Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez jo14189 » 8 paź 2012, 14:13 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

a to to jest inna szczepionka, ja mialam na grype i jakas jeszcze w lutym ale nie zapamietalam nazwy. choc jakby mi zaproponowano taka to sama bym sie zaszczepila nawet jakbym miala zaplacic :)
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez karmelek » 10 paź 2012, 11:53 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Faktycznie szczepionka przeciw grypie i szczepionka na koklusz, to są dwie zupełni inne szczepionki. Mi jak byłam w ciąży też położna proponowała, ale nie zdecydowałam się po 1) ze względu na ciążę, po 2) jakoś nie jestem zwolenniczką tych szczepień, zaszczepisz się na jedną to się grypa mutuje i nie chroni przed inną, moim zdaniem to tylko napędza przemysł farmaceutyczny. A tak na prawdę bardzo często na zwykłe przeziębienie mówimy grypa. Przechodziłam całą jesień i zimę, dbałam o siebie i tylko raz byłam przeziębiona/osłabiona, zastosowałam się do metod naturalnych herbata z miodem i cytryną, chleb z czosnkiem, mleko z miodem i masłem. Dałam rade, przeszło po 2 dniach. A mała urodziła się zdrowiutka i odpukać od 6 miesięcy nawet katarku nie złapała :D
Szczepienie indywidualna sprawa, jeśli ktoś chce to się zaszczepi jeśli nie, to nie.
Życzę dużo zdrówka i powodzenia :)

karmelek
Rozeznany

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez lipstick7 » 21 paź 2012, 13:35 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czesc dziewczyny mam pytanie jestem w 30 tyg ciazy i w ubieglym tyg dostalam list ze mam stawic sie na badanie tolerancji glukozy, dodam ze w mojej rodzinie nie ma cukrzykow. Zastanawiam sie czy takie badanie robione jest rutynowo kazdej ciezarnej kobiecie( tak jak w Polsce)?Czy moze mam za wysoki cukier( mialam robione badania krwi w ubieglym tyg).

lipstick7
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 21 paź 2012, 13:39 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

lipstick7 napisał(a):Czesc dziewczyny mam pytanie jestem w 30 tyg ciazy i w ubieglym tyg dostalam list ze mam stawic sie na badanie tolerancji glukozy, dodam ze w mojej rodzinie nie ma cukrzykow. Zastanawiam sie czy takie badanie robione jest rutynowo kazdej ciezarnej kobiecie( tak jak w Polsce)?Czy moze mam za wysoki cukier( mialam robione badania krwi w ubieglym tyg).

wiec prawdopodobie masz za wysoki cukier bo ja jestem tez w ciazy 38tyg i nie mialam badania tego robionego :( chociaz chcialam i mowilam im to powiedzieli ze nie jest potrzebne ze oni tego nie robia jezeli jest wszystko wporzadku,a na jakiej dzielnicy chodzisz do poloznej??

Dodano: -- 21 paź 2012, 14:41 --

chociaz w 28tyg powierali Ci krew na co?? na poziom zelaza i przeciwciala tak???

Czarna123
Rozeznany

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez lipstick7 » 21 paź 2012, 13:48 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Wszystkie badania krwi mam robione w Heartlands Hospital a do polozna mam na Castle Bromwich. Ostatnie badania krwi mialam robione w 28 tyg na zelazo i przeciwciala wiec zastanawiam sie skad na ta glukoze...

lipstick7
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 21 paź 2012, 14:07 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

moze poprostu Twoj szpital robi rutynowo na tolerancje glukozy,niemam pojecia bo ja wybralam Womens i tam nie robia tego rutynowo :(

Dodano: -- 21 paź 2012, 15:09 --

nio i z tego wiem ze wlasnie w Angli nie robia poziomu cukru we krwi chyba ze w rodzinie sa cukrzycy badz w moczu wyjdzie ze jest cukier niewiem jakos tak :)

Czarna123
Rozeznany

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez lipstick7 » 21 paź 2012, 14:15 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dzieki za odpowiedz zapytam na badaniu bo w liscie rowniez nie wyjasniaja powdu badania

lipstick7
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 21 paź 2012, 16:52 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

lipstick7 napisał(a):Czesc dziewczyny mam pytanie jestem w 30 tyg ciazy i w ubieglym tyg dostalam list ze mam stawic sie na badanie tolerancji glukozy, dodam ze w mojej rodzinie nie ma cukrzykow. Zastanawiam sie czy takie badanie robione jest rutynowo kazdej ciezarnej kobiecie( tak jak w Polsce)?Czy moze mam za wysoki cukier( mialam robione badania krwi w ubieglym tyg).

Skoro nie masz w rodzinie cukrzykow to najprawdopodobniej w badaniach ktore robilas w zeszlym tygodniu cos im wyszlo bo to nie jest rutynowe badanie, proponuja je tylko kobietom z "grupy ryzyka" mi proponowali ze wzgledu na to ze moj ojciec jest cukrzykiem ale ja odmowilam
Ostatnio edytowano 21 paź 2012, 17:17 przez ewela119, łącznie edytowano 1 raz
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez lipstick7 » 21 paź 2012, 16:59 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela119, Sama nie wiem co mam o tym myslec bo gdzies czytalam ze coraz czesciej badanie to wykonuja jako rutynowe miedzy 24 a 28 tygodniem ciazy. Jednak moja kolezanka ktora rodzila 2 lata temu musiala o nie prosic. To moja pierwsza ciaza wiec jesli proponuja jakies dodatkowe badania to nie wiem czy mam sie cieszyc z dobrej opieki czy raczej martwic ze cos jest nie tak.

lipstick7
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 21 paź 2012, 17:21 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

lipstick7 napisał(a):ewela119, Sama nie wiem co mam o tym myslec bo gdzies czytalam ze coraz czesciej badanie to wykonuja jako rutynowe miedzy 24 a 28 tygodniem ciazy. Jednak moja kolezanka ktora rodzila 2 lata temu musiala o nie prosic. To moja pierwsza ciaza wiec jesli proponuja jakies dodatkowe badania to nie wiem czy mam sie cieszyc z dobrej opieki czy raczej martwic ze cos jest nie tak.

Najlepiej po prostu zachowaj spokoj :) Ewentualnie o przyczyne dodatkowego badania zapytaj swoja polozna na najblizszej wizycie. Ona napewno bedzie wiedziala
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez jo14189 » 21 paź 2012, 17:39 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

wiele czynnikow ma znaczenie: ciaza w wieku powyzej 35 roku, wysokie cisnienie tetnicze, nadwaga, zbyt szybki przyrost masy w ciazy. ogolnie w UK nie robia kazdej ciezarnej glukozy ja akurat mialam m.in. wysokie cisnienie. nie stresuj sie bo nerwy szkodza maluszkowi. nie ma co sie stresowac na zapas. niestety ale my Polacy mamy glupia mentalnosc i martwimy sie na zapas a nerwy wcale nie pomogaja co najwyzej szkodza. pozdrawiam :)
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez lipstick7 » 21 paź 2012, 17:45 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

jo14189, wiem ze do momentu otrzymania wynikow nie powinnam sie martwic ani przejmowac niestety to silniejsze ode mnie :( dzieki za odpowiedz i pozdrawiam :)

lipstick7
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 21 paź 2012, 17:57 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

jo14189 napisał(a):le my Polacy mamy glupia mentalnosc i martwimy sie na zapas

Ja mysle ze to nie ma nic wspolnego z tym skad pochodzimy. Po prostu, kazda kobieta ktora nosi pod sercem swoje wyczekane dziecko martwi sie czy wszystko bedzie dobrze. Czy to Polka, Angielka czy Rosjanka. Ale fakt, nerwy szkodza dodatkowo wiec warto chociaz postarac sie myslec o czyms innym :)
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitka » 21 paź 2012, 18:38 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hejka!
Byłam na wizycie u położnej, miała mi pobarać krew na badania w 28tc. Wkuła się, ale krew mi nie leciała, pierwszy raz mi się zdażyło :shock: Stwierdziła, że drugi raz kuć mnie nie będzie i mam iść np. do Bootsa lub szpitala na pobranie :wink:
Czy któraś z Was była w Bootsie na pobraniu krwi? Nie wiem czy tak od ręki mi pobiorą i o każdej porze dnia?
Na tym skierowaniu jest zaznaczone również badanie poziomu glukozy. W moczu nic mi nie wyszło, ale podałam wczesniej, że moja babcia ma cukrzycę.

Co do szczepienia, ja nie wyrażam zgody.
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez agg » 21 paź 2012, 19:16 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Kitka, ja mialam pobierana krew w Bootsie w Solihull. Na 1 pietrze jest taka mala przychodnia. Idziesz ze swistkiem od poloznej/lekarza i Ci pobiora. Z tego co ja sie orientuje, to badanie krwi na okreslenie poziomu glukozy robi sie na czczo (niezaleznie od ciazy).
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

Poprzednia stronaNastępna strona