Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez agniecha » 3 lut 2010, 17:33 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czesc dziewczyny. Dawno nie pisalam,tak jakis wyszlo ale czesto podczytuje was. Prawie wszystkie panie rozpakowane. Mnie juz niedlugo to czeka,termin mam na niedziele. :-D
Pisze bo chcialam sie zapytac czy jak nie zaczne rodzic w niedziele to czy i tak mam zglosic sie do szptala czy poprostu siedziec w domku i czekac az cos sie ruszy? :?: Teraz dzieci rodza sie "przeterminowane"ze tak powiem wiec roznie to bywa.Mam wizyte w piatek z polozna to i tak sie zapytam ale tak dla swietego spokoju chcialabym juz wiedziec. :roll: Tydzien temu polozna namowila mnie na porod w wodzie.Poogladalam troche filmikow o tej tematyce i mysle ze to calkiem niezla opcja i mam nadzieje ze mi sie uda trafic na wolna wanne i ze nie bedzie zadnych przeciwskazan na to bym mogla tak urodzic.
Gratuluje wszystkim mamom tych slicznych bobaskow.Cudenka poprostu.
Pozdrawiam. :-)
agniecha
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 6 lut 2010, 10:26 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

a tu co t ak sie cicho zrobilo???? wszystkie mamuski juz rozpakowane czy sie wlasnie rozpakowuja??:DDD
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez arletta » 6 lut 2010, 13:39 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

witam przyszłe mamay....mam problem bo jestem w ciazy w 9 tygodniu co mnie bardzo cieszy jednak nie wiem jak sobie poradzic z tym za granica . Mieszkam razem z chłopakiem który pracuje...Ja obecnie nie i czy jest jakas szansa zeby panstwo pomogło mi finansowo i jak sie leczyc zeby za poród nie płacic jak to wygląda..czy mozecie mi pomóc???

arletta
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitty » 6 lut 2010, 14:37 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

arletta, A masz wyrobiony National Insurance Number?I czy jestes zarejestrowana u lokalnego GP?Jak tak to wszystko bedzie za darmo;). Co do pomocy od panstwa, to mozesz dostac maciezyskie,ale to dopiero na 11 lub 10 tygodni przed spodziewanym terminem.Kwota wynosi okolo 120 funtow tygodniowo ;)
Ahhh..i jakos po 20 tygodniu kazda kobieta w ciazy dostaje 190futnow :mrgreen:
Dodatkowo jezeli otrzymujesz benefity to masz szanse na becikowe,ktore wynosi 500f!!Ale to blizej porodu :roll:
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez arletta » 6 lut 2010, 15:56 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

dzieki Kitti. mam wyrobionu national insurance number i jestem zrejestrowana w przychodni ale w innym miescie niz teraz mieszkam .
Do początku stycznia pracowałam przyjechalismy do polski na holiday i dowiedziałam sie ze jestem w ciązy teraz wrócilismy ale do innego miasta ale jak cały czas pracowałam i mam ten nr wystarczy ze zapisze sie do przychodni i pujde do szpitala dpo lekarza. Wazne jest dla mnie zeby nie płacic za nbaania i za poród...

[ Dodano: Sob Lut 06, 2010 15:58 ]
za badania i poród.....

arletta
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Katik » 6 lut 2010, 16:00 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Kitty napisał(a):arletta, A masz wyrobiony National Insurance Number?I czy jestes zarejestrowana u lokalnego GP?Jak tak to wszystko bedzie za darmo;). Co do pomocy od panstwa, to mozesz dostac maciezyskie,ale to dopiero na 11 lub 10 tygodni przed spodziewanym terminem.Kwota wynosi okolo 120 funtow tygodniowo ;)
Ahhh..i jakos po 20 tygodniu kazda kobieta w ciazy dostaje 190futnow :mrgreen:
Dodatkowo jezeli otrzymujesz benefity to masz szanse na becikowe,ktore wynosi 500f!!Ale to blizej porodu :roll:

jesli sie dobrze orientuje to nie wiem czy jest tak kolorowo z macierzynskim, skoro arletta nie pracuje. Nawet by dostac zasilek z Job Centre musi przedstawic odpowiednia ilosc payslipow, i jakis przedzial czasowy z pracy ja obowiazuje. Dokladnie nie wiem, bo mnie to nie dotyczy, ale tak mi cos sie tlucze po glowie.

Co do reszty - to masz racje - przy NIN nie trzeba bedzie placic za opieke zdrowotna, ani za porod.

[ Dodano: Sob Lut 06, 2010 16:02 ]
No wlasnie - skopiuje to co teraz na szybko znalazlam:

Maternity Allowance to pomoc finansowa dla kobiet w ciąży. Możesz się o niego starać jeśli:

•pracujesz, jednak nie należy Ci się Statutory Maternity (zasilek placony przez pracodawce);
•jesteś self-employed i regularnie opłacasz składki do Inland Revenue;
•byłaś zatrudniona lub samo-zatrudniona przez co najmniej 26 tygodni w ciągu ostatnich 66 tygodni przed wyznaczonym terminem porodu;
•zarabiałaś conajmniej Ł30 tygodniowo w jakichkolwiek 13 tygodniach z tych 66, które są brane pod uwagę.

Zasiłek wyplacany jest przez 39 tygodni, od dnia przejscia na tzw. maternity leave. Nie wcześniej jednak niż 11 tygodni przez wyznaczonym porodem.

Kwota płatności zależy od Twoich zarobków i wynosi: Ł123.06 lub 90% średnich tygodniowych zarobków, jeśli są niższe niż Ł123.06.

O Maternity Allowance występujesz do Job Centre Plus wysyłając wniosek z kompletem dokumentów.
Katik
Stały Bywalec

Reputacja: 3
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 6 lut 2010, 16:58 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

arletta, zalezy gdzie teraz mieszkasz, mosisz znalezc na internecie liste wszystich przychodni GP wpisac swoj kod i znajdzie ci twoja, i mosisz sie przerejsetrowac za kazdym razem jak sie przeprowadzasz i zmienia sie okreg.

Co do tych 190£(maternity healthy grant- na zdrowe odzywianie w ciazy:D), sa wplacane dla wszystkich kobiet po 24 tygodniu ciazy. wiec jak po 24 tygodniu pojdziesz do GP do poloznej to da ci taki papierek do wypelnienia i wyslania, jesli nie bedzie takiego posiadac to bedziesz mosiala zadzwonic zeby taki swistek ci przyslali:)
pieniazki powinnni wplacic do 2 tygodni od momentu wyslania niestety jednorazowo;)
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez arletta » 6 lut 2010, 17:10 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Bardzo dziekuje za pomoc.....wiem teraz przynajmniej co mam zrobic....najwazniejsza jest dla mnie darmowa opieka lekarska...a z ta połozna to ją sie opłaca czy jest przydzielana...przepraszam za taki multum pytan ale dla nmnie jest to tak wazne jak nic nigdy wczesniej...Dziekuje :grin:

[ Dodano: Sob Lut 06, 2010 17:15 ]
jest jeszcze taka rzecz ze mieszkam w Shrewsbury i wpisałóam w internet liste przychodni ale post codu nie znajduje.....

arletta
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 6 lut 2010, 17:22 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

arletta, najlepiej jak zgłosisz do HM Revenue że nie pracujesz, wtedy twoj chłopak będzie mógł się starac o working tax credit , housing benefit, potem 11 przed porodem o becikowe, a narazie znajdź najbliższego GP koło twego miejsca zamieszkania weź tą małą karteczke z numerem rejestracyjnym co przesłali od poprzedniego GP i idź się zarejestrować na miejscu wypełnisz aplikacje i umówią cię na check new patient tam powiesz że jesteś w ciąży i skierują cie do położnej która powinna cię już prowadzić do konca ciązy jeżeli się znowu nie przeprowadzicie oczywiście cała opieka jest darmowa położna , badania, leki, poród , znieczulenia itd. Jeżeli już nie podejmiesz pracy to twoj partner będzie mógł starać się o benefity więc się niemartw na poczatku wiadomo będzie ciężko ale liczy się teraz tylko fasolka by zdrowo rosła . Gratuluję w ogole ciąży. :-)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez yoko » 6 lut 2010, 17:25 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

arletta, po pierwsze to gratuluje 'fasolki' :) piekny okres przed Toba :)

polozna rowniez jest za darmo, bedzie Ci przydzielona w przychodni.
jesli chcialabys otrzymywac zasilek macierzynski, to moja rada jest taka zebys znalazla teraz jakakolwiek prace zeby spelnic ten warunek [/i] byłaś zatrudniona lub samo-zatrudniona przez co najmniej 26 tygodni w ciągu ostatnich 66 tygodni przed wyznaczonym terminem porodu; [/i], o ktorym pisala katik. wiem ze teraz trudny okres, no ale mozna sprobowac. na rozmowie oczywiscie nie wspominaj ze jestes w ciazy, a jesli juz prace dostaniesz to wtedy o tym poinformuj pracodawce, bo zgodnie w tutejszym prawem, nie moga ciezarnej zwolnic, musza dostosowac Ci warunki pracy i umozliwic ewentualne wyjscie z pracy na wizyty lekarskie, lub z polozna a nawet szkole rodzenia.
yoko
Stały Bywalec

Neutralny

KobietaPostNapisane przez arletta » 6 lut 2010, 17:26 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Bardzo dziekuje bo ja bardzo ciesze sie z naszej fasolki.......pozdrawiam cieplutko i naprawde bardzo mi pomogłas...
p.s mieszkałam w Wednesbury wcale bym sie nie zdiwiła jak bysmy sie znały...
Powodzonka......papa

arletta
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez yoko » 6 lut 2010, 17:36 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

arletta, w miedzyczasie proponuje przeczytac 'Ciezarowki....' od poczatku - znajdziesz tu baaaaardzo duzo przydatnych informacji, ktore predzej czy pozniej Ci sie przydadza :) :mrgreen:
yoko
Stały Bywalec

Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 6 lut 2010, 18:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

yoko, no to bedzie troche do poczytania:D:D:D:D ;)))
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 6 lut 2010, 18:58 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

arletta, ja tu mieszkam dopiero 5 miesiecy i nigdzie nie wychodzę nie poznaję nowych ludzi tak więc wątpię ale chętnie mogę zapoznać :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitty » 6 lut 2010, 19:01 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

malaroksi napisał(a):oczywiście cała opieka jest darmowa położna , badania, leki, poród , znieczulenia itd. )

trzeba dodac, ze caly rok po porodzie nowa mama ma nadal wszystkieo leki, dentyste itd za darmo :-D :-D
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona