Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 29 mar 2013, 17:56 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dalijka- jestem mega zadowolona z zakupu wozka, choc zycie moze to jeszcze zweryfikowac. Jesli nie podjelas ostatecznej decyzji zajzyj na forum gazety wyborczej "wozkomania", ja podjelam swoja w oparciu o rekomendacje z tego forum. Jakbys chciala zobaczyc moj wozek w akcji to daj znac (jestem dostepna w ciagu najblizszych 2 tygodni, albo za przeszlo 2 miesiace)

Rozyczka30, ja mam moje CC w 4 dniu 38 tygodnia i jest to dosc pozno. W sumie chcieli zrobic wczesniej, ale sie uparlam, zeby operacje wykonywala moja konsultantka, ktora tylko tym terminem dysponowala.
W Women's Hospital nikt mi nie wspominal o badaniu na gronkowca, (opsianym przez Agg), za to na tydzien przed CC bede miala w ciagu dwoch kolejnych dni dwa zastrzyki ze sterydow, ktore maja pomoc rozwinac sie ukladowi oddechowemu naszego syna. Czesc zgod, o ktorych wspomina Agg juz podpisalam- wszystko ustalalam w czasie mojej wizyty z konsultantem w okolicach 32 tygodnia ciazy. Na kilka dni przed CC mam spotkanie z anestezjologiem w ktorym kolejna porcje dokumnetow bede musiala podpisac (np zgodzic sie na to, ze ryzyko znieczulenia wlacza uszkodzenie rdzenia kregowego i trwale kalectwo itp), pozatym dadza mi do domu jakies leki przeciwymiotne i przeciwrefluksowe, ktore o ile dobrze pamietam trzeba wziazc w wieczor poprzedzajacy operacje i tego samego dnia rano. I cala masa instrukcji co robic, a czego nie...

Przygotowania Wielkanocne u mnie w polu. Moze jakies krasnoludki zrobia za mnie to co sobie wymyslilam (naprawde niewiele)?

Dotarl do Was juz ten news? :
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-cumbria-21973580 ?
W Sky News mowia, ze podejzana jest nasza rodaczka:
http://news.sky.com/story/1071329/girl- ... er-located
Dla mnie przerazajace jest to co musialo pchnac dojzala kobiete, mieszkajaca w kraju w ktorym nikt z glodu nie umiera do tak dramatycznej decyzji.

ktosienka
Stały Bywalec

Reputacja: 65
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez agg » 29 mar 2013, 19:26 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ktosienka, wszystkie kolezanki majace cc w women's mialy robione w 38 tc. Ja ostatnio bylam z jedna pacjentka na konsultacji i lekarka za nic w swiecie nie chciala zrobic cc wczesniej niz po rozpoczetym 39tc. Ryzyko, ze kobieta nie donosi bylo 99%, bo pierwsze dziecko urodzila w 30 tc. i tak tez sie stalo... miala emergency section w 37, bo zaczal sie porod :roll: musialam zachowac stoicki spokoj, a bylo cieeeezko :evil:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 29 mar 2013, 20:46 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

agg w moim przypadku konsultant bral pod uwage kilka roznych czynnikow zwiazanych z moja indywidualna sytuacja i nawet sie z kims konsultowal (w kazdym razie tak mi powiedziano). Jako rezultat ich analiz (ktore oczywiscie mogly wcale nie miec miejsca) zaproponowano mi CC na poczatku 38 tyg i kiedy poprosilam zeby to bolo 38 tyg i 4 dni, to oni mieli sporo watpliwosci czy nie bedzie to za pozno i sugerowali mi aby nie naciskala i zdecydowala sie na wczesniejsze CC z innym lekarzem niz moja konsultantka.

Rozumiem ze moze byc wiele wskazan do wczesnijszej cesarki, ale ten 39 tydzien jest bardzo zastanowiajajacy....

ktosienka
Stały Bywalec

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez rozyczka30 » 29 mar 2013, 21:10 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ja mam poczatki cholestazy wiec wolalabym w 38 tyg o ile wytrzymam do tego tyg :(
rozyczka30
Początkujący

Reputacja: -2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez to_ja » 30 mar 2013, 19:32 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

a ja od 12 godzin w szpitalu - mozliwe ze juz jutro urodzi sie moj wielkanocny kroliczek ;)

to_ja
Raczkujący

Reputacja: 13
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Velle » 30 mar 2013, 20:18 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ona86zlbn wydaje mi się że to zależeć będzie od miejsca w poszczególnych szpitalach - ja usłyszałam od midwife że jako, że to już jest 25 tydzień to wybór szpitala mam ograniczony do tych w swojej okolicy, jednak być może zostałam wprowadzona w błąd:)
to_ja powodzenia i wytrwałości

Velle
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 30 mar 2013, 20:46 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

to_ja powodzenia :roza:

Ela Eriska
Rozeznany

Reputacja: 31
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 30 mar 2013, 21:11 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

to_ja trzymam za Ciebie kciuki!!!!
Niedziela Wielkanocna to swietny dzien na urodziny- wiem cos o tym, sama taka niespodzianke zaserwowalam moim rodzicom.
Wszystkiego dobrego!!!!

ktosienka
Stały Bywalec

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez bham* » 31 mar 2013, 18:31 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Witam ponownie wszystkie ciezarowki:) wszystkiego najlepszego z okazji swiat:)

Wiecie mam problem..bylam wczoraj nawet w szpitalu na szybkim sprawdzeniu...chodzi o to ze zaczelam 30tydz. moj maly strasznie sie obnizyl, czulam bardzo malo ruchow dzidzi( a jesli juz czulam, to bardzo nisko)/oczywiscie w szpitalu powiedzieli ze to normalne, bo to juz 3 ciaza. czuje parcie, ale to tez normalne..;/ poniewaz dziala grawitacja...ja poprostu mam juz dosyc...tutaj wszystko jest normalne..a nawet nikt mnie ani razu niezbadal. zastanawiam sie czy odwiedzic polskiego ginekologa.
mialyscie podobne problemu? moze cos poradzicie.
Zastanawiam sie nad cesarka na zyczenie, ale niewiem czy to dobre rozwiaznie....co wy myslicie?
pozdrawiam:):)

bham*
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 31 mar 2013, 20:02 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

bham* ja mysle, ze nawet majac gruntowna wiedze medyczna ryzykownym jest dawanie rad przez internet. Jesli masz jakiekolwiek watpliwosci, to dzwon do swojego szpitala i po umowieniu jedz na kontrole. Nie wiem, jak wyglada sytuacja w Twoim szpitalu, ale w BWH badania jak KTG i mocz wykonuja praktycznie od reki, tylko na podstawie watpliwosci ciezarnej. Inne sa metody diagnostyczne tutaj i w Pl, niemniej nie oznacza to ze brak badania ginekologicznego moze miec negatywny wplyw na przebieg ciazy. Osobiscie radzilabym Ci kontaktowac sie ze swoim szpitalem w razie jakichkolwiek nawet najmniejszych i najbardziej blachych watpliwosci, nawet gdybys miala to robic kilka razy dziennie.
Jesli chcesz po prostu ukoic swoje nerwy dzwon we wtorek rano do polskiej przychodni. Niemniej w razie zdiagnozowania jakichkolwiek problemow polski lekarz i tak odesle Cie do Twojego szpitala

Wierze ze wszystko bedzie dobrze ! Trzymaj sie cieplo!!!

ktosienka
Stały Bywalec

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez agg » 31 mar 2013, 21:16 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ktosienka nie wiem, w ktora Wielkanoc sie urodzilas i co to byl za dzien roku, ale wszystkiego dobrego w takim razie :D
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bham* » 1 kwi 2013, 13:49 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ktosienka- moj szpital to wlasnie BWH, bylam tam tego wieczoru na kontroli, ale wlasnie tam wyjasnili mi ze to normalne, sily grawitacji itd. Z maluchem bylo ok( chyba nielubi maszyny do KTG) bo odrazu sie rozbudzil i kopal jak szalony.:) mam wizyte 11.04 na ostatnie USG i decyzje czy bedzie cesarka czy nie, moze cos sie wyjasni. narazie wstrzymam sie z wizyta u PL ginekologa, jesli bedzie taka potrzeba to moze potem skorzystam.

