Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Napisane przez sharemka » 19 sty 2010, 13:55 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- sharemka
- Rozeznany
- Reputacja: 0
Napisane przez bogini8 » 19 sty 2010, 17:56 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
uparta dzidzia :DDD, kurcze najgorsze to jest takie czekanie..i czekanie i czekanie...
Dziewczyny bo tak sobie segregowalam ubranka dzis wielkosciowo i tak sie zastanawiam jakie jest minimum ubraniowe z rozmiaru NEWBORN? w sensie ile jest potrzeba na ten pierwszy miesiac.bez szalenstwa oczywiscie ;)bo jak na razie z tego rozmiaru to mam jedne spiochy, jedne body i czapeczke :DDDD
wogole to jestem happy, zakupilam sobie lozeczko wydaje mi sie ze w baardzo dobrej cenie i szafke 3 polkowa z przewijakiem :)) lubbie zakupowac dla dzidzi:))))
[ Dodano: Sro Sty 20, 2010 15:01 ]
znalazlam ciekawy artykul i zastanawiam sie ile punktowj est przestrzeganych w Polsce...;))
Niezależnie od tego w jakim kraju kobiecie przyjdzie wydać na świat potomka, powinna zapoznać się z uchwalonymi w 1985r. zaleceniami World Health Organization. Oto najistotniejsze z nich:
•Noworodek powinien pozostać z matką, o ile pozwala na to stan zdrowia obojga.
•Karmienie piersią powinno być podjęte natychmiast po porodzie, jeszcze przed opuszczeniem przez matkę sali porodowej.
•W żadnym rejonie geograficznym odsetek cięć nie powinien przekraczać 10-15%.
•Nie ma dowodów na to, ze rutynowe, elektroniczne monitorowanie płodu podczas porodu ma pozytywny wpływ na jego wynik.
•Nie ma żadnych wskazań do usuwania owłosienia łonowego i do wykonywania lewatywy przed porodem.
•Podczas akcji porodowej kobiety nie powinny być układane w pozycji na wznak, ale zachęcane do chodzenia w okresie rozwierania oraz swobodnego decydowania jaką pozycję przyjąć w czasie wyłaniania się części przodującej.
•Nie ma usprawiedliwienia dla rutynowego nacinania krocza.
•Nie powinno się wywoływać porodów dla wygody, odsetek porodów indukowanych nie powinien przekraczać 10%.
•Nie ma naukowego uzasadnienia dla wczesnego przebijania pęcherza płodowego.
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez malaroksi » 21 sty 2010, 20:50 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez Katik » 21 sty 2010, 21:00 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Ja jutro ide do lekarza. Nieplanowana wizyta...
Powiem Wam, ze bardzo puchne, nogi wieczorem mam jak banie! No ale skoro polozna na ostatniej wizycie stwierdzila, ze tak bywa, i ograniczyc sol, popijac wode no to stosowalam sie do zalecen.
Ale od kilku dni spac nie moge , bo rece mi dretwieja. Myslalam, ze spowodowane jest to moze tym, ze np nieodpowiednio je ukladam, i przez to dretwieja. Ale po dzisiejszej nocy, gdzie od godziny 4tej nie spalam, a tylko meczylam sie z boku na bok, a rece lezac swobodnie dretwialy - przerazilam sie.
I co znalazlam rano na necie na temat dretwienia rak w ciazy: ze ma to bezposrednie powiazanie z zatrzymywaniem wody w organizmie, i najprawdopodobniej woda naciska na nerwy i stad dretwienie.
No i sie zdenerwowalam, jutro ide do lakarza, bo w Polsce czesto na takie cos idzie sie do lekarza, i sciagaja wode z organizmu, nalezy lezec z cewnikiem, itd...
A tu latam do pracy, nikt sie niczym nie przejmuje, a ja z dnia na dzien coraz wieksza sie z tej wody robie.
Juz na siebie w lustrze patrzyc nie moge, twarz coraz bardziej zapuchnieta, palce jak barylki. A gdzie kwiecien!!!!!!!!!
-
- Katik
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
Napisane przez agg » 21 sty 2010, 21:59 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Puchniecie jest bardzo czestym zjawiskiem w ciazy i nie zawsze musi oznaczac najgorsze! Dobrze, ze idziesz do lekarza, zrobia Ci badanie moczu i krwi i przestaniesz sie zamartwiac :smile:
Ja osobiscie bylam baaaaaardzo spuchnieta, szczegolnie w ostatnim trymestrze, ktory przypadl mi na lato... do tego dostalam wysypke. Zrobili mi w szpitalu badania, wyniki ok i tak sie kulalam jak pileczka do konca ciazy :wink:
Malo tego, po porodzie (cc) to dpiero wygladalam! palce u rak i nog mialam jak serdelki hihi, u nog nawet przerw nie bylo :oops:
I nikt mi nic nie odciagal hihi :-D
Nie denerwuj sie :-)
No a sharemka juz pewnie "po" :grin:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez bogini8 » 21 sty 2010, 22:00 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
i tak jak do 25 tygodnia kaza duza pic tak od 25 tygodnia nie powinno sie pic bardzo duzo tylko zmniejszac ilosc.
Powinnas calkowicie wykluczyc sol z diety,za to dodawac do potraw bazylie oregano majeranek, ziola prowansalskie itp,
pic herbatki ziolowe np . mietowa,rumiankowa z pokrzywy-wszystkie dzialaja moczopednie, takze sa pomocne.
mam nadzieje zepolozna cos ci poradzi.
Powiedz mi na badaniu w 28 tygodniu co na wykresie zaznaczyla polozna? jak duza jest dzidzia?:)
No sharemka juz pewnie rozpakowana :DDD
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez agg » 21 sty 2010, 22:04 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
czekamy na wiesci!!!
-
- agg
- Wtajemniczony
Napisane przez sharemka » 21 sty 2010, 22:24 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Urodzilam dzis o 10:01 am przez cc...porod konkretnie trwal 24 godz. I niestety zakonczyl sie cesarskim cieciem! Bo maluszkowi glowka niefortunnie ulozyla sie w miednicy I ciezko mu bylo wydostac sie na zewnatrz:(
Jeszcze jestesmy w szpitalu. Ale oboje czujemy sie dobrze...maly urodzil sie z waga 3380g. Dlugosc 59 cm. Patrze teraz na niego I nie moge uwierzyc, ze to naprawde moj syn:)))
Opieke w szpitalu wciaz mamy naprawde dobra I mam nadzieje ze w niedziele juz bedziemy w domku, to wtedy napisze wiecej, bo teraz pisze z komorki:)
JESTEM SZCZESLIWA! Pierwsz kupa zaliczona, uczymy sie karmienia piersia I chyba oboje nie mozemy sie soba nacieszy...
-
- sharemka
- Rozeznany
- Reputacja: 0
Napisane przez bogini8 » 21 sty 2010, 22:41 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez agg » 21 sty 2010, 23:18 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
No to zrobiliscie dziadkom prezent! Babcie pewnie szalenie sie ciesza :-D
Az lezke uronilam, bo wlasnie ogladalam zdjecia z narodzic Corci :wink:
A dokladnie 3 lata temu robilam test ciazowy :-D
Wszystkiego dobrego i cieszcie sie soba!
-
- agg
- Wtajemniczony
Napisane przez Kitty » 22 sty 2010, 08:30 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez yoko » 22 sty 2010, 10:51 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- yoko
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
Napisane przez AngelinaJ » 22 sty 2010, 13:22 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Katik, ja mialam to samo, ze w nocy jak sie kladlam to mnie prawa reka tak bolala, ze sie nie dalo spac, zaczelo sie ok 19 tygodnia i jest to rzeczywiscie spowodowane odkladaniem sie wody w rekach i ona uciska nerwy, ale jak powiesz poloznej to powinna cie skierowac do rehabilitanta i tam dadza ci taka szyne na plotnie zeby zakladac na noc, ja podeszlam do tego sceptycznie, ale naprawde pomoglo. Narazie musisz trzymac dlonie wyzej niz reszte reki jak spisz, zeby woda splywala.
-
- AngelinaJ
- Rozeznany
- Reputacja: 7
Napisane przez kindzulinaa » 22 sty 2010, 14:06 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
Napisane przez malaroksi » 22 sty 2010, 16:16 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Jakie imię dla synka masz?
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
-