Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 15 sie 2012, 15:09 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

a to ile juz razy bylas u nich??i co usg robili Ci i badanie ginekologiczne?? czy cos jeszcze?? :)

Czarna123
Rozeznany

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez danonek » 15 sie 2012, 15:15 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czarna123, od 8 tygodnia co 3 tygodnie chodze z czego chyba raz nie robil usg bo miałam w tym samym tygodniu w szpitalu usg. tylko badanie ginekologiczne ale jak chcesz badania krwi to mozesz powiedziec to ci zrobia bez problemu.

danonek
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 15 sie 2012, 15:27 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dziewczyny ale po co ladowac kase polskim ginekologom? Ja tez poszlam tam raz, owszem doktor bardzo mily itd ale po tym jak dostalam do podpisania oswiadczenie ze wizyty u nich maja charakter jedynie informacyjny i nie moga zastapic leczenia w ramach NHS czy jakos tak to lecialo to dalam sobie spokoj. Dla mnie to bezsensowne wydawanie pieniedzy bo nawet recepty wypisywane przez nich sa pelnoplatne gdzie wiadomo ze kobiecie w ciazy przysluguje w ramach NHS wszystko lacznie z lekami za darmo. Dla mnie to bez sensu :roll:

PS ja mialam robiona morfologie w ciazy i badanie poziomu glukozy tez mi chcieli robic ale sie nie zgodzilam bo mi godziny nie pasowaly :P
Ostatnio edytowano 15 sie 2012, 15:30 przez ewela119, łącznie edytowano 1 raz
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 15 sie 2012, 15:28 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

danonek napisał(a):Czarna123, od 8 tygodnia co 3 tygodnie chodze z czego chyba raz nie robil usg bo miałam w tym samym tygodniu w szpitalu usg. tylko badanie ginekologiczne ale jak chcesz badania krwi to mozesz powiedziec to ci zrobia bez problemu.

wiem wiem dzis rozmawiaalm z panem z recepcji-bardzo mily,wszystko wytlumaczyl mi jak to wyglada,wiec teraz w piatek mam wizyte z polozna pozniej 5 wrzesnia nastepna wizyta z polozna i mysle ze po tej wizycie umowie sie na usg do tego polskiego ginekologa,chce zeby mi sprawdzil czy malenstwo rosnie dobrze i wszytsko jest w porzadku i chyba zrobie sobie poziom cukru po wypiciu glukozy bo tego badania tu nie stosuja :((

Czarna123
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez danonek » 15 sie 2012, 15:34 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela119, no moze i bezsensu ale mnie te wizyty raz na 2 miesiace przerażają zero opieki tak naprawde ... a jak coś sie dzieje to mowia ze ratują po 22 tygodniu nie wczesniej bo to nie ma sensu. to ja chyba wole chodzic prywatnie i miec spokój i czyste sumienie ze wrazie czego bedzie staral sie ratowac a nie powie ze to nie ma sensu.

danonek
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 15 sie 2012, 15:37 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

danonek a gdzie chodzisz do poloznej na jakiej dzielnicy?? a jaki szpital wybralas do porodu? ja Womens Hospital...

Czarna123
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez danonek » 15 sie 2012, 15:38 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czarna123, pewnie bedziesz spokojniejsza , a nikt nie kaze ci chodzic regularnie...

Dodano: -- 15 sie 2012, 15:39 --

Czarna123, ja jestem z centrum walsall w monar hospital bede rodzic.

danonek
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 15 sie 2012, 15:40 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

danonek napisał(a):ewela119, no moze i bezsensu ale mnie te wizyty raz na 2 miesiace przerażają zero opieki tak naprawde ... a jak coś sie dzieje to mowia ze ratują po 22 tygodniu nie wczesniej bo to nie ma sensu. to ja chyba wole chodzic prywatnie i miec spokój i czyste sumienie ze wrazie czego bedzie staral sie ratowac a nie powie ze to nie ma sensu.

Tak naprawde tutejsi polscy lekarze nie sa w stanie nic zrobic. Nawet do szpitala Cie nie moze wyslac. Kiedy wszystko jest ok, to ok, ale jak zacznie sie cos zlego dziac to niewiele moga pomoc. Papierami ktore od nich dostajesz nigdzie sie nie mozesz nawet posluzyc bo nigdzie tego nie honoruja. Czy to ginekolog czy pediatra, z Rugby czy z innego miasta. Fajna sprawa pojsc raz na jakis czas, ale regularne wizyty ja bym sobie odpuscila bo szkoda kasy.
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 15 sie 2012, 15:43 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela jezeli danonek boi sie to przeciez jej sprawa ze wydaje kase...mi wystarczy jedna wizyta u polskiego lekarza chodzi mi tylko o usg i badanie ginekologiczne-bo tu wogole kobiety nie dotykaja nio i juz mi NHS wiecej usg nie zrobia:(

Czarna123
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 15 sie 2012, 15:49 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Jasne ze jej sprawa na co wydaje kase, tylko chyba dobrze by bylo jakby miala swiadomosc tego jak to faktycznie jest z ta prywatna opieka lekarska tutaj. Ja akurat mam w tym temacie doswiadczenie. Tez myslalam ze jak pojde do polskiego lekarza to wszystko bedzie super, pomoga mi i zalatwia, niestety okazalo sie tylko ze ta wizyta nic mi nie dala bo w niczym mi nie pomogla, ze swoim problemem i tak musialam wrocic do NHS i tam sprawe zalatwic i zalatwilam. Teraz zaluje ze wydalam niepotrzebnie tyle pieniedzy na polskich lekarzy

Ja bylam w ciazy badana ginekologicznie chyba ze 2 razy i mialam 3 usg takze naprawde nie ma co panikowac, jak jest potrzeba to naprawde o wszystko dbaja jak nalezy. O badaniu poziomu glukozy tez pisalam ze chcieli mi robic. Osobiscie raz rodzilam w Polsce i raz tutaj i jestem o wiele bardziej zadowolona z tutejszej opieki w ciazy, podczas porodu i pologu niz z tej polskiej. No ale jak kto chce...
Ostatnio edytowano 15 sie 2012, 15:52 przez ewela119, łącznie edytowano 1 raz
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 15 sie 2012, 15:52 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela a moze wiesz jakie mi zrobia badanie krwi teraz w 28tyg w piatek mam wizyte w Womensie

Czarna123
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 15 sie 2012, 15:55 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czarna123 napisał(a):ewela a moze wiesz jakie mi zrobia badanie krwi teraz w 28tyg w piatek mam wizyte w Womensie

O matko juz dokladnie nie pamietam bo moja mloda ma juz 9 miesiecy :) Ale cos mi sie przypomina ze to takie standardowe badanie, morfologia wlasnie zeby sprawdzic zelazo itp. Najlepiej byloby zapytac agg wydaje mi sie ze ona bedzie lepiej zorientowana w temacie ;)
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitka » 15 sie 2012, 16:00 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

danonek Dzięki za link do przychodni.

Tak dla wyjaśnienia :wink: Ja chcę zrobić sobie tylko dodatkowe (3) USG w polskiej przychodni, jeśli nie dostanę skierowania na trzecie od NHS. Nie widzę potrzeby badania ginekologicznego i robienia dodatkowych badań.
Jeśli naprawdę coś będzie się dziać to może się skuszę na poradę, jak mnie NHS oleje i będę się bać o życie dziecka :wink:
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez madzian » 15 sie 2012, 18:18 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hi! Jak chcesz zobaczyc jak to jest to spedz jeden dzien z kolezanka ktora ma dzieci :) bedziesz mogla ciut "łyknać" tematu a kolezanka bedzie szczesliwa ze troche jej pomozesz , odciazysz :)! Ale to prawda nie da sie w jednym slowie opisac jak to jest poniewaz sklada sie na bycie rodzicem mnostwo " slow" obowiazkow:), kolorowych chwil i tych mniej kolorowych :) generalnie od momentu kiedy pierwszy raz na zywo trzyma sie swoje malenstwo w rekach, mozna je utulic i popatrzec w male oczka :) caly swiat ktory byl do tej pory staje sie natychmiast przeszloscia ... zupelnie tak jakby wchodzilo sie w inny nowy etap zycia! Poczatki sa czesto bardzo trudne szczegolnie gdy nie mamy pomocy osob 3cich np. babci czy dziadka :) ale po kilku dluzszych "chwilach" powoli uczymy sie i zaczynamy sobie doskonale radzic :)!
hehe wiesz jak chcesz spedzic troche czasu z dziecmi to zapraszam ja sie w spokoju wykąpie hehhe :):P zartuje ... te czasy juz minely teraz juz nie Kapie blyskawicznie mam wiecej czasu dla siebie :)
Jestem mama prawie 3 latka :) ojjjooojjj zlecialo ... nastepne byc moze wkrotce :) .
Rodzilam w Szpitalu Queen Elizabeth. Hospital Birmingham. Women's Hospital opieka uwazam swietna szpital rowniez poniewaz z moich zrodel jest to szpital gdzie w razie gdy co kolwiek zlego dzieje sie z dzieckiem zajmuja sie problemem na miejscu, ratuja dziecko! Z innych szpitali sa wlasnie tu przywozone dzieciatka w razie "w". Jest naprawde ok ! Opieka lekarska w naszym przypadku naszczescie bardzo zadko jest na potrzebna ale jak juz .. to w sumie nie mamy klopotow Pan Doktor jets uprzejmy i bardzo szczery hehhe :) jak czegos nie wie mowi i poprostu kieuje dalej :) do ewentualnego specjalisty - nie wypisuje paracetamolow :). Ogolnie nie spotkalam sie z nieodpowidnim podejsciem lekarskim w stosunku co do mojej rodziny w pierwszym kontakcie z GP. reszte pomijam bo nie na temat opieki w ciazy:)... moja ciaza przebiegala prawidlowo, bylam badana w uk i w Pl ( pierwsza ciaza wiec chciala byc pewna wszystkiego) ... wydaje mi sie ze tu w Uk bardziej powierzchownie traktuja paczatki ciazy i z tego co slyszy sie nie staraja sie jakos mega specjalnie ratowac przyszle dzieci ... ??? hmm? PL klinika tez z tego co wiem nie za wiele pomagaja a sa dosc drodzy , predzej wspeiraja nas na duchu tym ze bylismy u Polaka :) ...
trzymam kciuki za pozytywne informacje dziewczyny!!! myslcie pozytywnie szczegolnie te ktore maja klopoty . nie poddawajcie sie bedziemy was wspierac !!!:)

madzian
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez korbobor » 15 sie 2012, 20:09 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ja rozumiem potrzebę konsultacji z polskim lekarzem i uważam, że jak kogoś ma to uspokoić i utwierdzić, że z dzieckiem jest wszystko dobrze to nie są to stracone pieniądze. Ja będąc w Pl. usłyszałam, że mam za krótką szyjkę i należałoby ją kontrolować więc po powrocie z urlopu poszłam do dr.Szymczyka na tzw. "przegląd" ;) Poinformowano mnie że wizyta ma jedynie charakter informacyjny dla mnie oraz, że NHS nie honoruje w żaden sposób orzeczeń lekarskich, skierowań na badanie itp.....
Pomimo tego zdecydowałam się na wizytę i nie żałuje tym bardziej, że lekarz u którego byłam pracuje w angielskim szpitalu więc zna system. Na szczęście nic się nie skracało a dziecię siedziało tam gdzie powinno ;) Trochę byłam zaskoczona, że dr. nie zalecił 3 usg mówiąc, że i tak więcej mi nie powie skoro byłam już po połówkowym i w tym wypadku należy jedynie monitorować ruchy ale o tym pewnie i tak już wszystkie wiecie. Ogólnie wizytę odebrałam pozytywnie nikt mnie nie naciągał na dodatkowe, badania lub wizyty no może tylko zbyt entuzjastycznie wypowiadał się ów lekarz na temat kremu na rozstępy pewnej firmy ale ogólne wrażenie super :)
Wiem jakie to uczucie być tu w ciąży szczególnie pierwszej więc skoro jest tylko możliwość uspokojenia serca to możemy się tylko cieszyć, że każda ma wybór czy potrzebuje takiej konsultacji czy nie....
korbobor
Rozeznany

Reputacja: 62
Poczciwy

Poprzednia stronaNastępna strona