Co zrobic z WTC?

Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;

KobietaPostNapisane przez kamila.zie » 22 sty 2012, 17:11 Co zrobic z WTC?

Witam, przez 5 miesięcy pracowałam w Bilston pobierając przy tym zasiłek WTC,w zeszłym tyg zwolniłam się i zamierzam się wyprowadzic do innego miasta w związku z tym chciałabym sie dowiedziec co zrobic jeżeli od teraz do momentu az znajde prace w nowym miescie bede bezrobotna, gdzie zgłosić że nie pracuję? W miejscu gdzie mieszkam teraz czy dopiero jak znajde pracę iść do tamtejszej instytucji i podać im ze od tego do tego nie pracowałam i chcę zwrócić im te pieniądze?
Miał ktos moze podobna sytuację?
Jestem od niedawna w Anglii i nie ogarniam zbytnio :)
kamila.zie
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ewelajna1111 » 22 sty 2012, 17:46 Re: Co zrobic z WTC?

musisz zadzwonic do Reveniu najlepiej z Job center (tam bedziesz miala za free dzwonienie) do Tax Office i zglosic im ze w tym momencie juz nie pracujesz,bez wzgledu czy jestes w Birmingham czy londynie to jest jedna centrala,i to wszystko jest juz w ich systemie.mozesz poprosic tlumacza polskeigo bezproblemu i sie dogadasz:) a jak podejmiesz nowa prace to znowu zadzwonisz ze juz pracujesz...tak mi sie wydaje ze to tak powinno wygladac,chyba ze sie mysle i ktos mnie poprawi:)

Ewelajna1111
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez kamila.zie » 22 sty 2012, 18:46 Re: Co zrobic z WTC?

hehe dzieki :)
kamila.zie
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 22 sty 2012, 21:14 Re: Co zrobic z WTC?

kamila.zie, Ja myślę że jak wyjedziesz i zmienisz adres to musisz wtedy zadzwonić i poinformować o zmianie adresu i powiedz od kiedy nie pracujesz , jest jakiś okres że można mieć przerwę kiedy przekroczysz ten termin wstrzymują Ci automatycznie i nie bedziesz zobowiązana oddawać , gorzej jak się nie nie zgłosi że się przerwało pracę i nim oni się zorientują to wypłacają o kilka miesięcy za długo, wtedy trzeba to zwrócić ...
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ona79 » 23 sty 2012, 02:05 Re: Co zrobic z WTC?

Masz 30 dni na poinformowanie o wszelkich zmianach tzn.że zmieniłaś liczbę godzin,stawkę,adres lub że przestałaś pracować.

ona79
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

PostNapisane przez EWELINASTG2 » 23 sty 2012, 09:53 Re: Co zrobic z WTC?

i miesiac od zwolnienia sie z pracy bedziesz jeszcze otrzymywac wtc.

EWELINASTG2

KobietaPostNapisane przez kamila.zie » 23 sty 2012, 10:21 Re: Co zrobic z WTC?

i miesiac od zwolnienia sie z pracy bedziesz jeszcze otrzymywac wtc.

ale będę musiała go zwrócić czy mi sie należy?
kamila.zie
Rozeznany

Neutralny

PostNapisane przez EWELINASTG2 » 23 sty 2012, 12:06 Re: Co zrobic z WTC?

nalezy ci sie, przez 4 tygodnie bedziesz dostawac wtc,potem ci go wstrzymaja

EWELINASTG2

KobietaPostNapisane przez kamila.zie » 23 sty 2012, 14:35 Re: Co zrobic z WTC?

aha to super :)
dzieki za informacje :)
kamila.zie
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Gaba76 » 23 sty 2012, 19:34 Re: Co zrobic z WTC?

kurcze... tyle sie napisalam i mnie wylogowalo jak wysylalam wiadomosc :rozwalkompa:

http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAnd ... /DG_073824

mi z tego wynika, ze zmiane adresu musisz zglosic najszybciej jak sie da a brak pracy w ciagu miesiaca, wiec jesli przeprowadzisz sie w ciagu miesiaca od dnia rezygnacji z pracy bedziesz mogla zglosic obie sprawy za jednym razem ;)

na ewentualny zwrot masz czas do konca roku rozliczeniowego to znaczy do 5 kwietnia, jesli znajdziesz nowa prace przed tym terminem i nadal bedzie ci przyslugiwal WTC to bedziesz mogla to zglosic i bedziesz miala ciaglosc (tak mi sie wydaje)

ja zglaszalam kiedys zmniejszenie ilosci godzin w tygodniu (WTC mi wstrzymali) dopytywali czy wiem jak dlugo ta sytuacja potrwa a ze nie wiedzialam powiedzieli mi ze jesli dluzej niz do tego 5 kwietnia bede musiala jeszcze raz skladac aplikacje. po paru dniach dostalam list, ze jesli moja sytuacja nie wroci do poprzedniego stanu do 5 kwietnia bede musiala im zwrocic ok. 60funtow a jesli wroci to wystarczy im tylko to zglosic.
Twoja sytuacja moze byc inna, bo Ty sama zrezygnowalas z pracy - najlepiej bedzie jak dopytasz przy okazji zmiany adresu.
Gaba76
Stały Bywalec

Reputacja: 49
Pokojowy

Powrót do FINANSE