Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez karmelek » 7 mar 2012, 15:52 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Witam wszystkie przyszłe mamusie. Ja mam termin za 5 tygodni :grin: już prawie wszystko przygotowane, mam tylko problem jakie kosmetyki kupić dla dzidzi. Czytałam na forum, że Johnson's Baby odradzacie bo większośc dzieciaczków ma na nie uczulenie, polecacie za to kosmetyki firmy Oilatum tylko, że ja w skllepach widzę tylko z napisem Junior i nie wydaje mi się żeby były odpowiednie dla noworodka (chyba, że się mylę to mnie poprawcie). Zakupiłam Simple Baby All-in-One Wash ale mam obawy czy nie uczuli, w razie czego mąż będzie biegał po sklepach i szukał czegoś innego. Będę wdzięczna za podpowiedzi i porady :D

karmelek
Rozeznany

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez sandru$ » 7 mar 2012, 16:10 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

karmelek, ja pierwsze 3 mycia mylam mala sama woda, pozniej johnson baby taka niebieska butelka tym mydelkiem mylam razem z glowka a po miesiacu zaczelam tez uzywac szamponu johnson. po kapieli ale nie zawsze zalezy jak skora wygladala uzywalam tez oliwki i mojej malej nic nie bylo :) do dzis uzywamy tych produktow.
sandru$
Rozeznany

Reputacja: 20
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 7 mar 2012, 21:42 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

karmelek, ja na poczatku uzywalam plynu z ojlatum bo malemu strasznie sie skora luszczyla a pozniej ojlatum na przemian z johnsonem.fajne jest tez mydelko z dozownikiem z bootsa z kubusiem puchatkiem, nie pamietam dokladnej nazwy.aa i od malego uzywam szampon z johnsona.:)
ogolnie to kwestia wyprobowania, wszystko moze uczulac , albo nic, metoda prob i bledow dojdziesz co najlepiej odpowiada maluszkowi:)
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez karmelek » 8 mar 2012, 10:44 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

bogini8, a ten plyna z ojlatum był z napisem junior czy jakis specjalny dla niemowlaków? bo nie mogę innego znaleść jak właśnie z napisem junior :D Wiem i licze się z tym że będzie się odbywało na metodzie prób i błędów, ale chciałabym ograniczyć do minimum cierpienie maluszka :)

karmelek
Rozeznany

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez sylwio70 » 8 mar 2012, 12:43 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ja wiem jedno i zrobiłam ten sam błąd na dwójce moich dzieci bo nie wiedziałam. Mianowicie smarowałam oliwką Jonsona główki moich dzieci kiedy pojawiła się ciemieniucha i po tej oliwce było jej coraz więcej. Dopiero teraz wiem że oliwka Jonsona tak bardzo pogorszyła tę ciemieniuchę. Tutejsza położna i farmceutka w polsce powiedziały, że Jonson jest najgorszy na ciemieniuchę i farmaceutka w polsce poleciła produkty bambino lub nivea. A z tutejszych angielskich to nie wiem ale wybiorę najprawdopodobniej Nivea lub Avent.

sylwio70
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez karmelek » 8 mar 2012, 13:52 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

I to właśnie tutaj jest najgorsze, do którego sklepu/apteki by się nie weszło wszędzie ten johnson i w sumie to nic innego nie mają do zaproponowania... trzeba się porządnie naszukać i poczytać żeby coś odpowiedniego znaleść, żeby ograniczyć do miniumum jakiekolwiek wysypki, ciemieniuche czy podrażnienia skóry. Sama mam wrażliwą i delikatną skórę więc zależy mi żeby znaleść coś odpowiedniego.

karmelek
Rozeznany

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 8 mar 2012, 17:22 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

karmelek, ciemieniuche mozna smarowac zwykla oliwa z oliwek... ja smarowalam oliwka z johnsona,
http://www.boots.com/en/Corine-de-Farme ... l_1189299/ ten jest fajny, do wrazliwej skory, uzywam go obecnie na przemian z johnsonem fioletowym.
a ojlatum http://www.boots.com/en/Oilatum-Junior- ... mula_7516/ uzywalam ten , ale wtedy gdy maly mial sucha luszczaca sie skore, albo zaczerwieniona itp.a tak na co dzien johnson.:)
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez karmelek » 8 mar 2012, 18:43 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dzięki za info:) Czyli jednak oilatum junior jest ok:) dziś mi koleżanka powiedziała, że poszła z synkiem do GP bo też dostał jakiejś wysypki, bądź uczulenia i pani doktor przepisała maluszkowi ten krem i płyn do kąpieli i dostała go za darmo na recepte:) jeśli moje maleństwo dostanie wysypki/uczulenia to też się wybiorę do GP skoro moge dostać coś za darmo czemu z tego nie skorzystać :)

karmelek
Rozeznany

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez P880920 » 8 mar 2012, 20:20 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

karmelek, pewnie ze idź powiedz ze maluch ma sucha skórę i dostaniesz receptę, ja dostałam oilatum emolient w niebieskiej butelce i krem, a teraz dostałam krem epaderm i jest o wiele lepszy od oilatum i stosuje go tez na ciemieniuszke i wyczesuje szczotka i nie ma nic obecnie;)

P880920
Raczkujący

Reputacja: 6
Neutralny

KobietaPostNapisane przez natbhm » 11 mar 2012, 17:15 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Witam wszytskie przyszle i obecne mamusie. Mam kilka pytan jak wyglada opieka w uk nad kobieta w ciazy. Nie wiem jeszcze w ktorym tyg jestem bo dopiero 3 dni temu zrobilam kilka testow ciazowych ktore wyszly pozytywnie ;) ( nie dostalam miesiaczki i po 4 dniach zdecydowalam sie zrobic test) chciala bym sie dowiedziec czego moge sie spodziewac podczas wizyty u lekarza. Czy wogole bedzie mnie badal? Szlyszalam ze tu podobno mierza brzuch i robia badanie moczu ale to tylko zaslyszane pogloski takze wole sie dowiedziec u wiarygodnego zrodla. Dodam tez ze zaobserwowalam infekcje hmm jak to czesto bywa w czasie ciazy. Dlatego chce wiedziec czy lekarz mnie zbada czy poprostu da mi cos na oko. pozdrawiam

natbhm
Przyczajony

Reputacja: -2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 11 mar 2012, 19:25 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

natbhm, 183 strony tego watku na pewno odpowiedza na wiekszosc Twoich pytan, po to zostal on stworzony :wink:
gratulacje :)
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 11 mar 2012, 20:12 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

natbhm, gratulacje, :)
w aptekach sa tez testy ktore dokladniej okreslaja ktory to tydzien.odnosnie twoich plytan to w tym watku znajdziesz milion odpowiedzi..
Ale tak po krotce, przede wszystkim musisz zadzownic do GP i sie umowic na wizyte,na pewno spytaja czy robilas testy wiec musisz powiedziecze robilas juz pare i wyszlo pozytywnie. pozatym nie bedziesz chodzic na wizyty do lekarza tylko do poloznej, cook. 2-4 tygodnie.
Pierwsze USG jest w 12 tygodniu, a drugie i ostatnie z okresleniem plci dziecka, wad wrodzonych itp jest w 21 tygodniu.i jest to ostatnie USG chyba ze w koncowce ciazy polozna z jakis powodow wysle na dodatkowe USG.Ewentualnie mozesz chodzic prywatnie , ale troche tu to kosztuje...wiem, bo sama bylam na takowym w poczatkach ciazy ,dla pewnosci i sprawdzenia czy wsszystko ok.
Na pierwszej wizycie bedziesz wypelniala wszystkie dane, historie chorob, rodziny itd, pozniej przy kazdej wizycie przynosi sie probke moczu, jest mierzone cisnienie,badany cukier a od konca ok 2 trymestru rowniez jest mierzony brzuch, wg tych pomiarow okreslona jest orientacyjna waga dziecka, u mnie np sprawdzilo sie co do grama;))
W miedzyczasie robione sa tez badania krwi w tym no na HIV.
JEsli chodzi o infekcje to w ciazy niewiele lekow mozna brac, mozesz spytac o masc w aptece z zaznaczeniem ze jestes w ciazy.Sprobuj ewentualnie nasiadowek npz z rumianku lub bodajze kory debu.
Takze typowych badan ginekologocznych co wizyte jak to bywa w PL tutaj nie ma ;)
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez natbhm » 11 mar 2012, 20:46 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dziekuje agg i bogini8 ;) Wlasnie jutro bede dzwonic do GB chce jak najszybciej sprawdzic czy wszystko jest ok bo mam straszne bole brzucha. Od kilku lat mam problem z jajnikami mam na nich torbiele jestem po operacji ( 4 lata temu) ale od roku mam nowego a tu w uk nic z tym nie chca zrobic. Zaproponowali mi operacje z wycieciem jajnika na co sie nie zgodzilam. Wiec torbiel dalej byl, nie wiem jak to teraz tam wyglada gdy jestem w ciazy. Mam bole kujace ale slyszalam ze bole sa normlane bo macica sie rozrasta itd ale nie wiem czy to nie za wczesnie. Ogolnie kazdy najmniejszy bol odrazu mnie stresuje ;|
Co do infekcji to czytalam ze dobrze jest podmywac sie jogurtem naturalnym. Mam bardzo zaczerwieniona @ i do tego pieczenie. Nie wiem mysle,ze lekarz powinnien mi przepisac jakies globulki.... bogini8 a moge zapytac ile maluszek juz ma?

natbhm
Przyczajony

Reputacja: -2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez sandru$ » 12 mar 2012, 05:59 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

natbhm, jak powiesz u GP ze masz infekcje i pieczenie to dostaniesz czopek i masc to jest normalne w ciazy. Jakby C nic nie dal to pisz ja mam jeszcze z polski czopki i masc zostaly mi po mojej ciazy to moge oddac :)
sandru$
Rozeznany

Reputacja: 20
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez P880920 » 12 mar 2012, 18:22 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

natbhm, ja urodzilam 3 miesiace temu i cała ciążę miałam co jakiś czas infekcje poszłam do GP i dostałam DActarin 2% Masc i bardzo pomogła. Powiem z doświadczenia ze jogurt nie pomaga łagodzi na chwile gdy jest położony po życiu jest to samo;) jak masz jakiespytania to pisz jestem na świeżo jeszcze;)

P880920
Raczkujący

Reputacja: 6
Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona