Swieta w Anglii

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

KobietaPostNapisane przez iwona38 » 28 lis 2012, 08:41 Re: Swieta w Anglii

Na indor market zawsze tez mozna sie potargowac my jak jezdzimy to zawsze bierzemy w wiekszych ilosciach (jak mam kawalek bham)lubie robic tam zakupy i jak jestem kupuje boczek z zeberkami pozniej w domciu odzielam boczek od zeberek i mam swoje porzedne zebereczka.

iwona38
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Anastazja » 28 lis 2012, 09:17 Re: Swieta w Anglii

bogini8, Ja kupuje takie krakersy angielskie nie a one ani slodkie ani slone,ale nadaja sie do tego sernika :) czekoladowe groszki mozna kupic wlasciwie w kazdym markecie.
No w indorze tez czesto kupuje mieso,mam ulubionego sprzedawce tam zawsze mi spuszcza z ceny :P
malaroksi, A do tego Yorkshire Puddingu to jaki farsz sie nadaje najlepiej? Ja kiedys to cos kupilam i pojecia nie mialam co to jest,zagrzalam w piekarniku takie suche i sie zastanawialam z czym to sie je,zjedlismy z zupa hehe :grin:
Anastazja
Zadomowiony

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 28 lis 2012, 09:22 Re: Swieta w Anglii

Mi nazwa yorkshire pudding kojarzyla sie zawsze z jakims budyniem ;) musze to wyprobowac kiedys, i przepis na sernik tez ;)
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Anastazja » 28 lis 2012, 09:25 Re: Swieta w Anglii

bogini8, No dokladnie mi tez tak sie to kojarzylo,no i myslalam tez ze tam kaszanka jest w srodku.
I ja chyba dzisiaj to wyprobuje,bo wczoraj nagotowalam kapusniaku ktorego moje cudowne dzieci nie chca jesc :? To moze takie cos nowego je zacheci,a kapusniak zostawie mezowi
Anastazja
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 28 lis 2012, 11:07 Re: Swieta w Anglii

w morrisonie mozna kupic na wage albo udaj sie do sklepu z napisem butcher typowy rzeznik kupisz wszystko jak chcesz co chcesz ja kupuje piersi z kurczaka 5 funtów kilo ;)
shcab kupowalam na erdingtonie w tym miesnym nie wiem czy jeszcze istnieje bo dawno nie bylam i za 2 kilo placilam 10 funtów koles doslownie wyzynal go z tuszy na moich oczach ;) pyszna byla pieczen schabowa se sliweczka;) na metr długa

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputacja: 40
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 28 lis 2012, 11:58 Re: Swieta w Anglii

Ja proponuję na próbę zrobić najprostszy farsz , posiekane pieczarki uduszone z drobno pokrojoną cebulą i do tego kilka plastrów sera, mieszać mieszać jak zrobi się papa to pakować w dziury i do piekiarnika na 5minut ,naprawdę proste do robienia :) oczywiście przyprawić do smaku pieprz ,sól .
My robimy ze wszystkim nie raz jakieś mięcho mielone z warzywami , a najczęściej jak jakiś gulasz zostanie , czy bigos nawet w sumie można pakować wszystko co się lubi ,samo cisto jest takie słonawe delikatnie więc pasuje do każdego mięsa , warzyw , może niektórym by coś na słodko spasiło ,ja to nie za bardzo lubię słodkie obiady wolę słodkie przekąski :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 28 lis 2012, 16:46 Re: Swieta w Anglii

my czesto jadamy te sausage rolls to zwykle paszteciki do przygotowania w pare chwil... do barszczu idealne a mój maz sie zajada niestety w srodku jest mieso wiex jak ktos nie jada miesa w wigilie to nie polecam

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Anastazja » 28 lis 2012, 17:19 Re: Swieta w Anglii

Za tymi sausage rolls to moj syn przepada,nie moge z nim kolo greggsa przejsc spokojnie :) A do barszczyku czerwonego faktycznie bardzo dobrze pasuja

Dodano: -- 28 lis 2012, o 17:22 --

malaroksi, z pieczarkami na pewno sa pyszne ja uwielbiam pieczarki pod kazda postacia.
Anastazja
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez joanna5955 » 29 lis 2012, 19:54 Re: Swieta w Anglii

DEzieki za ten bialy ser, ja zadko kupuje w pl sklepie zastepuje ang. rzeczami ale sera jeszcze nie obczailam;) Ja tam do plackow mam 2 lewe rece ale moja corka uwielba nale4sniki z serem;) Dzieki za podpowiedz

joanna5955
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Gaba76 » 29 lis 2012, 20:49 Re: Swieta w Anglii

tak sie zastanawiam co tez ci anglicy jadaja w swieta?! jakis czas temu wpadla mi w rece ulotka z oferta wygrania tudziez wykupienia po okazyjnej cenie swiatecznego posilku w jakims lokalu.. z ulotki wynikalo ze danie z tej oferty jest dokladnie takie samo jakie mozna zjesc przez caly rok w jakiejkolwiek angielskiej jadlodajni typu carvery tzn. 3 rodzaje miesa: indyk, wolowina, wiepszowina, warzywa na parze: marchew, groszek, kalafior,... ziemniaki na kilka sposobow, zurawina, sos no i ten yorkshire pudding.. do tego puddingu podaja takie miesne kulki z duza iloscia przypraw, ja za nimi nie przepadam.. probowalam raz i dla mnie smakuja bardziej jak kulka przypraw z odrobina miesa ;) ale pudding pyszny.. bede musiala wyprobowac kiedys "pomysl na" ala malaroksi, :D
Gaba76
Stały Bywalec

Reputacja: 49
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 30 lis 2012, 10:57 Re: Swieta w Anglii

Gaba76, angielski swiateczny obiad to pieczony indyk z pieczonymi ziemniakami i warzywami, czasem jakies szynki gotowane robia. U nich nie ma takich swiat jak u nas 3dniowych z zastawionym stolem ;))
Obiad, deser wino,prezenty i do domu;)

co do kulek z ziolami, to kiedys taka dostalam w lasnie w restauracji do indyka i to bylo ochydne, smierdzialo jak jedzenie dla rybek :D
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 30 lis 2012, 12:06 Re: Swieta w Anglii

to sie nazywa stuffing mix i niestety dla mnie tez za intensywne dodaje sie do miesa albo poprostu napycha indora

ja na swieta pieke calego kuraka nadziewam mielonym i podaje z groszkiem marchewka i ziemniakami dauphine zeby bylo odsiwetniej i gotuje duzo bobu;)

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Anastazja » 30 lis 2012, 13:38 Re: Swieta w Anglii

A ja wlasnie sie zastanawiam co zrobic w pierwszy dzien swiat na glowne danie,czy indyka czy ges,prawdopodobnie bede goscic przyszlego tescia mojej corki no i jej narzeczonego i chcialabym,zeby swieta byly po "polskiemu" wiec chyba przy tej gesi zostane,ale co do niej? :roll:

Szukalam w sainsburym na acocksie tego sera i nie ma :( Albo ja slepa jestem,ale raczej to pierwsze,stalam przy tych polkach chyba z pol godziny i wypatrywalam go no i nie znalazlam :x Do innego sainsburego mam kawal drogi,no szkoda.
Anastazja
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez iwona38 » 30 lis 2012, 15:00 Re: Swieta w Anglii

Anastazja sproboj w asdzie albo morrisonie.
A do gesiny pasuje czerona kapusta,pieczone ziemniaki,mozna tez salatke buraczkowa zrobic

iwona38
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

KobietaPostNapisane przez she77 » 30 lis 2012, 16:33 Re: Swieta w Anglii

Zrobilam juz Yorkshire Pudding! Napchalam tam pokrojonych podsmazonych takich rzeczy jak: kielbasa, cebula, papryki roznego koloru, ser feta, przyprawy starty ser zolty, wlalam jeszcze odrobinke smietany, doprawilam i wypelnilam tym yorkshire pudding. Rzeczywiscie robi w piekarniku pare minut i danie gotowe :) Taki przeglad tygodnia w lodowce zrobilam i wszystkim smakowalo :) W zamrazarce czeka nastepne opakowanie - w razie kolejnego przegladu tygodnia:) Dzieki za pomysl malarokosi:)

Dziewczyny, a gdzie kupujecie mieso mielone? Czy to angielskie mieso drobno mielone, ktorego duzo widzialam w supermarketach, nadaje sie na spagetti?
A moze sa gdzies miesa mielone bardziej po polsku i nie sama wolowina, tylko mieszane?

she77
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do KUCHNIA

{ ABBC3_HIGHSLIDE_LOADINGTEXT }