kopytka
Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.
wiesz ja sama miałam ten problem jakiś miesiąc temu ale jak zwykle w takich sytuacjach zadzwoniłam do mamy no i pomogła tzn prawie bo jak zwykle gdy spytałam o proporcje to powiedziała mi no wiesz '' na oko '' hehehe no ale spróbowałam i wyszło więc tak ziemniaki najlepiej gdy ci zostaną z obiadu a jak nie to wcześniej je ugotuj no i tak na ok 5 średniej wielkości ziemniaków ok 600 gr mąki jakiejkolwiek jedno jajo no i sól i teraz tak ziemniaki zmiel na maszynce do mięsa ( jeżeli ci zostaną z obiadu to nie takie z pure tylko bez masła bo bardziej się kleją) no i później dodajesz makę i jajko to zależy też na jakie trafisz ziemniaki to mąki dodajesz tyle aby ciasto się nie kleiło ale też nie było zbyt twarde no zagniatasz ,odcinasz po kawałku robisz wiesz takie rureczki no i potem kroisz i do osolonego wrzątku na jekieś osiem minut no ale to już chyba wiesz ,życzę udanego gotowania
-

-
anarek7
- Rozeznany
-
-
- Posty: 121
- Dołączyła: 3 paź 2009, 08:24
- Reputacja: 4
malaroksi, jesli umiesz zrobic kluski slaskie to i kopytka. Jedyna roznica to zamiast maki ziemniaczanej jak do slaskich, wez przenna. No i zmaiast kuleczek z dziurka, zrob kopytka :mrgreen:
-

-
Luiza
- Wtajemniczony
-
-
- Posty: 1911
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
a ja tobie kopytka z twarogiem. robi sie wszytsko tak samo tylko mieli sie dodatkowo twarog. po ugotowaniu posypac cukrem i cynamonem. pychotka :P
[ Dodano: Pon Gru 14, 2009 19:53 ]
znaczy sie robie mialam napisac;)
-

-
marzencia2333
- Stały Bywalec
-
-
- Posty: 463
- Dołączyła: 11 paź 2007, 17:55
- Lokalizacja: Tipton
- Reputacja: 8
A z twarogiem to robie kluski leniwe, bez ziemniakow i w ksztalcie kopytek :-)
No prosze, ilez to wersji kopytek mozna zrobic.
Jezzuuu.. wlasnie przeczytalam swojego poprzedniego posta.... ale byka walnelam :shock: ..sorry :roll:
-

-
Luiza
- Wtajemniczony
-
-
- Posty: 1911
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
Uwielbiam takie mączne jedzenko, ale jakoś nie moge się zmobilizować, żeby zrobić. Kluski śląskie to jem z gulaszem, kopytka też moga byc z mięskiem, albo z masłem i cukrem, jak leniwe :wink:
-

-
Kitka
- Zadomowiony
-
-
- Posty: 702
- Dołączyła: 6 gru 2006, 23:12
- Lokalizacja: Birmingham/Sheldon
- Reputacja: 41
Powrót do KUCHNIA