implanty antykoncepcyjne
Napisane przez malaroksi » 3 mar 2010, 23:01 Re: implanty antykoncepcyjne
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez asia.z » 3 mar 2010, 23:05 Re: implanty antykoncepcyjne
-
- asia.z
- Raczkujący
- Reputacja: 2
Napisane przez malaroksi » 3 mar 2010, 23:26 Re: implanty antykoncepcyjne
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez asia.z » 3 mar 2010, 23:29 Re: implanty antykoncepcyjne
-
- asia.z
- Raczkujący
- Reputacja: 2
Napisane przez sharemka » 3 mar 2010, 23:44 Re: implanty antykoncepcyjne
Implant zakluca regularne miesiaczki, przy zastrzyku nie masz ich wogole. Nawet jesli wczesniej zdecyduje sie na kolejne dziecko to implant mozna wybrac a cala gospodarka hormonalna normuje sie po 1 tyg. Podczas gdy przy dlugotrwalym braniu zastrzyku moze wogole nie powrocic, grozi bezplodnoscia:(
Spirale I wkladki rowniez zawieraja jeden z hormonow! Antykoncepcja NIE hormonslna sa prezerwatywy...ryzyko skutkow ubocznych moze wystapic przy kazdym srodku sntykoncepcyjnym!
Acha...spirale I wkladki mozna stosowac na 3 mc po porodzie I zatrzymuja laktacje! Dlatego moja doktor nie wspomniala mi o tym sposobie zabezpieczenia...poniewaz karmie piersia.
-
- sharemka
- Rozeznany
- Reputacja: 0
Napisane przez Galadriela » 4 mar 2010, 07:39 Re: implanty antykoncepcyjne
malaroksi napisał(a):Galadriela, Dziękuję Ci za linki poczytałam i jednak nie zdecyduję się na to hm jakieś nitki druty itd to dla mnie zbyt obrzydliwe i będe myślała o tym podczas zbliżenia więc może odebrać mi ochote. Ale pomyślałam że może jakiś krążek dopochwowy będzie lepszy no i potrzebowała bym jakiś informacji jakie tutaj się stosuje jakie za jakie przeciw jakie wymagania itd. Wie ktoś coś?
Nie wiem, co masz na myśli mówiąc o krążku.
Taki z błonką, czyli kapturek?
http://antykoncepcja.studentka.pl/s/194 ... chwowy.htm
http://www.nhs.uk/conditions/Diaphragms ... ction.aspx
Czy taki hormonalny - właściwie to kółko, okrąg bez błonki wewnątrz?
http://polki.pl/seks_antykoncepcja_bezp ... 11540.html
http://www.we-dwoje.pl/nuvaring;-;nowa; ... 13280.html
http://www.nhs.uk/Livewell/Contraceptio ... lring.aspx
A co do komfortu stosowania - nitki spirali mają max 1-2 cm i wystają z szyjki w sposób niewyczuwalny dla partnera - wszelkie kapturki chyba są bardziej wyczuwalne.
[ Dodano: Czw Mar 04, 2010 08:56 ]
sharemka napisał(a):Spirale I wkladki rowniez zawieraja jeden z hormonow! Antykoncepcja NIE hormonslna sa prezerwatywy...
Jakbyś poczytała linki podane przeze mnie w poprzedniej wiadomości, tobyś wiedziała, że spirala miedziana (IUD) nie ma hormonów w odróżnieniu od spirali hormonalnej - Mireny (IUS).
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
- Reputacja: 9
Napisane przez sharemka » 4 mar 2010, 15:58 Re: implanty antykoncepcyjne
kk napisał(a):czy wieci moze czy sa jakies przeciwskazania dla kogos kto ma zdjagnozowana migrene.
bo tez bym sie zdecydowala ala troszke sie boje .
Niestety kk migrena jest jednym z przeciwskazan...
[ Dodano: Czw Mar 04, 2010 16:10 ]
Galadriela napisał(a):malaroksi napisał(a):A ja bym się chciała dowiedzieć coś na temat spirali bez hormonów? podajcie jakieś nazwy linki szczególy działania itd bo też mam mętlik jak diabli :)
Tu się to nazywa IUD (Intrauterine device), czyli coil (spirala czyli wkładka). W odróżnieniu od hormonalnej IUS (Intrauterine system) czyli Mireny.
O tych pierwszych
http://www.brook.org.uk/contraception/t ... ud-or-coil)
http://www.nhs.uk/Conditions/Intrauterine-device-(IUD)/Pages/Introduction.aspx
Po polsku o obu rodzajach (znalezione na szybko, nie gwarantuję jakości tych tekstów)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wk%C5%82adka_domaciczna
http://www.pfm.pl/u235/navi/199181
Przeczytaj linka (zaznaczylam na czerwono), który nam podalas. We wlasciwosciach opisuja dzialanie wkladek z plastiku...niektóre z nich stopnowo uwalniaja progesteron... :roll:
[ Dodano: Czw Mar 04, 2010 16:15 ]
Wkładka wewnątrzmaciczna (wewnątrzmaciczna wkładka antykoncepcyjna, spiralka domaciczna, ang. Intra Uterine Device, IUD) –
bardzo popularny i skuteczny środek antykoncepcyjny (w istocie jednak w wielu wypadkach wczsnoporonny), przeznaczony dla kobiet. Ocenia się, że na świecie, głównie w krajach wysoko rozwiniętych, stosuje go ok. 160 milionów kobiet[1]. Wkładka jest skuteczna przez wszystkie dni cyklu miesięcznego i zależnie od typu może pełnić swą funkcję od roku do 5, a nawet do 12 lat (Coopper T380A[2]). Skuteczność wkładek mierzona wskaźnikiem Pearla utrzymuje się poniżej 1.
Stosuje się też wkładki ze stopniowo uwalnianym progesteronem – hormonem mającym wpływ na stan śluzu w szyjce macicy i uniemożliwiającym przenikanie plemników do wnętrza.
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez Galadriela » 4 mar 2010, 16:21 Re: implanty antykoncepcyjne
sharemka napisał(a):Przeczytaj linka (zaznaczylam na czerwono), który nam podalas. We wlasciwosciach opisuja dzialanie wkladek z plastiku...niektóre z nich stopnowo uwalniaja progesteron...
I z tego, że _niektóre_ wkładki są hormonalne (jeszcze raz do znudzenia: IUD są bez hormonów, IUS są z hormonami - oczywiście, że te drugie stopniowo uwalniają hormony, właśnie na tym polega ich hormonalność), wyciągnęłaś wniosek, że, cytuję "Spirale I wkladki rowniez zawieraja jeden z hormonow! Antykoncepcja NIE hormonslna sa prezerwatywy..."?
Gratuluję logiki...
Edit: No i czego nie rozumiesz w tym swoim dopisku?
Istnieją wkładki miedziane (IUD), bez hormonów.
Istnieją TEŻ wkładki hormonalne (IUS).
Jaśniej nie potrafię...
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
Napisane przez sharemka » 5 mar 2010, 09:17 Re: implanty antykoncepcyjne
Przestan saczyc jadem albo zglos sie do lekarza, bo moze zlosc, to skutek uboczny :sad:
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez Galadriela » 5 mar 2010, 10:35 Re: implanty antykoncepcyjne
sharemka napisał(a):Galadriela Krolowo spirali podalas link, w ktorym jest historia pochodzenia...pierdu-pierdu...I opis dzialania IUD,gdzie napisano o progesteronie!? Jako osoba, ktora dopiero zasiega informacji na ten temat moge miec watpilosci...tak czy nie?
Przestan saczyc jadem albo zglos sie do lekarza, bo moze zlosc, to skutek uboczny
Napisałam przy polskich linkach, że dotyczą obu rodzajów (odnosiło się to do zdania wyżej, gdzie wymieniałam dwa rodzaje spiral, IUD i IUS, czyli miedziane i hormonalne).
Nie byłam zachwycona jakością tych tekstów, co też napisałam, ale nie udało mi się na szybko znaleźć po polsku nic tak przejrzystego jak strony NHSu. Które też podałam. Ale trzeba by znać język kraju, w którym się mieszka...
Jako osoba, która dopiero zasięga informacji, mogłabyś się powstrzymać od kategorycznych stwierdzeń typu "Spirale I wkladki rowniez zawieraja jeden z hormonow! Antykoncepcja NIE hormonslna sa prezerwatywy..." zwłaszcza wzmocnionych wykrzyknikami i wersalikami...
Ktoś wiedzący jeszcze mniej od Ciebie weźmie to na poważnie, nie mogąc stosować hormonów pozostanie jedynie przy prezerwatywach i potem będzie się to musiało skończyć aborcją, która nigdy nie jest obojętna dla zdrowia kobiety... Prezerwatywy są bardzo zawodnym środkiem, nie wolno ich polecać jako jedynej możliwej metody i twierdzić, że wystarczą do skutecznego zabezpieczenia.
Byłam nie tak dawno świadkiem aborcji 17-tygodniowego płodu u 21-letniej dziewczyny. I o ile nigdy nie dokonuję ocen moralnych podczas pracy, to najnormalniej w świecie tak późna aborcja może zrujnować dziewczynie życie, bo kiedyś - jak już je sobie ułoży i zechce mieć dzieci - może się okazać że przez komplikacje poaborcyjne nie jest to już możliwe.
Naprawdę nie chciałabym żadnej z Was spotkać w takich okolicznościach, dlatego staram się tu tłumaczyć zawiłości antykoncepcji.
Wiedza zawsze jest lepsza od jej braku.
A złości i jadu to Ty jeszcze dziecino nie widziałaś. Zapewniam Cię, że poczujesz, kiedy będę się chciała nimi posłużyć...
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
Napisane przez Kitty » 5 mar 2010, 13:30 Re: implanty antykoncepcyjne
Dzisiaj mialam wizyte u lekarza(musialam poprosic o inne tabletki antykoncepcyjne) i dostalam dosc spory wykladzik na temat wszystkich metod antykoncepcji, tej hormonalnej i NIE-hormonalnej. Uslyszalam wszystko to co napisalas + kilka ekstra informacji ;) no i ulotke w ktorej pisze wszystko czarno na bialym. Takze pani sharemka, piszac,iz jedynym NIE-hormonalnym srodkiem antykoncepcji sa prezerwatywy powinna sie schowac pod koc, bo to az smiesznie brzmi ;)
ps.Pracujesz jako peilegniarka?Naprawde nie zazdroszcze widoku o ktorym pisalas...smutne :-(
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez bogini8 » 5 mar 2010, 14:58 Re: implanty antykoncepcyjne
tak wogole o nigdy nie bralam zadnych tabletek i sie zastanawiam jak beda na mnie dzialac, bylam tylko 3 lata prawie na plastrach amtykoncepcyjnych evra. balam sie uzywac tabletek przy moich problemach zoladkowych.
aco do aborcji zwlaszcza w tak juz poznymtygodniu to naprawde okrutne...;// i straszny widok :(
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez Kitty » 5 mar 2010, 16:11 Re: implanty antykoncepcyjne
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez ewela119 » 5 mar 2010, 16:37 Re: implanty antykoncepcyjne
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez malaroksi » 5 mar 2010, 17:48 Re: implanty antykoncepcyjne
Ponieważ mam 2ke dzieci do tego mój partner pracuje tylko na nocki mamy wspólną 1 noc i nie często udaje nam się wykożystać ją dla siebie, tak więc pozostaje nam na razie prezerwatywa i ewentualnie jakiś środek plemnikobójczy gdyby coś poszło nie tak. Po odstawieniu dziecka od piersi będe musiała przeanalizować wszystko jeszcze raz...
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
-