Przepis na cydr
Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.
5 litrów soku z koncentratu Tesco lub Del Monte 1F za l
butelka szklana lub 5l baniak po wodzie
drozdze do cydru
10 dni na fermentacje
10 butelek 0.5 l po wodzie mineralnej lub butelki po piwie z zamknięciem patentowym
sok zlewamy do butli dodajemy drozdze rozpuszczone w wodzie max 30 stopni zamykamy w maly otwor w korku wkladamy wate zeby ne dostaly sie zanieczyszczenia ale wychodzi gaz z fermentacji
po 10 dniach zlewamy znad osadu cydr do butelek . jesli chcemy gazowny cydr to do butelki dolewamy soku z koncetratu 1 cm ( zamiast tego mozna łyzke cukru lub soku owocowego ) . Odstawiamy butelki na 2 dni tem 18 -22 stopnie , potem do chlodnego miejsca moze tez byc lodówka. Mozna trzymac w lodówce nawet 6 mc ale nadaje sie do picia juz po paru dniach .
-
-
jacek1973
- Przyczajony
-
-
- Posty: 2
- Dołączył: 10 paź 2015, 07:50
- Reputacja: 0
-
Powrót do KUCHNIA