egzema u dziecka

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

KobietaPostNapisane przez anika m » 26 maja 2011, 09:31 Re: egzema u dziecka

kitka :)dzięki że wstawiłaś tą fotkę,widzisz u mojej wygląda to nieco inaczej bardziej jak pokrzywka,takie czerwone placki,ostatnio zauważyłam że jak biega na boso po dywanie to też jej to wychodzi więc pomyślałam sobie że może to uczulenie na kurz albo roztocza....jak ma długi rękawek i legginsy na nużkach to jej skóra nie jest tak podrażniona.

anika m
Raczkujący

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 26 maja 2011, 10:26 Re: egzema u dziecka

anika m, moze miec to tez zwiazek z tym ze mala jak sie bawi na dywanie to po prostu sobie ociera skore bo dywam jest troche szorstki, wiadomo jak dzieci sie bawia, dlatego jak jest ubrana to podraznienia sa mniejsze
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez anika m » 26 maja 2011, 13:20 Re: egzema u dziecka

ale widzisz ewela ona ma te zmiany w nietypowych miejscach jak:zgięcia kolan,rąk,nadgarstki,wewnętrzna strona ud,to raczej ciężko byłoby sobie przy zabawie podrażnić te miejsca...a przecież nie bawimy się w ciągnięcie po dywanie;)))mam nadzieję że dermatolog coś poradzi,bo od jedzenia raczej odpada,bo prowadziłam zapiski co jej daję z obserwacją czy pojawia się coś nowego na skórze...

anika m
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kora » 7 cze 2011, 21:53 Re: egzema u dziecka

My też mamy ten problem... mała ma 2 latka i straszną egzeme :roll: ma zaognione zgięcia kolan i łokci a ostatnio nawet plecy, ach już nie wiem co mam z tym robić :cry: mała się męczy, ciągle drapie, czasami nawet do krwi. GP ciągle mowi ze to egzema i daje różne maści które nie pomagają. Stosuje epaderm, krem E 45, okazjonalnie hydrokortizon, no a od dzisiaj zaczęłam wapno i zyrtec- zobaczymy co z tego będzie, poki co jest tragicznie :roll: za miesiąc lecimy do Polski i już się doczekać nie mogę wizyty z dermatologiem. Macie jakieś sposoby żeby te chore miejsca tak nie swędziały?

kora
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 17 cze 2011, 14:14 Re: egzema u dziecka

kora E45 Itch Relief cream na swędzenie stosujemy, nic innego nie znam :|
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez anika m » 17 cze 2011, 17:36 Re: egzema u dziecka

Kora przeszłam z moją małą dokładnie to co ty rany były czasem tak okropne że aż się coś z nich sączyło GP na szczęście skierował nas do dermatologa przy czym ona też rewelacji nie stwierdziła że to egzma...dość sceptycznie podeszłam do tego co ona przepisała (wcześniej stosowałam ATOPERAL z Polski bo te kosmetyki od GP zbytnio nie pomagały) ale wiecie co dziewczyny byłam mile zaskoczona że jednak zadziałało to co ona poleciła :)))dzidzia ma super skórkę!!!nie wiem czy to u ciebie zadziała Kora ale może zapytaj GP o próbkę tego kosmetyku to jest:HYDROMOL
powodzenia i pozdrawiam:)

anika m
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 19 cze 2011, 19:31 Re: egzema u dziecka

anika m Zaciekawiłaś mnie tym Hydromolem :wink: To jest dostępne bez recepty?
Kitka
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez anika m » 23 cze 2011, 10:08 Re: egzema u dziecka

wiesz co Kitka nie mam pojęcia czy jest bez recepty ja dostałam od dermatologa na receptę,pewnie twój GP mógłby ci przepisać. Sczerze mówiąc jak już wspomniałam wypróbowałam mnustwo kosmetyków i nic ...apteczne półki oglądałam też bardzo uważnie i nigdy się nie natknęłam na ten kosmetyk,więc najlepiej zapytaj GP chociaż o próbki albo w aptece...w każdym razie mojej małej pomaga super,pozdrawiam

anika m
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kora » 23 cze 2011, 10:20 Re: egzema u dziecka

Ja muszę przyznać że mojej małej pomagają kosmetyki AVEENO, jest już dużo lepiej niż było.Byłam wczoraj u lekarza i poprosiłam o recepte na HYDROMOL- dał bez problemu, dziś go odbiore i zobaczymy. Chociaż nie wiem czy warto eksperymentować, bo ostatnio jak stwierdziłam że zamiast AVEENO spróbujemy OILATUM to źle to się skończyło :roll: :evil: Poza tym wydaje mi się ze mała ma uczulenie na pomidory... narazie je eliminujemy a za tydzien zrobimy testy alergiczne i mam nadzieje ze będą już jakieś konkrety.

Dodano: -- 23 cze 2011, o 10:23 --

anika m, często macie wizyty u dermatologa? jak to tutaj wygląda? Długo w ogóle się czeka na taką pierwszą wizyte? Z innymi specjalistami czekałam miesiąc albo dłużej,a tutaj zależałoby mi najbardziej na czasie... :roll:

kora
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez anika m » 23 cze 2011, 11:35 Re: egzema u dziecka

Ja też używałam OILATUM i nie dość że nie pomagał to nawet miałam wrażenie że jeszcze bardziej jej to skórę podrażnia.Mnie dermatolog powiedziała że osobiście nie uważa tych kosmetyków za skuteczne aczkolwiek masowo przepisywane...dodała też że z egzmą to akurat jest o tyle ciężko że właśnie czasem trzeba ilość kosmetyków wypróbować żeby trafić który działa najlepiej...i z nami właśnie tak było na wizytę poszłam z długą listą i jeszcze dodatkowo zabrałam to wszystko co na tamten czas używałam,obecnie tylko Hydromol używam

na wizytę czekałam jakieś 2 tygodnie.Teraz mam wizytę kontrolną dopiro za rok chyba że by się coś działo to mam numer pod którym mogę się umówić na wcześniejszą wizytę...ale naszczęście nie ma na razie takiej potrzeby.
KORA daj znać jak tam wam będzie służyć ten kosmetyk bo sama jestem ciekawa:)

anika m
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kora » 27 cze 2011, 11:21 Re: egzema u dziecka

No i u nas nie sprawdził sie hydromol niestety :roll: Strasznie na niego liczyłam no ale trudno, każdy jest inny. Jestem już w Polsce i dzisiaj mamy wizyte u lekarza- już się doczekać nie mogę. Małej jakby lepiej, nie wiem dlaczego, czy to Polska, a może polska woda? już sama nie wiem. Koleżanka poleciła mi żebym kupiła olej z pestek winogron i dolewała do kąpieli, tak też wczoraj zrobiłam więc może to tak pomogło. Póki co czekam na testy.

kora
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 29 cze 2011, 11:15 Re: egzema u dziecka

Witam!
Udało mi się umówić wizytę w PL u alergologa dziecięcego. Będziemy robić wszystkie możliwe testy. Bardzo się cieszę i liczę, że uda nam się zastopować te zmiany na skórze.

kora Powodzenia!!!
My mieliśmy wizyty u pediatry (do którego skierował nas GP) w szpitalu co 2-3 miesiące, takie kontrolne. Dostawałam listy ze szpitala z wyznaczoną datą spotkania. Jak pediatra nie bardzo wiedział co dalej robić to dał skierowanie do dermatologa. Na wizytę u niego czekaliśmy jednak około 3 miesięcy z tego co pamiętam. Jak do niego doszliśmy to mój synek miał już skórę zaleczona po wszelakich infekacjach :roll: Także nie za dużo nam powiedział, ale lek/maść przepisał i nawet się sprawdzał przez długi czas :| To była nasza ostania wizyta w szpitalu.

anika m Z wizyta u GP sie wstrzymam. Zobaczę jeszcze co wyjdzie z wizyty w PL, może jakies inne zalecenia dostaniemy.

Mam informacje, może się komuś przyda :wink:
Załączniki
Image0127.jpg
Kitka
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Agadz27 » 29 cze 2011, 13:39 Re: egzema u dziecka

Moja Olcia tez ma AZS od 3 miesiaca zycia. Teraz mala ma 2 latka i nadal ja wysypuje. Zmiany zazwyczaj pokazuja sie na raczkach , nozkach a a jak zje cos co ja uczuli to na calym ciele i skora wtedy jest lekko zaczerwieniona i bardzo szorstka. Stosujemy Oilatum w mega ilosciach do smarowania i doraznie Hydrocortizon. Oliatum dodaje tez do kapania ale nie do kazdego bo tak mi poradzila Dermatolog w polsce i kazala tak: 1 dnia kapac w krochmalu ( wysusza ale baardzo dobrze leczy) na drugi dzien w Olilatum , na trzeci w Siemieniu lnianym, na czwarty w nadmanganianie ( zeby odkazic skore) piaty znowu Olilatum , szosty Krochmal i na siodmy czysta woda...Kolejnosc jak kto woli:))teraz juz sie do tago nie stosujemy bo kapie Ole dwa, trzy razy w tygodniu. Ale przyznam ze dzialalo i Ola o wiele lepiej spala.
Polecic jeszcze do kapieli moge Sol z morza martwego , tez nam pomagala i do tej pory stosujemy do czasu do czasu.
Zadnych innych lekow nie stosowalismy. Dieta eliminacyjna - i tak na 80% mysle ze to mleko i jego przetwory ale cos jeszcze tez musi byc i ciezko mi powiedziec co to. Dlatego tez juz nie moge doczekac sie kiedy bede mogla zrobic testy.
Powodzenia i wytrwalosci w ...samarowaniu:))
Agadz27
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kora » 30 cze 2011, 12:44 Re: egzema u dziecka

A my już czekamy na wyniki testów, niestety czeka się długo bo aż 2 tyg, dla mnie to cała wieczność :roll: W Polsce upały więc mała kąpała się już w basenie no i co? wygląda straaasznie ma całe nóżki czerwone i tak bardzo podrażnione... ach jak bym wiedziała że tak jej zaszkodza te kąpiele w basenie....Do tego dzisiaj znowu ma taki oddech świszczący- bidulek :( No nic jutro odbieram jakąś maść robioną z apteki, znowu tak bardzo licze że nam pomoże :roll: Trzymajcie kciuki!!!
Zdrówka dla wszystkich z AZS!!!

kora
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez anika m » 30 cze 2011, 22:21 Re: egzema u dziecka

KORA to straszne że tak małą obsypało tym podrażnieniem:(pewnie się meczy jak nic...moja mała aż rany miała czasem to wiem jak to jest...okropieństwo no ale odpukać tak jak pisałam teraz nic nie ma bo ten kosmetyk stosuję i w jej przypadku działa:) A testy robiliście skórne czy z krwi w PL?
ja też jeszcze czekam na wyniki...

ale musiałaś się napracować przy tych rytuałach:))AGADZ27 podziwiam:))ale czego to się nie robi żeby dziecku pomóc:)

anika m
Raczkujący

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona