Zabawka dla 8 latka

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

KobietaPostNapisane przez Luiza » 29 cze 2010, 22:30 Re: Zabawka dla 8 latka

A dziesięciolatki dla rozrywki po oderwaniu się od komputera idą za blok pobzykać młodszą koleżankę.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Dulka » 29 cze 2010, 23:52 Re: Zabawka dla 8 latka

To miał być pomysł na prezent, a Wy już o wychowywaniu dziecka. A najwięcej do powiedzenia mają napewno Ci co ich nie posiadają. Gry też rozwijają wyobrażnię i rączki się wyrabiają ruchowo. Mój syn hulajnogą śmigał jak miał 3 lata więc ile lat można, ludzie przestańcie i z tymi puzlami które były modne 15 lat temu kiedy nic ciekawszego nie było. A mój znajomy już chował swojego syna bez zabawek i telewizora. Wyrósł totalnie zdesperowany koleś który nie wiedział co począć ze swoim życiem i zaszył się w klasztorze buddyjskim. Więc nie mówcie że brak tv. jest ok.
Można pokierować dzieckiem tak żeby miało czas i na zabawę i książki i gierki i naukę i podwórko. Ale jak zwykle wszyscy zeszliśmy z tematu.

Dulka
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 30 cze 2010, 02:08 Re: Zabawka dla 8 latka

Dulka napisał(a):(...)A najwięcej do powiedzenia mają napewno Ci co ich nie posiadają. (...)

2ch synów. 16 i 9 lat

Dulka napisał(a):(...)Gry też rozwijają wyobrażnię (...)

Ależ oczywiście - wszystkie strzelanki, FPSy (te najpopularniejsze wśród dzieciaków), Creed, Carmagedon, CoD itd. Head shoty, garotty. plastikowe worki...
Wiesz, przypomina mi się sytuacja sprzed ładnych kilku lat jak pracowałem jeszcze w Polsce. Mieliśmy jakąś imprezę i praca w niedzielę. Koleżanka przyjechała z synem - właśnie coś koło 9-10 lat. Wchodzę do niej do biura. I patrzę w co sobie gra.
- Ewa, wiesz co robi Twój syn?
- No gra sobie na komputerze.
- A wiesz w co?
- No jeździ sobie samochodem.
- A wiesz za co zdobywa tam się punkty i na czym ta gra polega?
- no na jeżdżeniu.
- No niedokładnie - Punty tam się zdobywa za rozjechanych przechodniów. Im więcej tym lepiej. Za kilku na raz - dodatkowy bonus (dla niezorientowanych - gra Carmageddon :) )

I tak mniej więcej do dziś wygląda orientacja rodziców w temacie - w co pogrywają ich pociechy... Niestety.

Dulka napisał(a):(...)ludzie przestańcie i z tymi puzlami które były modne 15 lat temu kiedy nic ciekawszego nie było.(...)

Słowo-klucz. Jeśli kupujesz dzieciom to co modne, to tylko pogratulować dorosłości.
Idź do poradni psychologicznej i tam Ci Pani/Pan uświadomi że te stare, niemodne puzzle są bardzo potrzebne każdemu dziecku. I nie wmówisz mi, że mogą zostać zastąpione konsolą, czy komputerem, bo to nie to samo. Wyobraźnia, zwracanie uwagi na szczegóły, porównywanie, sprawność manualna. Dużo można wymieniać.

Co do syna kolegi - wydaje mi się, że to wszystkim w koło się wydawało, że jest totalnie zdesperowany, bo przecież "jak to można się zaszyć w klasztorze buddyjskim!" A on po prostu wybrał taką ścieżkę życia i mu z nią dobrze. Niektórzy nie mogą tego pojąć.
Nigdzie nie napisałem, ze brak TV jest OK. Kwestia wyboru. Dla mnie to zbędny mebel i złodziej czasu.
A kierowanie dzieckiem - no właśnie - to również zakup odpowiednich zabawek.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Dulka » 30 cze 2010, 10:58 Re: Zabawka dla 8 latka

Po pierwsze co mnie obchodzi człowieku w co grają dzieci twoich znajomych. Ja wiem w co gra i bawi sie moje dziecko i nie wmawiaj komuś że nie ma orientacji co do zabaw swojego dziecka.
Po drugie po jakiego fiu... siedzisz na necie i obrażasz ludzi, skoro już byłeś w poradni psychologicznej i pani powiedziała ci że puzle są super i nie mogą być zastąpione kompem to się własnie odłącz , zlikwiduj internet i idż układaj puzle na dywan. Najlepiej cofnijcie się w rozwoju i zlikwidujcie komputery, telewizory i telefony komórkowe bo to wszystko to złodzieje czasu.
Znam już takich tutaj co to ze zwykłego skąpstwa nie kupią dziecku rowerku za 8ł ani żadnej zabawki ,nie mówiąc o grach czy tv. ale sobie na browar i fajki codziennie mają.
Gdybyś czytał człowieku ze zrozumieniem to byś wiedział że popieram puzle i inne dziecinne zabawki ale każda jest na określony wiek. Mojego syna puzle w wieku lat 9 już nie interesują bo bawił sie nimi w wieku lat 4 i 5. Być może u ciebie i 16 latek układa jescze puzle, nie wiem, gratuluję kierowania dzieckiem i dorosłości.

Dulka
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 30 cze 2010, 11:40 Re: Zabawka dla 8 latka

Odpowiem tylko cytatem:
Dulka napisał(a): Gdybyś czytał człowieku ze zrozumieniem (...)

Przyganiał sagan garnkowi.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 30 cze 2010, 12:10 Re: Zabawka dla 8 latka

Dulka, tez mam synka wiekszosc z nas ma dzieci, badz bratankow siostrzencow, chrzesniakow.
i to kwestia wychowania.... niepowiem bo moj chrzesniak lubi posiedziec przed tv i komputerem ale lubi ksiazki, poskakac na trampolinie itd..
fani gier i tv non stop to zazwyczaj rodzice ktorzy dla swietego spokoju sadzaja dziecko na pol dniai zajmuja sie soba..
czasem to co jak mowisz jest ,niemodne, bywa lepsze....
a jeslii dla ciebie doroslosc twojego dziecka wlasnie na tym polega to gratulacje..
a puzzle ktorych siie przyczepilas to przykklad sa rozne gry planszowe itp ktore rozwijaja dziecko..
Dulka napisał(a):Gry też rozwijają... rączki się wyrabiają ruchowo.
chyba to jakis zart :PPPP zastanow sie co piszesz kobieto :) dzieiom siedzacym pol dnia na klawiaturze komputera czy komorki raczki sie wyrabiaja....no pojechalas po calosci teraz:P
a krwawe strzelanki baaaaardzo rozwijaja wyobraznie ;P (i nie plec glupstw bo wiekszosc dzieci gra w gry ktore wymienil adam, no chyba ze twoj syn gra w kotki i kroliczk..ale nie sadze skoro wychowujesz go na takiego doroslego..)

[ Dodano: Sro Cze 30, 2010 13:18 ]
Dulka napisał(a):przestańcie i z tymi puzlami które były modne 15 lat temu kiedy nic ciekawszego nie było.
to co wg ciebie jest ciekawsze? mniemam ze tylko gry komp.....
Dulka napisał(a):Generalnie zwykłe nudne zabawki zostały wypchnięte przez komputeryzację i w tym kieruku powinnaś uderzyć.

Luiza napisał(a):A jeśli rodzice nie próbują dziecka ukierunkować tylko z założonymi rękami pozwalają mu ulegać wpływom to rosną takie kartofle, bez zainteresowań i intelektu..
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez kindzulinaa » 30 cze 2010, 13:39 Re: Zabawka dla 8 latka

Oj,to chyba ja jestem jakas zacofana razem z mezem,bo planujemy sobie kupic gre Monopoly jak bedziemy w Polsce i grac w nia :-)
Ja to zawsze gralam w gry planszowe razem z moim bratem jak mialam 9 lat i nawet jak starsza bylam.Juz nie pamietam jak ta gra sie nazywala,ale tam dolaczona byla ksiazka i byly w niej rozne dziedziny od polskiego,historie po matematyke i inne.I trzeba bylo z A,B,C,D wybrac prawidlowa odpowiedz(kurcze no nie przypomne sobie teraz tej nazwy).
Puzzle uwielbiam,tez mam zamiar kupic i ukladac :-) Mam tez kolezanke,ktora tez ma swoja rodzine i tez uklada puzzle :-) Taze to zalezy kto co lubi.Dla mnie to nie jest dziecinne.
Pozdrawiam :grin:
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 30 cze 2010, 13:53 Re: Zabawka dla 8 latka

kindzulinaa, to klasowka byla:) jedna z moich ulubionych gier zaraz po eurobusiness:) i wogole jestem zacofana bp lubie tez monopoly,szachy, scrabble :)) puzzle tez nawet teraz lubie ukladac:))
Ostatnio edytowano 30 cze 2010, 14:06 przez bogini8, łącznie edytowano 1 raz
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez kindzulinaa » 30 cze 2010, 13:58 Re: Zabawka dla 8 latka

Oooo wlasnie bogini,to klasowka byla :-) Swietna gra!
kindzulinaa
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 30 cze 2010, 14:31 Re: Zabawka dla 8 latka

kindzulinaa specjalnie dla ciebie znalazlam hihii stare dobre czasy kurcze :)) zagraloby sie :PP
Załączniki
dmbn9u.jpg
moja ulubiona :)
9065_3.jpg
201004221173.jpg
201004221173.jpg (48.18 KiB) Przeglądane 12180 razy
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez kindzulinaa » 30 cze 2010, 19:18 Re: Zabawka dla 8 latka

Oj pograloby sie :-)
kindzulinaa
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Kitty » 30 cze 2010, 19:39 Re: Zabawka dla 8 latka

Eurobusiness ciagle w domu mam :-D . ohh ile to czasu z bratem spedzilismy grajac w to :-D
A niedawno z mezem sprawilismy sobie cos straaasznie niemodnego TWISTER :-D
Ale ile smiechu przy tym jest :-D Do tego sasiedzi sie zlaza, zeby sobie pograc, haha :-D :-D
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 30 cze 2010, 20:35 Re: Zabawka dla 8 latka

Kitty, mo i o to chodz:) trzeba umowic sie partyjke w eurobusines :P
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 30 cze 2010, 22:30 Re: Zabawka dla 8 latka

hehe no na Monopoly moi się nauczyli liczyć w pamięci :)
Pamiętam, jak kiedyś przyszli do syna koledzy. Syn był w 2giej czy 3ciej klasie a koledzy jeden rówieśnik, drugi o rok starszy. No i zdecydowali, że będą grać w Monopol.
- Proszę Pana moglibyśmy pożyczyć kalkulator?
- A po co?
- No bo potrzebujemy do liczenia
- Zaraz, chwila. Chodzicie do szkoły? No to liczcie i sprawdzajcie czy was nie oszukują...
:)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez mamuśka twins » 1 lip 2010, 22:25 Re: Zabawka dla 8 latka

Kitty napisał(a):A niedawno z mezem sprawilismy sobie cos straaasznie niemodnego TWISTER

A mozesz polecic gdzie i jakiego kupic najlepiej? ( na ile osob? i jakiej firmy? w ktorym sklepie? - dzieki za info) :razz:
mamuśka twins
Stały Bywalec

Reputacja: 3
Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona