podlączenie TV z Laptopem

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

Nie wybranoPostNapisane przez owen » 30 sie 2007, 11:42 Re: podlączenie TV z Laptopem

No dobra, mzoe jako informatyk sie wypowiem. Bo nie wiem kto gdzie dolazl w bojach.

Stare TV mozna podlaczyc za pomoca kabla
S-Video - S-Video o ile oba urzadzenia (komp i tv maja porty)
S-Video - Euro Scart ( jezeli komp ma S-video bo nie musi ).

Wtyczke S-video mozecie zobaczyc w tym linku co dal soniac. EuroScart to taka szeroka wtyczka z pinami w dwoch szeregach.

Obecnie TV ( nawijmy je standardowo LCD bez rozrozniania ) maja dodatkowe porty jak
VGA (d-sub), DVI, Cyfrowe Video typu cincz (coaxial po ang), moga miec RGB (rzadko sie uzywa jednak) oraz te ww. Oraz najnowszy port typu HDMI.

Z kolei z komputera macie wyjscia video nastepujace:
s-video, vga(d-sub), dvi i moga sie gdzie nigdzie pojawic cincz, HDMI. Ale co do ostatnich to nawet teraz pewnosci nie mam.

Podlaczenie sprowadza sie do wetkniecia kabla w odpowiednie dziurki i poinformowanie o tym komputera ze chce sie ogladac teraz cos na TV ( o ile korzysta sie z inneog wyjcia niz standardowe gdzie standardem jest to, do ktorego podlaczony jest montor ). W laptopach czesto sie tego dokonuje za pomoca nacisniecia klawisza funkcyjnego i F5.

Odnosnie dzwieku to albo trzeba go przerzucac dodatkowym kablem albo kupic taki ktory obsluguje dzwiek. Nie wiem jak z HDMI, ale z wymienionych tylko wtyczka EuroScart moze przeniesc do TV dzwiek+obraz w 1.

Do zakupu wszelakich kabli polecam Maplin'a. Jest sporo tanszy niz curry's / pc world comp.

owen
Stały Bywalec

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez soniac » 30 sie 2007, 16:19 Re: podlączenie TV z Laptopem

Mam wszystko już w najlepszym porządusiu :grin:
magiczny kabel jaki potrzebowalem to zaden inny jak:3.5mm STEREO PLUG :!: aby byl on dla wszystkich zrozumialy,to dodam ze 2 wyjscia ma identyczne jak to co kazdy ma w kompie,podlączając do niego sluchawki.
najlepszy sklep w Angli to tak jak napisal OWEN,nazywa sie Maplin:podam ich stronke,wiele posiedzialem przy niej a wsklepie jeszcze dłużej,mają tam prawdziwe cuda :roll:
http://www.maplin.co.uk/
dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, 00:00 przez soniac, łącznie edytowano 1 raz
soniac
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

Poprzednia strona