internet bezprzewodowy
Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp
Prosze o rade w kwestii nastepujacej (bede tlumaczyl dlugo i zagmatwanie) :-D
mamy podlaczony internet kablowy (virgin ale to chyba nie am nic do rzeczy), dosyc szybki - jest routerem podzielony na 3 kompy - wszystko kablem - w tym kabel u mnie w pokoju. Potrzebuje utrzymac te 3 polaczenia i dolozyc bezprzewodowe dla laptopa - i tu prosba bo utknalem w zauku -jak to zrobic?????
czy taki dostep do neta zadziala na 2 kondygnacjach mieszkania (parter i pieterko?)czyli komp na dole urzadonko bezprzewodowe na gorze albo odwrotnie?
z gory dzieki za wszelkie sugestie
-

-
lysy
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 2
Jesli router ma opcje bezprzewodowego dzielenia sieci lan, to wystarczy te opcje w routerze wlaczyc, zabezpieczyc siec kluczem WPA lub lista adresow MAC. WEdlug wiekszosci producentow ich routery i karty/dongle dzialaja standardowo do 100 metrow w prostej linii bez przeszkod miedzy nimi. W praktyce wyglada to troche mniej optymistycznie. Przez kondygnacje powinno dzialac bez problemu, chyba ze podzielona bedzie grubym zbrojonym betonem. Jesli bylyby problemy z sygnalem to trzeba poeksperymentowac z czestotliwoscia sygnalu od 1 do 13 zdaje sie mozna przestawiac. Niektore routery sa w stanie wykryc i pokazac na jakich czestotliwosciach chodza routery sasiadow bezprzewodowa telewizja telefony itd i wtedy mozna sobie wybrac ta, ktora jest nieuczeszczana.
-

-
plazermen
- Wtajemniczony
-
-
- Reputacja: 92
Jasne ze zadziała ja mam neta od sąsiada który mieszka po drugiej stronie ulicy i działa tylko ma trochę słaby sygnał.
-

-
piopaw
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 5
obecny router jest wylacznie kablowy......
wychodzi na to zatem ze musze kupic router dsl cable/wireless dobrze mysle?
-

-
lysy
- Rozeznany
-
-
Zgadza sie. Taki router pociagnie 4 kompy na kablu i do 254 kompow bezprzewodowo.
-

-
plazermen
- Wtajemniczony
-
-
- Reputacja: 92
-

-
lysy
- Rozeznany
-
-
plazermen napisał(a):Zgadza sie. Taki router pociagnie 4 kompy na kablu i do 254 kompow bezprzewodowo.
Zeby byc dokladnym to:
- ruter konsumuje 1 adres IP
- 3 kompy podlaczone juz sa drutem
wiec zakladajac ze siec korzysta z adresow gdzie w klasie C 192.168.0.0 - 192.168.255.255 to zostaje nie 254 a 250 wolnych adresow. OK, wciaz sporo ;-)
A wracajac do meritum sprawy: Lysy, ja bym na twoim miejscu zostawil tak jak jest i tylko dokupil i podpial w wolny port Access Point - bedzie taniej. Porzadnego linksys'a mozna wyrwac na ebay'u za ok 10 ciurlikow. Tu masz wiecej na temat AP
http://pl.wikipedia.org/wiki/Access_point
HTH
zdrowka!
-

-
zmielna
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 14
-
zmielna napisał(a):ja bym na twoim miejscu zostawil tak jak jest i tylko dokupil i podpial w wolny port Access Point - bedzie taniej.
Nie wiem czy lepiej. Kolejne urzadzenie urzadzenie ktore moze sprawiac problemy... dokladasz kolejna 15 i masz router. Wiecej uzadzen to wiecej kabli i zasilaczy....
Powodzenia
-

-
Amigo_uk
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 13
-
Powrót do KOMPUTERY I ELEKTRONIKA