bham*
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 1 kwi 2013, 18:41 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Agg dzieki za zyczenia, urodziny mam za przeszlo 2 tygodnie, ale zaczelam namawiac dzis slubnego, zebysmy zaczeli je obchodzic dwa razy w roku- w dniu, ktory jest w moim paszporcie i w Wielkanoc dodatkowo:)

Bham*- to ze Ci raz powiedzieli, ze wszystko jest OK, nie oznacza ze nie mozesz sie do nich znowu zwrocic ze swoimi watpliwosciami. To Twoje podstwowe prawo aby zglaszac Twojemu szpitalowi kazda nawet najmniejsza watpliwosc, pytanie itp. Mam wrazenie ze na tym wlasnie opiera sie ten system. Ja tez moge miec wizyte w BWH 11.04 (bede wiedziala pojutrze), kto wie moze sie tam spotkamy. Dbaj o siebie, dzwon do szpitala w razie potrzeby i nie zamartwiaj sie za bardzo (wiem, ze to wcale nie takie proste...)!!!!

To_ja czekamy na wiesci od Ciebie!

ktosienka
Stały Bywalec

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez AngelinaJ » 2 kwi 2013, 09:48 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

bham*, nie przejmuj sie tym ze ci sie dzidzia obnizyla bo to naprawde normalne. Mi sie mala obnizyla w 32 tygodniu i to tak spadla ze czuje jej glowke caly czas miedzy nogami i tez tam czuje czasami jak mnie drapie co jest dziwnym uczuciem :lol: a teraz zostalo mi 3 dni do 37 tygodnia i nie zanosi sie zebym w najblizsze dni urodzila. Jezeli chodzi o parcie to jest czescia tego ze tak nisko dzidzia siedzi i podejrzewam ze tak jak u mnie najwieksze parcie jest jak potrzebujesz isc do toalety :) Czytalam tez ze niektorym kobieta dziecko opuscilo sie w 30 tygodniu a urodzily dopiero w 39, wiec naprawde nie masz sie czym martwic, ja mam nadzieje ze jest to oznaka ze poprostu szybciej urodze :D (pomarzyc mozna :))
AngelinaJ
Rozeznany

Reputacja: 7
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 3 kwi 2013, 12:28 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

A ja dzis urlop maciezynski zaczelam.
Wczoraj koledzy zorganizowali mi cudne pozegnanie w pracy.
Jestem o kolejny siedmiomilowy krok blizej do rozwiazania!

Pomyslalam, ze ta informacja moze kogos zainteresowac.
Korbobor, ktora jest jednym z moim maciezynskich mentorow poradzila mi abysmy oboje z mezem przestawili sie na nieperfumowane kosmetyki (mydla, dezodoranty, balsamy). Swierzo rozpakowane malenstwo nie widzi zbyt dobrze, jak wiekszosc malych ssakow buduje wiez z najblizszymi bazujac na ich zapachu. Pozatym szczerze wierze, ze zredukowanie chemi pod kazda postacia bedzie sprzyjac rozwojowi niemowlecia.

Z popularnych i ogolnodostepnych kosmetykow na rynku jest Sanex Zero - w serii sa 4 rozne zele pod prysznic (ale tylko jeden z nich jest "zero fragrance") i balsamy E45.
W tej chwili te kosmetyki sa w promocyjnej ofercie Bootsa:
http://www.boots.com/en/Sanex-Zero-Sens ... l_1298027/
http://www.boots.com/webapp/wcs/stores/ ... ogId=11051

Z dezodoranatami jest trudniej. Kupilam kulkowy Sanexa, ale on jednak troche pachnie.
Kiedys testowalam taki ekologiczny dezodorant solny, ale mi nie odpowiadal.
Moze znacie jakies godne polecenia bezzapachowe antyperspiranty?

AngelinaJ pewnie pamietasz, ze na podobnym etapie odlicznia jestesmy. Ktory szpital wybralas?

ktosienka
Stały Bywalec

Poczciwy

Poprzednia stronaNastępna strona