Przedszkole - kiedy moze zaczac?
Napisane przez umisiak » 7 wrz 2011, 22:08 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
WESOLACZARNULKA napisał(a):i boje ssie tych ci..a dzieci..bo slyszalam ze to huligani...:(
Myślisz, że dzieci polskie, angielskie, francuskie czy jeszcze inne są lepsze? Myślę, że wszędzie to kwestia wychowania a i charakteru danego dziecka...
-
- umisiak
- Rozeznany
- Reputacja: 17
Napisane przez ewela119 » 7 wrz 2011, 22:11 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
Co do dzieci to dzieci sa rozne, syn mojej kolezanki chodzil do katolickiej szkoly wiec same "biale" dzieci, wiadomo, a codziennie wracal jakis posiniaczony i poturbowany, interwencje u nauczycielki i dyrektorki nic nie dawaly bo one twierdzily ze maly "ciamajda" jest i sam sie przewraca albo uderza, chociaz to przeciez juz duze dziecko i wyraznie mowilo co mu sie stalo i kto mu to zrobil, co nauczycielka kwitowala stwierdzeniem ze mlody klamie. W koncu po kilku miesiacach i nieudanych interwencjach i po tym jak maly worcil z wyraznymi sladami zebow na reku a nauczycielka twierdzila ze sobie samochodzikiem przytrzasnal kolezanka przeniosla syna do innej szkoly gdzie sa rozne dzieci i jakims cudem jej syn nagle przestal byc ciamajda, nie przewraca sie juz i nie wpada na rozne przedmioty. Takze wszystko naprawde zalezy od tego jaka dyscyplina panuje w szkole i jak nauczyciele reaguja na "wyskoki" dzieciakow a nie od pochodzenia uczeszczajacych tam dzieci
Aha i w reception tak samo jak w nursery czy pre-school na dana grupe dzieci jest kilka pan a nie jedna, u mojej corki na 23 dzieci jest nauczycielka i 2 asystentki, jak bylam na dniu otwartym to mialam okazje popatrzec jak sobie radza i daja rade kobiety :D
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez WESOLACZARNULKA » 7 wrz 2011, 22:17 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
-
- WESOLACZARNULKA
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez malaroksi » 7 wrz 2011, 22:23 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez MazizaM » 8 wrz 2011, 14:44 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
agg napisał(a): moze niech kolezanka pojdzie do pracy :idea:: ciezko uwierzyc, ale na prawde to rozwiaze jej problemy :wink:
no jasne gdyby tylko wszystko inne byloby wazniejsze od dziecka to pewnie i by poszła. Twoja odpowiedź- banalna. Wyobraz sobie ze bylo to rozwazane nie jednokrotnie. Tylko nasuwa sie pytanie : co z dzieckiem ? kiedy matka jest w szkole + po szkole ( ma isc do pracy)rano szkola popoludnie praca to czas ktory mialby byc przeznaczony dla dziecka to tylko w nocy na to wychodzi (pracowała wczesniej juz 4 lata przed porodem nie biorąc zadnych dopomóg benefitow itp). Powaznie pytałem i powaznej odpowiedzi oczekuję. Być moze jest tu ktoś bardziej ogarnięty i jeszcze moze cos podpowie lub pomoze.
Pzdr
-
- MazizaM
- Przyczajony
- Reputacja: -3
Napisane przez ewela119 » 8 wrz 2011, 15:11 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez bogini8 » 8 wrz 2011, 15:51 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
skoro nie zarobi a panstwo nie da to przeciez nie ukradnie,....a zyc trzeba..
moze rzucic studia i isc do pracy..bo jak i skad za te studia zaplaci?i jeszcze przezyc..
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez agg » 8 wrz 2011, 17:37 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
MazizaM napisał(a):Być moze jest tu ktoś bardziej ogarnięty i jeszcze moze cos podpowie lub pomoze.
akurat w tej kwesti, nikogo bardziej ogarnietego odemnie nie znajdziesz na tym forum.
wiec przekaz kolezance dobre rady Aguslawy :D
jestes tu nowa, widac ze za wiele forum nie zdazylas o mnie poczytac...
jak przeczytasz to zrozumiesz ;)
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez bogini8 » 8 wrz 2011, 18:28 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez MazizaM » 8 wrz 2011, 22:50 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
agg napisał(a):jestes tu nowa
miło mi, Sebastian
bogini8 napisał(a):aczkolwiekpisze caly czas jakby o sobie ;)
wraz z żoną uwielbiamy JĄ, chcemy również jej pomóc na ile jest to mozliwe. Być moze dla tego Ci sie tak wydaje - znamy JĄ i jej problemy tak jakby były naszymi.
mniej wiecej dzieki za pomoc
Dodano: -- 8 wrz 2011, o 23:02 --
agg napisał(a):jestes tu nowa, widac ze za wiele forum nie zdazylas o mnie poczytac...
jak przeczytasz to zrozumiesz ;)
Forum służy do wymiany informacji i poglądów między osobami. Nie zamierzam czytać o "Tobie" i "Twoim Ja" bo dla mnie jesteś przezroczysta ( niestety ale nie pomogłaś jak kolwiek byś chciala )Jeżeli mam problem i uważam, że może akurat ktoś mi tu pomoże to się udzielam i pytam. Przewaznie oczekuje odpowiedzi na zadanie pytanie, a osoby takie jak Ty nie rozumieją zapytania i spamują żeby miec wiecej nabitych postów tyle że po co to? Im masz wiecej postów tym bardziej jestes "zadomowiona" ? Nie sugeruj sie moim "nickiem". Wcale taki nowy tu nie jestem.
temat uwazam za zamknięty.
Dzieki za pomoc ( kilku osobom )
-
- MazizaM
- Przyczajony
- Reputacja: -3
Napisane przez Mordorzg » 9 wrz 2011, 06:07 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
Jakie aplikacje? co najwyżej możesz otrzymać informację od councilu o obowiązku szkolnym i listą szkół w twoim pobliżu.
Dodano: -- 9 wrz 2011, o 06:38 --
A teraz żeby uporządkować trochę informacje:
- dziecko od 6 miesięcy do 3 lat - jedyne rozwiązanie płatne przedszkole, jeśli ty lub twój partner otrzymujecie Working Tax Credit lub Child Tax Credit to możecie otrzymać dofinasowanie od państwa w wysokości max. do 80%.
- dziecko 3-4 lat - tu mamy więcej opcji, możemy dziecko nadal trzymać na full time w płatnym przedszkolu, możemy także znaleść przedszkole z 15 darmowymi godzinami w tygodniu, no i najlepsze rozwiązanie: szukamy szkoły katolickiej do której mamy zamiar w przyszłości wysłać naszą pociechę i zapisujemy dziecko do nursery class (praktycznie każda katolicka ma taką klasę).
Wymagana dokumentacja: paszport dziecka i rodziców, akt chrztu dziecka, dziecko musi samodzielnie korzystać z toalety.
Opłaty i czas pobytu: opłata około 10 funtów tygodniowo na posiłki, od 9-15.
Czasami wymagane są już mundurki.
4-5 - reception class - 10f/tygodniowo, od 9-15, wymagany mundurek, od tej klasy zaczyna się obowiązek szkolny, który trwa do 16 roku życia dziecka.
5-6 first class - 10f/tygodniowo, od 9-15, wymagany mundurek.
Powyższy tekst jest wynikiem moich doświadczeń z 2 moich dzieci, a nie pseudo wiedzą wynikającą z rzeczy zasłyszanych.
-
- Mordorzg
- Raczkujący
- Reputacja: 10
Napisane przez izap721 » 9 wrz 2011, 09:52 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
Czy muszę składać kolejna aplikację do reception class w tej szkole,czy automatycznie przejdzie?
-
- izap721
- Rozeznany
- Reputacja: 12
Napisane przez ewela119 » 9 wrz 2011, 09:54 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez izap721 » 9 wrz 2011, 11:04 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
-
- izap721
- Rozeznany
- Reputacja: 12
Napisane przez agg » 9 wrz 2011, 15:31 Re: Przedszkole - kiedy moze zaczac?
MazizaM napisał(a):agg napisał(a):jestes tu nowa, widac ze za wiele forum nie zdazylas o mnie poczytac...
jak przeczytasz to zrozumiesz
Forum służy do wymiany informacji i poglądów między osobami. Nie zamierzam czytać o "Tobie" i "Twoim Ja" bo dla mnie jesteś przezroczysta ( niestety ale nie pomogłaś jak kolwiek byś chciala )Jeżeli mam problem i uważam, że może akurat ktoś mi tu pomoże to się udzielam i pytam. Przewaznie oczekuje odpowiedzi na zadanie pytanie, a osoby takie jak Ty nie rozumieją zapytania i spamują żeby miec wiecej nabitych postów tyle że po co to? Im masz wiecej postów tym bardziej jestes "zadomowiona" ? Nie sugeruj sie moim "nickiem". Wcale taki nowy tu nie jestem.
no przeciez cie poinformowalam co kolezanka ma zrobic, bo o to chyba pytales?
nie karze ci czytac o mnie, jednak gdybys to zrobil to bys sie zorientowal, ze moje rady chyba sa jak najbardziej na miejscu, bo... jestem/bylam w podobnej sytuacji jak twoja kolezanka. wiec chyba lepiej wiem, co ma zrobic niz osoba, ktora w takiej sytuacji nie byla, no ale jak wolisz...
co do spamowania i nabijania postow, to... nie osmieszaj sie :lol:
no i chyba bogini wystarczajaco jasno napisala
bogini8 napisał(a):...niestety,ale panstwo nie da kupy kasy kazdej samotnej nie pracujace matce, bo nagle wszystkie by przestaly pracowac lub stalyby sie samotnymi matkami na zawolanie..
skoro nie zarobi a panstwo nie da to przeciez nie ukradnie,....a zyc trzeba..
moze rzucic studia i isc do pracy..bo jak i skad za te studia zaplaci?i jeszcze przezyc..
pozdrawiam sebastianie
Dodano: -- 9 wrz 2011, o 15:34 --
Mordorzg napisał(a):agg Było j jest max. do 80%
mozesz podac mi zrodlo tej informacji, bo najwyrazniej jestem zle poinformowana, ze od kwietnia 2011 jest to max 70%
Mordorzg napisał(a):Jakie aplikacje? co najwyżej możesz otrzymać informację od councilu o obowiązku szkolnym i listą szkół w twoim pobliżu.
o to mi chodzilo. nazywam to aplikacja, bo odsylasz to/lub wypelniasz formularz online.
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
-