Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
Napisane przez malaroksi » 23 maja 2010, 21:25 Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
Nigdy nie zastanawiałam sie specjalnie nad wyborem, zazwyczaj szliśmy do sklepu z zamiarem np że ma mieć nie mniej niz 200gb twardego dysku i musi sie podobać i tyle bralismy co było na reście kompletnie się nie znając.
Teraz spodobał mi sie wizualnie jakiś samsung nie pamiętam nazwy taki czarno bordowy , chciałam przeczytać opinie o nim i juz usłyszałam o czymś takim jak system 32bitowy a 64 bitowy, no i troche wgłebiając sie w temat doszło jeszcze coś takiego jak pamięć ram, karta graficzna itp No i teraz mam dylemat bo nie wiem co jest dobre a co nie
Chciałabym by był szybki od 2,2ghz, miał min 500HD ,min 4gb ramu, ekran miedzy 14 a 17,3 cali , klawiature numeryczną , był z windowsem 7 64bitowym, czarny lub kolorowy ale nie srebrny, biały czy różowy, HD obraz i dzwiek , no i by nie był za cięzki ale za to by bateria była 9ogniskowa albo zeby min 4h wytrzymywała. No i bajerem by było gdyby miał dotykowy ekran ale nie musi mieć. Troche przeszukując jakieś info na polskich stronach skołowałam sie bo w polsce parametry niektorych laptopow są niższe niz tutaj wiec może popytam ludzi mieszkających tutaj. Doradzcie jakąś firme, jakieś nowości albo ciekawostki . cena max do 900funtów .
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez Razor » 23 maja 2010, 23:16 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
znalazlem jeszcze to i powiem woooow http://www.sony.co.uk/product/vd-l-series/vpcl11m1e-s juz wiem co jest moim kolejnym celem:)pozdraiam
-
- Razor
Napisane przez malaroksi » 23 maja 2010, 23:24 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
w tym zaproponowanym przez ciebie jest jeden feler który nie podobami sie a mianowicie kamera 0,3 piksela, większość dobrych laptopów oferuje 2mp a u mnie komputer również służy do rozmów przez skypa wiec wolałabym lepszą kamere...
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez Razor » 23 maja 2010, 23:31 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
-
- Razor
Napisane przez Sebool_uk » 24 maja 2010, 07:43 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
Do czego bedzie on wykorzystywany?
- do pracy (Office, Word etc)
- do uzytkow domowych (Filmy,muzyka,skype, gg etc)
- do gier
Wiem, ze chcesz przeznaczyc na laptopa 900funtow. Szczerze odradzam Ci tyle inwestowac w takie zabawki bo ciezko potem je rozbudowac a czesci sa drogie no i oczywiscie ciezko jest potem ze sprzedaza bo pieniazki Ci sie nie zwroca. Siedze juz w tym troszke znam sie na tym wiec moge Ci pomoc w zakupie notebooka nie jedna osoba byla zadowolona z zakupu przy ktorym pomagalem wybrac odpowiedniego laptoka :wink:
Co do zakupu to raczej nigdy amd i nvdii do laptopa tylko wlasnie intel + ati, najwieksza wydajnosc, najdluzsza praca na baterii, najnizsza temperatura. Aktualnie z lapkow multimedialnych godne polecenia sa firmy min. Lenovo, MSI lub Dell i ew. Samsung :)
Opisz mi mniej wiecej do czego bedzie wykorzystywany laptok to postaram sie poszukac odpowiedniego laptoka dla Ciebie :wink:
Pozdrawiam.
-
- Sebool_uk
- Rozeznany
- Reputacja: 10
Napisane przez malaroksi » 24 maja 2010, 08:02 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
ta kwota 900 f to jest takie max
jezeli cos bedzie warte swej ceny to dam nawet 920 :) nie zależy mi na zwrocie kosztów bo nie kupuję na handel tego tylko dla własnej przyjemnosci, jak mi sie znudzi to mam komu dawać w Polsce... tak wiec czekam na jakies propozycje :)
[ Dodano: Pon Maj 24, 2010 09:10 ]
Razor, teraz zauwazyłam drugiego linka , ciekawe rozwiązanie ale to jak computer trooche a nie laptop nie połoze sie wygodnie trzymiac laptopa na brzuchu , ten monitor raczej gdzies musi sie opierac. No i ja potrzebuję go od czasu do czasu zabierać ze sobą gdzieś na zewnątrz :)
[ Dodano: Pon Maj 24, 2010 09:20 ]
a no i jeszcze dodam jedna rzecz ze nie bede go kupowała w żadnym sklepie tylko przez internet zawsze to taniej.
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez Sebool_uk » 24 maja 2010, 09:11 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
Propozycje:
Do zastosowan multimedialnych min. gry, filmy, muzyka:
[url=http://www1.euro.dell.com/content/topics/segtopic.aspx/minicat/services_N00X6702?c=uk&cs=ukdhs1&l=en&s=dhs]
• Dell Studio XPS 16 Intel Core i5 - link do sklepu[/url]
Najlepszy wedlug mnie laptop ze wszystkich podanych przeze mnie propozycji. Idealny
laptop do multimediow w sam raz do najnowszych gier oraz filmow HD:
• Dell Inspiron 17 Intel Core i5 - link do sklepu
Jezeli odpowiadal by Ci laptop Touch Screen'em to ten Dell bedzie w sam raz dla Ciebie :)
• Dell Studio 17 Intel Core i7 - link do sklepu
Wszystkie notebooki wymienione powyzej sa operte na systemie Windows 7 - 64bit Home Premium. Mam nadzieje, ze wybierzesz sobie odpowiedniego laptopa dla siebie :)
Pozdrawiam.
-
- Sebool_uk
- Rozeznany
Napisane przez malaroksi » 24 maja 2010, 09:39 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez Sebool_uk » 24 maja 2010, 10:02 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
-
- Sebool_uk
- Rozeznany
Napisane przez malaroksi » 24 maja 2010, 11:31 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
Tak wiec jednak tu sie zdecyduje na niego tzn jest jako pierwszy na mojej jedno pozycyjnej liscie jeszcze mam jakis miesiac by powiekszyć liste. tak wiec dzięki wielkie
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez Sebool_uk » 24 maja 2010, 15:35 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
Propozycje:
- Lenovo IdeaPad Y550P (Polecam!)
- Samsung R780 (Polecam!)
- Asus N71VN
- Sony VAIO
- HP Pavilion dv7
- Toshiba Satellite P500
Pozdrawiam.
-
- Sebool_uk
- Rozeznany
Napisane przez AdamBoltryk » 24 maja 2010, 16:14 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
Pierwsze pytanie - to JAK masz go zamiar używać - nie chodzi o programy, tylko, czy ma to być komputer na biurkowy, zastępujący desktopa i brany "w trasy" raz w roku? Czy też taki, do czego został stworzony laptop - w pełni przenośny komputer spędzający powyżej 60% czasu swojego życia poza źródłem zasilania.
Twoje wypowiedzi (17", granie itd) sugerują pierwszy wariant. A zatem długość czasu pracy na baterii praktycznie jest drugoplanowy, o ile w ogóle istotny. W ogóle to powodzenia w znalezieniu szybkiego, dobrego lapciaka, z dobrą grafą i dużym ekranem, który będzie pracować na baterii min 4 godz...
No, ale po kolei:
malaroksi napisał(a):(...)usłyszałam o czymś takim jak system 32bitowy a 64 bitowy, (...)
Zastosowany system zależy tylko i wyłącznie od zainstalowanego procesora. Uwierz - gry, internet, office, skype - nawet nie zauważysz różnicy między 32 czy 64 bitowym. Bo widzisz, program musi zostać specjalnie pod ten system napisany (skompilowany), żeby w pełni wykorzystywał zalety 64 bitów. Jak na razie może są 1 czy 2 gry. No i system. Jeszcze kilka latek minie zanim będą _powszechne_ programy użytkowe w wersji 64 bitowej. Co prawda uruchomisz programy 32 bitowe na 64 bitowym systemie, ale nie wszystkie. Z niektórymi możesz mieć problemy. I będzie mało przyjemne jak się okaże to np. Twoja ulubiona oglądarka filmów.
malaroksi napisał(a):Chciałabym by był szybki od 2,2ghz,
częstotliwość taktowania zegara procesora (bo o tym piszesz) _nie jest_ najważniejsza jeśli chodzi o szybkość wykonywanych operacji. W przypadku procesorów AMD mniej więcej można przyjąć, ze im szybszy zegar, tym lepsze osiągi. Natomiast w przypadku procesorów Intela ważna jest architektura w jakiej został wykonany. I tak procesor taktowany zegarem, powiedzmy Intel 1,8GHz może być szybszy od AMD 2,2 GHz. A na dokładkę będzie mniej się grzać i mniej żreć prądu.
malaroksi napisał(a):miał min 500HD ,
Pojemność HDD to teraz nie problem. W dobie przenośnych twardzieli podpinanych pod USB. Gorąco polecam też taki wariant. W komputerze dysk nawet 120GB (na system, programy i dane w 100% styknie) a filmy, mp3, zdjęcia na zewnętrznym dysku. Osobiście posiadam PQI 500GB. ok. 50 funtów. A pamiętaj jeszcze o jednym - im większy dysk, tym dłużej się robi defragmentacja (porządek na dysku).
malaroksi napisał(a):min 4gb ramu,
OK, aczkolwiek najnowsze procki Intela (i5, i7, i3) lepiej się spisują w układach pamięci 3/6. Płyty mają 3 banki. Starsze - oczywiście klasyka 2/4/6/8. I znów ważne są zastosowane pamięci - ich dobór do procka i płyty oraz producent i model. A tego z reguły _prawie żaden_ sprzedawca lapciaka CI nie poda :) W opisach jest z reguły ilość pamięci (1/2/4/6/8...) i typ (DDR1, DDR2, DDR3) i ewentualnie taktowanie pamięci pod FSB procesora.
malaroksi napisał(a):HD obraz i dzwiek ,
no, jak obraz i dźwięk HD to chyba zostaje Ci wyłącznie 17" monitory, bo nie kojarzę, żadnego z mniejszą matrycą i pracującego z rozdzielczością Full HD, czyli 1920x1080. A tylko wówczas IMO ma sens branie obsługi HD w lapciaku. A jak HD no to i Blu-ray napęd, bo ze zwykłym DVD to na kiego?
malaroksi napisał(a):no i by nie był za cięzki ale za to by bateria była 9ogniskowa albo zeby min 4h wytrzymywała.
no i znów mamy sprzeczne wymagania :D 17" + karta grafiki + full wypas i żeby nie był ciężki :) i długo pracował na baterii. Im lepszy/droższy środek (procek, HDD karta grafiki itd) tym bardziej porądożerne. Długo na bateriach żyją Netbooki na procesorze Atom. Norma to 4-6 godzin, a rekordziści to 8 i nawet dłużej. No, ale ten rodzaj Ci nie pasi, po pada w reszcie wymagań :D
malaroksi napisał(a):No i bajerem by było gdyby miał dotykowy ekran
Też uważam to za bajer i zbędny wodotrysk :D
A co do różnicy a laptopach PL i tutaj - to jest jeszcze klawiatura. Tutaj nie kupisz lapciaka z klawiaturą Polską-programisty, czyli amerykański układ znaków z polskimi literkami pod prawym Alt-em. W klawiaturach UK znaki specjalne np. ~!@#$%^&*()_+|":?>< i cąła reszta są w zupełnie innych miejscach niż w klawiaturze amerykańskiej. I nawet przełączenie klawiatury na nasza w systemie nic nie da, bo owszem, będziesz miała polskie znaki diaktryczne, ale wyżej podane znaki pod zupełnie innymi klawiszami. Na dłuższę metę trudno tak pisać :)
@Sebool_uk - te delle co zaproponowałeś, to ładne, ale co najmniej w połowie nie spełnia wymagań klientki :D No, i zgadzam się w 100%, że desktop >>>>>>>>>>lapciak, jeśli do domu :)
Pozdrawiam
PS A jak już lapciak, to dla mnie tylko i wyłącznie IBM... Nie wiem na ile ma wspólnego z obecnymi Lenovo
[ Dodano: Pon Maj 24, 2010 17:25 ]
adamboltryk napisał(a):no, jak obraz i dźwięk HD to chyba zostaje Ci wyłącznie 17" monitory, bo nie kojarzę, żadnego z mniejszą matrycą i pracującego z rozdzielczością Full HD, czyli 1920x1080.
A jednak :)
Lenovo ThinkPad W510
w 2 sklepach w cenie od 8859 PLN do 9150 PLN
Parametry produktu Lenovo ThinkPad W510 Producent Lenovo
Seria ThinkPad W510
Matryca 15,6" 1920x1080
Procesor Core i7 820QM 1,73
tyko cena nie spełnia wymagań :D
Fajną stronę znalazłem:
http://www.notebookcheck.pl/
Robią fajne testy pracy na baterii - spoczynek, internet, oglądanie filmu (praca DVD) i pełne obciążenie. Miłej lektury :)
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
Napisane przez Sebool_uk » 24 maja 2010, 16:59 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
AdamBoltryk napisał(a):Fajną stronę znalazłem:
http://www.notebookcheck.pl/
Skad ja znam ta strone hehe :-P no tak dzieki pomocy kilku uzytkownikow tego forum nhl.pl udalo mi sie zakupic laptopa ktory spelnia moje wymagania. Kierowalem sie tym cena=jakosc nie szukalem laptopa za kilka tysiakow chodzilo mi aby kupic cos taniego a za zarazem dobrego i oto pare miesiecy temu trafil w moje rece Samsung R522 :grin: Wiecej info na temat tego lapka znajdziecie -> na tej stronie <-
-
- Sebool_uk
- Rozeznany
Napisane przez malaroksi » 24 maja 2010, 19:42 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
No ale jak najbardziej czekam na jakieś ciekawe propozycje , zaraz sprawdze sobie na czym stuka Pe :)
[ Dodano: Pon Maj 24, 2010 21:10 ]
Sebool_uk, własnie o ten samsung mi chodziło na samym początku ale potem na forach jechali po nim wiec się troche wystraszyłam :)
[ Dodano: Pon Maj 24, 2010 21:49 ]
Znalazłam go tutaj za 680 funtów to super cena, w polsce 400zł drożej nie licząc przesyłki :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez alojzy » 24 maja 2010, 21:39 Re: Jakie propozycje laptopów?Co wybrać?
AdamBoltryk napisał(a):Co prawda uruchomisz programy 32 bitowe na 64 bitowym systemie, ale nie wszystkie. Z niektórymi możesz mieć problemy.
To ja poprosze jakis przyklad programu, ktorego sie nie da uruchomic pod windows 7 64bit a da się go uruchomić pod windows 7 32 bit.
-
- alojzy
-