implanty antykoncepcyjne

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 3 mar 2010, 23:01 Re: implanty antykoncepcyjne

asia.z, na początku myślałam ale potem jak poczytałam ze należy najpierw brać tabletki potem przejsc na implant ktory moze wywoływać dużo działan ubocznych a jest to długo terminowa antykoncepcja wiec stwierdziłam ze nie chce , nastawie sie na źle po jednym objawie i juz mi psychicznie będzie doskwierać wszystko. :) Wogóle boję się antkoncepcji hormonalnej pod tym względem ze przytyję albo spadnie moje libido. Myślę co oferują dla męzczyzn czy są implanty albo zastrzyki dostępne dla facetów może mój by to normalnie zniósł bo ja psychicznie jestem źle nastawiona :(
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez asia.z » 3 mar 2010, 23:05 Re: implanty antykoncepcyjne

Tabletki?Nic mi moja doktorka o tym nie mowila?Z tego co wiem to tylko z miesiaczka moze byc roznie.Z tego co czytam to sa za i przeciw.Nam narazie pasuje dlugoterminowa antykoncepcja

asia.z
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 3 mar 2010, 23:26 Re: implanty antykoncepcyjne

a to tutaj przeczytałam że dziewczyna dostała najpierw tabletki o zbliżonym działaniu hormonalnym a potem implant i już sobie wbiłam w głowe że tak trzeba zrobić za każdym razem :) Dobra poczytam coś na temat implantu i jeszcze na temat plastrów może . Ja już głupieję od tego wszystkiego...
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez asia.z » 3 mar 2010, 23:29 Re: implanty antykoncepcyjne

A wiesz ze moja kumpela uzywa plastrow,i z tego co wiem jest zadowolona,uzywa juz 7 lat wiec chyba jest ok.Ale wiadomo kazda kobieta jest inna.Glowa do gory,napewno znajdziesz cos dla siebie ;)

asia.z
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez sharemka » 3 mar 2010, 23:44 Re: implanty antykoncepcyjne

Mnie nikt o zadnych tabletkach nie wspomnial...poprostu pani doktor powiedziala, ze jesli biore pod uwage implant lub zastrzyk co 3 mc. to daradza mi implant! Oba sa jednoskladnikowe czyli zawieraja tylko jeden hormon...ale w zwiazku z tym ze po ciazy mam nadwage to poleca implant, gdyz naukowo poparte jest, ze po zastrzyku kobiet tyje.
Implant zakluca regularne miesiaczki, przy zastrzyku nie masz ich wogole. Nawet jesli wczesniej zdecyduje sie na kolejne dziecko to implant mozna wybrac a cala gospodarka hormonalna normuje sie po 1 tyg. Podczas gdy przy dlugotrwalym braniu zastrzyku moze wogole nie powrocic, grozi bezplodnoscia:(

Spirale I wkladki rowniez zawieraja jeden z hormonow! Antykoncepcja NIE hormonslna sa prezerwatywy...ryzyko skutkow ubocznych moze wystapic przy kazdym srodku sntykoncepcyjnym!
Acha...spirale I wkladki mozna stosowac na 3 mc po porodzie I zatrzymuja laktacje! Dlatego moja doktor nie wspomniala mi o tym sposobie zabezpieczenia...poniewaz karmie piersia.
sharemka
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Galadriela » 4 mar 2010, 07:39 Re: implanty antykoncepcyjne

malaroksi napisał(a):Galadriela, Dziękuję Ci za linki poczytałam i jednak nie zdecyduję się na to hm jakieś nitki druty itd to dla mnie zbyt obrzydliwe i będe myślała o tym podczas zbliżenia więc może odebrać mi ochote. Ale pomyślałam że może jakiś krążek dopochwowy będzie lepszy no i potrzebowała bym jakiś informacji jakie tutaj się stosuje jakie za jakie przeciw jakie wymagania itd. Wie ktoś coś?

Nie wiem, co masz na myśli mówiąc o krążku.
Taki z błonką, czyli kapturek?
http://antykoncepcja.studentka.pl/s/194 ... chwowy.htm
http://www.nhs.uk/conditions/Diaphragms ... ction.aspx

Czy taki hormonalny - właściwie to kółko, okrąg bez błonki wewnątrz?
http://polki.pl/seks_antykoncepcja_bezp ... 11540.html
http://www.we-dwoje.pl/nuvaring;-;nowa; ... 13280.html
http://www.nhs.uk/Livewell/Contraceptio ... lring.aspx

A co do komfortu stosowania - nitki spirali mają max 1-2 cm i wystają z szyjki w sposób niewyczuwalny dla partnera - wszelkie kapturki chyba są bardziej wyczuwalne.

[ Dodano: Czw Mar 04, 2010 08:56 ]
sharemka napisał(a):Spirale I wkladki rowniez zawieraja jeden z hormonow! Antykoncepcja NIE hormonslna sa prezerwatywy...

Jakbyś poczytała linki podane przeze mnie w poprzedniej wiadomości, tobyś wiedziała, że spirala miedziana (IUD) nie ma hormonów w odróżnieniu od spirali hormonalnej - Mireny (IUS).

Galadriela
Stały Bywalec

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez sharemka » 4 mar 2010, 15:58 Re: implanty antykoncepcyjne

kk napisał(a):czy wieci moze czy sa jakies przeciwskazania dla kogos kto ma zdjagnozowana migrene.
bo tez bym sie zdecydowala ala troszke sie boje .

Niestety kk migrena jest jednym z przeciwskazan...

[ Dodano: Czw Mar 04, 2010 16:10 ]
Galadriela napisał(a):
malaroksi napisał(a):A ja bym się chciała dowiedzieć coś na temat spirali bez hormonów? podajcie jakieś nazwy linki szczególy działania itd bo też mam mętlik jak diabli :)

Tu się to nazywa IUD (Intrauterine device), czyli coil (spirala czyli wkładka). W odróżnieniu od hormonalnej IUS (Intrauterine system) czyli Mireny.
O tych pierwszych
http://www.brook.org.uk/contraception/t ... ud-or-coil)
http://www.nhs.uk/Conditions/Intrauterine-device-(IUD)/Pages/Introduction.aspx

Po polsku o obu rodzajach (znalezione na szybko, nie gwarantuję jakości tych tekstów)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wk%C5%82adka_domaciczna
http://www.pfm.pl/u235/navi/199181

Przeczytaj linka (zaznaczylam na czerwono), który nam podalas. We wlasciwosciach opisuja dzialanie wkladek z plastiku...niektóre z nich stopnowo uwalniaja progesteron... :roll:

[ Dodano: Czw Mar 04, 2010 16:15 ]
Wkładka wewnątrzmaciczna (wewnątrzmaciczna wkładka antykoncepcyjna, spiralka domaciczna, ang. Intra Uterine Device, IUD) –
bardzo popularny i skuteczny środek antykoncepcyjny (w istocie jednak w wielu wypadkach wczsnoporonny), przeznaczony dla kobiet. Ocenia się, że na świecie, głównie w krajach wysoko rozwiniętych, stosuje go ok. 160 milionów kobiet[1]. Wkładka jest skuteczna przez wszystkie dni cyklu miesięcznego i zależnie od typu może pełnić swą funkcję od roku do 5, a nawet do 12 lat (Coopper T380A[2]). Skuteczność wkładek mierzona wskaźnikiem Pearla utrzymuje się poniżej 1.

Stosuje się też wkładki ze stopniowo uwalnianym progesteronem – hormonem mającym wpływ na stan śluzu w szyjce macicy i uniemożliwiającym przenikanie plemników do wnętrza.
sharemka
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Galadriela » 4 mar 2010, 16:21 Re: implanty antykoncepcyjne

sharemka napisał(a):Przeczytaj linka (zaznaczylam na czerwono), który nam podalas. We wlasciwosciach opisuja dzialanie wkladek z plastiku...niektóre z nich stopnowo uwalniaja progesteron...

I z tego, że _niektóre_ wkładki są hormonalne (jeszcze raz do znudzenia: IUD są bez hormonów, IUS są z hormonami - oczywiście, że te drugie stopniowo uwalniają hormony, właśnie na tym polega ich hormonalność), wyciągnęłaś wniosek, że, cytuję "Spirale I wkladki rowniez zawieraja jeden z hormonow! Antykoncepcja NIE hormonslna sa prezerwatywy..."?
Gratuluję logiki...

Edit: No i czego nie rozumiesz w tym swoim dopisku?
Istnieją wkładki miedziane (IUD), bez hormonów.
Istnieją TEŻ wkładki hormonalne (IUS).
Jaśniej nie potrafię...

Galadriela
Stały Bywalec

Neutralny

KobietaPostNapisane przez sharemka » 5 mar 2010, 09:17 Re: implanty antykoncepcyjne

Galadriela Krolowo spirali podalas link, w ktorym jest historia pochodzenia...pierdu-pierdu...I opis dzialania IUD,gdzie napisano o progesteronie!? Jako osoba, ktora dopiero zasiega informacji na ten temat moge miec watpilosci...tak czy nie?
Przestan saczyc jadem albo zglos sie do lekarza, bo moze zlosc, to skutek uboczny :sad:
sharemka
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Galadriela » 5 mar 2010, 10:35 Re: implanty antykoncepcyjne

sharemka napisał(a):Galadriela Krolowo spirali podalas link, w ktorym jest historia pochodzenia...pierdu-pierdu...I opis dzialania IUD,gdzie napisano o progesteronie!? Jako osoba, ktora dopiero zasiega informacji na ten temat moge miec watpilosci...tak czy nie?
Przestan saczyc jadem albo zglos sie do lekarza, bo moze zlosc, to skutek uboczny

Napisałam przy polskich linkach, że dotyczą obu rodzajów (odnosiło się to do zdania wyżej, gdzie wymieniałam dwa rodzaje spiral, IUD i IUS, czyli miedziane i hormonalne).
Nie byłam zachwycona jakością tych tekstów, co też napisałam, ale nie udało mi się na szybko znaleźć po polsku nic tak przejrzystego jak strony NHSu. Które też podałam. Ale trzeba by znać język kraju, w którym się mieszka...

Jako osoba, która dopiero zasięga informacji, mogłabyś się powstrzymać od kategorycznych stwierdzeń typu "Spirale I wkladki rowniez zawieraja jeden z hormonow! Antykoncepcja NIE hormonslna sa prezerwatywy..." zwłaszcza wzmocnionych wykrzyknikami i wersalikami...
Ktoś wiedzący jeszcze mniej od Ciebie weźmie to na poważnie, nie mogąc stosować hormonów pozostanie jedynie przy prezerwatywach i potem będzie się to musiało skończyć aborcją, która nigdy nie jest obojętna dla zdrowia kobiety... Prezerwatywy są bardzo zawodnym środkiem, nie wolno ich polecać jako jedynej możliwej metody i twierdzić, że wystarczą do skutecznego zabezpieczenia.

Byłam nie tak dawno świadkiem aborcji 17-tygodniowego płodu u 21-letniej dziewczyny. I o ile nigdy nie dokonuję ocen moralnych podczas pracy, to najnormalniej w świecie tak późna aborcja może zrujnować dziewczynie życie, bo kiedyś - jak już je sobie ułoży i zechce mieć dzieci - może się okazać że przez komplikacje poaborcyjne nie jest to już możliwe.

Naprawdę nie chciałabym żadnej z Was spotkać w takich okolicznościach, dlatego staram się tu tłumaczyć zawiłości antykoncepcji.
Wiedza zawsze jest lepsza od jej braku.

A złości i jadu to Ty jeszcze dziecino nie widziałaś. Zapewniam Cię, że poczujesz, kiedy będę się chciała nimi posłużyć...

Galadriela
Stały Bywalec

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitty » 5 mar 2010, 13:30 Re: implanty antykoncepcyjne

Galadriela, no juz cii...nie ma sie co denerwowac ;) .Niestety sa na tym swiecie ludzie do ktorych nic nie dociera i chocbys nie wiem jak sie starala to nic nie pomoze ;)
Dzisiaj mialam wizyte u lekarza(musialam poprosic o inne tabletki antykoncepcyjne) i dostalam dosc spory wykladzik na temat wszystkich metod antykoncepcji, tej hormonalnej i NIE-hormonalnej. Uslyszalam wszystko to co napisalas + kilka ekstra informacji ;) no i ulotke w ktorej pisze wszystko czarno na bialym. Takze pani sharemka, piszac,iz jedynym NIE-hormonalnym srodkiem antykoncepcji sa prezerwatywy powinna sie schowac pod koc, bo to az smiesznie brzmi ;)

ps.Pracujesz jako peilegniarka?Naprawde nie zazdroszcze widoku o ktorym pisalas...smutne :-(
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 5 mar 2010, 14:58 Re: implanty antykoncepcyjne

Kitty, kiedy po porodzie mozna zaczac stosowanie tabletek anty.? kurcze bo nie mam na tyle odwagi zeby tak bez niczego..:D oczywiscie jak juz wroce do siebie, aczkolwiek nie wiem ile to bedzie trwalo:P
tak wogole o nigdy nie bralam zadnych tabletek i sie zastanawiam jak beda na mnie dzialac, bylam tylko 3 lata prawie na plastrach amtykoncepcyjnych evra. balam sie uzywac tabletek przy moich problemach zoladkowych.
aco do aborcji zwlaszcza w tak juz poznymtygodniu to naprawde okrutne...;// i straszny widok :(
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitty » 5 mar 2010, 16:11 Re: implanty antykoncepcyjne

bogini8,Juz w 6 tygodni po porodzie lekarz zapyta Cie jaka forme antykoncepcji wybralas. Jezeli planujesz karmic piersia to bedziesz mogla brac POP(progestogen only pill), jest to tabletka zawierajaca tylko jeden hormon, ktory w zadnym stopniu nie wplywa na laktacje czy tez dziecko. Mi zostala przepisana Cerazette ;)
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 5 mar 2010, 16:37 Re: implanty antykoncepcyjne

Ja po dlugich rozwazaniach i czytaniu roznych info zdecydowalam sie na implant zeby ominac uklad pokarmowy i byc zabezpieczona. Martwie sie tylko co bedzie jak sie bede zle czula majac ten implant bo czytalam na jednym z forow ze niechetnie usuwaja taki implant przed czasem, no ale nie wiem ile w tym prawdy
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 5 mar 2010, 17:48 Re: implanty antykoncepcyjne

Ja się tyle naczytałam na różnych forach na temat antykoncepcji że zrezygnowałam praktycznie ze wszystkiego ... Dziewczyna napisała że od października ma inplant i właśnie okazało się że zaszła w ciąże i poroniła dziecko masakra! Dużo dziewczym uskarża sie na nadmierne obłosienie w miejscach nie chcianych a wypadanie włosów z głowy, brak miesiączki ale za to częste nieregularne krwawienia itd troche by mnie to wkurzało zwłaszcza w pracy gdzie bym musiała latać do kibelka i sprawdzać czy to okres czy plamienie czy nie przemoknie... No i karmię piersią więc wyboru narazie duzego nie ma, wkładki nie hormonalne masakra dochodzi do zapłodnienia i do poronienia to troche jak taka mała aborcja miałabym poczucie winy po każdym stosunku czy zostałam zapłodniona i kiedy wkładka zabije to dziecko...
Ponieważ mam 2ke dzieci do tego mój partner pracuje tylko na nocki mamy wspólną 1 noc i nie często udaje nam się wykożystać ją dla siebie, tak więc pozostaje nam na razie prezerwatywa i ewentualnie jakiś środek plemnikobójczy gdyby coś poszło nie tak. Po odstawieniu dziecka od piersi będe musiała przeanalizować wszystko jeszcze raz...
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Poprzednia stronaNastępna strona