Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Napisane przez kindzulinaa » 29 lip 2009, 14:58 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
Napisane przez AngelinaJ » 29 lip 2009, 14:58 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
andar, Graatuluje kobitki, a porodem sie nie przejmuj, ja sobie powtarzam ze ja bede wyjatkiem i wogole nie bedzie bolalo i po 20 minutach bede miec malenstwo przy sobie :-D grunt to pozytywne nastawienie. Zreszta w Angli masz taki wybor znieczulenia ze naprawde nie ma sie co przejmowac :-)
-
- AngelinaJ
- Rozeznany
- Reputacja: 7
Napisane przez kindzulinaa » 29 lip 2009, 15:03 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
:arrow: AngelinaJ to dobrze,ze Ci dolegliwosci ustaly,pozniej to chyba zgaga,ale to chyba lepsze niz poranne nudnosci :-)
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
Napisane przez andar » 29 lip 2009, 15:20 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
kindzulinaa ponowny skan miałam w tym samym szpitalu. sami mnie zapisali- może też dlatego że musieli jeszcze sprawdzić serduszko. słyszałam,że usg 3d jest super ale właśnie drogo. ja póki co nie zdecydowałam się i chyba się nie zdecyduję. troszkę tych usg już miałam i wolałabym już nie przesadzać- oczywiście nie z mojego widzi misie. po prostu musiałam :neutral:
a zgagę miałam często :!: najczęściej po każdym jedzeniu, później przestawało i na wieczór :roll: okropieństwo :o
-
- andar
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez malaroksi » 29 lip 2009, 22:06 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
co do zgagi to w pierwszej ciąży nie miałam a teraz codziennie po południu jak tylko wchodze do pracy :roll: ale mam zapas tabletek na zgage bardzo dobrych owocowych więc nie przeszkadza mi to :)
kindziulina zapamiętam date twojego scanu bo to dzień w którym muszę dać wypowiedzenie najmu mieszkania w agencji i po miesiącu bedziemy się wyprowadzać na piękny duży dom z ogrodem i patio , moje marzenie :-) tak więc też mi się ten czas ciągnie...
Co do wielkości brzucha to przez ostatnie 2 tyg tak się roztyłam że szok, bebzok mi wybiło do przodu ale plecy zlały się z biodrami zero kobiecych kształtów wyglądam strasznie, no oczywiście mojemu się podobam więc też się nie ma czym przejmować...
A no i przekaże opinie moich znajomych którzy byli na usg 4d ,
powiedzieli że nigdy więcej, dziecko wyglądało tak nie naturalnie, miało jakoś podwiniętą warge że do końca ciązy chodzilio z niesmakiem i zmartwieniem że ich córka bedzie miała zajęczą wargę i wogóle jakaś taka dziwna będzie, oczywiście urodziła się śliczna ale został im obraz z usg w psychice...
Ja myśle ze mi wystarczy widok czarno-białego szkielecika z malutkimi rączkami i nóżkami fajnie jest sobie wyobrażać jak słodko dzidzia wygląda.
Pozdrawiam wszystkie ciężarne widze że lato nas oszczędza w tym roku więc może w następnym będziemy się wylegiwać z bobasami na słońcu :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez agg » 30 lip 2009, 08:43 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez andar » 30 lip 2009, 08:58 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
malaroksi - witam :-) mój Mąż twierdzi,że mam małe brzuszko hmm a dla mnie jest sporawe. raz mi pasuje raz nie- to chyba przez te humorki :o
co do ciepłych dni to niestety ale mnie nie zaoszczędziły- pracowałam we wszystkie te dni i dla mnie to był koszmar :!: na szczęście upały jak na razie minęły a i pracę skończyłam :grin: :-D wytrwałam do końca :grin:
-
- andar
- Początkujący
Napisane przez sharemka » 30 lip 2009, 09:26 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Czy udalo Wam sie pracowac do konca ciazy?
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez malaroksi » 30 lip 2009, 09:29 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez andar » 30 lip 2009, 09:42 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- andar
- Początkujący
Napisane przez sharemka » 30 lip 2009, 11:51 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Czy pracodawca moze miec wplyw na wczesniejsze rozpoczecie urlopu?
Czy wszystko zalezy tylko ode mnie a pracodawca jest zwyczajnie zobowiazany dac mi godziny pracy; przynajmniej minimum wedlug umowy o prace?
Bo ja nie chcialabym rozpoczynac maternity za wczesnie; nie przed ukonczeniem 7mc. chocaz zapewne po, juz nie wróce do pracy, chyba ze tylko dac im wymówienie...
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez kindzulinaa » 30 lip 2009, 12:18 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Co do tego usg 4d to zdania podzielone,ale chyba fajna sprawa z ta plytka jak napisala agg.Szkoda,ze ze zwyklego usg nie mozna dostac takiej plytki. Tu Wam dziewczyny wysylam linka co do tego usg 4d,jak chcecie to sobie zobaczcie jak to wyglada.Jestem pod wrazeniem co do tego przed i po jak dziecko wyglada http://www.babybond.com/4d-scan.php
[ Dodano: Czw Lip 30, 2009 13:20 ]
Co do reszty tez oczywiscie :) fajnie zobaczyc usmiech dzidzi,albo jak paluszka sobie ssie w brzuszku...
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
Napisane przez malaroksi » 30 lip 2009, 12:51 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Sharemka nie dawaj zadnego wypowiedzenia wpracy, jeżeli masz kontrakt to pracodawca musi ci zapewnić godne lekkie warunki pracy, jeżeli nie bedziesz chciała wracac po macierzyńskim do pracy to możesz wziąsc jeszcze sobie urlop wychowawczy bezpłatny no i troche od państwa dostaniesz a takto troche kapa.
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez andar » 30 lip 2009, 13:10 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
pracodawca powinien- musi zapewnić Ci lepsze warunki pracy- lżejszą na pewno. jeśli masz pracę fizyczną to powinnaś mieć podstawione krzesełko. jeśli nie ma takiej możliwości to powinien zmienić zakres obowiązków.
ja miałam jeszcze możliwość pracy po 4 godz.ale ze względu na lżejszą pracę zostałam na pełnym etacie.
malaroksi a ja gdzieś wyczytałam-albo ktoś mnie poinformował- nie pamiętam- że nie ma czegoś takiego jak wychowawczy :roll: nie rozumiem :-| a też się zastanawiam czy wracać do pracy :-|
-
- andar
- Początkujący
Napisane przez malaroksi » 30 lip 2009, 14:30 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Ja pracuję jako sprzątaczka, w pierwszej ciązy moja połozna wysłała list do mojego pracodawcy z poinformowaniem go ze jestem w ciązy i co mi wolno a czego nie, poprosiła o podanie nazw wszystkich chemicznych preparatów, wyselekcjonowała czym moge pracowac a czym nie itd szef przeniósł mnie na strone gdzie jest troche lżej mniej chodzenia po schodach czy dzwigania wiaderka a od 6 tego miesiąca dostałam jedną osobe z agencji do pomocy mimo tego ze pracuję tylko 5h dziennie, ale myśle ze mój pracodawca który ma 3ke dzieci bardziej skłonny był zapłacić przez te 2 miesiące dodatkowej pomocy niż płacić jakieś kary za nieprzestrzeganie warunków itd.
W tej teczce którą każda z nas dostała jest taka katreczka albo ksiązeczka odnośnie warunków pracy itd warto by było podsunąć ją pracodawcy jeżeli nie robi sobie nic z tego że ma w składzie ciężarną,ponieważ ja miałam bardzo duży problem z komunikacją w jezyku angielskim więc moja połozna załatwiała dużo spraw za mnie, oczywiscie na wizyte zamawiany był tłumacz, teraz juz umie sama sobie poradzić z szefem więc jest ok. No i pamięta wszystko z przed 2lat :-)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
-