Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 16 sie 2012, 22:54 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czarna123 napisał(a):co miesiac od poczatku ciazy i usg tez co miesiac
zastanawia mnie po cokobiety w pl lataja co pare tygodni na usg...chyba zeby zaspokoic swoja ciekawosc tylko..czy ja wiem czy to takie zdrowe dla dziecka jest...ze skrajnosci w skrajnosc....
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez lori28 » 17 sie 2012, 07:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

bogini8 napisał(a):
Czarna123 napisał(a):co miesiac od poczatku ciazy i usg tez co miesiac
zastanawia mnie po cokobiety w pl lataja co pare tygodni na usg...chyba zeby zaspokoic swoja ciekawosc tylko..czy ja wiem czy to takie zdrowe dla dziecka jest...ze skrajnosci w skrajnosc....

ja tak ,latalam, w poprzedniej ciazy na usg a nawet czesciej dopoki nie poczulam ruchow
po dwoch wczesniejszych stratach bylam mocno przewrazliwiona i nie spalam cale noce
gin zagladal do malucha zeby mnie uspokoic
lori28
Rozeznany

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez jo14189 » 17 sie 2012, 08:00 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

lori28, mi lekarz powiedzial ze moj lot samolotem tez sie mogl przyczynic do poronienia wiec nie latalam w kolejnej ciazy wiec dziwie sie ze ty tak ryzykowalas i ze lekarz ci nie powiedzial o tym ze to nie jest bezpieczne latanie we wczesnej ciazy (zmiana cisnienia, zmiana "klimatu" [w angli jest chlodniej])

Dodano: -- 17 sie 2012, 08:02 --

a dodam ze tylko raz polecialam i to nie na usg tylko na komunie
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 17 sie 2012, 12:41 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

jo14189, chodzilo mi o przenosnie ;),,czeste latanie,, czyli bieganie, chodzenie do lekarza...;)a nie latanie samolotem
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez jo14189 » 17 sie 2012, 19:10 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

a mi chodzilo o latanie samolotem :p
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 17 sie 2012, 19:53 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

jo14189, tylko ,ze to bylo odnosnie postu...a nie wydaje mi sie ,zeby ktorakolwiek kobieta latala co pare tygodni do PL na USG ;)))
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez lori28 » 17 sie 2012, 20:17 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

jo14189 napisał(a):lori28, mi lekarz powiedzial ze moj lot samolotem tez sie mogl przyczynic do poronienia wiec nie latalam w kolejnej ciazy wiec dziwie sie ze ty tak ryzykowalas i ze lekarz ci nie powiedzial o tym ze to nie jest bezpieczne latanie we wczesnej ciazy (zmiana cisnienia, zmiana "klimatu" [w angli jest chlodniej])

Dodano: -- 17 sie 2012, 08:02 --

a dodam ze tylko raz polecialam i to nie na usg tylko na komunie
bogini8 napisał(a):jo14189, chodzilo mi o przenosnie ;),,czeste latanie,, czyli bieganie, chodzenie do lekarza...;)a nie latanie samolotem

Latalam w cudzyslowiu- tak jak bogini pisala.
Wtedy jeszcze mieszkalam w PL i nigdzie nie podrozowalam;)
chuchalam dmuchalam oby tylko donosic ciaze do konca

Dodano: -- 17 sie 2012, 20:22 --

do mnie dzis dzwonili z wynikami- niestety cholestaza
spedzilam popoludnie w City Hospital bo kazano mi tam jechac
lekarz wyluzowany, gdyby nie moje naciski wyszlabym z niczym
w koncu jednak przepisal mi leki (takie, ktore dostawalam przy cholestazie w poprzedniej ciazy w PL)
nastepna wizyte mam za 3 tyg i bede musiala sama zdecydowac czy chce donosic do konca czy miec wywolywany porod przed terminem
troche mnie to rozwalilo bo skad ja mam wiedziec co najlepsze, w PL nie dali mi wyboru z koncem 36tc- wywolywanie
tutaj lekarz powiedzial, ze on nie powie mi ktore wyjscie jest lepsza bo sam nie wie :shock:
lori28
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 17 sie 2012, 20:38 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

lori a powiedz mi zadowolona jestes z City Hospital?? bo dzis mialam wizyte w womensie i tu chcialam rodzic ale dzis polozna mi powiedziala ze na caly szpital maja jeden basen :( a ja chce wlasnie porod w wodzie i wiem ze chyba City Hospital jest duzo sal z basenami,wiesz cos na ten temat??

Dodano: -- 17 sie 2012, 21:38 --

lori a powiedz mi zadowolona jestes z City Hospital?? bo dzis mialam wizyte w womensie i tu chcialam rodzic ale dzis polozna mi powiedziala ze na caly szpital maja jeden basen :( a ja chce wlasnie porod w wodzie i wiem ze chyba City Hospital jest duzo sal z basenami,wiesz cos na ten temat??

Czarna123
Rozeznany

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 17 sie 2012, 21:49 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

lori28, tutaj nikt Ci nie moze "narzucic" co masz zrobic.
ja bym chyba zdecydowala sie nawywolanie. jestes juz 33 tc + ?
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez lori28 » 18 sie 2012, 08:10 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

agg napisał(a):lori28, tutaj nikt Ci nie moze "narzucic" co masz zrobic.
ja bym chyba zdecydowala sie nawywolanie. jestes juz 33 tc + ?

tak w czwartek skoczylam 33 tydz
wizyte mam za 3 tyg wiec dzidzia bedzie juz teoretycznie donoszona (tak samo rodzilam pierwszego syncia)
lekarz tylko mowil, ze porod wywolywany jest bardziej bolesny, ale skoro jeden przetrwalam to dam rade i drugi, nie bede ryzykowac chyba...

mam tylko nadzieje, ze za 3 tyg lekarz nie zmieni stanowiska i nie kaze mi chodzic do konca mimo wszystko......

Dodano: -- 18 sie 2012, 08:15 --

Czarna123 napisał(a):lori a powiedz mi zadowolona jestes z City Hospital?? bo dzis mialam wizyte w womensie i tu chcialam rodzic ale dzis polozna mi powiedziala ze na caly szpital maja jeden basen :( a ja chce wlasnie porod w wodzie i wiem ze chyba City Hospital jest duzo sal z basenami,wiesz cos na ten temat??

Dodano: -- 17 sie 2012, 21:38 --

na porodowkach nie bylam wiec nie wiem jak tam jest
ale jest serenity unit- jak ustalisz z polozna, ze masz ciaze 'low risk' i nie deklarujesz, ze chcesz epidural to mozesz tam rodzic, sa piekne sale z basenami, tv i podwojnym lozkiem
oczywiscie jak jest jakiekolwiek zagrozenie w trakcie porodu, zaraz przenosza Cie na normalna porodowke
ale nie wiem jak to jest jak nagle zmienisz zdanie i zechcesz znieczulenie- czy wtedy rowniez przeniosa Cie bez problemu- nie wiem tego

nie wiem tez czy na normalnej porodowce sa baseny- niedlugo sie przekonam to Ci napisze;)
lori28
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez karolinqa2491 » 18 sie 2012, 08:17 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

A jak to tu w ogóle wygląda jeśli chodzi o poród wywoływany ?? Pewnie ten temat już był ale moze ktoś w ostatnim czasie mial doswiadczenie . Pytam bo boje sie że być może bede musiała sie zdecydować na to jeśli dzidzia sama sie nie zdecyduje ... ( 5 dni po terminie ;d )

karolinqa2491
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez lori28 » 18 sie 2012, 08:42 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

karolinqa2491 napisał(a):A jak to tu w ogóle wygląda jeśli chodzi o poród wywoływany ?? Pewnie ten temat już był ale moze ktoś w ostatnim czasie mial doswiadczenie . Pytam bo boje sie że być może bede musiała sie zdecydować na to jeśli dzidzia sama sie nie zdecyduje ... ( 5 dni po terminie ;d )

podpinam sie pod pytanie bo tez nie wiem
lori28
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 18 sie 2012, 19:17 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej!
Jak mnie dzisiaj plecy naparzają :roll:

lori Kurcze szkoda, że ta cholestaza wyszła :(
To masz teraz niezły orzech do zgryzienia :? Niezłe zwalanie odpowiedzialności :roll:
W poprzedniej ciąży na tym samym etapie zaczęła Ci się cholestaza?
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez lori28 » 18 sie 2012, 20:32 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

tak na tym samym. Tyle, ze w tej juz w 11tc mialam pierwsze zle wyniki, potem bylo lepiej dzieki diecie a teraz wrocilo. Najbardziej mnie martwi to, ze w Pl problem jest traktowany jako powazne zagrozenie, a tutaj nie- i badz tu madry, kto ma racje???
lori28
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 18 sie 2012, 22:15 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

lori28 napisał(a):
karolinqa2491 napisał(a):A jak to tu w ogóle wygląda jeśli chodzi o poród wywoływany ?? Pewnie ten temat już był ale moze ktoś w ostatnim czasie mial doswiadczenie . Pytam bo boje sie że być może bede musiała sie zdecydować na to jeśli dzidzia sama sie nie zdecyduje ... ( 5 dni po terminie ;d )

podpinam sie pod pytanie bo tez nie wiem

pord jest najczesciej wywolywany w 40 tc +10. oczywiscie z przyczyn medycznych moze to nastapic wczesniej.
polega na tym, ze w pochwie umieszcza sie globulke z hormonem prostagladyny, ktory odpowiada za zmiekczanie i rozwieranie szyjki macicy oraz skurcze. czasami pare godzin po pierwszej potrzebna jest nastepna. kiedy skurcze mimo wszystko sa zbyt slabe lub nieregularne, konieczne moze byc podlaczenie oksytocyny. podobno skurcze sa silniejsze wtedy... nie wiem, bo sama przeszlam porod tylko wywolywany ;)
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

Poprzednia stronaNastępna strona