Poblemy z hsbc ?

Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;

KobietaPostNapisane przez karolinqa2491 » 20 paź 2011, 12:00 Poblemy z hsbc ?

Witam . Mam do poruszenia troszke dziwny temat ale sama jestem roche zdezorientowana wiec moze opisze problem od sedna sprawy. W niedziele dostepny balans na koncie mojego meza w HSBC wynosil 31 L z groszami ... Wybralismy 10 L , nastepnie zatankowalismy za 10 L ( stacja ASDA) a nastepnie za 7 L zrobilismy zakupy w sklepie ASDA ( dwie ostatnie operacje byly placone karta)niestety przez nastepne dni na koncie dostepny balans byl ciagle 10 L .. Potrzebowalismy pieniedzy wiec zabralismy sie do HSBC i dokladnie postawilismy sprawie ze robilismy takie i takie platnosci a mimo to mamy taki balans . spytalismy co jest grane ze nie chcemy miec zadnych problemow z bankiem . Mila pracownica zabrala karte meza po czym wracajac po kilku minutach przyniosla nam wyciag operacji wraz z karta stwierdzajac ze 11 L ktorych tu nie widac czeka na zabranie przez siec ASDA natomiast to 10 L jest caly czas dostepne i jezeli chcemy mozemy je sobie wyciagnac ... Gdy to uslyszelismy zrobilismy maly klopot ze jak to mozliwe ,ze mamy paragony ( pokazalismy jej ) itd czy jest tego pewna ze dla nas to nie mozliwe ze nie chcemy miec problemow z bankiem ani kar za debet itd ... ona nas uspokajala mowila ze zadnych problemow nie bedzie ze mozemy byc spokojni i wyjac sobie te pieniadze ... OK w srode pojawilo sie na internetowym koncie mojego meza stan dostepny 0,00 oraz 17,80 L D domyslam sie ze na debecie gdyz mialo literke D obok siebie !! Dzis przyszla wyplata mojego meza 265 L zabrali mu te 17,80L. Ok zostalo nam 245 z czyms juz pomijajac dokladnosc akurat w tej kwesti . Sprawdzam konto w godzinach popoludniowych i wlasnym oczom nie wierze balans 245 a dostepny balans 173 albo 175 L !! Nie rozumiem co jest grane jestem jeszcze w szoku czy ci pracownicy nie wiedza co mowia ?? A moze to bledy hsbc gdzie podzialo sie 70 L ! co oni sobie wyobrazaja ! Mam odpowiadac za ich bledy ?? Jak zaplace czynsz 150 L i wykarmie male dziecko przez caly tydzien nie mowiac o ZYCIU !! Prosze pomozcie co robic ....:(

karolinqa2491
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

PostNapisane przez Razor » 20 paź 2011, 12:22 Re: Poblemy z hsbc ?

Witam. Postaram sie pomoc a wiec pierwsze co musisz zrobic idz do banku i popros o rozmowe z managerem i opisz mu cala sytuacje dobrze jakbys wiedziala z kim rozmawialas ostatnio, wez ze soba te rachunki oraz niech maz sprawdzi ile macie overdraft?oraz ile zostalo z tego uzyte?Transakcje bankowe ksiegowane sa do 3 dni - bankomat zawsze pokazuje 2 rodzaje ile masz dostepnych srodkow na koncie oraz srodki dostepne wraz z overdraftem. D oznacza overdraft.Zapytaj managera gdzie podzialo sie 70 funa oraz zeby przedstawil na papierze realny stan konta - czyli Twoich pieniedzy + osobno ile jest overdrafta, oraz popros by napisal czy masz jakies charge za wejscie na overdraft? Jest to w jego obowiazku i Twoich prawach by wszystko Ci rozpisal .
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki:)daj znaka co wyszlo .

Razor

MężczyznaPostNapisane przez VA » 20 paź 2011, 14:14 Re: Poblemy z hsbc ?

Jeżeli na koncie nie ma ustalonego debetu (overdraft), to w momencie kiedy zejdziesz na minus to obciążą konto Ł12. W niejasnych sytuacja, jak najwyraźniej takowa, możesz z nimi porozmawiać i powinni tą karę anulować.
Jak wejdziesz na konto internetowe, to po prawej stronie wyciągu (recent transactions) widnieje balans po odjęciu/dodaniu transakcji. Jeżeli bank cokolwiek zabrał to tam wszystko musi figurować.
Sprawdź dokładnie transakcje, bo może się okazać, że ktoś dobrał się do karty nielegalnym sposobem (fraud). To się zdarza.

Swoją drogą to chyba warto by było jednak mieć jakiś overdraft ustalony na takie sytuacje.

Dodano: -- 20 paź 2011, o 14:17 --

Transakcje wykonane kartą debetową będą figurować na koncie już po kilku sekundach, pomimo iż transakcja jeszcze nie została zamknięta, dlatego też w bankomacie pokazuje się, że dostępnych jest mniej funduszy niż figuruje na koncie.
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez karolinqa2491 » 20 paź 2011, 14:28 Re: Poblemy z hsbc ?

