Skaza Białkowa

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 20 maja 2010, 15:14 Skaza Białkowa

Mam pytanko jak objawia się skaza białkowa? Czy mozliwe jest by dziecko w piątym miesiącu dostało nagle?
Moj syn od 2 tygodni zaczał miec zaczerwienienia w zgięciach nóg, na pupie i na plecach, teraz to na plecach wyglada jakby miał poparzenia normalnie place czerwone i na tym taka łuszcząca sie skóra ,kolezanka spojrzała i powiedziała ze to chyba skaza białkowa, jak tak to jak to wyleczyć ? Gdzie iść z dzieckiem do GP czy gdzie indziej? Dodam ze karmię piersią i jem zawsze to samo nic nowego nie wprowadziłam do swojej diety.
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agg » 20 maja 2010, 15:23 Re: Skaza Białkowa

malaroksi nikt Ci nie odpowie na to pytanie nie widzac dziecka. idz do lekarza.
jak sa to placki z luszczaco sie skora to pewnie egzema. ale nie ma co gdybac. nikt z nas diagnozy Twojemu syniowi nie postawi ;)
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez madzienka5 » 20 maja 2010, 16:10 Re: Skaza Białkowa

hej;)idz do Gp z maluszkiem;) ja akurat bylam w plidostalam masc od polskiego lekarza ktora w momencie pomogla

madzienka5
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Nadijka » 20 maja 2010, 16:56 Re: Skaza Białkowa

malaroksi moj synek tez dostal nagle, pomoglo jak wyeliminowalam produkty mleczne ze swojej diety jak karmilam piersia, ale to bylo dawno. Pozniej jemu tez nie podawalam mleka i przetworow, ale czasami ciezko uniknac wiec wysypka dalej byla.
W Polsce bylismy u wielu lekarzy alergologow i doradzali tylko diete i drogie masci sterydowe, ktore pomagaja, ale maja szkodliwy wplyw na skore. W UK nasza GP przepisala malemu masc z wyciagiem z sosny i jakas lekka masc sterydowa jakby bylo bardzo zle, ale tej mocnej masci nie musielismy uzywac.
Syna kapiemy w produktach Johnsona, plus niekiedy ta natluszczajaca masc z sosenki i juz jest dobrze. Moze jesc jogurty, mleko, sery itd i wydaje mi sie ze juz mu przeszlo.
Polecam wiec wizyte u GP jak najszybciej zeby synek sie nie meczyl.

Nadijka
Rozeznany

Reputacja: 8
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 20 maja 2010, 17:43 Re: Skaza Białkowa

malaroksi, usun cale bialko z diety i obserwuj malucha.
u mojej przyjaciolki cireczki pojawily si e takie wlasnie placki w 3 mcu;/ i to byla skaza bialkowa ktora przeszla jej w 7 mcu
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Maciej 25 » 20 maja 2010, 18:13 Re: Skaza Białkowa

hej!!
szybciutko do lekarza bo skazę białkową można łatwo pomylić z atopowym zapaleniem skóry co w efekcie jest dość grożne.
P.S.Żona każe mi tu wkleić foto skazy białkowej u 5,5 miesięcznego dziecka na policzku ale niestety nie wiem jak. :sad:
Maciej 25
Rozeznany

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 20 maja 2010, 18:13 Re: Skaza Białkowa

Moja mala dostala skazy w 4 miesiacu zycia. Z tym ze ja karmilam butelka to zmiana mleka no i na poczatku uzywalam Oilatum, emulsja do kapieli i soft krem, a jak sie wyglad skory poprawil powrocilismy do wczesniej uzywanych kosmetykow Bambino :) Oprocz produktow mlecznych calkowicie musisz wyeliminowac kurze jaja i najlepiej drob w ogole, tak mi poradzila pani alergolog. Jesli nie da sie to calkowicie uniknac drobiu to lepiej wybierac indyka niz kurczaka, a juz w ogole najlepiej to tylko miesko z krolika...
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Maciej 25 » 20 maja 2010, 18:18 Re: Skaza Białkowa

Udało się . tak wygląda skaza białkowa.

[ Dodano: Czw Maj 20, 2010 19:19 ]
klikają na czarne zdjęcie, wyświetli się mam nadzieję w nowym oknie .

[ Dodano: Czw Maj 20, 2010 19:26 ]
"dolegliwości skóry to : zaczerwienienie, nadmierna suchość, świąd, złuszczanie naskórka. Takie objawy to atopowe zapalenie skóry. "-wyczytane na Wizaż.pl.
Załączniki
Olivka014.jpg
Maciej 25
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 20 maja 2010, 19:42 Re: Skaza Białkowa

dzięki wszystkim za odpowiedzi JAK JA NIE LUBIE CHODZIĆ DO LEKARZA...
Najpier wyeliminuje bialko z diety zwłaszcza krowie mleko i poczekam tydzień, jak nie zejdzie to rusze sie do tego WSZECHMOCNEGO GP .
Maciej oj bardzo strasznie to wygląda na tym zdjęciu, moj ma takie bardziej rózowe te placki i suche coś się boję ...
A co to jest to Azotope zapalenie skóry?
Agg jutro zrobie mu zdjecie i wkleje ty jesteś pielegniarką wiec moze coś ci chociaż ze zdjecia sie uda wyczytać :)
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agg » 20 maja 2010, 20:30 Re: Skaza Białkowa

malaroksi napisał(a):Agg jutro zrobie mu zdjecie i wkleje ty jesteś pielegniarką wiec moze coś ci chociaż ze zdjecia sie uda wyczytać :)

asystentka :wink:
ale spoko, jesli to egzema lub tezj atz to jest to powszechne i maja to i dorosli i dzieci. z tym sie po prostu zyje. sa okresy "uspienia" i mozna to pomylic z wyleczeniem, po czym znow powraca. egzema moze sie nasilac na tle alergenow (i tu moze byc wszystko, takze ciezko o wykrycie). niestety choroba potrafi byc paskudna :sad:
a jesli to skaza to wiadomo, o eliminacje latwiej.
dziewczyny na pewno Ci doradza na podstawie wlasnych doswiadczen, ale do lekarza i tak idz. nawet jak od razu nie pomoze to "wydreptasz" sobie/Wam sciezke do specjalisty ;)
aha i sie nie stresuj (wiem, latwo sie mowi) :wink: choroby skory sa bardzo upierdliwe. A tym bardziej nas martwia bo sa widoczne i ciagle o sobie przypominaja :neutral:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Maciej 25 » 20 maja 2010, 20:32 Re: Skaza Białkowa

http://www.apsik.pl/pages/dzieci/atopowe_zapalenie.php
mam nadzieję że pomogę.
ale moim zdaniem jest to skaza białkowa.
Zrób tj.napisałaś,jeśli nici z tego to do lekarza.
pozdrawiam Kinga.
Maciej 25
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 20 maja 2010, 21:42 Re: Skaza Białkowa

Maciej 25, no tak pomogłeś. Ale czytając ten artykuł tak się wystraszyłam ze przejrzałam już chyba wszystkie możliwe strony i troche mi ulżyło, bo myślę że to w naszym przypadku będzie tylko skaza białkowa ... :) Przestane jeść rano płatki z mlekiem krowim tylko z sojowym , no i zaopatrzę się w dobry krem nawilżający dla małego, do tej pory używałam tylko oliwki do kąpieli ale myśle że powinnam używać jakiegoś kremu albo balsamu. Jaki byłby najlepszy na taką suchą podrażnioną skórę?
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 20 maja 2010, 22:37 Re: Skaza Białkowa

malaroksi, uwazaj na mleko sojowe, bo soja tez jest silnym alergenem, i przy skazie bialkowej nie mozna jesc niestety prawie niczego , od jajek jogurtow po sery itd;/
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 21 maja 2010, 10:58 Re: Skaza Białkowa

Jak pisalam juz wyzej ja uzywalam Oilatum, emulsja do kapieli i krem, swietnie sie sprawdzily, skora szybko powrocila do pierwotnego stanu, sa to dosc drogie kosmetyki ale naprawde warte swojej ceny
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 21 maja 2010, 16:10 Re: Skaza Białkowa

ewela119, ja tez oilatum ozywam, maly po porodzie sie luszczyl strasznie i mial sucha skore, po paru kapielach wszystko przeszlo,do dzis uzywam tych kosmetykow:)
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Następna strona