Router
Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp
• Strona 1 z 1
Mam windows vista i chce zainstalować internet bezprzewodowo.Zakupiłam router firmy Zyter i nie ma połączenia między modemem Virgin a bezprzewodowym routerem. Między ruterem a komputerem jest połączenie. Nie wiem co mam zrobić ,żeby wszystko działało. Chciałabym do rutera podłączyć dwa komputery.Prosze o pomoc, jakieś wskazówki.
-
- Fresa
- Początkujący
- Reputacja: 0
0
Napisane przez plazermen » 14 paź 2007, 19:38 Re: Router
Wyłącz modem i router z gniazdka, poczekaj 10 sek. włącz modem, potem router, a jak to nie pomoże to przy włączonym routerze z tyłu masz guzik (factory reset) wciskasz go długopisem i trzymasz wciśnięty a dioda power zacznie szybko migać, potem puszczasz, czekasz aż sie wystartuje, wyłączasz, włączasz i śmiga.
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputacja: 92
0
Napisane przez Fresa » 14 paź 2007, 19:52 Re: Router
Mój kolega, który pomagał mi przy tej instalacji - zrobił coś takiego i nic. Kolega zna się na komputerach, ale nie do końca na viscie. Prosze o jeszcze jakieś wskazówki.
-
- Fresa
- Początkujący
0
Napisane przez Amigo_uk » 15 paź 2007, 16:20 Re: Router
Problemow moze byc kilka: pierwsze pytanie: czy router przydziela poprawnie adres IP, Gateway i DNS. Piszesz ze jest polaczenie ale czy router widzi tylko karte sieciową czy dziala logika (tzn czy jestescie w stanie spingowac router?)
Podpowiedz z mojej strony - kolega zna sie na komputerach wiec wie jak uzyc ipconfig. Poprosze o wiecej danych...
Podpowiedz z mojej strony - kolega zna sie na komputerach wiec wie jak uzyc ipconfig. Poprosze o wiecej danych...
-
- Amigo_uk
- Rozeznany
- Reputacja: 13
0
Napisane przez Fresa » 16 paź 2007, 19:07 Re: Router
1. Na ruterze jest IP 192, 168, 1.1 po połączeniu komputera z ruterem wyświetla się adres 169, 254, 168, 63. Nie można dostać się do ustawień rutera i jak zmienić adres na IP 192, 168, 1.1 ?
2. Powiedzmy, że to już się uda (to co wyżej) jak ustawić adresy DNS?
Dziękuje za zainteresowanie się moją sprawą Amigo.
Ps. Czy PL to ty?
2. Powiedzmy, że to już się uda (to co wyżej) jak ustawić adresy DNS?
Dziękuje za zainteresowanie się moją sprawą Amigo.
Ps. Czy PL to ty?
-
- Fresa
- Początkujący
0
Napisane przez Amigo_uk » 17 paź 2007, 15:01 Re: Router
Inna klasa adresowa oznacza tylko ze karta sieciowa nie zalogowala sie na routerze. To tak jak z kabelkami: jest kabelek, jest polaczone zgodnie z zasadami elektryki ale logika lezy i kwiczy czyli pakieciki z internetem nie chca smigac.
Problem moze lezec w zabezpieczeniach - sprobuj wylaczyc zabezpieczenia wifi i sprobuj sie polaczyc do rutera. Jesli zaskoczy to wybierz jakis inny poziom zabezpieczen. Druga propozycja to polaczenie skretka do rutera i sprawdzenie jak sie zachowa tzn czy przydzieli adres ip z wlasciwej klasy adresowej.
Nie piszesz takze co z drugim komputerem, tym z XP. Jesli jak mniemam masz Viste to pewnie w kombinacji z Nortonem. Moze to kwestia niewlasciwych ustawien firewall-a. No w kazdym badz razie jestesmy juz o krok dalej...
Ps. Nie rozumiem o co chodzi z tym PL
Problem moze lezec w zabezpieczeniach - sprobuj wylaczyc zabezpieczenia wifi i sprobuj sie polaczyc do rutera. Jesli zaskoczy to wybierz jakis inny poziom zabezpieczen. Druga propozycja to polaczenie skretka do rutera i sprawdzenie jak sie zachowa tzn czy przydzieli adres ip z wlasciwej klasy adresowej.
Nie piszesz takze co z drugim komputerem, tym z XP. Jesli jak mniemam masz Viste to pewnie w kombinacji z Nortonem. Moze to kwestia niewlasciwych ustawien firewall-a. No w kazdym badz razie jestesmy juz o krok dalej...
Ps. Nie rozumiem o co chodzi z tym PL
-
- Amigo_uk
- Rozeznany
0
Napisane przez Wozek » 9 lis 2007, 21:07 Re: Router
Nie urzywaj połączenia modem+router+komputer.
Większość Routerów ma wbudowany modem i do niego wpina się kabelek telefoniczny.
W ustawieniach routera wpisujesz login, hasło.
Ustawiasz WLan na kodowanie jakie chcesz, wpisujesz nazwe sieci i haslo.
W Firewall ustawiasz filtrowanie MAC Adres i wpisujesz tam kompytery które chcesz połączyć bezprzewodowo.
Dajesz ZASTOSUJ, porem Restart Routera i wszystko działa (nie wciśnij przypadkiem RESET!)
W kompie łączysz sie z tą siecią którą stwożyłeś, wpisujesz hasło i wszystko śmiga.
Czasem w kompie trzeba najpierw ręcznie nakierować na połączenie wpisując IP,maske i zastosować a potem dać zpowrotem na ustawienia automatyczne.
Większość Routerów ma wbudowany modem i do niego wpina się kabelek telefoniczny.
W ustawieniach routera wpisujesz login, hasło.
Ustawiasz WLan na kodowanie jakie chcesz, wpisujesz nazwe sieci i haslo.
W Firewall ustawiasz filtrowanie MAC Adres i wpisujesz tam kompytery które chcesz połączyć bezprzewodowo.
Dajesz ZASTOSUJ, porem Restart Routera i wszystko działa (nie wciśnij przypadkiem RESET!)
W kompie łączysz sie z tą siecią którą stwożyłeś, wpisujesz hasło i wszystko śmiga.
Czasem w kompie trzeba najpierw ręcznie nakierować na połączenie wpisując IP,maske i zastosować a potem dać zpowrotem na ustawienia automatyczne.
-
- Wozek
- Rozeznany
0
Napisane przez Amigo_uk » 9 lis 2007, 21:53 Re: Router
Mozesz miec racje choc oczywiscie nie musisz:)
Fresa: Najlepie podaj dokladny typ routera choc mysle ze skoro sie nie odzywasz to pewnie wszystko juz gra
Fresa: Najlepie podaj dokladny typ routera choc mysle ze skoro sie nie odzywasz to pewnie wszystko juz gra
-
- Amigo_uk
- Rozeznany
0
Napisane przez plazermen » 9 lis 2007, 23:08 Re: Router
O kurde tyle gadania, a wystarczy w ustawieniach karty przestawić adres ze stałego 169, 254, 168, 63 na automatyczny, wtedy zostanie przydzielony ip od routera czyli 192.168.1.(110-150-najczęstsza wartość)
Sprawdź najlepiej wszystko klikajac: start>uruchom>cmd(w windowsach poniżej 2K command)>w czarnym oknie dosa wpisz ipconfig /all i posprawdzaj czy dostajesz adresy, serwery dns, adres karty, itd. Adres ip powinien pojawić się automatycznie przydzielony przez router w jego zakresie maski podsieci (subnet mask najczęściej 255.255.255.0). Była jeszcze jakaś komenda w dosie pozwalająca na 100proc. stwierdzić czy sieci nie blokuje firewall, ale już nie pamiętam jaka. Spec Amigo pewnie będzie wiedział. Ja już nie w fachu ze 3 lata ;]
Pozdrawiać.
Sprawdź najlepiej wszystko klikajac: start>uruchom>cmd(w windowsach poniżej 2K command)>w czarnym oknie dosa wpisz ipconfig /all i posprawdzaj czy dostajesz adresy, serwery dns, adres karty, itd. Adres ip powinien pojawić się automatycznie przydzielony przez router w jego zakresie maski podsieci (subnet mask najczęściej 255.255.255.0). Była jeszcze jakaś komenda w dosie pozwalająca na 100proc. stwierdzić czy sieci nie blokuje firewall, ale już nie pamiętam jaka. Spec Amigo pewnie będzie wiedział. Ja już nie w fachu ze 3 lata ;]
Pozdrawiać.
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputacja: 92
0
Napisane przez Amigo_uk » 11 lis 2007, 13:15 Re: Router
pewnie chodzi ci o NETSTAT ... ale wyniki tez nie powiedza nic osobie ktora sie na tym specjalnie nie zna:) Poza tym domyslnie jest ustawione dynamiczne IP wiec (o ile nie bylo przestawiane ) taki dziwny adres jest skutkiem braku polaczenia warstwy logicznej...
-
- Amigo_uk
- Rozeznany
0
Napisane przez Fresa » 12 lis 2007, 21:32 Re: Router
Przepraszam, że się nie odzywałam, ale nie miałam czasu. Wszystko jest już wporządku z ruterem i naszymi laptopami. Oddaliśmy tamtego i wzieliśmy z firmy BELKIN G+ i... rewelacja! Zaprosiliśmy fachowa w tych sprawach i otworzył nam okno na świat -bezprzewodowo. Znajomy nasz - szpec komputerowy - określił operację swoją jako "odpowiednie skonfigurowanie rutera". Dziękuje Wam chłopaki, za udzielenie mi różnych wskazówek i porad. Może jeszcze kiedyś skorzystam z Waszej pomocy. Dzięki.
-
- Fresa
- Początkujący
0
Napisane przez jedrula72 » 19 maja 2008, 17:23 Re: Router
czesc ,witam. kto moze mi polecic jakas firme dostarczajaca internet?
-
- jedrula72
- Przyczajony
0
• Strona 1 z 1
-