Niestety nie ma nic w transakcjach .. Ostatnia transakcja to wlasnie przyplyw pensji mojego meza i jednoczenie zabranie tych 17,80 L . A jednak mimo wszystko po paru godzinach balans zmienil sie znowu o te 70 L jak juz wczesniej pisalam i poki co nic ... Czekam na meza jak tylko wroci z pracy i jedziemy do HSBC ...

karolinqa2491
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez VA » 20 paź 2011, 14:33 Re: Poblemy z hsbc ?

Sprawdź jeszcze czy nie ma nic w Pending Transactions, z lewej strony, chyba druga opcja od góry. Wydrukuj wyciąg, sprawdź czy u nich figuruje to samo.
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ewelinan » 20 paź 2011, 15:06 Re: Poblemy z hsbc ?

ja bylam klientka HSBC .
mialam konto do ktorego dopisalam mojego meza i w zwiazku z tym miala mu przyjsc karta i pin .czekalismy na nia okolo miesiaca ale nie przyszla, wiec moj maz wybral sie tam i okazalo sie ze oni wyslali karte i pin ale na nasz stary adren pod ktorym niemieszkalismy ponad rok. wiec moj maz poprosil o anulowanie tej karty i zgloslil ze wyjezdzamy do polski i ze chcemy uzywac mojej karty w polsce.
oczywiscie w HSBC nic nie moga zrobic dobrze i moja karte ktorej mielismy uzywac w polsce zablokowali a ta karte ktora wyslali na nasz stary adres mozna bylo uzywac za granica.nie do pomyslenia co tam sie dzieje

ewelinan
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Adrian2712 » 20 paź 2011, 16:41 Re: Poblemy z hsbc ?

Te 70£ mogli Ci potracić jako kare za nieuzgodniony wcześniej overdraft,a list z informacja możesz dostać puzniej.Mialem podobna sytuacje tylko,ze mi potracili 50£ właśnie za nieuzgodniony z nimi debet.
Adrian2712
Rozeznany

Reputacja: 18
Neutralny

KobietaPostNapisane przez SunShine85 » 20 paź 2011, 17:00 Re: Poblemy z hsbc ?

Prawdopodobnie £70 to kaucja jaka placisz za wejscie na debet , tez kiedys mialam taka niespodzianke;)

Z moich obserwacji , ineternet banking i stan konta w bankomacie nigdy nie zgadadza sie w weekendy .

Mimo wszystko zadowolona jestem z Hsbc ;)
SunShine85
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez karolinqa2491 » 21 paź 2011, 08:32 Re: Poblemy z hsbc ?

Niestety to co sie okazalo jest bardziej skomplikowane niz myslalam ... Nie naliczyli zadnej kary za debet ... Podczas rozmowy z menegerem okazuje sie ze pieniadze zabrala jakas firma finansowa Enhance Financial ... Nie rozumiem z jakiej racji ...zadne z nas nie ylo nigdy na tej stronie nie skladalo aplikacji o pozyczke .....Pierwszy raz slyszymy ta nazwe ... Powiedzielismy to w banku niestety oni nic nie moga zrobic jedynie zablokowac jezeli chcieliby pobrac nastepne pieniadze ... Wyslalam do nich e-maila ...niestety z moim angielskim nie za dobrze dogadalabym sie przez telefon ... Nie mam pojecia co teraz zrobic ? Policja ? Telefon do nich ?? Ktos mial podobna sytuacje ??

karolinqa2491
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez zwierzakfm » 21 paź 2011, 09:40 Re: Poblemy z hsbc ?

a moze to jest firma ktora udziela Wam pozyczki np na ubezpieczenie samochodu? z uwagi na to, ze nie mieliscie pieniedzy na koncie, a o oni chcieli sciagna Direct Debit za kolejna rate ubezpieczenia i nie mogli to naliczyli Wam kare. to tylko przypuszczenia.
najlepiej byloby zadzwonic i wyjasnic sprawe ale
karolinqa2491 napisał(a):.niestety z moim angielskim nie za dobrze dogadalabym sie przez telefon
wiec coz...tyle kosztuje nieznajomosc jezyka w kraju w ktorym sie mieszka i funkcjonuje.
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputacja: 22
Pokojowy
-1

KobietaPostNapisane przez dorotajab » 21 paź 2011, 10:17 Re: Poblemy z hsbc ?

wlasnie chcilam dodac ze HSBC zanim pobierze oplate za debet to informuje- duzymi czerwonymi literami na samej gorze ekranu. zrobiles debet, zapalcisz za to kare, kara zostanie pobrana tego i tego dnia

wiec pobrana oplata z konta- jak sie okazalo od Enhance Financial to wasz problem- musiliscie wyrazic zgode na to w jakis sposob- moze maz zrobil to sam, albo przez przypadek sie na co zgodziliscie bo:

karolinqa2491 napisał(a):niestety z moim angielskim nie za dobrze dogadalabym sie przez telefon .

poszukaj pomocy, na pewno znasz kogos kto umie po angielsku i sprobuje Ci pomoc, ale najpierw pogadaj z mezem- moze o czyms zapomnieliscie. zdarza sie :roza:

mogl tez ktos was oszukac, uzyc wasze dane- musicie to koniecznie zglosic i wyjasnic. skoro splacacie kredyt to musieliscie dostac wczensiej pieniadze. moze to bylo wczensiej (na przyklad rok) a splacac zaczeliscie dopiero teraz?
dorotajab
Zaangażowany

Reputacja: 151
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez karolinqa2491 » 21 paź 2011, 14:55 Re: Poblemy z hsbc ?

zwierzakfm napisał(a):a moze to jest firma ktora udziela Wam pozyczki np na ubezpieczenie samochodu? z uwagi na to, ze nie mieliscie pieniedzy na koncie, a o oni chcieli sciagna Direct Debit za kolejna rate ubezpieczenia i nie mogli to naliczyli Wam kare. to tylko przypuszczenia.
najlepiej byloby zadzwonic i wyjasnic sprawe ale
karolinqa2491 napisał(a):.niestety z moim angielskim nie za dobrze dogadalabym sie przez telefon
wiec coz...tyle kosztuje nieznajomosc jezyka w kraju w ktorym sie mieszka i funkcjonuje.

Coz nie powinno sie tez oceniac czlowieka po jednym zdaniu ... Zgadza sie moze obawialam sie ze przez teleon z moim angielskim moglabym sobie nie poradzic ALE jakos wszystkie sprawy urzedowe oraz zwykle zalatwiam ja gdyz maz pracuje i wszystko to zalatwiam w jezyku angielskim i nie sprawia mi to zadnego problemu. Jednoczesnie chcialam tez poinormowac ze zadzwonilam dzisiaj do tej firmy jak i do kolejnej do ktorej mnie przekazali okazalo sie ze to pomylka musza tylko jeszcze uslyszec od mojego meza ze to pomylka osobiscie przez telefon ... WOw udalo sie pogadac po angielsku ? Brawo ja.... ;] eh ... Dziekuje wszystkim za chec pomocy :):) Fajnie miec tu mozliwosc zasiegniecia inormacji

a ludzi typu zwierzakfm... to ze ktos pisze ze jego angielski jest nie najlepszy nie oznacza ze przyjechal tu z zerem jezyka w glowie ......nie lubie jak ktos kogos ocenia z gory po jednym zdaniu ;]

To by bylo na tyle dziekuje wszystkim:)

karolinqa2491
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez dorotajab » 21 paź 2011, 15:13 Re: Poblemy z hsbc ?

karolinqa2491 napisał(a):okazalo sie ze to pomylka

jak pomylka???? nie ma takich pomylek- sciaganie sobie z przypadkowego konta bez zgody wlascicial pieniedzy (jakiejs pisemniej umowy) to przestepstwo

znajomy poszedl do sadu i wygral odszkodowanie za takie pomylki- to podchodzi pod paragraf! ... nie rozumiem takich pomylek, skad niby mieli wasze dane?
dorotajab
Zaangażowany

Reputacja: 151
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez VA » 21 paź 2011, 17:25 Re: Poblemy z hsbc ?

karolinqa2491, wiesz jakim sposobem były pieniądze pobrane? Czy poszło z karty? (kod transakcji Ci to wyjawi) Jeżeli z karty, to zablokuj kartę i zgłoś fraud.
Jeżeli to inny rodzaj transakcji, np. direct debit, to bank musi mieć podpisany przez Ciebie papier. Nawet bez znajomości angielskiego, nikt nie ma prawa zabierać Ci z konta pieniędzy od tak sobie.

Dodano: -- 21 paź 2011, o 17:28 --

Tak czy owak, zgłoś do banku że to jest nieautoryzowana transakcja i mają zablokować dalsze pobieranie pieniędzy z Twojego konta.
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez zwierzakfm » 21 paź 2011, 18:24 Re: Poblemy z hsbc ?

karolinqa2491, troche krytyki i prosze, poradzilas sobie. zauwaz, ze mimo tego ze cos tam baknalem o nieznajomosci jezyka to kilka pierwszych zdan mojej wypowiedzi to byla proba pomocy w zwiazu z Twoim problemem. ale coz to sie nie liczy, przeciez pozniej obrazilem Twoj majestat...
tak jak dorotajab i VA pisza, nie ma czegos takiego jak pomylka w banku. bank jedynie moze pobrac pieniadze z Twojego konta kiedy podpisalas Direct Debit lub zaplacilas karta wstukujac PIN lub podajac CVV on-line (jeszcze ew. czek). sprawdz to w HSBC.
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputacja: 22
Pokojowy