwi 2013, 09:32 Re: Rodos & Kreta

xxxx, a ja polecam Zakhytnos i w zależności co chcecie robić jeśli lubicie czasem poimprezować to Laganas, a jeśli nie to Kalamaki lub Tsilivi. Mnie ta wyspa urzekła. Tak pięknych plaż nie ma na żadnej z jońskich wysp. Warto zobaczyć:
1. Navagio Beach - Plaża Wraku
2. Porto Limonias
3. Xigia Beach - naturalne Spa
4. Keri Caves
5. Blue Caves
6. Dafni Beach
7. Banana Beach - świetne sporty wonde
8. Sarakinado Water Park lub Tsilivi Water Park
9. Wioska Exo Hora - znajduje się tam najstarsze drzewo oliwne na wyspie, liczy podobno 3 000 lat
10. Marathonisi - wyspa żółwi
11. Zatoka Laganas - tu żółwie Careta Careta upatrzyły sobie plaże do składania jaj.

I wiele wiele innych. Auto można wypożyczyć tu za ok 150 Euro na 3 dni. Można wypożyczyć także motorówkę do 30km bez uprawnień. Nurkowie twierdzą, że jest to jedno z najpiękniejszych miejsc do nurkowań, więc warto wziąć lekcje za 50 euro i ponurkować troszeczkę po rafach. Pozdrawiam

Dodano: -- 18 kwi 2013, o 09:37 --

Zapomniałabym jeśli wybierzesz Zakhyntos to nie bierz transferu z lotniska, bardziej opłaca się wziąć taksówkę, z lotniska do Laganas to ok 13 euro, a jeśli chodzi o jedzenie, to jeśli lubisz jeść różnorodnie to lepiej wybrać opcje Bed&Breakfast i jeść na miejście, obiad to ok 20-30euro za dwie osoby, w tym masz 3 dania. Wiadomo nawet w najlepszym hotelu nie ma wielkiego wyboru. To już zależy co lubicie. My nastawiamy się zawsze na aktywne spędzanie czasu i nie lubimy być uwiązani porami obiadowymi. Mam nadzięję, że chociaż trochę pomogłam.
vanilia
Zadomowiony

Reputacja: 47
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez stillinback » 18 kwi 2013, 10:48 Re: Rodos & Kreta

Na zadnej, ktore wymieniles nie bylam. Jednakze w zeszlym roku wybralismy sie 8osobowa ekipa na Teneryfe. Miejscowosc w jakiej bylismy nazywa sie Costa Adeje. Miejsce niesamowite. My akurat wybralismy sobie parterowe apartamenty w szeregu. Ale jest mnostwo hoteli standardowych dookola. Cala wyspe mozna objechac samochodem jadac autostrada wzdluz oceanu. Przepiekne widoki, duzo miejsc wartych zobaczenia.
Loro Park, Puerto de la Cruz - naprawde powalajacy wielkoscia park, ktory miesci w sobie tysiace roznej zwierzyny. Pokazy orek, fok, delfinow, papug... Naprawde warto. No i najwazniejsze!! Siam Park, Adeje - park wodny, ktory naprawde ma niesamowite atrakcje. Duzo zjezdzalni, roznych rozrywek + plaza z lezakami, gdzie co godzine gongiem wybijaja 3metrowa fale, co jest dla wszystkich bardzo fascynujace. Nigdy nie widzialam tylu ludzi, ktorzy biegliby jednoczesnie po cos do wody :P Ale jesli pojdzie sie tam raz, to mozna za drugim razem dostac tansze bilety na wejscie. Naprawde polecam. Co do jedzenia to nigdy nie bylam chyba taka pelna od smakolykow ;) Czy jedzac we wloskiej, hiszpanskiej, chinskiej restauracji, zawsze wychodzilismy najedzeni, a czesto nawet zostawalo nam na talerzach. Ceny... Nie sadzilam, ze w miejscu tak bardzo turystycznym moze byc tak tanio. Naprawde warto :) I pogoda boska!
stillinback
Rozeznany

Reputacja: 13
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Darwas » 18 kwi 2013, 12:16 Re: Rodos & Kreta

stillinback potwierdzam jest co oglądać byłem na tej wyspie 4 razy i jeszcze tam wrócę.Fajny jest Loro Park i Dżugla Park zrobiony fajnie wiszące linowe mosty zwierzaki nie które po parku poruszają się swobodnie.
Darwas
Zadomowiony

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Sebastian81 » 18 kwi 2013, 13:36 Re: Rodos & Kreta

Co do Krety to mogę się wypowiedzieć tylko tyle ze w okresie letnim czyli tak do końca września miejscowości Hersonissos i Malia to takie małe IBIZY czyli jeśli zależy na imprezowaniu to jest tego pełno. Przeważają Anglicy i Holendrzy. Co do atrakcji to Knosos , port w Iraklionie, Chania, południowa część wyspy o tej porze będzie cieplejsza i w tym czasie trafiają się burzę :) Ja spedziłem 4 miesiące na Krecie i powiem że warto tylko, że ja sam sobie organizowałem wszystko na miejscu i nie była to wycieczka z biura :)

Sebastian81
Początkujący

Reputacja: 4
Neutralny

PostNapisane przez Guest » 18 kwi 2013, 17:27 Re: Rodos & Kreta

dzieki wszystkim za odpowiedzi:

Draws co do szoku z hotelem to podobny przezylem dwa tygodnie temu w Portugali mialy byc 3 gwiazdki dla mnie nie byly to nawet dwie. Opcja all inclusive tez tylko do 22:00. Obsluga nie uprzejma.

Vanilia ta wyspe tez mamy w planie ale w innym terminie strasznie ciezko znalesc jakas ciekawa oferte. My znowu lubimy tak pol na pol 2-3 dni poleniuchowac kolejne 2-3 spedzic aktywnie.

stillinback teneryfa tez jest w planie ale tez w innym terminie

jeszcze jedno pytanie gdzie szukacie ofert bo ja na lowcostholidays chcial bym jeszcze cos znalesc ciekawego na pierwszy tydzien sierpnia w tym terminie interesuje mnie poludniowa Francja polnocne Wloch Hiszpania i w ostatecznosci Portugalia ale ceny sa kosmiczne, a oferty mocno przebrane w tym okresie.

Guest

MężczyznaPostNapisane przez Darwas » 18 kwi 2013, 17:50 Re: Rodos & Kreta

Ja na necie przeglądam tu:
http://www.onthebeach/
http://www.thomson.co.uk/
http://www.thomascook.com
http://www.firstchoice.co.uk/
http://www.co-operativetravel.co.uk
Nie kiedy sam osobiście odwiedzam biura oferujące a mam pod ręką sporo w Mery hill.
Darwas
Zadomowiony

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez vanilia » 18 kwi 2013, 17:52 Re: Rodos & Kreta

xxxx, ja znalazłam oferte na www.hotels4u.com a przelot brałam z Thomasa Cooka. Lepiej się opłaca przelot brać bezpośrednio a nie przez biura. Najlepiej takie wakacje wykupować do końca stycznia. Nasze podskoczyły teraz o ok 150£ na osobę. A jeśli chodzi o hotele to warto sprawdzać na YT i na Trip Advisor. Pozdrawiam
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez krzysmad » 18 kwi 2013, 19:01 Re: Rodos & Kreta

vanilia napisał(a):xxxx, a ja polecam Zakhytnos i w zależności co chcecie robić jeśli lubicie czasem poimprezować to Laganas, a jeśli nie to Kalamaki lub Tsilivi. Mnie ta wyspa urzekła. Tak pięknych plaż nie ma na żadnej z jońskich wysp. Warto zobaczyć:
1. Navagio Beach - Plaża Wraku
2. Porto Limonias
3. Xigia Beach - naturalne Spa
4. Keri Caves
5. Blue Caves
6. Dafni Beach
7. Banana Beach - świetne sporty wonde
8. Sarakinado Water Park lub Tsilivi Water Park
9. Wioska Exo Hora - znajduje się tam najstarsze drzewo oliwne na wyspie, liczy podobno 3 000 lat
10. Marathonisi - wyspa żółwi
11. Zatoka Laganas - tu żółwie Careta Careta upatrzyły sobie plaże do składania jaj.

I wiele wiele innych. Auto można wypożyczyć tu za ok 150 Euro na 3 dni. Można wypożyczyć także motorówkę do 30km bez uprawnień. Nurkowie twierdzą, że jest to jedno z najpiękniejszych miejsc do nurkowań, więc warto wziąć lekcje za 50 euro i ponurkować troszeczkę po rafach. Pozdrawiam

Dodano: -- 18 kwi 2013, o 09:37 --

Zapomniałabym jeśli wybierzesz Zakhyntos to nie bierz transferu z lotniska, bardziej opłaca się wziąć taksówkę, z lotniska do Laganas to ok 13 euro, a jeśli chodzi o jedzenie, to jeśli lubisz jeść różnorodnie to lepiej wybrać opcje Bed&Breakfast i jeść na miejście, obiad to ok 20-30euro za dwie osoby, w tym masz 3 dania. Wiadomo nawet w najlepszym hotelu nie ma wielkiego wyboru. To już zależy co lubicie. My nastawiamy się zawsze na aktywne spędzanie czasu i nie lubimy być uwiązani porami obiadowymi. Mam nadzięję, że chociaż trochę pomogłam.

Witam. Też myślimy o Zakhytnos. Masz dużo informacji, czy możesz napisać kiedy tam byłaś?
Dzięki.

krzysmad
Raczkujący

Reputacja: 14
Neutralny

KobietaPostNapisane przez vanilia » 18 kwi 2013, 19:24 Re: Rodos & Kreta

krzysmad, jeszcze nie byłam. Znajomi nam polecili. My lecimy pod koniec sierpnia. Kilkoro z naszych znajomych było tam kilka razy no a poza tym jest mr google ;)

Dodano: -- 18 kwi 2013, o 19:25 --

krzysmad, jeszcze nie byłam. Znajomi nam polecili. My lecimy pod koniec sierpnia. Kilkoro z naszych znajomych było tam kilka razy no a poza tym jest mr google ;)
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez stillinback » 18 kwi 2013, 21:30 Re: Rodos & Kreta

My loty zawsze na Ryanair i Aerlingus, a hotele na booking.com. Czy to Portugalia, Barcelona, Teneryfa, czy inne czesci Hiszpanskie ;) Nigdy nie korzystamy z biura podrozy, bo samemu wychodzi zdecydowanie taniej i lepiej! Nigdy nie bierzemy noclegow z wyzywieniem, bo to sie mija z celem. Nie jestes wtedy ograniczony czasowo. Jesz sniadanie np. o 12, a nie tak jak jest w niektorych hotelach, sniadania miedzy 8-10. Zazwyczaj kupowalo sie swieze pieczywko z rana, a obiado-kolacje gdzies :) i jesli naprawde chodzi o ceny, to Teneryfa bije wszystko na glowe :) Pieknie i tanio.
stillinback
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Darwas » 18 kwi 2013, 22:02 Re: Rodos & Kreta

No postaram się jutro opisać i jakie foty zapodam.
Darwas
Zadomowiony

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez stillinback » 19 kwi 2013, 13:15 Re: Rodos & Kreta

Ja jeszcze dorzuce stronke od zestawien

http://www.zoover.pl/

warto sobie poprzegladac.
stillinback
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez aniamaya1 » 22 kwi 2013, 18:24 Re: Rodos & Kreta

Bylam na Zakhyntos i Rhodos. Wiec jezeli mam porownywac te dwie wyspy to powiem ze Rhodos to to miejsce jakiego szukasz. Wiadomo, ze zalezy co kto lubi, my cenimy sobie spokoj, piekne plaze, czysta wode i miejsca, w ktorych mozna cos zwiedzic a nie tylko siedziec przy basenie hehe. Tak wiec fajnie jak wynajmiesz auto koszt na 11 dni wymiosl nie malo bo ok 200 euro. I radze trzymac sie glownych drog i oczywiscie zainwestowac w dobra mape. Polecam Lindos, tam koniecznie musisz sie wybrac. Ta wyspa Nas urzekla i nie watpie, ze jeszcze tam wrocimy:)

aniamaya1
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

Następna strona

Powrót do TURYSTYKA