Jak przygotować się do ciąży?

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez pszczzola » 24 mar 2010, 12:13 Jak przygotować się do ciąży?

Planujemy z nazeczonym starac sie o dziecko jeszcze w tym roku. W internecie sa cale listy z radami jak sie przygotowac. Takze od kolezanki z Polski wiem, ze ona byla u lekaza jeszcze przed ciaza. Zrobioniono jej badania: krew, tarczyca....nawet badanie na jeskies bakterie zwierzece (ponoc koty przenosza jakies bakterie, ktore uaktywniaja sie dopiero jak kobieta w ciazy jest). Kazal jej lykac jodyne, kwas foliowy, cos tam jescze i wszytmac sie z ciaza pare miesiecy az wyniki beda lepsze.
.
Ja wlasnie wrocilam od tutejszego lekaza. Zapytalam jak sie przygotowac a on byl wielce zdziwiony o co mi chodzi. Takze w sprawie odstawinie pigulek antykoncepcyjnych powiedzial, ze nie musze tego robic wczesniej. Powiedzial ze wszelkie badania beda mi robic jak juz bede w ciazy.

Troche nie wiem co o tym myslec. Moze glupot sie w internecie naczytalam (na polskich stronach) i nie ma co panikowac.

A co Wam powiedzial lekarz?

pszczzola
Początkujący

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 24 mar 2010, 13:14 Re: Jak przygotować się do ciąży?

Hmm, jedyne co robiłam wczesniej to brałam kwas foliowy dziennie rano jedną tabletke. Nie badałam sie nie przygotowywałam się specjalnie bo nie widziałam takiej potrzeby no i mam 2ke zdrowych dzieciaków więc myślę że nie ma co przesadzać- no chyba że wczesniej chorowałaś albo masz tarczyce, cukrzyce to wtedy należy to kontrolować na bierząco ale i tak to nie powinno przeszkadzać ciąży. Powodzenia w staraniach :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez pszczzola » 24 mar 2010, 13:32 Re: Jak przygotować się do ciąży?

A czy kwas foliowy dostepny jest w UK? I jak sie nazywa po angielsku?

pszczzola
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 24 mar 2010, 13:49 Re: Jak przygotować się do ciąży?

pszczzola napisał(a):A czy kwas foliowy dostepny jest w UK? I jak sie nazywa po angielsku?

jest dostepny i nazywa sie folic acid
jest tez obecny w zestawie witamin jesli preferujesz takie

moja rada: nie czytaj za duzo polskiego forum bo "zglupiejesz" ;)
powodzenia :-D
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez karolina20 » 24 mar 2010, 14:38 Re: Jak przygotować się do ciąży?

Witam;-) ja również polecała bym zażywanie kwasu foliowego i z tego co pamiętam lekarz w Pl radził odstawienie tabl antykoncepcyjnych chociaż z pół roku przed poczęciem, aby organizm mógł się oczyścić, chociaż niektórzy zalecają krótszy czas,ale to już wybór każdej z nas;) Pozdrawiam i życzę zdrowego dzidziusia;*
karolina20
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitty » 24 mar 2010, 14:43 Re: Jak przygotować się do ciąży?

agg napisał(a):moja rada: nie czytaj za duzo polskiego forum bo "zglupiejesz" ;)
powodzenia :-D

Zgadzam sie z tym w 100% ;) . Ja glupieje za kazdym razem jak chce sprawdzic co tez nowego moge wprowadzic do diety mojego synka ;)

Wracajac do tematu, to ja w sumie poszlam do lekarza przed zajsciem w ciaze, bo nie bylam pewna jak przerwac branie tabletek anty. Na tej to wizycie Pani Doktor zalecila mi branie wlasnie folic acid, do tego zwazyla i ogolnie wypytala o moj i meza tryb zycia ;)
Takze zadnych badan nie bylo, az do pierwszej wizyty u poloznej ;)
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 24 mar 2010, 16:18 Re: Jak przygotować się do ciąży?

pszczzola, hmmm moje przygotowanie to kwas foliowy i rzucenie palenia , jakis specjalistycznych badan nie robilam, kompleks witamin zaczelam brac dopiero od drugiego trymestru.

aha no i wczesniej przed postanowilam zrzucic pare kilogramow, zeby pozniej miec co nadrabiac:D
bedac w Polsce wyleczylam wszystkie zeby, chociaz tu przez cala ciaze i do roku po masz deenstyste i leki na recepte za darmo.

zmusilam mojego malzonka do rzucenia palenia i ograniczenia alkoholu bo jak wiadomo nie wplywa to korzystnie a do ,,tego,, potrzeba dwojga ludzi :P;)

Pozniej juz w samej ciazy zmienilam troche diete, zaczelam jesc bardziej regularnie, ogolnie przez pierwsze 2 miesiace mialam straszliwe pragnienie na wszystkie warzywa i owoce moglam jesc tonami, widocznie organizm potrzebowal witamin.
od 3 trymestru musze lykac zelazo i jesc produkty wnie bogaty bo nieststy wkradla sie anemia, dlatego od poczatku proponuje dolaczyc takie produkty do diety, kapuste brokuly, zielona fasolke czerwone mieso i duzo innych :)

no i oczywiscie jak nie bylam pewna jeszcze czy jestem w ciazy czy nie to nie bralam zadnych lekow ani tabletek .
to by bylo na tyle z tego co pamietam :))
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitka » 29 mar 2010, 15:29 Re: Jak przygotować się do ciąży?

Ja przed ciążą przebadałam się ginekologicznie w PL, cytologia, USG. Lepiej wyleczyć jakieś ukryte infekcje przed ciążą niż w czasie się martwić czy leki nie zaszkodzą :roll: Chciałam mieć tez pewność, że jajniki są ok. Jakoś tak wyszło, że pół roku przed decyzją o dziecku przestałam już brać tapsy. Ja chociaż trzy miesięczną przerwę bym zrobiła na pewno. Oczywiście kwas foliowy łykałam i witaminki :mrgreen:
Jak zaczeły sie problemy z zajściem to zbadałam sobie poziom hormonów w PL i dostałam lek na obniżenie prolaktyny, która mi skoczyła, bo za bardzo chciałam zajść :roll:
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy