Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"
Napisane przez agna78 » 29 gru 2012, 20:35 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"
Bez urazy oczywiscie dla zainteresowanego
Pozdrawiam
-
- agna78
- Rozeznany
- Reputacja: 52
Napisane przez krzysmad » 30 gru 2012, 14:43 Re: Zatrudnienie nianki na
ktosienka napisał(a):krzysmad napisał(a):
ROK PODATKOWY 2012/2013
Dochód Wysokość podatku dochodowego
£0 to £34,370 (basic rate) 20%
£34,371 to £150,000 (higher rate) 40%
Over £150,000 (additional rate) 50%
Poza skopiowaniem tabelki, warto przeczytac dodatkowe informacje, w tym inne tabelki, ktore sa na tej samej stronie.
Przy zalozeniu, ze podatnik jest obywatelem Unii, spedza w UK wiecej niz pol roku podatkowego i w kraju, z ktorego pochodzi nie kozysta z kwoty wolnej od podatku ma w UK prawo do tzw Personal Allowance, ktore w wiekszosci przypadkow w 2012/13 wynosi £8105, jak napisalam juz wczesniej.krzysmad napisał(a):Mówimy o dochodzie a nie przychodzie...czyli to ile do kieszeni po odliczeniach...
Nie wiem do konca do czego zmierzasz.
Niemniej jesli jestesmy zatrudnieni mozemy mowic tylko i wylacznie o dochodzie, a ten jest albo brutto (gross inc) albo netto (net inc).
Pojecie przychod odnosi sie tylko i wylacznie do dzialalnosci gospodarczej lub innych dochodow (np przychod z nieruchomosci) poza wynagrodzeniem z tytulu pracyzwierzakfm napisał(a):Dziekuje, ze tak bardzo martwicie sie o to ile dokladnie place podatku dochodowego, ale to nic nie wnosi do tematu.
To Ty nas zaniepokoiles sugerujac, ze kilkanascie tysiecy oddajesz skarbowce rocznie, podczas gdy powinienes placic polowe tego.zwierzakfm napisał(a):Ufam w pelni ksiegowym pracujacym w firmie gdzie pracuje, a nawet jezeli cos zle policzyli to HMRC napewno to zauwazy i zwroci nadplacony podatek :/
Twoj pracodawca nie zalatwi za Ciebie np.: odliczen podatkowych do ktorych mozesz miec prawo,
Poprawki HMRC " za automatu" zdarzaja sie w stosunkowo niewielkim procencie spraw i nie uwzgledniaja informacji, ktorych urzad nie posiada.
Duzo ciec budzetowych mielismy ostatnio w UK, a te kwestie kadrowe w strefie budzetowej objely w pierwszej kolejnosci.agna78 napisał(a):zwierzakfm a ja proponowalabym Ci udac sie do wiarygodnego zrodla i doptypac sie o wszelkie nurtujace Cie kwestie anizeli zakladac tutaj watek i posilkowac sie odpowiedziami, ktore niekoniecznie musza byc zgodne z prawem.
Zgadzam sie ze fora internetowe niekoniecznie sa wiarygodnym zrodlem.
Swoje rady opieram na pracy zawodowej po obu stronie urzedniczej barykady, biore za nie odpowiedzialnosc.
1.Tabelkę skopiowałem ze strony HM Revenue.(wydaje mi się wiarygodna)
2.Tak, podatnik jest obywatelem Unii ,można nawet przypuszczać że jest Polakiem :D
3.Nikt nie pytał o kwotę wolną od podatku. Kolega napisał że zarabia dużo ponad £42.000, a Ty kilka postów wyżej potwierdziłaś że powinien płacić 30% podatku.
Skopiowałem tabelkę i wkleiłem link ze strony rządowej, ponieważ nie zgadza się to z Twoimi wcześniejszymi postami.
-
- krzysmad
- Raczkujący
- Reputacja: 14
Napisane przez ktosienka » 2 sty 2013, 09:49 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"
agna78 napisał(a):ktosienka akurat Twoje odpowiedzi sa sensowne i zazwyczaj poparte linkiem wiarygodnej strony rzadowej, ale takich wypowiedzi jak Twoje jest tutaj niewiele
Dziekuje za komplement
agna78 napisał(a): a sam zainetresowany wydaje sie podchodzic do nich jak do jeza.
Nic na sile, posty zostaja zarchiwizowane i moga przydac sie innym osobom w przyszlosci
krzysmad napisał(a):1.Tabelkę skopiowałem ze strony HM Revenue.(wydaje mi się wiarygodna)
Jak najbardziej, ale wyjeta z kontekstu, pozbawiona dodatkowych informacji o systemie naliczania podatku jest bledna.
krzysmad napisał(a):2.Tak, podatnik jest obywatelem Unii ,można nawet przypuszczać że jest Polakiem :D
To byla informacja teoretyczna, podalam rowniez inne warunki takie jak: zamieszkiwanie w Wlk Brytanii co najmniej pol roku podatkowego i nie kozystanie kwoty wolnej od podatku w innym kraju Unii.
Wiele osob- nie tylko tych, ktore placa swoje podatki na podstwie wyzszego progu podatkowego inwestuje swoje pieniadze w innych krajach i odprowadza z tego tytulu tam podatki. Nieruchomosci w innych krajach i "zdalna praca" nie naleza w dzisiejszych czasach do zadkosci.
Obywatelstwo albo sie ma albo nie, fakt urodzenia w danym kraju i bieglego poslugiwania sie jezykiem nie jest z obywatelstwem jednoznaczny.
Jesli interpretujemy przepisy na podstwie przypuszczen, a nie stanu faktycznego mozemy byc zmuszeni poniesc prawne i finansowe konsekwencje tego w przyszlosci.
krzysmad napisał(a):3.Nikt nie pytał o kwotę wolną od podatku. Kolega napisał że zarabia dużo ponad £42.000, a Ty kilka postów wyżej potwierdziłaś że powinien płacić 30% podatku.
Z wypowiedzi ZwierzakaFM wynilkalo, ze placi podatek oparty o ten sam prog od calego swojego dochodu. Ustosunkowalam sie tylko i wylacznie do tego faktu.
Masz racje, popelnilam blad kopiujac wartosc procentowa po Zwierzaku FM, za co przepraszam. Niestety nie mam mozliwosci edycji posta, ktory zawiera ten blad.
Nie wiem skad posiadasz informacje ze jego dochod to " DUZO ponad £42k". Informacja, ze rodzina ZwierzakaFM pobiera ChildBenefit sugeruje, ze ich laczne dochody mieszcza sie w granicach przewidzianych dla tego zasilku. Haslo "duzo ponad £42k" jest wiec Twoim wlasnym dopowiedzeniem , nie popartym niczym co zostalo wczesniej napisane.
Szkoda ze przed wystawieniem mi "minusa" nie ustosunkowales sie do tej rewelacji:
krzysmad napisał(a):Mówimy o dochodzie a nie przychodzie...czyli to ile do kieszeni po odliczeniach...
Zalaczam zyczenia Noworoczne!
-
- ktosienka
- Stały Bywalec
- Reputacja: 65
Napisane przez zwierzakfm » 2 sty 2013, 13:36 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"
agna78 napisał(a):...sam zainetresowany wydaje sie podchodzic do nich jak do jeza.
nie wiem dlaczego tak uwazasz, dla mnie ktosienka podala mi informacje ktorych potrzebowalem juz w drugim poscie (1 i 3 link), za co podziekowalem jej w moim nastepnym poscie. BTW ktosienka, maly plus ode mnie, aby zrekompensowac minusy :wink:
pozostala dyskusja jest zbedna. owszem, moja wypowiedz moze sugerowac, ze place 40% podatku dochodowego od calosci dochodu, ale myslalem, ze nie musze zaglebiac sie w takie szczegoly, bo wszyscy wiedza o progach podatkowych.
ktosienka napisał(a):Informacja, ze rodzina ZwierzakaFM pobiera ChildBenefit sugeruje, ze ich laczne dochody mieszcza sie w granicach przewidzianych dla tego zasilku.
:shock: to sa progi dochodow nawet na ten zasilek? myslalem, ze jest on dawany automatycznie kazdej rodzine posiadajacej dziecko (dzieci)?
-
- zwierzakfm
- Stały Bywalec
- Reputacja: 22
Napisane przez dorotajab » 3 sty 2013, 13:19 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"
zwierzakfm napisał(a)::shock: to sa progi dochodow nawet na ten zasilek? myslalem, ze jest on dawany automatycznie kazdej rodzine posiadajacej dziecko (dzieci)?
no wlanie? jak to jest ?
-
- dorotajab
- Zaangażowany
- Reputacja: 151
Napisane przez krzysmad » 6 sty 2013, 15:04 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"
ktosienka napisał(a):Nie wiem skad posiadasz informacje ze jego dochod to " DUZO ponad £42k". Informacja, ze rodzina ZwierzakaFM pobiera ChildBenefit sugeruje, ze ich laczne dochody mieszcza sie w granicach przewidzianych dla tego zasilku. Haslo "duzo ponad £42k" jest wiec Twoim wlasnym dopowiedzeniem , nie popartym niczym co zostalo wczesniej napisane.
Szkoda ze przed wystawieniem mi "minusa" nie ustosunkowales sie do tej rewelacji:krzysmad napisał(a):Mówimy o dochodzie a nie przychodzie...czyli to ile do kieszeni po odliczeniach...
Zalaczam zyczenia Noworoczne!
Droga koleżanko na pierwszej stronie kolega ZwierzakFM w trzecim poście w pierwszej linijce napisał:
"Ja sam zarabiam ponad £42k nie licząc dochodów żony" więc mają oni dochody ponad £42k rocznie, wiec nie jest to moje dopowiedzenie tylko Twoje niedoczytanie.
Reszty przydługich monologów pozwól że nie skomentuje.
Pozdrawiam!
-
- krzysmad
- Raczkujący
Napisane przez ktosienka » 6 sty 2013, 18:21 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"
zwierzakfm- dziekuje,
Nowe limity dochodu w CHB to 50k rocznie (zmniejszenie wartosci CHB) i 60k rocznie (calkowita utrata zasilku)
Chodzi tu o dochod kazdego z ewentualnych partnerow, a nie ich sume , w przypadku zatrudnienia bedzie to dochod brutto.
Osoby, ktore sa powyzej tych limitow byly poinformowane o tym fakcie korespondencyjnie.
Krzysmad, analizowanie przepisow prawnych i podatkowych wymaga czytania ze zrozumieniem dlugich i nudnych artykulow, analizowania ich i wyciagania wnioskow. Nie kazdy musi miec do tego predyspozycje i checi. "Ponad 42" oznacza dokladnie "ponad 42", okreslenie "duzo ponad 42" bez dodatkowych przeslanek do wyciagniecia takich wnioskow jest niczym nie poparta nadinterpretacja.
Specjalistom w kazdej mozliwej dziedzinie zycze, aby nigdy bedac na stole operacyjnym nie trafili na amatora kardiochirurgii uprawiajacego swoje hobby w wolnym czasie bezkrytycznie przekonanego o swoim powolaniu i zdolnosciach w tym zakresie.
-
- ktosienka
- Stały Bywalec
Napisane przez krzysmad » 10 sty 2013, 10:20 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"
ktosienka napisał(a):Hej, bylam pewna ze temat "zatrudniania opiekunki" wyczerpal sie co najmniej 10 postow wstecz i odznaczylam go z powiadomien o nowych postach.
zwierzakfm- dziekuje,
Nowe limity dochodu w CHB to 50k rocznie (zmniejszenie wartosci CHB) i 60k rocznie (calkowita utrata zasilku)
Chodzi tu o dochod kazdego z ewentualnych partnerow, a nie ich sume , w przypadku zatrudnienia bedzie to dochod brutto.
Osoby, ktore sa powyzej tych limitow byly poinformowane o tym fakcie korespondencyjnie.
Krzysmad, analizowanie przepisow prawnych i podatkowych wymaga czytania ze zrozumieniem dlugich i nudnych artykulow, analizowania ich i wyciagania wnioskow. Nie kazdy musi miec do tego predyspozycje i checi. "Ponad 42" oznacza dokladnie "ponad 42", okreslenie "duzo ponad 42" bez dodatkowych przeslanek do wyciagniecia takich wnioskow jest niczym nie poparta nadinterpretacja.
Specjalistom w kazdej mozliwej dziedzinie zycze, aby nigdy bedac na stole operacyjnym nie trafili na amatora kardiochirurgii uprawiajacego swoje hobby w wolnym czasie bezkrytycznie przekonanego o swoim powolaniu i zdolnosciach w tym zakresie.
Nie ważne czy zarabia 42k czy 45k czy 52k powinien zapłacić 40% podatku, a nie tak jak Ty napisałaś 30%. Jeśli masz jakieś poparcie że powinno to być 30% to napisz.
Co do predyspozycji i zdolności o której piszesz to masz racje,nie zajmuję się tym zawodowo tak jak Ty, nie analizuje przepisów prawnych i podatkowych.
Nie krytykuj każdego posta, który się nie zgadza z Tobą, jeśli masz jakieś ważne informacje to pisz może się komuś przyda.
Ostatnio wypowiadałaś się w wątkach o problemach z pracodawcą, internecie Virgin, naprawie zderzaka samochodowego itd... wszystko poparte głęboką analizą?
-
- krzysmad
- Raczkujący
Napisane przez ktosienka » 10 sty 2013, 19:07 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"
ktosienka napisał(a):Masz racje, popelnilam blad kopiujac wartosc procentowa po Zwierzaku FM, za co przepraszam. Niestety nie mam mozliwosci edycji posta, ktory zawiera ten blad.
Chyba w rozny sposob rozumiemy znaczenie slowa krytyka.
Wydaje mi sie ze istnieje spora roznica miedzy krytyka dla samej frajdy krytykowania, a konstruktywna dyskusja.
Ta druga wymaga szacunku dla wspolrozmowcow, cynizm na pewno nie jest jednym z jej narzedzi.
Z zalozenia wypowiadam sie na tematy, na ktore posiadam teoretyczna badz praktyczna wiedze. Nie mam problemu z tym, ze ktos wie na dany temat wiecej ode mnie i zwroci mi uwage nt popelnionego bledu. To jeden ze sposobow na zdobywanie wiedzy.
W temacie poswieconym uszkodzonemu zderzakowi , dalam plusa osobie ktora wylapala moj blad.
Ty po wskazaniu przez mnie Twojego bledu zachowales sie zgola inaczej.
Niemniej nie kazdy musi miec dystans do siebie , kazdy ma prawo do podejmowania swoich decyzji.
Nie widze zadnego powodu dla ciagniecia tej dyskusji w nieskonczonosc.
-
- ktosienka
- Stały Bywalec
Napisane przez krzysmad » 10 sty 2013, 19:51 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"
ktosienka napisał(a):Nistety przemilczales fakt, ze 2 stycznia napisalamktosienka napisał(a):Masz racje, popelnilam blad kopiujac wartosc procentowa po Zwierzaku FM, za co przepraszam. Niestety nie mam mozliwosci edycji posta, ktory zawiera ten blad.
Chyba w rozny sposob rozumiemy znaczenie slowa krytyka.
Wydaje mi sie ze istnieje spora roznica miedzy krytyka dla samej frajdy krytykowania, a konstruktywna dyskusja.
Ta druga wymaga szacunku dla wspolrozmowcow, cynizm na pewno nie jest jednym z jej narzedzi.
Z zalozenia wypowiadam sie na tematy, na ktore posiadam teoretyczna badz praktyczna wiedze.
W temacie poswieconym uszkodzonemu zderzakowi , dalam plusa osobie ktora wylapala moj blad.
Ty po wskazaniu przez mnie Twojego bledu zachowales sie zgola inaczej.
Ja nie mam problemu z przyznaniem sie do bledu.
Niemniej nie kazdy musi miec dystans do siebie.
Nie widze zadnego powodu dla ciagniecia tej dyskusji w nieskonczonosc.
I znów wykład o szacunku, cyniźmie, konstruktywnej dyskusji i braku dystansu do siebie.
Konkretnie i w temacie-jak zawsze.
Również wydaje mi się że dość zaśmieciliśmy wątek i czas kończyć.Pozdrawiam.
-
- krzysmad
- Raczkujący
-