Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Napisane przez yoko » 6 paź 2009, 17:28 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
malaroksi, jak ten czas pedzi - dopiero co obwiescilas nowine a tu juz tylko 2 miesiace zostaly...
ehh nie powinnam zagladac na to forum bo od razu chce mi sie byc w ciąży - ciążą to duze poswiecenie ze strony kobiety - ja jednak wspominam ten czas wspaniale
-
- yoko
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
Napisane przez anarek7 » 6 paź 2009, 17:40 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- anarek7
- Rozeznany
- Reputacja: 4
Napisane przez Katik » 6 paź 2009, 17:55 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
No ale co tam, wazne zeby dzidzius mial siedobrze. A chyba mu dobrze, bo smyk maly juz od wczoraj daje o sobie znac. Zaczelam czyc malutkie, niewyrazne ruchy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wlasciwie poczulam to w niedziele wieczorem po polozeniu sie, taki jeden maly i krociutki motylek w brzuchu, ale ze to pierwsza ciaza , nie do konca wiedzialam co to, i stwierdzilam, ze troche pewnie za wczesnie na ruchy. No ale wczoraj z rana to juz kilkanascie razy czulam, potem pod wieczor znow. No i dzis rano takze. Wiec to pewnie Maluszek zaczyna dawac znac.
anarek - niestety na temat takiego ulozenia lozyska nie wiem nic. Ale mozezajrzy ktos kto bedziebardziej kompetentny niz ja...
-
- Katik
- Stały Bywalec
Napisane przez andar » 6 paź 2009, 18:10 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Katik ja też nie wiedziałam do końca,czy to ruchy Dziecka. zobaczyłam na scanie jak mnie kopie i już wiedziałam :wink: a zobaczysz później jak Ci da "popalić"- przynajmniej u mnie tak jest! szok :grin:
-
- andar
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez yoko » 6 paź 2009, 18:43 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
na pewno musisz bardzo na siebie uwazac i nie przemeczac sie, nie przebywac za dlugo w pozycji stojacej itp.
wiesz tu podejscie jest takie ze jak sie nic nie dzieje to Oni nie wiele robia, ale w Twoim przypadku jestem pewna ze bedziesz pod wieksza ochrona i opieka. powodzenia
-
- yoko
- Stały Bywalec
Napisane przez malaroksi » 6 paź 2009, 21:02 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez anarek7 » 6 paź 2009, 21:51 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- anarek7
- Rozeznany
Napisane przez yoko » 7 paź 2009, 09:02 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
ja mialam krwawienie w 32 t.c. i od razu kazali mi jechac do szpitala i mimo ze krwawienie ustalo tego samego dnia to trzymali mnie tam jeszcze 2 dni (tak na wszelki wypadek) i porobili dokladne badania wlacznie z USG. wazne te tygodnie prze Toba teraz bo od 25 tc (albo 26 dokladnie nie pamietam) jest ogromna szansa na uratowanie dziecka w razie naglego porodu....ale co ja tu opowiadam - jestem pewna ze wszystko bedzie dobrze i dzidzia urodzi sie w terminie :)
staraj sie nie zamartwiac bo to tez niczemu dobremu nie sluzy i dbaj o siebie jak mozesz - nie wstydz sie prosic rodzine lub znajomych o pomoc.
sciskam i powodzenia zycze
-
- yoko
- Stały Bywalec
Napisane przez malaroksi » 7 paź 2009, 09:14 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Jeszcze jedna rada zawsze należy dzwonić na porodówke a nie jechać do szpitala bezpośrednio, oni tego nie lubią, dzwoniąc mają czas na przygotowanie się, ja tez jestem z 2gim dzieckiem w ciązy i kiedy przyjechałam do szpitala mieli już wyciągniete wszystkie akta z przebiegu pierwszej ciąży i porodu, wypytywali się jak tam rozwija się Roksana jak duża już jest i wogóle bardzo mili byli.
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez sharemka » 7 paź 2009, 11:25 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Mój za to czuje sie absolutnie dobrze, wariuje jak rybka w akwarium :-) najlepsze sa wieczory i noc...27 tydz. mija a ja juz nie moge sie doczekac...
Nie wiem czy dam rade w pracy do 35 tyg...juz zaczyna mi sie robic ciezko :roll:
Maz zartobliwie wola na mnie: sloniu :o haha kon by sie usmial.
Klienci w pracy pytaja; czy bedá bliznieta? Nie, niestety, tylko jedno... :-|
Chcialabym juz miec malenstwo przy sobie!!!
-
- sharemka
- Rozeznany
- Reputacja: 0
Napisane przez anarek7 » 7 paź 2009, 17:45 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- anarek7
- Rozeznany
Napisane przez malaroksi » 8 paź 2009, 11:33 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
sharemka, U mnie też wszyscy się pytają czy bliźniaki biorąc pod uwage że mój syn ma już wage o ponad 700 gram większą niż powinien i bedzie wielki to zauważyłam że ludzie myślą że kobieta w ciąży ma brzuszek do samego końca malutki i zgrabniutki (kobiety cięzarne zazwyczaj te ostatnie miesiące zmykają na macierzyńskie i nikt nie widzi potem ogromnych brzuchów) dlatego jak widzą większy brzuch to już się wypytują , mnie to strasznie wkurza kiedy jestem pełna energi chodzę wręcz latająco a ktoś widząc mój ogromny brzuch mówi że już chyba na ostatnich nogach chodzę, a nie mają pojęcia co bedzie za 1,5 miesiąca :grin: i że teraz to ja taka kruszynka jeszcze jestem :-D
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez ewela119 » 8 paź 2009, 14:14 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Zycze zrowka i wytrwalosci w czekaniu przyszlym mamusiom i dzidziusiom :)
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez ruda.alicja » 8 paź 2009, 15:41 Nie mam doświdczeń w kwestii ciąży (jeszcze:)
'Troszkę teorii na temat łożyska przodującego z książki "W oczekiwaniu na dziecko":
Łożyskiem przodującym określa się sytuację, gdy umiejscawia się ono w dolnej części macicy, całkowicie lub częściwo zakrywa jej ujście wewnętrzne albo też dochodzi do ujścia wewnętrznego szyjki macicy - otworu macicy. We wczesnych tygodniach ciąży nicko leżace łożysko występuje dość często, lecz wraz z rozwojem ciązy, gdy macica wzrasta, łożysko w większości przypadków przesuwa się ku górze. Nawet jeżeli nie stwierdza się jego migracji do wyższych partii macicy, rzadko dochodzi do poważnych powikłań, chyba że graniczy bezpośrednio z ujściem wewnętrznym kanału szyjki. W małym odsetku przypadków, w których łożysko dochodzi bezpośrednio do ujścia, może byc ono przyczyną krwawienia w późniejszym okresie ciązy i podczas porodu. Im bliżej łożysko przylega do ujścia wewnętrznego, tym większe jest ryzyko wystąpienia krwawienia. W sytuacjach, gdy łożysko całkowicie lub nawet częściowo zachodzi na ujście, poród drogami natury jest zazwyczaj niemożliwy.
Nisko zlokalizowane łożysko ulega rzekomemu przemieszczaniu przez rozciągający się dolny odcinek macicy, niekiedy następuje to już przed 28 t.c., lecz zazwyczaj między 34 a 38 t.c.
Ponieważ wcześnie rozpoznane łożysko przodujące ulega w większości przypadków samoistnej korekcji przed porodem i nie stwarza żadnych problemów ciążowych, stan ten nie wymaga leczenia przed 20 tygodniem ciąży, jeżeli kobieta nie krwawi'. - znalazłam na portalu BabskieForum - http://www.babskieforum.fora.pl/malusze ... o,135.html
Wszystkim oczekującym i tym co już urodziły życzę samych radosnych chwil z maluchami i jak najmniej zmartwień :) Pozdrawiam serdecznie
-
- ruda.alicja
- Raczkujący
- Reputacja: 1
Napisane przez Katik » 9 paź 2009, 19:31 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
malaroksi napisał(a):Katik, Piszesz że twój brzusio wygląda na 20sty tydzień jak ja sobie przypomne początki to w 9 tyg zaczęłam nosić bardziej obszerne bluzki bo miałam wrażenie że mam widoczny brzuch teraz juz nie pozostaje nic tylko się nim chwalić :)
Oj chwale sie, chwale :-)
najbardziej ciesze sie z tego, ze brzusio wyglada na ciazowy, a nie na taki ze zjadlam za duzo :-P
W przyszlym tygodniu jedziemy do Polski, to dpiero sie nachwale :wink: :wink: :wink:
-
- Katik
- Stały Bywalec
-