Child benefit - poród w polsce

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

MężczyznaPostNapisane przez jarek8372 » 11 paź 2012, 10:58 Child benefit - poród w polsce

Witam, urodziła się nam Marysia 11tego września, zdrowa, fajna, słodka. Teraz chcemy zlożyć papiery na child benefit, czy potrzebne są tłumaczenia aktu urodzenia, gdzie mogę to przetłumaczyć? Mieszkamy w Wolverhampton, ale możemy dojechać.

jarek8372
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Mordorzg » 11 paź 2012, 12:27 Re: Child benefit - poród w polsce

Nie są potrzebne tłumaczenia. W Urzędzie Stanu Cywilnego poproś o akt urodzenia ale zaznacz, że potrzebujesz go do Anglii. Powinni Ci wystawić na polsko/angielskim druku. Jeśli nie to akt urodzenia w języku Polskim w zupełności wystarczy.

Mordorzg
Raczkujący

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 11 paź 2012, 12:37 Re: Child benefit - poród w polsce

a ja mam pytanko czy mozna zlozyc papiery o child benefit jak jeszcze dziecko sie nie urodzilo?? za 4tyg jest termin porodu..czy tylko o ten zasilek mozna ubiegac sie po urodzeniu dziecka..takie troszku dziwe moze pytanko ale znajoma mi powiedziala ze jej kolezanka zlozyla papiery w 32tyg ciazy o child benefit i uzyskala,pierwsze slysze o takim czyms i dlatego pytam sie tutaj moze wy wiecie lepiej na ten temat :)

Czarna123
Rozeznany

Reputacja: 9
Neutralny

PostNapisane przez Guest » 11 paź 2012, 12:51 Re: Child benefit - poród w polsce

Skladajac wniosek na Child Benefit wystarczy polski akt urodzenia, juz kilka razy pomagalam w zlozeniu wniosku i nigdy nikogo nie proszono o tlumaczenie.

Co do starania sie o ten benefit potrzebny jest akt urodzenia, wiec w czasie ciazy jest to raczej nie mozliwe.

Guest

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 11 paź 2012, 12:58 Re: Child benefit - poród w polsce

niop ale odrazu nie prosza o akt urodzenia tylko za jakis czas od wyslania aplikacjiinio to jakim cudem ta znajomo otrzymala child benefit w 32tyg.??? ja nie rozumiem juz tu nic...

Czarna123
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Iryska » 11 paź 2012, 13:22 Re: Child benefit - poród w polsce

hmmm nie proszą? Własnie wypełniam formy i jest napisane,że mam dołączyć do wniosku akty urodzenia i paszporty.
Iryska
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 11 paź 2012, 13:34 Re: Child benefit - poród w polsce

noe mozna dostac child benefit na dziecko którego nie ma na swiecie...albo koleżanka hmm kłamie albo to jakis bład w systemie

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputacja: 40
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 11 paź 2012, 13:38 Re: Child benefit - poród w polsce

Ivoneczka23 napisał(a):noe mozna dostac child benefit na dziecko którego nie ma na swiecie...albo koleżanka hmm kłamie albo to jakis bład w systemie

nio wlasnie tez sie dziwie,co ona wymysla....i jest tez z walsall jak Ty ivoneczka

Czarna123
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 11 paź 2012, 13:42 Re: Child benefit - poród w polsce

o tak znam wiele bajkopisarek i te ich niewiarygodne opowieści ;)

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez dox » 11 paź 2012, 13:49 Re: Child benefit - poród w polsce

może twoja koleżanka mówiła o jakimś innym beneficie;)niektórzy nawet nie wiedzą co wypełniają;) w każdym razie o child benefit dopiero z aktem urodzenia można się starać tak jest wyraźnie napisane na ich stronce;)pozdr.

dox
Początkujący

Reputacja: 3
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 11 paź 2012, 19:03 Re: Child benefit - poród w polsce

nio tez tak mysle i wiem ze jak sie dziecko urodzi to wtedy mozna otrzymywac child benefit tylko chcialam zobaczyc co wy o tym myslicie bo ja sluchalam co ona mowi ale nie wierzylam bo bezprzesady nie mozna przeskoczyc pewnych warunkow

Czarna123
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez papaj1977 » 14 paź 2012, 09:48 Re: Child benefit - poród w polsce

ja mam takie pytanko ,przyszła mi decyzja z której wynika ,że żona pracuje w Polsce i to tam powinna pobierać zasiłek rodzinny ,niestety od 4 lat nie pobieramy tego zasiłku i całą dokumentacje wysłali do Polski ,natomiast jak dzwoniłem to mi powiedziano że ze strony Polski jest już wszystko załatwione,potem jak dzwoniłem powiedziano mi że mają już całą dokumentacje i nie powinno być już żadnych problemów a tu takie coś i jestem teraz skołowany ,co mam robić teraz

papaj1977
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 14 paź 2012, 15:34 Re: Child benefit - poród w polsce

Przeczytaj (ze zrozumieniem) dokładnie co napisali.
Child Benefit - odpowiednik zasiłku rodzinnego w Polsce - należy się bez względu na to gdzie pracujesz i ile zarabiasz. Kwestia jest tylko taka, że może być wypłacany tylko w jednym miejscu - czyli albo w Polsce dla żony, albo tutaj dla Ciebie. Skoro nie pobieracie zasiłku, to dostaniesz go tutaj. A tutejszy urząd wysyła papiery do Polski celem sprawdzenia - normalna procedura.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez papaj1977 » 14 paź 2012, 22:57 Re: Child benefit - poród w polsce

normalna procedura ,czyli mam dalej czekać,ok,ale nie rozumiem ,bo tak jak napisałem dzwoniłem w lipcu i powiedziano mi że ze strony Polski jest wszystko w porządku i dostali już potrzebne dokumenty,potem powiedziano mi że mają już pełną dokumentację i teraz czekać na decyzję ,chyba że to tak rozumiem -decyzja jest taka że wysłali i sprawdzają teraz dlaczego nie mamy wypłacanego tego zasiłku w Polsce skoro żona tam pracuje i potem znowu czekają na odpowiedź z Polski ,czyli ta decyzja nie jest ostateczna,właśnie wiem że tak jest że ten zasiłek się należy tym bardziej że tego zasiłku z żoną nie pobieramy ,od 3 sierpnia miałem czekać do 3 miesięcy i teraz nie wiem czy to co jest to jest ostateczna czy dzwonić i się dowiedzieć dokładnie,bo tutaj pisze że mam miesiąc na odwołanie się ,w każdym bądź razie dziękuję za wiadomość ,jestem skołowany

papaj1977
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 15 paź 2012, 10:01 Re: Child benefit - poród w polsce

na ten akurat zasiłek czeka sie bardzo długo nawet jesli juz jest decyzja..ja czekałam 8 miesięcy pomimo ze po dwóch juz była decyzja takze spokojnie zadzwon ze chciałbys sie zorientowac co i jak to moze przyspieszyc powodzenia

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Pokojowy

Następna strona