Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...
Ja w pierwszej ciazy dostalam w tej torbie ze szpitala tylko applikacje na child benefit o child tax credit musielismy dzwonic sami i za kilka dni nam przyslali.A teraz takiej torby nie dostalam ze szpitala tylko zadzwonilismy do revenue i przyslali nam aplikacje(o child benefit).

[ Dodano: Sro Lut 03, 2010 11:47 ]
Malaroksi,ja tez sie martwie o rachunek za gaz,sama jestem ciekawa ile nam poszlo teraz.Dzisiaj z mezem wpiszemy stan licznika i wtedy wszystko sie okaze.A o becikowe wlasnie wczoraj przyszla mi decyzja,ze otrzymamy i dzisiaj juz maja byc pieniazki na koncie(a wysylalam jakies 2 tygodnie temu).
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Kitty » 3 lut 2010, 13:51 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Jak to sie dzieje, ze az tyle gazu zuzywacie :o :o ??!!
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

Sympatyczna ta Pani healt visitor... pogadala, zapowiedziala sie za 2 tyg. zaprosila na spotkania mam z dziecmi w przechodni:)

Faktycznie kindziulinaa w torbie ze szpitala byla tylko aplikacja na child benefit...o ctc wydrukuje sobie formularz z internetu i wysle jutro...nie bylam pewna czy jedno jest zalezne od drugiego i czy musze czekac...
Dzieki za podpowiedzi:)

Co do gazu, to az sie boje...w zeszlym roku akurat za ten okres mielismy 524£ do zaplacenia ale w tym roku definitywnie bedzie wiecej...brrrrrrr...

Kitty Jak to sie dzieje, ze az tyle gazu zuzywacie ??!!
Ja mieszkam w duzym 3 bedroom domu, wiec jest co grzac.

antykoncepcja po porodzie :-D
Polozna dzis poruszyla temat i jak narazie nie zastanawialam sie nad tym ale w krótce trzeba juz bedzie zakonczyc poszczenie i czas wybrac jedna z mozliwych opcji... :roll:
Dodam, ze chcialabym poczekac z kolejnym dzieckiem 2-3 lata, wiec implant bylby najlepszy tylko totalnie nic nie wiem o nim jako formie antykoncepcji??? Jakies opinie?
sharemka
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

Kitty a nie slyszalas o ogrzewaniu gazowym?Jest teraz okres zimowy to grzejemy, jak sie ma dzieci,to musi byc ciepelko w domu :-)
kindzulinaa
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez yoko » 3 lut 2010, 15:13 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

sharemka napisał(a):Co do gazu, to az sie boje...w zeszlym roku akurat za ten okres mielismy 524£ do zaplacenia ale w tym roku definitywnie bedzie wiecej...brrrrrrr...

Kitty Jak to sie dzieje, ze az tyle gazu zuzywacie ??!!
Ja mieszkam w duzym 3 bedroom domu, wiec jest co grzac.

ja tez mieszkam w duzym 3 bedroom i grzeje 24/7 a place ok 50-70 funtow miesiecznie za gaz (ogrzewanie, ciepla woda i kuchenka)

moze trzeba zmienic dostawce?? mozna sobie sprawdzic online innych dostawcow i porownac
yoko
Stały Bywalec

Reputacja: 3
Neutralny

sharemka,ja tez wlasnie sie zastanawiam na temat antykoncepcji i tez myslalam poczatkowo o tym implancie,tylko narazie nie jestem w temacie za bardzo,bo nie wiem jaka tu polecaja antykoncepcje,jak kobieta karmi piersia no i tez druga opcja o jakiej myslalam,to zastrzyk wiec hmmm... :idea:: Jak pojde na 6 weeks check to wtedy sie dowiem,a no i jutro musze zadzwonic do swojej przychodni,bo akurat jutro mija rowne 6 tyg.od porodu :) a listu jeszcze niiii ma hihi.

[ Dodano: Sro Lut 03, 2010 15:21 ]
yoko,a oprocz tych miesiecznych oplat,to nie masz co 3 miesiace rachunku podsumowujacego??
kindzulinaa
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez yoko » 3 lut 2010, 15:57 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

kindzulinaa, nie mam bo stan licznikow spisujemy sami i wysylamy online, wiec mam oplacone na bierzaco. od czasu do czasu sami sie pofatyguja i spisza liczniki, ale to na to samo mniej wiecej wychodzi. wiem ze znajomi mieli jakies kosmiczne rachunki (ok 200 funtow miesiecznie za gaz i prad) za dom takiej wielkosci jak moj, i ostatnio zmienili dostawce (tylko nie wiem z jakiej firmy na jaka) i im sie rachunki zmniejszyly do 'normalnych'.

[ Dodano: Sro Lut 03, 2010 16:00 ]
co do antykoncecji w trakcie karmienia piersia to sa jakies pigulki ktore mozna bezpiecznie brac - ale o szczegoly radze zapytac pielegniarke lub lekarza. yoko sie nie zabezpiecza bo chce druga dzidzie, najlepiej juz teraz natychmiast :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
yoko
Stały Bywalec

Neutralny

yoko, a ty jakiego masz dostawce?
Oj ja już też myślę o antykoncepcji, na razie 2ka dzieci jest najlepszą antykoncepcją bo chodzby człowiek chciał się poseksić to i tak ni ma kiedy ;)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez yoko » 3 lut 2010, 18:57 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

malaroksi, ja mam w british gas..szczerze powiem ze nie mam pojecia od czego zaleza ceny u poszczegolnych dostawcow...to chyba jakos od terenu/dzielnicy zalezy :roll: tak mi sie wydaje...
yoko
Stały Bywalec

Neutralny

yoko, no chyba tak ja też tam mam :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitty » 3 lut 2010, 19:51 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

kindzulinaa, Slyszalam slyszalam :-P I tez grzeje, plus to,ze mam male dziecko w domu do tego dom z 3 sypialniami(wiec tak jak shremka napisala JEST CO GRZAC :wink: ) i jakos nigdy mi tak duzo nie wychodzi. Moze tak jak pisala yoko, trzeba zmienic dostawce :-D . My mamy british gas i jak do tej pory nie narzekamy ;)
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

yoko musze zerknac I porownac ceny...ja mam w scotish power I naprawde jest ok. W porownaniu np, z npower...do dopiero roznoj w bialy dzien...mysle ze duzo robia okna, moje moglyby byc lepsze :sad: te 500pound yo chyba jednak bylo za gaz I energie?! Ale mimo wszystko masz mniej...
Kindziulinaa jestem na bierzaco, bo wlasnie dzis rozmawialam o tym z polozna;)
rynek oferuje nam matkom- polkom, karmiacym piersia :-D
1) pelen asortyment prezerwatyw (najpopularniejszy srodek)
2) pigulki antykoncepcyjne, wazne jest jednak brac je codziennie o dokladnie tym samym czasie!
3) zastrzyk na 3 mc (wiem z wlasnych zrodel ze nie ma sie wowczas miesiaczki)
4) implant do wszczepienia, okres dzialanoa 3 lata ale mozna go wybrac wrazie np, zlego samopoczucia
maloroksi masz calkowita racje, malenstwo rozwiewa wszelkie ochoty...aczkolwiek albo zeswiruje albo maz sie posci ;)
sharemka
Rozeznany

Neutralny

Moim dostawca tez jest british.Kiedys mielismy w okresie letnim ogromny rachunek za gaz,ale to dlatego,ze zrypany byl piecyk.Teraz mamy nowy,wiec ciekawa jestem jaki rachunek bedzie.Musze dzis meza scignac,zeby wpisal ten stan licznika,bo wczoraj zapomnial:mad:
sharemka,wlasnie u mnie raczej tabletki antykoncepcyjne odpadaja,gdyz nie bede pamietac o przyjmowaniu ich kazdego dnia o tej samej porze.Najlepsze jest to,ze o przyjmowaniu jakichs lekow dla siebie,to nie pamietam,ale jak dla dziecka to zawsze pamietam by podac.Z drugiej strony lepiej zaczac od tabletek,bo jak nie beda odpowiadac,to mozna je odstawic w kazdej chwili,a jak taki zastrzyk sie wezmie,to trzeba odczekac 3 miesiace no i w przypadku implanta trzeba bedzie wyjac... wiec hmm mam dylemat...a Ty juz sie przekonalas do jakiejs metody??Ja nigdy nie przyjmowalam zadnej antykoncepcji,wiec troche sie boje,ze bede tyc,czy zle sie czuc.
kindzulinaa
Zadomowiony

Pokojowy

Bralam tabletki przed, zanim zaczelismy myslec o ciazy...te ampulki moga byc dobre, bo dla kobiet karmiacych ale ja napewno nie bede pmietala o braniu regularnie...
Myslalam o zastrzyku ale musimy jeszcze przedyskutowac, musze sama tez poczytac w interneie...lece zmienic mego brzdaca, bo kupe strzelil ze hoho ;)
sharemka
Rozeznany

Neutralny

witam mamusie,
poradźcie proszę bo nie wiem już jak mam sobie radzić ze swoim Robaczkiem, nie chce spać w łóżeczku ani w koszyku czy nawet już w wózku próbowałam-za dnia najlepiej na rękach a jak go się położy na płaskim to max5 minut i zaczyna się ryk w niebo głosy!!! w nocy śpi ze mną w łóżku bo zasypia przy cycu a jak go tylko spróbuje podnieść to oczka ma jak 5złoty i gdy tylko odstawie do łóżeczka znów płacz.dobrze ze mąż pracuje na noc to mamy łóżko dla siebie ale mały traktuje cyca jak smoczek, którego też już próbuje tyle że muszę mu go trzymać bo mu wypada!!!i do tego mały robi mi taki akcje:

po kąpaniu ma suchą,czystą pieluche zaczynam go karmić->zasypia i w trakcie strzela kupkę...wcale go to nie wzrusza i śpi dalej tyle ze go trzeba przewinąć bo ma delikatną skóre i m się często odparza WIĘC go na przewijak i Robaczek się budzi bo NIE ZNOSI jak go się rozbiera więc jest płacz i po przebraniu aby go uspokoić jedynie cyc działa i tak potrafi mi zrobić kilka razy w nocy!!!
a i do tego też ma sucha skórke i lekarz kazał często smarować kremem AQUEOUS dał nam płyn do kąpieli i kazał zrezygnować ze wszystkich kosmetyków bo podejrzewa że to EKZEMA.ale ja myślę że to AZS i sama stosuję diete i witaminki.
narazie krem działa ale jakoś wolno...

a co do gazu(dostawce mamy EDF) to ja tez w zeszłym roku tj2008 miałam rachunki po 80funciaków za gaz i 50 za
prąd i wydawało mi sie to za dużo więc uszczelniliśmy wszystkie okna,ogrzewanie mamy na Timer więc grzeje tylko kilka godz.dziennie w nocy dogrzewam tylko sypialnie elektrycznym grzejnikiem i zmieniliśmy żaróweczki na energooszczędne i po paru miesiącach przyszło nam żę mamy nadpłatę i teraz płace 35 za gaz i 18 za prąd choć wiem ze po tej zimie trochę znów będzie trzeba dopłacić a i oddali nam jakieś 600funciaków.

Katiusza83
Przyczajony

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona