Jak to jest z urlopem macierzyńskim?

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez Złotko » 8 mar 2007, 17:32 Jak to jest z urlopem macierzyńskim?

Witam wszystkie dziewczyny!

Mam kilka pytań:

1. Jeśli pracuję ponad 30 godzin tygodniowo a na umowie mam mniej to czy należy mi się macierzyński? (pracuję ponad 2 lata)

2. Jakmoge obliczyć ile dostanę?

3. Czy przez cały urlop będę dostawała taki sam procent wypłaty?

4. Jesli nie będę mogła pracować i np. pójdę na zwolnienie to czy zmniejszy to moje świadczenie?

Wiem sporo pytań, ale to istotne dla mnie. Na pewno są na forum dziewczyny z doświadczeniem w tej materii.
Pozdrawiam i dziękuję. :mrgreen:

Złotko
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 9 mar 2007, 13:40 Re: Jak to jest z urlopem macierzyńskim?

Koleżanka ostatnio znalazla bardzo dobra strone, nie jakies lanie wody tylko rzadowa. Zobacz: http://www.direct.gov.uk/en/Employment/ ... G_10029285

1. Nawet jak na umowie masz mniej to i tak nalerzy Ci sie macierzynski
2. Obliczysz to na tej stronie co podalam
3. Przez pierwsze 6 tygodni bedziesz dostawac to co Ci zaklad pracy wyliczy ze srednich zarobkow, a przez nastepnee 33 tyg. 108 funto tygodniowo
4. Na to nie umiem odpowiedziec. Sama sie zastanawiam czy wyliczaja to np. ze sredniej rocznej, czy np. 3 ostatnich miesiecy, czy wyliczja to z godzin, ktore masz na umowie czy z tego co faktycznie sie przepracowalo, i czy jak sie jest na zwolnieniu to wyliczaja to z tego (to ostatnie wg mnie bez sensu, bo to nie sa zarobki tylko zasilek chorobowy). Ja jestem na razie na zwolnieniu, ale jak wroce do pracy sprobuje sie cos dowiedziec. Moze znajde cos na tej stronie internetowej. A moze jest ktos na forum, kto juz przez to przeszedl i wie jak to wyglada?
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany