Sky Fibre Max - Podpięcie

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez Tomcio1996 » 17 paź 2016, 00:50 Sky Fibre Max - Podpięcie

Witajcie. ;)

Piszę do was ponieważ mam frustrujący problem. Przeprowadziłem się z wioski do miasta i przenosząc mój Sky Fibre (14 Mbps - To był max) postanowiłem zaszaleć i zamówiłem Fibre Max ponieważ mam płacić za obiecane 76 Mbps.

Problem tkwi w tym, że zamieszkałem na nowo wybudowanym osiedlu gniazda telefoniczne ale poprzednia właścicielka nie korzystała z internetu. Podczas zmieniania oferty nikt mnie nie powiadomił, że nie ma Lini w mojej posiadłości. Majster który miał przyjechać podłączyć internet nie przybył a Sky każe mi czekać do 4 Listopada na update... Wtedy ewentualnie się dowiem kiedy będę miał dostęp do domowego internetu.

Teraz mam do was pytanko:
Czy możliwość aby w moim mieszkaniu nie było kompletnie kabli do internetu czy nie ma światłowodów?

Oraz czy są jakieś furtki aby wymusić na nich szybszy montaż?

Z góry Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)

Tomcio1996
Przyczajony
 
 
Posty: 9
Dołączył: 29 mar 2015, 13:00
Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 17 paź 2016, 06:56 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Według moich informacji kable telefoniczne nie są brane pod uwagę w żadnym standardowym projekcie domu...
światłowód? najpierw musiałby ktoś go tam gdzieś w pobliu położyć, nie uważasz? Jak już to zrobił, to masz, jak nie to masz pecha...
Furtki? zrobić rozeznanie czy któraś z konkurencyjnych firm już nie okablowała tego rejonu/ulicy.
Ja pierwszy internet miałem z BT bo też nie było telefonu w mieszkaniu I jedynie BT kładła kable. Reszta to padlinożercy, żerujący na tym co juz jest. Wyjątkiem był Virgin, który "jechał" na swojej infrastrukturze, I nie były to kable telefoniczne, a koncentryk.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Tomcio1996 » 17 paź 2016, 13:42 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Dzięki Wielkie za szybką odpowiedź. ;)

Początkowo internet miałem mieć 4 Października. Potem update systemu miał nastąpić 14 (Nie nastąpił) i teraz z tego co mówią ma on nastąpić 4 Listopada...

Jako, że mieszkam w bloku to WiFi w telefonie pokazuje mi, że sąsiedzi obok mnie mają routery z TalkTalka oraz PlusNet więc jakąś linie posiadają.

Dzwoniłem kilka dni temu do poprzedniego dostawcy internetu czyli BT jednak nie byli mi wstanie powiedzieć kiedy mógłbym się spodziewać internetu do póki go nie zamówię. :D

Również Pozdrawiam. ;)

Tomcio1996
Przyczajony
 
 
Posty: 9
Dołączył: 29 mar 2015, 13:00
Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Darwas » 17 paź 2016, 18:31 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Jeżeli linia telefoniczna jest to zadzwoń do sky aby ci pod pieli neta takiego jaka jest możliwość na obecną chwilę i czekaj.Sam posiadam sky i przy zmianie pakietu czekałem aż na całej ulicy położą światłowód.Albo pogadaj z sąsiadami czym oni tam posiadają jakie prędkości i ceny może akurat coś ci podpasuje.
Avatar użytkownika
Darwas
Zadomowiony
 
 
Posty: 693
Dołączył: 26 sty 2008, 11:01
Lokalizacja: Dudley
Reputacja: 58
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Tomcio1996 » 18 paź 2016, 00:34 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Szczerze mówiąc to sam jestem trochę w tym pogubiony... Gniazdo BT na ścianie jest ale czy jest tam jakiś kabel to nie mam zielonego pojęcia. :D

Sąsiedzi mają standardowy internet Broadband Unlimited bez żadnego Fibre....

Do Sky zadzwonię jutro ponieważ dzwonienie do nich wieczorową porą to strata czasu... Odnoszę wrażenie, że na infolinii u nich pracuje Max. 3 osoby z czego 2 cały czas maja przerwę. Podobnie sytuacja się ma z Live Chat.

Jeśli w mieszkaniu faktycznie nie będzie kabli lub jeśli Sky będzie robił problemy. To czy są jakieś alternatywy dostępu do Internetu bez limitu?

Tomcio1996
Przyczajony
 
 
Posty: 9
Dołączył: 29 mar 2015, 13:00
Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 18 paź 2016, 06:54 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Skoro masz gniazdo to na 99% masz kabel.
Skoro poprzednicy mieli internet/telefon, to też chyba płynął po jakimś kablu.
Skoro sąsiedzi mają internet, to można w 50% zakładać, że kablowy. (ewentualnie bezprzewodowy). Ale biorąc pod uwagę poprzednie 2 "skoro" więc stawiałbym 90% na kabel.
Światłowód będzie leżał na ulicy. Do domu nadal będzie dochodzić zwykła skrętka (telefon). Chyba, że to Virgin, to mogą położyć swoje kable.

Co do dodzwonienia "na błękitną linię" to witamy w UK :D:D Ja na mój internet czekałem pół roku, a dzwoniłem co 1-2 tygodnie...

Powodzenia
I cierpliwości :)

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Tomcio1996 » 18 paź 2016, 10:39 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Przede mną mieszkała osoba która była pierwsza właścicielką i nie miała dostepu do internetu.

Zadzwoniłem do mojej ulubionej od kilku tygodni firmy: Sky i usłyszałem, że jak będę miał światłowód na Grudzień to będzie dobrze. :D

Jeśli chodzi o downgrade mojej oferty to również nic z tego ponieważ postanowili w całej mojej okolicy zrobić światłowód a nie aktywne kable po wyłączyć... Nie mam pojęcia jak to działa lub po prostu są leniwi i wciskają kit. :D

Tak czy inaczej 40 minut rozmowy skończyło się tym, że mam oczekiwać na cud...

Czy jest jakiś sposób aby mieć jaki kolwiek dostęp do internetu? Ponieważ dane komórkowe z limitem 1GB nie są tym o czym każdy marzy.

Tomcio1996
Przyczajony
 
 
Posty: 9
Dołączył: 29 mar 2015, 13:00
Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Voltix » 18 paź 2016, 14:20 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Jak mowisz, ze sasiedzi maja neta z talktalk i PlusNet, to Virgin oraz BT maja kable. Nie latwiej przejsc do nich?

Z trojki znalazlem najtaniej neta mobilnego.
http://store.three.co.uk/view/searchTar ... b_paym_sim

Voltix
Rozeznany
 
 
Posty: 106
Dołączył: 6 lut 2014, 12:59
Reputacja: 10
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 18 paź 2016, 17:13 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

No właśnie tez nie wiem, czemu kolega się uparł na ten skaj. Jak dla mnie to ściemniają, bylebys tylko się nie rozmyślił :)
Ja mam Orange/EE I nie narzekam. Może byc biti, o dziewicy słyszałem różne skrajne opinie.
A co do dostępu do neta, to zależy do czego go używasz no I ile ciągniesz. Jeśli ciągniesz filmy po komórce, to się nie dziw, że "net ścierwi" :) Właśnie po to są limity :)
A jak już tak bardzo chcesz "na już" to weź w 3ce unlimited internet I można robić tethering.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Darwas » 18 paź 2016, 18:08 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Jeżeli masz w domu linie telefoniczną to gdzie nie udasz każdy ci założy net,sprawa tylko taka aby wybrac sobie cenne i szybkość internetu.
Avatar użytkownika
Darwas
Zadomowiony
 
 
Posty: 693
Dołączył: 26 sty 2008, 11:01
Lokalizacja: Dudley
Reputacja: 58
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Voltix » 18 paź 2016, 18:16 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

"unlimited" w trojce ma limit na tethering do 30 GB jak cos. Kiedys bylo bez limitu, ale szybko sie z tego wycofali :D

Voltix
Rozeznany
 
 
Posty: 106
Dołączył: 6 lut 2014, 12:59
Reputacja: 10
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Tomcio1996 » 18 paź 2016, 18:44 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Sky posiadam tylko dlatego, że byli jedyną firmą która na poprzednim moim miejscu zamieszkania oferowali internet szybszy niż 2 mbps. Nie miałem z nimi problemu więc naturalne dla mnie było aby kontynuować tą współpracę ale chyba z tego zrezygnuję.

Jeśli mam być szczery to wolałbym internet "unlimited" bez żadnych limitów danych. Muszę zrobić research dostawców internetu i dowiedzieć się czegoś więcej. Nie ukrywam jednak, że najbliżej mi do Talktalk nie wiedząc dla czego.

Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc. ;)

Edit: Pisałem z osobą z TalkTalk i są wstanie mi podpiąć internet 76Mbps... Ale jak mam być szczery to średnio na ten moment w to wierzę ponieważ Sky też obiecało, że mogą to zrobić.

Rozmowa jednak skończyła się tym, że muszę się dowiedzieć ile kosztuje zerwanie umowy z Sky.
Czy ktoś posiada takie informacje? I czy jest szansa aby zrobić to za darmo biorąc pod uwagę, że inna firma "obiecuje" dostęp do internetu?

Tomcio1996
Przyczajony
 
 
Posty: 9
Dołączył: 29 mar 2015, 13:00
Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Voltix » 19 paź 2016, 12:38 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

https://www.sky.com/help/articles/charg ... ract-early

W linku masz opisane jak wyliczyc koszta zerwania kontraktu wczesniej.

Voltix
Rozeznany
 
 
Posty: 106
Dołączył: 6 lut 2014, 12:59
Reputacja: 10
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Tomcio1996 » 19 paź 2016, 13:10 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Dzięki za link, znalazłem go już wcześniej jednak nie mogłem na telefonie edytować postu... :/

Umowa z Sky została zerwana bez żadnych opłat z mojej strony ponieważ kontrakt kończył się w Styczniu a oni nie mogli mi dać 100% gwarancji kiedy internet będzie.

Dodatkowo dostanę rekompensatę w wysokości 41 funtów za brak internetu przez ostatni miesiąc. (Za to plus)

Nie wiem jakim cudem ale TalkTalk daje 100% gwarancji na to, że 7 Listopada będę miał dostęp do Fibre Broadband (76 Mb) więc zamówienie jest w trakcie realizacji i muszę czekać. Nie napalam się bardzo po perypetiach z Sky ale mam nadzieję, że się na nich nie zawiodę.

Tomcio1996
Przyczajony
 
 
Posty: 9
Dołączył: 29 mar 2015, 13:00
Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Darwas » 19 paź 2016, 17:53 Re: Sky Fibre Max - Podpięcie

Fajno że uporałeś się z tym,jednak napisz po wszystkim czy wyszło z TalkTalk tak jak obiecali temat pewno nie jednej osobie się przyda.
Avatar użytkownika
Darwas
Zadomowiony
 
 
Posty: 693
Dołączył: 26 sty 2008, 11:01
Lokalizacja: Dudley
Reputacja: 58
Poczciwy

Następna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Ostatni post
Powrót do KOMPUTERY I ELEKTRONIKA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników