Sklep z ekologicznymi przetworami
Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.
Czy ktoś podpowie gdzie można kupić przetwory z warzyw z ekologicznych upraw???
-
-
Ka_eR
- Początkujący
-
-
- Posty: 13
- Dołączył: 22 maja 2012, 09:34
- Reputacja: 0
-
Na farmie Sandwell Valley (Miedzy west Bromwich a Great Barr) jest sklep.
Nie wiem jaka jest definicja eko, ale niektore z przetworow robionych na tej farmie sa slodzone syropem glukozowym, co wydaje mi sie bardzo nie eko... Tak czy siak, kilka razy po przestudiowaniu skladow dokonalismy tam, zakupow. Maja tez jaja z wolnego chowu , jablka, dzemy, konfitury, miod.
Przetwory z wazyw tez tam sa, ale my octowych rzeczy nie jadamy, wiec nie testowalismy.
Podejzewam, ze inne farmy prowadza podobna dzialalnosc.
Fajny pomysl na spedzenie wolnego popoludnia, spacer po farmie plus zakupy.
Mialam gdzies adres farmy, na ktorej mozna samemu sobie zbierac wazywa i owoce, poleconej przez znajomych. Jesli ktos jest zaintersowany to moge odkopac ten adres, wydaje mi sie ze bylo to jakas 1h jazdy autem z Birmingham.
-
-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Posty: 498
- Dołączyła: 22 paź 2006, 13:06
- Reputacja: 65
-
Essington Farm - to ta na której można samemu zbierać owoce i warzywa. Jest tez tam sklep w którym można kupić przetwory, mięso od lokalnych rzeźników. Tutaj jest wyjaśnione jak tam dojechać
http://www.essingtonfarm.co.uk/how_to_f ... n_farm.asp
-
-
Hannaaa
- Przyczajony
-
-
- Posty: 6
- Dołączyła: 15 kwi 2014, 09:22
- Reputacja: 2
-
Znajomi zarekomendowali nam ta farme:
Dunnington Court Farm, Broom Lane
Postcode: B49 5NU
Dunnington, Alcester (Warwickshire)
-
-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Posty: 498
- Dołączyła: 22 paź 2006, 13:06
- Reputacja: 65
-
Zwykle farmy maja swoje godziny otwarcia.
A garnek ...kupisz tam gdzie (prawie) wszystko mozna znalezc, czyli na ebayu
http://www.ebay.co.uk/sch/Cookware-Dini ... w=clay+pot
-
-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Posty: 498
- Dołączyła: 22 paź 2006, 13:06
- Reputacja: 65
-
hankas1 napisał(a):Wie ktos gdzie dostane gliniany garnek do kiszenia ogorkow???
Do kiszenia ogórków lepiej nadaje się kamienny.
Pozdrawiam
-
-
AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-
-
- Posty: 2527
- Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
- Reputacja: 183
-
Kamionkowy , a nie kamienny...
Kamionka to ceramika.
-
-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Posty: 498
- Dołączyła: 22 paź 2006, 13:06
- Reputacja: 65
-
Kamienny - taki mielismy w domu, najpierw u Babci a potem u nas.
Ciężki jak cholera, ale ogórki super
A że kamiennych garnlków/garnców juz nikt od dawna nie robi to zastąpiono go dużo tańszym w produkcji kamionkowym. Wyparte później przez glinę i zwykłe szkło.
Kamienny garnek wyróżnia się tym, że nie ma uszu do trzymania (taka typowa baryłka Kubusia Puchatka
), ma grube ściany (podobne do tych w moździerzach marmurowych i ścianki na krawędzi są tego samego koloru co ścianka. Te co sa białe znaczy że są kamionkowe z politurą na wierzchu. Nasz był jak najbardziej pospolicie szary. A może jest? Nie wiem, dawno go nie widziałem.
Pozdrawiam
-
-
AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-
-
- Posty: 2527
- Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
- Reputacja: 183
-
Ciekawa sprawa z tym kamiennym garnkiem!
Najbardziej naturalne i najprostrze rozwiazania sa zwykle najlepsze.
Mi w przedemigracyjnym zyciu zdazylo sie zrobic bardzo udane ogorki w bardziej konwencjonalnych pojemnikach: stalowych garnkach oraz szklanych i ceramicznych miskach. Ze znakomitym efektem zreszta.
Pewno reszta tez ma znaczenie: woda, niejodowana sol i w miare mozliwosci pozbawione chemii ogorki i przyprawy.
-
-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Posty: 498
- Dołączyła: 22 paź 2006, 13:06
- Reputacja: 65
-
Powrót do KUCHNIA