Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez agnieszkapolonia89 » 27 wrz 2013, 09:49 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

no z tym gonieniem na kibelek to bardzo czeste.. ja mam 33 tydzien i coraz czesciej biegam po kazdym posilku i czuje jak mam skurcze na kibelasku:)

agnieszkapolonia89
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 30 wrz 2013, 11:03 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ja się cieszę, że nie miałam lewatywy :roll: Jak odeszły mi wody z pierwszym synkiem to zaraz na kiblu siedziałam :D Nie wiem czy ze strachu mnie pogoniło czy z innego powodu, ale oczyszczona byłam. Czy coś tam przy porodzie ze mnie poszło nie wiem, nie pytałam :wink:
Jeśli chodzi o golenie to wydaje mi się, że powinna być to prywatna sprawa każdej kobiety, a nie przymus. Przy pierwszym porodzie nie ogoliłam się chyba wcale :? byłam za bardzo przejęta i nie pomyślałam o tym. Przy drugim wygoliłam się totalnie, czas miałam, bo poród był wywoływany :wink:
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 7 paź 2013, 21:34 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

hej ''brzuchatki'' co u Was słychać?
Ja zaczęłam wlaśnie 30 tydzień ciąży,czuję sie dobrze,jestem aktywna,a właściwie to chcę być aktywna,ale kręgosłup ciągle mi o sobie przypomina.
Ale najgorsze są te nocne skurcze nóg :cry: regularnie biore witaminy,ale wystarczy lekko napiąć nogę to cholerstwo odrazu mnie lapie ech...
No to sobie ponarzekałam troche ,ale co mi tam...w ciąży jestem ;)
Spokojnej nocy.

Ela Eriska
Rozeznany

Reputacja: 31
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 7 paź 2013, 21:53 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ela, jak ten czas szybko leci.
Teraz skorcze no a potem nieprzespane noce....
Moze wybierz sie na basen, albo chociaz w wannie sie wymocz,
Ja mialam podobny problem i woda przynosila mi duza ulge.
Zakupilam szczotke do ciala z wlosia, a Slubny mial zadanie bojowe.
A najlepiej to na kanape i nogi w gore

Odliczam pozostale 9 tygodni razem z Toba!

Duzo zdrowia i .. cierpliwosci

ktosienka
Stały Bywalec

Reputacja: 65
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez crystal21 » 9 paź 2013, 15:07 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej czy ktos pomoze ?
A wiec jestem w 24 tygodniu ciazy, dzisiaj odebralam od poloznej MATB1 na prosbe mojego szefa. I mam taki problem poniewaz chce sie ubiegac o urlop macierzynski ktory przysluguje 11 tygodni przed planowana data porodu. Szaf powiedzial ze musze napisac prosbe minimum miesiac przed rozpoczeciem macierzynskiego. Moj problem polega na tym, ze nie mam pojecia jak ja mam napisac ta prosbe .. Czy jest ktos na forum taki kto pisal cos takiego I mniej wiecej moze mnie jakos nakierowac jak to napisac ?

Pozdrawiam

crystal21
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 9 paź 2013, 15:38 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Crystal,

Tu masz duzo informacji nt urlopu maciezynskiego:
https://www.gov.uk/maternity-pay-leave/leave
Musisz poinformowac pracodace co najmniej 15 tygodni przed szacowanym terminem rozwiazania (due date) o swoich planach zwizanych z urlopem maciezynskim
Poza Matb1 do niedawana trzeba bylo zalaczyc krotki formularz , w ktorym podawalo sie date rozpoczecia urlopu maciezynskiego i szacowany termin zakonczenia.
Przejzalam przepisy i wyglada na to, ze to juz zdarzylo sie zmienic.

Ja napisalabym tak (wszekie poprawki jezykowe i sugestie mile widziane) :

"Dear Mr/Mrs.......,

Following our meeting on ......... I would like to confirm the start date of my maternity leave on .........
I understand that I have ... days of outstanding annual leave.
I would be grateful if I could use them prior to my maternity leave so my last day at work will be........

I base the above dates on an estimated due date calculated by my midwife, please see an enclosed MAT B1 certificate. If anything changes and my baby is born earlier than the midwife estimated I would like to start my maternity leave on the day my baby is actually born and use the outstanding annual leave post my maternity leave.

I would like to use ...... moths/weeks of my maternity leave and finish my maternity leave on........

Should you have any queries please do not hesitate to contact me .

Yours sincerely,

......

enc."

ktosienka
Stały Bywalec

Reputacja: 65
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Steinik » 24 paź 2013, 08:37 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

doooobry :)
mi zostalo jakies 5 tygodni niecale;)...mały nie jest mały;)w 34 tyg.mial juz 3 kilosy..wiec zapowiada sie konkurencja dla Torpedki;)ona miala 4050....
jest mi coraz ciezej,kopniaki bardzo odczuwalne;)
co do imienia...wybrala mu je siostra,najpierw bylo cos na zasadzie oki my sie zastanowimy moze na razie byc...i tak sie przyzwyczailismy ze pozostaje dalej Maksem zwanym tez maksymalnym;) rozkminiam narazie nad pisownia...Max,Maksymilian,Maximilian....macie jakies pomysły?
we wtorek mam wizyte''midłajfki'' tsaa...plan porodu...nie mam pojecia...Torpedke rodzilam bez znieczulenia ...kompletnie nie wiem teraz....czytalam o roznych,wiem ze tu sporo do ''wyboru'' :roll:
z innych ''historyji'' dowiedzialam sie od poloznej ze niektore kobietki zycza sobie lustro podczas porodu...nie zakumałam o co kaman wiec pytam...tsa...zeby stalo ''w nogach'' zeby kobieta tez mogla widziec jak dziecko przychodzi na swiat... :shock:
no i shock jak dla mnie numeros dwa....poród lotosowy...yyyy....

z innych informacji.... :waga: przytylam jak do tej pory 5 kilosów;) przy mojej nadwadze akurat to jest dobre.....
pozdrawiam mamuski;)

Dodano: -- 24 paź 2013, o 08:48 --

:mrgreen: pozdrawiam mamuski;)
Steinik
Stały Bywalec

Reputacja: 25
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez agg » 24 paź 2013, 16:14 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Steinik, ale to zlecialo.... myslalam o Tobie niedawno I prosze odezwalas sie :) ja bym chyba wybrala Maksymilian :idea:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 24 paź 2013, 18:01 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

hej Steinik, rzeczywiście zleciało :) mnie zostało niecało 8 tygodni.
Mój synio malućki,w 31 tyg ważył 1650,ale czasu jeszcze mamy,niech nabiera kruszyna.
Midwife to tak na serio z tym lustrem z czasie porodu :D próbuje to sobie wyobrazić,,,,kurcze chyba nie mogłabym się skupić mając lustro między nogami.:shock:
Ale ciekawostka jest :lol:

Torpedce fajnie wyszło z imieniem dla brata....Maksymalny.
Torpedka i Maksymalny...fajnie...

My najpierw wybralismy Wojtuś,ale ostajemy przy Adasiu.

Ela Eriska
Rozeznany

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Steinik » 5 lis 2013, 10:30 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

cos cicho tuu;)
wiec do porodu zostało podobno 2 tygodnie...wszystko niby juz gotowe(choc ja co chwila cos wyciagam albo wkładam do torby do szpitala)
odwiedza mnie nowy gość....wstrętna kudłata panika...przychodzi kilka razy dziennie :)
z jednej strony chcialabym juz byc po z drugiej chooolernie sie boje :roll:
z pierwszym dzieckiem to inaczej sie rodzi chyba;)teraz juz wiem po co tam jade;)

ehhh tradycyjnie moje rozkminy;)cos w stylu chce ale nie chce;)

no nic pozdrawiam ciezarówki;)
Steinik
Stały Bywalec

Reputacja: 25
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez agnieszkapolonia89 » 5 lis 2013, 12:06 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hejka ;) cicho tu cos...steinik wychodzi na tobze chyba my teraz tylko na dniach rodzimy:):):): mi zostalo 9 dni i zero objawow;)

agnieszkapolonia89
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 5 lis 2013, 13:56 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Steinik Tak czytam Ciebie i wspomnienia wracają... Niby drugi poród to się powinno wszystko wiedzieć i być zdecydowanym na rodzaj porodu i inne takie pytania. Taaaaaa a gdzie tam, jak przy pierwszym porodzie, taka jakaś niewiadoma i stresik :wink:
Życzę powodzenia i żeby Ci wszystko gładko poszło, jak sobie zaplanowałaś hehe. U mnie nic się nie spełniło, bo wywoływany poród miałam i znieczulenie nie dostałam :twisted: , dobrze że się na cc nie skończyło :roll:

agnieszkapolonia89 Powodzenia dla Ciebie również!!!
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 5 lis 2013, 19:39 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Steinik, przegoń tego kudłatego intruza jak najdalej od Was bo musi być dobrze!!!

Nawet się nie obejrzysz jak Torpedka będzie tuliła braciszka:)
Powodzenia!

Mnie zostało niecałe 6 tygodni,więc spacerki już coraz wolniejsze, a schody na piętro jakby dłuższe:)
Za dwa tyg mam kolejny scan,w kolejnym tygodniu robimy birth plan.Wstępnie mam już przygotowany,,, plan planem,ale czas pokaże:)

Dziewczyny szczepiłyscie sie przeciw grypie? Ja jednak zdecydowałam sie nie przyjmować żadnych szczepień w ciąży.Ciężka decyzja,mam nadzieje że dobrze postąpiła

agnieszkapolonia89 ,Steinik mocne kciuki za Was!

Ela Eriska
Rozeznany

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez agnieszkapolonia89 » 5 lis 2013, 20:32 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

troche strach z tymi szczepieniami..ej laski a miałyście[*][*][b][b][i][u] sączenie wód płodowych[/u][/i][/b][/b]??? jesli tak to co ile zmieniałyscie wkładkę..?? dużo tego było??? bo tak sie zastanawiam jak duzo wód odchodzi podczas sączenia.. nie chodzi mi o chluśnięcie ..:)

agnieszkapolonia89
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez monika823264 » 6 lis 2013, 05:31 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ja jestem w 23 tygodniu ciąży, 2 tygodnie temu miałam spotkanie z położną i zapytała czy chce być szczepiona przeciw grypie a czy muszę się na to godzić mówiła że to jest wskazane kobietom w ciąży więc się zgodziłam :grin:

monika823264
Początkujący

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona