2 systemy na jednym kompie
Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp
Witam
Chiałbym sie dowiedziec co trzeba zrobic zeby po uruchomieniu kompa miec mozliwośc który system chce użyc.
mam 2 systemy na głównej partycji viste i na drugiej xp,niestety nie pojawia mi sie okienko wyboru systemu przy starcie nie wiem jak to zmienic.
Xp był zainstalowany jako pierwszy na d: i uruchamiał sie samoistnie ,po instalce visty na c:,wista wczytuje sie samoistnie
prosze o sesnowną pomoc :) :p
-

-
Andrewix
- Początkujący
-
-
- Reputacja: 0
Cos wiecej na ten temat znajdziesz
TUTAJ
Jesli nie pojdzie daj znac - pokombinujemy inaczej ;)
-

-
Amigo_uk
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 13
-
dzieki.Chyba nie do konca o to mi chodzło.Mam zainstalowane tak jak tam opisuja.
Myslałem ze jest moze jakas możliwosc ustawienia w biosie bootowania,bo botuje tylko z głównej partycji c: gdzie jest vista.partycja d: o ile sie nie myle jest rozszerzoną partycja i tam jest xp.
-

-
Andrewix
- Początkujący
-
-
w windows XP byl plik boot.ini ktory sie edytowalo w tym celu. Z vista jeszcze kontaktu nie mialem. Ale (zakladajac ze jest podobnie) poszukac czegos we wlasciwosciach 'my computer'.
-

-
owen
- Stały Bywalec
-
-
Wydaje mi sie jednak ze tu lezy rozwiazanie w zasiegu reki mimo ze problem jest troche inny.
Rozwiązanie
Aby rozwiązać te problemy, wykonaj następujące kroki:
Uwaga Polecenia opisane w procedurze można uruchomić za pomocą wiersza polecenia. W przypadku uruchamiania tych poleceń w systemie Windows Vista należy korzystać z wiersza polecenia z pełnymi uprawnieniami użytkownika. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Wszystkie programy, kliknij polecenie Akcesoria, kliknij prawym przyciskiem myszy skrót do wiersza polecenia, a następnie kliknij polecenie Uruchom jako administrator.
1. Przywróć główny rekord rozruchowy systemu Windows Vista oraz kod rozruchowy przenoszący kontrolę do programu Menedżer rozruchu systemu Windows za pomocą programu Bootsect.exe. W tym celu wpisz następujące polecenie w wierszu polecenia: Dysk:\boot\ Bootsect.exe –NT60 All
W tym poleceniu Dysk jest stacją dysków, w której znajduje się nośnik instalacyjny systemu Windows Vista.
Uwaga: Folder rozruchowy dla tego etapu znajduje się na dysku DVD.
2. Za pomocą programu Bcdedit.exe ręcznie utwórz wpis w pliku dwójkowo-dziesiętnym Boot.ini dla starszej wersji systemu operacyjnego Windows. W tym celu wpisz następujące polecenia w wierszu polecenia.
Uwaga W tych poleceniach Dysk jest dyskiem, na którym zainstalowano system Windows Vista.
• Dysk:\Windows\system32\Bcdedit –create {ntldr} –d “Opis starszej wersji systemu Windows”
Uwaga W tym poleceniu tekst Opis starszej wersji systemu Windows może być dowolnym tekstem. Na przykład Opis starszej wersji systemu Windows może mieć następującą postać: „Windows XP” lub „Windows Server 2003".
• Dysk:\Windows\system32\Bcdedit –set {ntldr} device partition=x:
Uwaga W tym poleceniu x: jest literą dysku partycji aktywnej.
• Dysk:\Windows\system32\Bcdedit –set {ntldr} path \ntldr
• Dysk:\Windows\system32\Bcdedit –displayorder {ntldr} –addlast
3. Ponownie uruchom komputer.
Jak widac sam mozesz utworzyc menu startowe:)
Jak nie dasz rady odezwij sie na prv
-

-
Amigo_uk
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 13
-
Powrót do KOMPUTERY I ELEKTRONIKA