Kupno taxu bez ubezpieczenia

Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;

KobietaPostNapisane przez gaga01 » 21 mar 2013, 10:15 Kupno taxu bez ubezpieczenia

Drodzy forumowicze mam pytanie, musze wykupic tax ale nie mam ubezpieczenia na auto bo jest tymczasowo nie uzywane. Wiem ze bez ubezpieczenia taxu nie mozna kupic ale czy moze sie ktos orientuje jesli bym wykupila ubezpieczenie na jeden dzien to czy sprzedadza mi tax?
Bede wdzieczna za odpowiedz.

gaga01
Rozeznany

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez anirad » 21 mar 2013, 10:32 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

a po co ci tax skoro auto jest nieuzywane? nie lepiej zglosic jako SORN?
anirad
Stały Bywalec

Reputacja: 76
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez gaga01 » 21 mar 2013, 10:40 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

Auto idzie za kilka tygodni na sprzedaz a chce go sprzedac z waznym taxem.

gaga01
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez anirad » 21 mar 2013, 10:59 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

http://www.dayinsure.com/faqs.aspx#78

jak widzisz w odpowiedzi - zalezy od poczty czy Ci sprzedadza czy nie.
anirad
Stały Bywalec

Reputacja: 76
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez gaga01 » 21 mar 2013, 11:05 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

Dzieki!!

gaga01
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ona79 » 21 mar 2013, 14:12 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

Ja zapłaciłam ubezpieczenie,miałam numer polisy,ale nie przyszła mi jeszcze polisa i na żadnej poczcie nie chcieli mi sprzedać taxu.Powiedziałam,że mogę im pokazać potwierdzenie,które dostałam na maila,ze polisa jest wykupiona,ale nie chcieli.Na polisę z tego co pamiętam czeka się ok.10 dni.

ona79
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez magiera23 » 21 mar 2013, 15:31 Odp: Kupno taxu bez ubezpieczenia

Wykup polise jednodniowa, wydrukuj certyfikat I idz na poczte. Jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz. Dwa lata temu kupilem autko, ubez. na 24 h I nikt min nie robil zadnych problemow. Ale jak juz bylo napisane zalezy od poczty

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
magiera23
Raczkujący

Reputacja: 14
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez greg2904 » 21 mar 2013, 16:43 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

jesli znasz kogos kto ma ubezpieczenie dealer-skie to moze isc kupic tax dla kazdego samochodu jaki chce. Wiekszosc warsztatow samochodowych posiada takie ubezpieczenie i kazdy dealer samochodow.

greg2904
Rozeznany

Reputacja: 10
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez -eMPe- » 21 mar 2013, 21:05 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

No sorry, ale auto żeby mieć tax, musi być ubezpieczone. W UK obowiązuje "ciągłość ubezpieczenia" i grożą kary za brak takiego, nawet jeśli auto stoi (chyba że jest SORN, wtedy nie trzeba taxu i ubezpieczenia posiadać). Jednodniowe ubezpieczenie to pieniądze w błoto, bo gdy ubezpieczenie się skończy, musisz winietkę taxu zwrócić.

Uninsured vehicles
Rules in England, Wales and Scotland

The rules for insuring vehicles are called ‘continuous insurance enforcement’. They mean that if you’re the registered keeper of a vehicle it must be insured or declared as off the road (SORN).

If not, you could:

get a fixed penalty of £100
have your vehicle wheel-clamped, impounded or destroyed
face a court prosecution, with a possible maximum fine of £1,000

-eMPe-
Rozeznany

Reputacja: 19
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez krzysmad » 22 mar 2013, 12:01 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

ona79 napisał(a):Ja zapłaciłam ubezpieczenie,miałam numer polisy,ale nie przyszła mi jeszcze polisa i na żadnej poczcie nie chcieli mi sprzedać taxu.Powiedziałam,że mogę im pokazać potwierdzenie,które dostałam na maila,ze polisa jest wykupiona,ale nie chcieli.Na polisę z tego co pamiętam czeka się ok.10 dni.

A nie łatwiej było wydrukować polisę z maila , niż czekać 10 dni aż listonosz przyniesie?
Zaraz po zapłaceniu za polisę otrzymujesz na maila certyfikat polisy, potrzebny do wykupienia taxu.

krzysmad
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ona79 » 22 mar 2013, 13:52 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

krzysmad,nie dostałam całej polisy na maila,tylko jej numer,datę wykupienia i podstawowe dane potwierdzające wykupienie.Wydrukowałam to oczywiście,ale nie chcieli tego przyjąć na poczcie.Nie pomogły moje dobitne dyskusje-nie i koniec.Musiała być pełna polisa.

ona79
Raczkujący

Neutralny

PostNapisane przez Guest » 22 mar 2013, 15:40 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

Z tego co ja sie orientuje to przy kupowaniu polisy zaznaczasz czy chcesz ja dostać na maila czy poczta. Ja tez zawsze wole poczta, a wtedy na maila dostajesz tylko potwierdzenie zakupu i numer polisy.

Guest

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 22 mar 2013, 17:52 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

Polisa papierowa nie jest potrzebna tylko i wyłącznie wtedy, jak tax kupujesz przez internet. A z kolei tego nie kupisz po raz pierwszy. Tylko i wyłącznie przedłużenie.
Ani na poczcie ani w DVLA nie honoruja wydruków i innych takich. Wydruk z e-maila możesz w buty wsadzić.
Musi byc polisa i MOT.
Przynajmniej na tych pocztach na których ja próboiwałem 3 lata temu...

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez krzysmad » 22 mar 2013, 18:45 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

AdamBoltryk napisał(a):Ani na poczcie ani w DVLA nie honoruja wydruków i innych takich. Wydruk z e-maila możesz w buty wsadzić.
Musi byc polisa i MOT.
Przynajmniej na tych pocztach na których ja próboiwałem 3 lata temu...

Pozdrawiam

Mylisz się kolego. Do wykupienia road taxu potrzebujesz MOT , certyfikat ubezpieczenia i nikt na żadnej poczcie nie zapyta Cię czy drukowałeś to z maila czy listonosz Ci przyniósł :grin:
Przynajmniej na tych pocztach na których ja kupuję od 6 lat.

Pozdr.

Dodano: -- 22 mar 2013, o 19:43 --

ona79 napisał(a):krzysmad,nie dostałam całej polisy na maila,tylko jej numer,datę wykupienia i podstawowe dane potwierdzające wykupienie.Wydrukowałam to oczywiście,ale nie chcieli tego przyjąć na poczcie.Nie pomogły moje dobitne dyskusje-nie i koniec.Musiała być pełna polisa.

Dokładnie, musisz mieć certyfikat ubezpieczenia, reszta jest nieważna.Mnie też nie chcieli sprzedać ale miałem certyfikat na mailu więc wydrukowałem i... :D
Pozdr.

krzysmad
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez bongorno » 22 mar 2013, 23:56 Re: Kupno taxu bez ubezpieczenia

Nie każda ubezpieczalnia czy broker wysyła polisę na maila. Certyfikat ubezpieczenia wysłany na maila i wydrukowany jest akceptowany przez pocztę i spokojnie tax możesz kupić i nie piszę tu o potwierdzeniu wykupienia polisy bo to dwie różne sprawy .Zawsze możesz wykupić ubezpieczenie , zapłacić depozyt i do 14 dni rozwiązać ubezpieczenie bez podania przyczyny i odzyskać depozyt .

bongorno
Rozeznany

Reputacja: 30
Pokojowy

Następna strona