Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Napisane przez bogini8 » 8 sty 2010, 21:09 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Kitty napisał(a):Tak na marginesie dodam,ze na bol najlepszy jest epidural. Nie wiem czy juz ktos o tym pisal. Moja ciaza byla zagrozona wiec musieli wywolywac porod duzo wczesniej, przez co po okolo 13 godzinach bolow przekonalam sie wlasnie na epidural i jakos do konca wytrwalam. Takze przyszle mamusie jak najbardziej ta metode znieczulenia polecam
no wlasnie nie jestem do konca przekonana do zzo, z jednej strony chcialabym a z drugiej sie boje , b oo to jednak jest troszke ryzykowne mi sie wydaje niewiem, nie moge sie przekonac do konca.;// :o nie lubie igiel, a jak jeszcze pomysle ze ktos ma mi wbijac cos w kregoslup to dostaje ciarek na sama mysl :mad: :neutral: brrrrr
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez Kitty » 8 sty 2010, 23:25 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
pozdrawiam goraco
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez bogini8 » 9 sty 2010, 10:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Kitty napisał(a):rowniez sie balam, dlatego przez 13 godzin sie zapieralam,ze na samym gazie znieczulajacym bede. Po czym przyszla pani anestezjolog i delikatnie zaczela mnie przekonywac do epidurala. Powiedziala,ze jeszcze mam przed soba co najmniej 8 godzin i na koniec nie bede miala sily urodzic co moze sie skonczyc cesarka. Takze strach przed cesarka, do tego niesamowity bol przekonaly mnie do tego znieczulenia przez co moglam troche odpoczac
Z tego co wiem to oprocz gazu dostepne jest tez znieczulenie w posladek, nie pamietam jak sie nazywa;) nie proponowali Ci tego?
ja osobiscie chyba wolalabym cesarke:D
jakos nie moge sie przekonac do zzo:) zobaczymy co wyjdzie w trakcie:)))
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez malaroksi » 9 sty 2010, 11:37 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Co do tego zastrzyka to podaje się go w udo nie w pośladek :)
Ile ludzi tyle opini na atemat porodów znieczuleń itd tak naprawde podczas porodu wszystko staje do góry nogami i zagorzali przeciwnicy znieczuleń już na starcie krzyczą prosząc o znieczulenie a Ci co mieli w planach od razu wziąść znieczulenie czasem wstrzymują się do końca i próbują swoich sił. Jak kolwiek bynie było ja życzę wszystkim szybkich bezbolesnych porodów i radości z dzidziusiów bo własnie przechodzimy przez to całe piekło tylko dla tych małych rączek :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez Kitty » 9 sty 2010, 18:41 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez agg » 9 sty 2010, 18:49 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Acha, niektorym kobietom zdarza sie tez po nich wymiotowac :wink:
Moje zdanie jest takie, ze jesli porod przebiega sprawnie i "szybko" to mozna sie obejsc bez epiduralu, zreszta moze nie byc czasu na jego podanie.
Pozatym wszystkie watpliwosci radze omowic ze swoja polozna. :-)
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez Kitty » 9 sty 2010, 19:07 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
agg napisał(a):Zastrzyki, o ktorych mowicie to petydyna i morfina. Maja one "lagodne" dzialanie przeciwbolowe, aczkolwiek przynosza ulge i lagodza bol. Jedyny minus, ze dziecko po urodzeniu moze byc troche ospale.
Acha, niektorym kobietom zdarza sie tez po nich wymiotowac :wink:
Moje zdanie jest takie, ze jesli porod przebiega sprawnie i "szybko" to mozna sie obejsc bez epiduralu, zreszta moze nie byc czasu na jego podanie.
Pozatym wszystkie watpliwosci radze omowic ze swoja polozna. :-)
Wlasnie tak jak pisalam wczesniej jak nie bylo komplikacji, to polozne epiduralu nie proponowaly.U mnie niestety bylo ciezko wiec po dluuugich namowach sie na niego zdecydowalam.
Co do zastrzykow, to oj mnie wlasnie wymioty dopadly :-( . Z tego co slyszlam, to ponoc znieczulenie, ktore dostaje matka pomaga rowniez bednemu dzieciatku,ktore tez strasznie sie meczy.
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez Katik » 9 sty 2010, 19:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Ja tez sama nie wiem co z tymi znieczuleniami. Ciotka polozna podpowiada mi stale by probowac bez - bo porod latwiejszy w sensie szybszy i lepsza wspolpraca rodzacej z personelem. Z drugiej strony jak pomysle sobie o tym bolu i meczarni - kurcze to juz chyba wole zastrzyk i miec to z glowy...
Nie wiem sama....................
-
- Katik
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
Napisane przez bogini8 » 10 sty 2010, 01:04 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez Kitty » 10 sty 2010, 08:36 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
bogini8 napisał(a):chce rodzic w wodzie mam nadzieje ze mnie to zwystarczajaco zrelaksuje i pomoze:DDD
Z tego co slyszlam,to porody w wodzie sa o wiele "przyjemniejsze" :roll: i wszystkie kobiety, ktore w ten sposob rodzily sa nieasamowicie zadowolone ;)
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez bogini8 » 10 sty 2010, 10:53 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
na you tubie jest mnostwo filmikow z porodow obejrzalam juz chyba wszystkie ze 3 razu:D to moj ulubiony
http://www.youtube.com/watch?v=2ljdn8qR ... re=related
a co do przyjemnosci porodu dla niektorych kobiet jest to az za bardzo przyjemne..szczesciary:
POLECAM FILMIK!!
http://www.youtube.com/watch?v=h5bm9-B6Ec4
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez sharemka » 10 sty 2010, 11:11 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Brak mi slów...rozkleilam sie i poplakalam...cud natury!
-
- sharemka
- Rozeznany
- Reputacja: 0
Napisane przez bogini8 » 10 sty 2010, 12:38 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez sharemka » 11 sty 2010, 10:09 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Ostatnio dosc duzo sie wydazylo na forum, wiec chyba stád ta cisza...
Najstarsze sie rozpakowaly i przeszly do mamusiek, córeczka Angeliny sprawila niespodzianke :grin: ,
Katiusza nic nie pisze, ale to raczej z braku czasu, zajeta jest malenstwem :-) Katik, Bogini omówily nurtujace je tematy a u mnie ...nic... :oops: czuje sie jak w 7mc. ciazy...zadnych dolegliwosci prócz zgagi, bóle ustaly i cisza...sprzatenie itp. nie pomogly, wiec odpoczywam :-D i zasilam szare komórki informacjami o karmieniu piersiá, kapaniu i zbieram sily na masowe odwiedziny ludnosci z Birmingham ;)
Tak juz bym chciala wziác moje malenstwo na rece...jeszcze tylko pare dni ...
-
- sharemka
- Rozeznany
- Reputacja: 0
Napisane przez Katik » 11 sty 2010, 15:19 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Ja od 3 dni przeziebiona jestem, a dopadlo mnie jak juz dawno nie bylo. Poza standardowym oslabieniem przyszedl potworny kaszel, ze z piatku na sobote i z soboty na niedziele w nocy myslalam ze juz nie wyrobie. Lezec nie moglam, bo oddychac nie dawalam razy, w oskrzelach swiszczalo i piszczalo, odkaszlec nie moglam...Normalna masakra. Na dodatek ten paskudny kaszel ponadrywal mi miesnie brzucha, i teraz sie ledwie ruszam, kaszel czy oproznianie nosa doprowadza mnie do lez z powodu bolu brzucha. Okropnosc.
Dobrze, ze powoli przechodzi, ale nadal herbatka, malinki, sok z cebuli to moj chleb powszedni.
Dzis bylam na wizycie u poloznej, pobrala krew, sprawdzila mocz, posluchalysmy corci serduszka. No i zmierzyla brzusio. Wyszlo, ze w 28 tygodniu mam 28 cm brzuch (macice?) Ile mialyscie Wy? To duzo czy normalnie?
Powiedzcie dziewczyny, skad Wy wiecie ile Wasze maluchy waza? Mi moja midwife powiedziala, ze ciaza bez zarzutu, i raczej nie bedzie 3ciego skanu. Niektore z Was tez skanow nie mialy, a +/- wiedzialyscie jakie dzieci sa. Potem jakos inaczej do tego dochodza czy jak?
Aha - i jeszcze jedno - dostalam dzis aplikacje na te Health in Pregnancy grant. Wszystkie to dostalyscie? Wysylalyscie, i co, kazdemu przyznaja? Czy sa jakies wytyczne znow kto sie kwalifikuje, a kto nie?
-
- Katik
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
-