30% taniej za cos czego nie chcecie miec za darmo:)

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp
AdamBoltryk napisał(a): Dysk SSD pada duuuużo szybciej niż HDD.


Adam, aby podeprzec moje zdanie:
http://www.computerworld.pl/news/400172 ... o.mit.html

i cytujac za antyweb.pl:
Autorzy chcieli w ten sposób sprawdzić, ile czasu upłynie, zanim komórki zaczną umierać, a dostępna przestrzeń kurczyć się. Dwa z nich (konkretnie modele Samsung 840 Pro oraz Kingston HyperX 3K) mają już na liczniku 2 petabajty zapisanych danych. Co to oznacza? Zwykły użytkownik w ciągu roku jest w stanie zapisać (oraz nadpisać) maksymalnie kilka terabajtów danych na takim dysku SSD. A to oznacza, że jego żywotność może przekroczyć nawet i tysiąc lat. Oczywiście to teoretyczne wyliczenia, bo jeżeli komórki nie umrą, to uszkodzeniu może ulec inny element. Dość jasno widać jednak, że nowoczesne nośniki SSD są po prostu nie do zajeżdżenia.

źródło:http://antyweb.pl/mrozace-krew-w-zylach-historie-o-zuzywajacych-sie-dyskach-ssd-mozna-wlozyc-miedzy-bajki/#

A nawet jak zajedziesz jakims cudem przed czasem to RMA i WYMIANA NA NOWY - 3 LATA GWARANCJI

Dodano: -- 7 gru 2015, o 10:32 --

Albiorix, To co chcesz kupic - powinno wystarczyc.
Pamietaj jednak ze do grania lepiej kupic cos z dedykowana grafika. Natomiast w tym przedziale cenowym ciezko cos takiego bedzie znalesc.

Grafika nie powala bo jest to grafika zintegrowana z CPU (Radeon R5 7410 is an Integrated Graphics Card in the APU A8-7410 Quad-Core Processor.) ale jesli pytasz sie czy sie da na tym od czasu do czasu pograc w Dota - odpowiedz brzmi: TAK.

Pilnuj jednak temperatury. Jak grasz dbaj o dobra cyrkulacje powietrza, nie zatykaj otworow wentylacyjnych bo AMD grzeja sie niezle a co za tym idzie szybciej umieraja jesli w pore nie zauwazysz narastajacych problemow z ukladem chlodzenia. Generalnie uklad chlodzenia nalezy czyscic (udrazniac) w miare czesto. Jak juz dojdzie do zatkania kurzem ukladu chlodzenia sprezone powietrze czy odkurzacz tylko pogorsza sprawe (Kurz zdmuchniety na wentylator zablokuje go). Wtedy czeka cie demontaz laptopa. Sciagajac uklad chlodzenia trzeba pamietac o wymianie pasty (nie mozna przykleic na stara)
Pomogła Ci moja odpowiedź? Nie żałuj i wciśnij Obrazek :)
Avatar użytkownika
Amigo_uk
Rozeznany
 
 
Posty: 246
Wiek: 46
Dołączył: 10 maja 2007, 18:10
Lokalizacja: Sandwell
Reputacja: 13
Neutralny

Amigo_uk napisał(a):Temp na dysku D spowolni ci system...

Zgoda, ale w pewnych momentach w ogóle pozwoli kontynować grę :P A że troche wolniej...
No i wrzucanie TEMPa (jeszcze nie ustawionego na sztywno tylko 'auto') powoduje zagrabienie i tak niewystarczającej z reguły ilosci miejsca na SSD. Mówię o tych wszystkich minimalistach mających SSD o pojemności 40/60/80/90. Nawet bym dopiął 128kę. Jak ktoś ma więcej to raczej nie powinien narzekać.


Amigo_uk napisał(a):Po drugie nie jest tak zle jak myslisz.

No ok, przyjmuję, że wszystko się zmienia. I jak widac na lepsze. Pad dysku to nie tragedia. Tragedia to dane... Ciekawy jestem ilu 'zwykłych użytkowników' zaprząta sobie głowe regularnymi backupami :)

Amigo_uk napisał(a):
AdamBoltryk napisał(a):PS. Amigo, nadal Ci po głowie chodzą vinyle? Kupiłem Thorens TD 320 :D

No prosze! Mercedes ! Pewnie ze chodza... ma sie jakies 3 szafy ;)

Za mną chodzi Lambordżini czyli 530ka :) Ale ceny z kosmosu...
zapraszam: viewtopic.php?f=3&t=15879

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez VA » 8 gru 2015, 12:15 Re: 30% taniej za cos czego nie chcecie miec za darmo:)

Amigo_uk napisał(a):Od mniej wiecej roku spotykam sie z czestym pytaniem ze strony klientow: czy mozna cos zrobic z moim laptopem? Jest taki wolny...

Jest pewien sposób - XFCE :)
VA
Avatar użytkownika
VA
Zaangażowany
 
 
Posty: 1150
Dołączył: 26 sie 2006, 12:49
Lokalizacja: Birmingham
Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

po 1sze to GUI dla unixowych systemów. A więc i system trza skombinować.
Nie każdemu się uśmiecha przesiadanie się na coś nowego i nieznanego.

po 2gie spróbuj na tym pograć...
po 3cie często gęsto jest problem ze sterownikami do tego typu (mało popularnych) systemów. Nie mówię, że musi byc problem z XFCE. Chociazby nVidia - wydaje sterowniki na toto?

Pozdrawiam
PS. Wygląda całkiem porządnie.

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

Pare razy instalowalem klientom uzywajacym komputera do fs i poczty. 90% po kilku miesiacach prosili o ponowna instalacje windy... Ludzie sa przyzwyczajeni do M$ okienek i ciezko to zmienic...
Pomogła Ci moja odpowiedź? Nie żałuj i wciśnij Obrazek :)
Avatar użytkownika
Amigo_uk
Rozeznany
 
 
Posty: 246
Wiek: 46
Dołączył: 10 maja 2007, 18:10
Lokalizacja: Sandwell
Reputacja: 13
Neutralny

Jamam laptopa Lenovo G505s.Używam go głównie do internetu ale obudowa to tragedia. Śruby same się poodkręcały, nie można ich dokręcić bo wypadają więc obudowa lata a kratka, gdzie wychodzi ciepłe powietrze sama pękła.Dodam, że dbam o laptopa, ale już nigdy nie kupię produktu tej firmy.
:-))

chmiel
Rozeznany
 
 
Posty: 204
Wiek: 38
Dołączył: 5 sty 2008, 16:07
Lokalizacja: West Midlands
Reputacja: 13
Neutralny

chmiel napisał(a):(...)Śruby same się poodkręcały, (...)Dodam, że dbam o laptopa,(...)

Jakoś mi te 2 zdania nie pasują w 1 wypowiedzi.

Ja mam Lenovo ThinkPada L530 i nie zamienię go na żadnego innego.
de gustibus non disputandum est.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

AdamBoltryk napisał(a):
chmiel napisał(a):(...)Śruby same się poodkręcały, (...)Dodam, że dbam o laptopa,(...)

Jakoś mi te 2 zdania nie pasują w 1 wypowiedzi.


Pozdrawiam


Też mi to nie pasuje do siebie. O swój pierwszy laptop dbałem, ale przesady i nadal działa a kupiony był 7 lat i teraz używa go moja mama. Laptop HP Pavilion dv7 1020ea.

Więc chyba miałeś pecha że jakaś gorsza seria Ci się trafiła.
Avatar użytkownika
JP2m
Raczkujący
 
 
Posty: 55
Wiek: 33
Dołączył: 1 lis 2009, 18:21
Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez VA » 8 gru 2015, 23:51 Re: 30% taniej za cos czego nie chcecie miec za darmo:)

AdamBoltryk napisał(a):po 1sze to GUI dla unixowych systemów. A więc i system trza skombinować.
Nie każdemu się uśmiecha przesiadanie się na coś nowego i nieznanego.

No tak, ale mowa była o tym co się da zrobić z laptopem, a nie z użytkownikiem :idea:: :lol:
Ja wychodzę osobiście z założenia, że jeżeli ktoś wymaga pomocy z błahostką, jak np. instalacja systemu, to Linux odpada.

AdamBoltryk napisał(a):po 2gie spróbuj na tym pograć...

Spróbuj pograć na laptopie, który nie potrafi uciągnąć Windy. Pod Linuxem jest przynajmniej szansa, że gry na FB będą chodzić.

AdamBoltryk napisał(a):po 3cie często gęsto jest problem ze sterownikami do tego typu (mało popularnych) systemów. Nie mówię, że musi byc problem z XFCE. Chociazby nVidia - wydaje sterowniki na toto?

No cóż, ze sterami zawsze jest największy problem. nVidia akurat należy do tych najłatwiej dostępnych sterów, AMD trochę wolniej reaguje, ale też można się sterów doczekać.
VA
Avatar użytkownika
VA
Zaangażowany
 
 
Posty: 1150
Dołączył: 26 sie 2006, 12:49
Lokalizacja: Birmingham
Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

AdamBoltryk napisał(a):
chmiel napisał(a):(...)Śruby same się poodkręcały, (...)Dodam, że dbam o laptopa,(...)

Jakoś mi te 2 zdania nie pasują w 1 wypowiedzi.

No tak przecież normalne jest,że śruby z obudowy w laptopie odkręcają się same, laptop jest normalnie użytkowany.
Dla waszej wiadomości, próbowałem je dokręcić małym śrubokrętem, ale odkręcają się ponownie.

Problem w polega na tym,że coraz więcej firm produkuje i sprzedaje wadliwy sprzęt.Dzień przed zakupem laptopa Lenovo kupiłem Toshibę Satellite, która miała wadliwą baterię.


No tak ''koledzy'' od laptopów, nie znając mnie, od razu twierdzicie, że to moja wina.
Mędrcy świata haha.
:-))

chmiel
Rozeznany
 
 
Posty: 204
Wiek: 38
Dołączył: 5 sty 2008, 16:07
Lokalizacja: West Midlands
Reputacja: 13
Neutralny

Fizyka sie kłania.
Śrubka sama z siebie nie ma prawa się odkręcić.
Jedynym powodem 'samodkręcania' się połączeń gwintowanych jaki znam są drgania. Długotrwałe w dodatku.
Ewentualnie zakupiłes sprzęt który był wcześniej rozkręcany i źle skręcony - np. zerwane gwinty. Ale to wciąż wina użytkownika/serwisanta, a nie sprzętu samego w sobie.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

Nie masz racji Adam.
W tym modelu notorycznie wykreca sie sruba od dolu. Ale to skutek a nie przyczyna. Powodem jest wadliwe rozwiazanie mocowania zawiasu. Pierwsze luzy pojawiaja sie jednak tam gdzie ich nie widac - sruby mocujace zawias do base plastiku. Na skutek luzu zaczynaja wylamywac sie jarzma (takie mosiezne nakretki wtopione na gorace w plastik (notabene bardzo twardy i kruchy w tym modelu) Ta sruba ktora wypada jest efektem wylamania sie jarzma w palmrescie (gornej pokrywie). Nie jest to sruba mocujaca zawias wiec dziala fizyka i dzwignia: dlugie ramie suport bracketu (przykrecone do boku matrycy) i krotkie ramie zawiasu wlasciwego - ktore lamie dalej obudowe. Jest ona najslabsza w okolicach ukladu chlodzenia.

Jest to naprawialne, ale jak peka dol czesto trzeba go po prostu wymienic - i wzmocnic...

Zobacz sobie roznice przy tej samej konfiguracji serii G (jak...) i T - ktora jest segmentem premium.
Serieg G rozbieram w drobny mak i skladam w 15 minut i mam moze z 10-15 srub. Przy T jest to nawet do godziny czasu (w zaleznosci od konstrukcji nawet do 8 roznych rozmiarow srub, po kilka szt z kazdego rodzaju)

15.6"
Seria G od £299.99
Seria T od £999.00

Dodano: -- 10 gru 2015, o 13:42 --

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-B-a ... d-p/683175
tylko 1 model - 32 strony na forum Lenovo.
Co wiecej przez kilka lat bytnosci tej serii na rynku problemu nie usunieto. Istnieje do dzis.

To samo HP Sleekbook

https://www.google.co.uk/search?q=hp+sl ... sQ_AUIBygC
tylko od strony matrycy - klejony zawias!!!!

Producenci dymaja po prostu swoich klientow. Sprzet ktory sie psuje - napedza rynek. Kupisz drugi... przeciez jest taki tani...

Jak wyglada linia technologiczna przy produkcji skomplikowanych polaczen srubowych?
Jak wyglada linia technologiczna przy zgrzaniu i klejeniu?

Tania produkcja = wiekszy zysk
czesciej sie psuje = wiekszy zysk

Jakie koszty dla srodowiska naturalnego - strach pomyslec.

Wniosek = nie kupowac taniochy

Dodano: -- 10 gru 2015, o 13:46 --

http://h30434.www3.hp.com/t5/image/serv ... 7?v=mpbl-1

Tak wyglada zawias w sleekbooku. Wyrwany od strony matrycy. Te zolte wygladajace jak mocz to podobno klej. Podobno bo puszcza jeszcze na gwarancji.

Dodano: -- 10 gru 2015, o 13:50 --

Z tego Adam to ty mnie uczyles obliczen wytrzymalosciowych:)
Moze policzysz jaka dziala sila na zawias przy dlugosci ramienia 25 cm? :D
A oni to klejem...
Pomogła Ci moja odpowiedź? Nie żałuj i wciśnij Obrazek :)
Avatar użytkownika
Amigo_uk
Rozeznany
 
 
Posty: 246
Wiek: 46
Dołączył: 10 maja 2007, 18:10
Lokalizacja: Sandwell
Reputacja: 13
Neutralny

Obliczyć tego z podanymi przez Ciebie danymi się nie da, I dobrze wiesz :)
W sumie to zapomniałem o podstawach - zdecydowana większość kupuje tanio. A tam 'wszystko się może zdarzyć' :)

A masówka ma swoją cenę (w obniżonej jakości), jak wspomniałeś.

A fizyki i tak nie zmienisz :P Statyczne połączenie gwintowe nie ma prawa się _samo z siebie_ odkręcić. Klej może puścić. A laptop z założenia nie spełnia wymogu 'statycznego' czy też 'niezmiennego' środowiska. A jak puści jedno ogniwo w łańcuch połączeń, to nie dziwne, że i reszta przestaje wytrzymywać.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

AdamBoltryk napisał(a):Obliczyć tego z podanymi przez Ciebie danymi się nie da, I dobrze wiesz :)


To prawda - podalem ci dlugosc ramienia. To co brakuje to sila przylozona i opor stawiany przez sam zawias.
Teoteryzujac i zakladajac ze wektory nacisku sa prostopadle do osi dzwigni (a nie sa) to w przypadku gdy zostanie zablokowany zawias (co sie zdaza jak wyleca sruby i nie ma wspolosiowosci) przy dlugosci suport bracketu 25 cm i samego bracketu wewnatrz 2 cm mamy stosunek sily 2:25.

Obrazowo i na chlopski rozum: przykladajac sile 1N na obudowe dziala 12,5N
Inaczej i malo elegancko - jesli na jednym koncu dzwigni (dlugim) polozymy 1kg to na drugim, zostanie zrownowazony ciezar 12.5 kg.

Jaki opor stawia zawias? - Nie wiem - ale na pewno nie maly - ktos kto mial nowy zawias od laptopa w rekach i probowal go otworzyc moze cos na ten temat powiedziec
Latwo sobie wyobrazic dlaczego zawiasy nie powinny byc klejone
Pomogła Ci moja odpowiedź? Nie żałuj i wciśnij Obrazek :)
Avatar użytkownika
Amigo_uk
Rozeznany
 
 
Posty: 246
Wiek: 46
Dołączył: 10 maja 2007, 18:10
Lokalizacja: Sandwell
Reputacja: 13
Neutralny

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Ostatni post
Powrót do KOMPUTERY I ELEKTRONIKA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników