Router

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

KobietaPostNapisane przez Fresa » 14 paź 2007, 19:35 Router

Mam windows vista i chce zainstalować internet bezprzewodowo.Zakupiłam router firmy Zyter i nie ma połączenia między modemem Virgin a bezprzewodowym routerem. Między ruterem a komputerem jest połączenie. Nie wiem co mam zrobić ,żeby wszystko działało. Chciałabym do rutera podłączyć dwa komputery.Prosze o pomoc, jakieś wskazówki.

Fresa
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 14 paź 2007, 19:38 Re: Router

Wyłącz modem i router z gniazdka, poczekaj 10 sek. włącz modem, potem router, a jak to nie pomoże to przy włączonym routerze z tyłu masz guzik (factory reset) wciskasz go długopisem i trzymasz wciśnięty a dioda power zacznie szybko migać, potem puszczasz, czekasz aż sie wystartuje, wyłączasz, włączasz i śmiga.
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Fresa » 14 paź 2007, 19:52 Re: Router

Mój kolega, który pomagał mi przy tej instalacji - zrobił coś takiego i nic. Kolega zna się na komputerach, ale nie do końca na viscie. Prosze o jeszcze jakieś wskazówki.

Fresa
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Amigo_uk » 15 paź 2007, 16:20 Re: Router

Problemow moze byc kilka: pierwsze pytanie: czy router przydziela poprawnie adres IP, Gateway i DNS. Piszesz ze jest polaczenie ale czy router widzi tylko karte sieciową czy dziala logika (tzn czy jestescie w stanie spingowac router?)

Podpowiedz z mojej strony - kolega zna sie na komputerach wiec wie jak uzyc ipconfig. Poprosze o wiecej danych...
Amigo_uk
Rozeznany

Reputacja: 13
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Fresa » 16 paź 2007, 19:07 Re: Router

1. Na ruterze jest IP 192, 168, 1.1 po połączeniu komputera z ruterem wyświetla się adres 169, 254, 168, 63. Nie można dostać się do ustawień rutera i jak zmienić adres na IP 192, 168, 1.1 ?
2. Powiedzmy, że to już się uda (to co wyżej) jak ustawić adresy DNS?

Dziękuje za zainteresowanie się moją sprawą Amigo.
Ps. Czy PL to ty?

Fresa
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Amigo_uk » 17 paź 2007, 15:01 Re: Router

Inna klasa adresowa oznacza tylko ze karta sieciowa nie zalogowala sie na routerze. To tak jak z kabelkami: jest kabelek, jest polaczone zgodnie z zasadami elektryki ale logika lezy i kwiczy czyli pakieciki z internetem nie chca smigac.

Problem moze lezec w zabezpieczeniach - sprobuj wylaczyc zabezpieczenia wifi i sprobuj sie polaczyc do rutera. Jesli zaskoczy to wybierz jakis inny poziom zabezpieczen. Druga propozycja to polaczenie skretka do rutera i sprawdzenie jak sie zachowa tzn czy przydzieli adres ip z wlasciwej klasy adresowej.
Nie piszesz takze co z drugim komputerem, tym z XP. Jesli jak mniemam masz Viste to pewnie w kombinacji z Nortonem. Moze to kwestia niewlasciwych ustawien firewall-a. No w kazdym badz razie jestesmy juz o krok dalej...

Ps. Nie rozumiem o co chodzi z tym PL
Amigo_uk
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Wozek » 9 lis 2007, 21:07 Re: Router

Nie urzywaj połączenia modem+router+komputer.
Większość Routerów ma wbudowany modem i do niego wpina się kabelek telefoniczny.
W ustawieniach routera wpisujesz login, hasło.
Ustawiasz WLan na kodowanie jakie chcesz, wpisujesz nazwe sieci i haslo.
W Firewall ustawiasz filtrowanie MAC Adres i wpisujesz tam kompytery które chcesz połączyć bezprzewodowo.
Dajesz ZASTOSUJ, porem Restart Routera i wszystko działa (nie wciśnij przypadkiem RESET!)
W kompie łączysz sie z tą siecią którą stwożyłeś, wpisujesz hasło i wszystko śmiga.
Czasem w kompie trzeba najpierw ręcznie nakierować na połączenie wpisując IP,maske i zastosować a potem dać zpowrotem na ustawienia automatyczne.

Wozek
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Amigo_uk » 9 lis 2007, 21:53 Re: Router

Mozesz miec racje choc oczywiscie nie musisz:)
Fresa: Najlepie podaj dokladny typ routera choc mysle ze skoro sie nie odzywasz to pewnie wszystko juz gra
Amigo_uk
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 9 lis 2007, 23:08 Re: Router

O kurde tyle gadania, a wystarczy w ustawieniach karty przestawić adres ze stałego 169, 254, 168, 63 na automatyczny, wtedy zostanie przydzielony ip od routera czyli 192.168.1.(110-150-najczęstsza wartość)

Sprawdź najlepiej wszystko klikajac: start>uruchom>cmd(w windowsach poniżej 2K command)>w czarnym oknie dosa wpisz ipconfig /all i posprawdzaj czy dostajesz adresy, serwery dns, adres karty, itd. Adres ip powinien pojawić się automatycznie przydzielony przez router w jego zakresie maski podsieci (subnet mask najczęściej 255.255.255.0). Była jeszcze jakaś komenda w dosie pozwalająca na 100proc. stwierdzić czy sieci nie blokuje firewall, ale już nie pamiętam jaka. Spec Amigo pewnie będzie wiedział. Ja już nie w fachu ze 3 lata ;]

Pozdrawiać.
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Amigo_uk » 11 lis 2007, 13:15 Re: Router

pewnie chodzi ci o NETSTAT ... ale wyniki tez nie powiedza nic osobie ktora sie na tym specjalnie nie zna:) Poza tym domyslnie jest ustawione dynamiczne IP wiec (o ile nie bylo przestawiane ) taki dziwny adres jest skutkiem braku polaczenia warstwy logicznej...
Amigo_uk
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Fresa » 12 lis 2007, 21:32 Re: Router

Przepraszam, że się nie odzywałam, ale nie miałam czasu. Wszystko jest już wporządku z ruterem i naszymi laptopami. Oddaliśmy tamtego i wzieliśmy z firmy BELKIN G+ i... rewelacja! Zaprosiliśmy fachowa w tych sprawach i otworzył nam okno na świat -bezprzewodowo. Znajomy nasz - szpec komputerowy - określił operację swoją jako "odpowiednie skonfigurowanie rutera". Dziękuje Wam chłopaki, za udzielenie mi różnych wskazówek i porad. Może jeszcze kiedyś skorzystam z Waszej pomocy. Dzięki.

Fresa
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez jedrula72 » 19 maja 2008, 17:23 Re: Router

czesc ,witam. kto moze mi polecic jakas firme dostarczajaca internet?

jedrula72
Przyczajony

Neutralny