Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez Aggressiva » 15 wrz 2008, 10:11 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej dziewczyny :)
Ja, mowiac o znieczuleni do porodu, raczej nie uzywalabym slowa anesthesia, bo to sie bardziej kojarzy ze znieczuleniem ogolnym. Jak juz ktos wczesniej napisal, lepiej mowic o 'painkillers'. Tu oferuja najczesciej 3 metody: 'gas and air' (jednym pomaga, innym nie; troche ponoc otumania, pomaga sie zrelaksowac i troche odrealnic, duzo ludzi porownuje dzialanie do paru drinkow), petydyna (zatrzyk; tez niektorym pomaga, innym mniej; z tych trzech metod ma najwiekszy wplyw na dziecko- moze po tym byc 'leniwe', nie chciec jesc...), epidural, czyli zewnatrzoponowe (daje najwieksza pewnosc znieczulenia i mimo, ze wyglada 'najpowazniej' w aplikowaniu, ma najmniejszy wplyw na dzidziusia).

Ja bede probowala bez znieczulenia (haha), ale mam swiadomosc, ze jak przyjdzie co do czego, to pewnie zaczne krzyczec, zeby mi dali wszystko na raz ;)

Aha, jesli zdecydujecie sie na porod w wodzie, to jedyna dostepna forma znieczulenia jest wtedy gaz.

POzdrawiam i zycze wszystkim lekkich porodow. Ja juz za 4 tygodnie :)

Aggressiva
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 15 wrz 2008, 11:12 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Mimo ze jestem dopiero w 16 tyg.to juz nad tym mysle ale najprawdopodobniej wybiore epidural!!Dziewczyny mialyscie w ciazy dretwienie nog??Ja mam tylko prawej i to w nocy!!Slyszalam o skurczach nog ale o dretwieniu jakos nie!!Mysle ze nic powaznego!!pozdrawiam

barbara1r
Rozeznany

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez KASIA1983 » 15 wrz 2008, 14:53 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Witam wszystkie ciezarowki po dluuuugiej nieobecnosci :grin: Aggressiva, mi tez zostaly (juz niecale) cztery tygodnie, ale moje dzieciatko siedzi sobie posladkowo i chyba ani mysli sie przekrecic. Co do porodu to jezeli jednak sie okreci to zamierzam rodzic "na gazie" bo mi akurat to najbardziej pomaga (bardziej niz zewnatrzoponowe :oops: ). Dziewczyny czy moze ktoras z was cierpiala w ciazy z powodu bolu plecow??? Bo mi tak wysiadl kregoslup, ze nie moge chodzic, a lewa noga tak mnie paskudnie boli ze kuleje :cry: moze znacie jakas masc przeciwbolowa, ktora moglabym sobie tu kupic i bez szkody dla malenstwa stosowac??? pozdrawiam

KASIA1983
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Aggressiva » 16 wrz 2008, 08:48 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Barbara, mi czasem dretwieja nogi i rece. Wydaje mi sie, ze to od ucisku na jakies nerwy ( wiesz, dzidzius i cale jego opakowanie moze uciskac, a takze woda, ktora organizm zatrzymuje). I to moze tez byc przyczyna bolu.
Kasia1983, no wlasnie pamietalam, ze my podobnie mamy termin :) Mnie tez bola plecy- w dole, az promieniuje do posladka i przez to dziwnie chodze. No, ale co zrobic, jeszcze tylko kilka tygodni. Moze popros lkogos, zeby ci to wymasowal czasem. Mi troche pomaga :) Daj znac jak cos sie bedzie u ciebie juz dzialo! Moja dzidzia poki co lezy glowa w dol, za to wyglada na bardzo duza...

Aggressiva
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 16 wrz 2008, 12:13 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dzieki Aggressiva za informacje.bylam wczoraj u poloznej na wizycie i powiedziala mi to samo,jak dretwienie nog przechodzi po spacerze lub zmianie miejsca to nic niepokojacego AHA slyszalam serduszko mojej dzidzi-super przezycie:-)))) dziewczyny powodzenia przy porodach!!!!!

barbara1r
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez KASIA1983 » 22 wrz 2008, 08:49 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej dziewczyny Mam do was pytanko, bo chyba oszaleje z niewiedzy Jutro mam scan (bo moje malenstwo, jest ulozone posladkowo) i beda probowac mi je okrecac czy ktoras z was miala cos takiego robione? jak wyglada taki"zabieg" i czy jest to zabawa bezpieczna dla maluszka? POMOCYYYY dzieki za info

KASIA1983
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez iwona38 » 22 wrz 2008, 08:54 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ja mialam przekrecanego Aleksa jak cos pisz na maila iwona38@buziaczek.pl podam nr tel i podam ci szczegoly

iwona38
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 22 wrz 2008, 12:23 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej,dziewczyny.a ja mam inne pytanko,mialyscie moez ebadania na zespol Downa i rozszczep kregoslypa???Powiedzcie mi jak one wyglada i na czym polega!!Dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

barbara1r
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 22 wrz 2008, 12:48 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

pobieraja ci poprostu krew z reki i to wszystko :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ann11281 » 22 wrz 2008, 13:46 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

a czy nie wiecie jak ich zmusic do wykonania testu na cukrzyce (tego, gdzie pije sie glukoze na czczo, nie tego 2h po posilku), jesli wedlug nich nie ma takiej potrzeby?
W Polsce i nie tylko w PL,robi sie to kazdej kobiecie w ciazy.
ann11281
Rozeznany

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 22 wrz 2008, 13:51 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dzieki za odpowiedz myslalam ze jakies bardziej skomplikowane badanie!!ANN11281 chodzi Ci o te badanie GTT???Jesli to te to ja wogole nie musialam sie o nie prosic,polozna sama mi je przepisala!!Ale z tego co mowila mi polozna to jest one robione tylko u kobiet ktore sa genetycznie obciazone cukrzyca!!pozdrawiam

barbara1r
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ann11281 » 22 wrz 2008, 13:56 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

tak, chodzi mi o GTT, test obciazenia glukoza , no wlasnie wiem,ze wedlug nich nie kazdemu trzeba, no,ale chcialabym go miec zrobionego.
Sprobuje poprosic polozna.
Pozdrawiam barbara1r :mrgreen:
ann11281
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 22 wrz 2008, 14:02 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprobuj moze Ci jednak je zrobi!!A je mam robione bo moja mama ma lekka cukrzyce a babcia niestety miala bardzo powazna i niestety miala 'stope cukrzycowa'.Kurcze a slyszalam ze ta glukoza jest okropna no ale czego sie nie robi dla dzidziusia,pozdrawiam

barbara1r
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ann11281 » 22 wrz 2008, 14:05 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

No wlasnie, sprobuje:)
czytalam,ze maja rozne smaki - co do tej glukozy:) , nie wiem czemu to moze byc niedobre, woda z cukrem .

a ty do ktorego szpitala chodzisz?
ann11281
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 22 wrz 2008, 14:13 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

jestem z wolverhampton i tutaj do szpitala jezdze a polozna mam w swojej przychodni!!
Nie slyszalam o smakowych glukozach jeszcze ale jak z kazda kobieta ktora miala robione to badanie to mowily ze nie dobre:-)) sprobuje i sie przekonam na wlasniej skorze

barbara1r
Rozeznany

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona