router ale tylko na 2, 3 kompy?

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 21 lip 2008, 12:22 router ale tylko na 2, 3 kompy?

chciałabym się dwiedzieć czy jest mozliwosc zakupu routera (mam neta z BT) takiego zeby miał malutki zasięg i zebym mogła z niego korzystac tylko w domu i tylko 2, 3 komutery max. Chodzi o to ze kompletnie się nie znam na komputerach, jakis zabezpieczeniach itd a mieszkam na 11pietrze w bloku i nie chciałabym zeby cały blok korzystał z mojej sieci. Teraz jestem podłaczona tyloma kablami do huba ze nie moge nawet wygodnie usiąsc i laptop słuzy jako kompter stacjonarny a moje dziecko ma wieczną frajde odłanczając mi jakis kabel.
Jeśli ktos pomysli dlaczego nie korzystam z funkcji wireless to od razu się przyznam ze przy podłaanczaniu huba do komputera wyszedł mi jakis komunikat czy zabezpieczyc tą funcjie hasłem, ja oczywiscie wpadłam na genijalny pomysł ze tak podałam hasło i nie mam pojęcia jak ono brzmiało tak wiec nie mogę korzystac bo zabezpieczyłam się sama przed sobą :roll:
No chyba ze tyle tutaj mądrych głów jest na tym forum ze ktoś pomoże i z tym problemem :grin:
Avatar użytkownika
malaroksi
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2759
Wiek: 40
Dołączyła: 6 lip 2008, 13:53
Lokalizacja: West Bromwich
Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez lumi » 21 lip 2008, 14:51 re

Niezaleznie jaki kupisz router bez zabezpieczenia wewnetrznej sieci (czyli komputerów które korzystaja z twego netu) kazdy sasiad moze z niego skorzystac (nawet najslabszy router ma wystarczajaco silny zasieg by ktos ci podbierał net). Kupujesz router zaleznie od twoich potrzeb (1) typu ogladasz strony czy wysylasz maile lub 2) czy chcesz tez ogladac filmiki przez net lub sciagac pliki. Jest ich klika rodzajów. Im lepszy tym drozszy.
No i potem musi ktos go skonfugurowac, założyc hasło i tyle.

lumi
Początkujący
 
 
Posty: 20
Dołączyła: 21 wrz 2006, 18:59
Lokalizacja: Willenhall
Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez me72 » 21 lip 2008, 15:44 Re: router ale tylko na 2, 3 kompy?

malaroksi napisał(a):[...]
Jeśli ktos pomysli dlaczego nie korzystam z funkcji wireless to od razu się przyznam ze przy podłaanczaniu huba do komputera wyszedł mi jakis komunikat czy zabezpieczyc tą funcjie hasłem, ja oczywiscie wpadłam na genijalny pomysł ze tak podałam hasło i nie mam pojęcia jak ono brzmiało tak wiec nie mogę korzystac bo zabezpieczyłam się sama przed sobą :roll:
No chyba ze tyle tutaj mądrych głów jest na tym forum ze ktoś pomoże i z tym problemem :grin:


Jeżeli już masz router bezprzewodowy to chyba nie ma sensu kupować nowego, tylko lepiej jest "wyczyścić" to hasło. Napisz jaki jest jego typ (powinno coś być napisane na "hubie").

Pozdrawiam
R.
--
Pozdrawiam
Rafal

me72
Początkujący
 
 
Posty: 36
Wiek: 47
Dołączył: 24 lip 2007, 21:32
Lokalizacja: Solihull/Warszawa
Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 21 lip 2008, 16:29 Re: router ale tylko na 2, 3 kompy?

me72 napisał(a):Jeżeli już masz router bezprzewodowy to chyba nie ma sensu kupować nowego, tylko lepiej jest "wyczyścić" to hasło. Napisz jaki jest jego typ (powinno coś być napisane na "hubie").


Hej nie wiem czy zwykłego huba mozna nazwać routerem bezprzewodowym,hub i komputer sa połączone tyloma kablami ze szkoda gadac.
Ja narazie nie mam zadnego routera i tylko zastanawiam sie czy idzie kupic takiego tylko o domowym zasięgu.
Co do tego wykasowania hasła to nieumię nic zrobic zeby cokolwiek zrobic muszę podac "klucz" a ja nie mam pojęcia jaki.
Nie moge miec polskiej telewizji wiec komputer słuzy mi do wszystkiego, do oglądania, rozmawiania, słuchania, ściągania,wysyłania itd jest praktycznie właczony non-stop :o
:)
Avatar użytkownika
malaroksi
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2759
Wiek: 40
Dołączyła: 6 lip 2008, 13:53
Lokalizacja: West Bromwich
Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Amigo_uk » 21 lip 2008, 16:42 Re: router ale tylko na 2, 3 kompy?

Jesli komputer sluzy ci "do wszystkiego" czyli rowniez do e-bankingu i platnosci karta to zastanow sie dobrze nad zasadnoscia pozostawienia niezabezpieczonego routera. Chyba ze lubisz jak ktos przeglada twoje dane i placi twoja karta. Siec LAN (czyli ta wewnetrzna - domowa) jest na specjalnych zasadach i byle zdolniejszy nastolatek bez problemu przechwyci twoje dane. Zmieni ci dla zartu haslo do maila i skype jesli nie cos gorszego. Przy zakupie routera otrzymasz instrukcje step-by-step. Nie jest to nic skomplikowanego nawet dla malozaawansowanej osoby. Faktem jest ze wiele osob zaczyna lekture od srodka;)
Pomogła Ci moja odpowiedź? Nie żałuj i wciśnij Obrazek :)
Avatar użytkownika
Amigo_uk
Rozeznany
 
 
Posty: 246
Wiek: 45
Dołączył: 10 maja 2007, 18:10
Lokalizacja: Sandwell
Reputacja: 13
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez piopaw » 21 lip 2008, 19:20 Re: router ale tylko na 2, 3 kompy?

A poco kupować i kasę tracić zadzwoń do BT i poproś o nowy BT HOME HUB V1.5 i tam jest właśnie do niego hasło.A jak zainstalujesz program do niego to jak ci sie ktoś włamie na sieć to zaraz ci pokazuje.Masz kontrole nad swoją siecią kto korzysta z niej.

piopaw
Rozeznany
 
 
Posty: 158
Wiek: 38
Dołączył: 7 gru 2007, 18:43
Reputacja: 5
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez me72 » 21 lip 2008, 20:32 Re: router ale tylko na 2, 3 kompy?

malaroksi napisał(a):
me72 napisał(a):Jeżeli już masz router bezprzewodowy to chyba nie ma sensu kupować nowego, tylko lepiej jest "wyczyścić" to hasło. Napisz jaki jest jego typ (powinno coś być napisane na "hubie").

Hej nie wiem czy zwykłego huba mozna nazwać routerem bezprzewodowym,hub i komputer sa połączone tyloma kablami ze szkoda gadac.
Ja narazie nie mam zadnego routera i tylko zastanawiam sie czy idzie kupic takiego tylko o domowym zasięgu.
Co do tego wykasowania hasła to nieumię nic zrobic zeby cokolwiek zrobic muszę podac "klucz" a ja nie mam pojęcia jaki.
Nie moge miec polskiej telewizji wiec komputer słuzy mi do wszystkiego, do oglądania, rozmawiania, słuchania, ściągania,wysyłania itd jest praktycznie właczony non-stop :o


Generalnie masz kilka wyjsc:
- zrobic tak jak kolega radził - zadzwonic do BT i poprosic o upgrade usługi tak żebyś dostała BT Home Hub (co może wymagac podpisania "lojalki" na 18 miesięcy, i/lub dodatkowo skasują i/lub możesz płacic większy abonament - w zależności od tego jaki masz w tej chwili)
- przejśc do innego operatora (też dają modemy z routerami bezprzewodowymi "za darmo" i też wymagają "lojalki", możesz miec mniejszy abonament lub szybszy net, ale nie da się tego zrobic bez kary jezeli podpisałaś lojalkę z BT)
- samemu kupic porządny modem z routerem bezprzewodowym (byc może najdroższe wyjście, ale masz pełną kontrole nad bezpieczeństwem).

Nie wdając się teraz w szczegóły czym się różni router do huba itepeitede, jeżeli nie podasz dokładnie typu urządzenia/urządzeń które masz w tej chwili i jaki którą opcję broadbandu masz wykupioną, to ciężko będzie dokładnie Ci powiedziec co masz zrobic/kupic/whatever.
--
Pozdrawiam
Rafal

me72
Początkujący
 
 
Posty: 36
Wiek: 47
Dołączył: 24 lip 2007, 21:32
Lokalizacja: Solihull/Warszawa
Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 21 lip 2008, 22:28 Re: router ale tylko na 2, 3 kompy?

oki ja myśle jednak ze się zastanowie nad zmianą operatora, umowe z bt mam do wrzesnia wiec nie długo się konczy a płace 3opcjie czyli najdrozsza (linia telefoniczna + nielimitowany internet 8mb 38funtow) :o widziałam teraz duzo lepsze oferty z O2 wiec sie przeniose i dostane nowego huba i bede mogła korzystac z funkcji wi-fi w laptopie bo jednak router jest zbyt skomplikowany jak dla mnie i do tego na 80mieszkan trafi sie taki co sie zna i mi odbezpieczy siec :neutral:
dzięki wielkie za odpowiedzi jak ktos cos wymysli lepszego to prosze dac znac :grin:
:)
Avatar użytkownika
malaroksi
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2759
Wiek: 40
Dołączyła: 6 lip 2008, 13:53
Lokalizacja: West Bromwich
Reputacja: 170
SzanowanySzanowany


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Ostatni post
Powrót do KOMPUTERY I ELEKTRONIKA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników