PROSTE PRZEPISY

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

KobietaPostNapisane przez Luiza » 31 sie 2008, 20:50 Re: PROSTE PRZEPISY

Angielski deserek: Flapjack
kostka masla bez soli
250g miodu lub syropu klonowego (syrop tanszy efekt taki sam)
500g platkow owsianych

Rozpuścić maslo z miodem (syropem), dodac platki dokladnie wymieszac. Wedle upodoban mozna dodac rodzynki, orzechy itp.
Wylozyc na blaszke i piec 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
Pychota i zdrowo!!
Być szczerym to wypowiadać się zgodnie z tym, co się myśli. A nie wszystko, co się myśli wypowiadać na głos.
Avatar użytkownika
Luiza
Wtajemniczony
 
 
Posty: 1911
Wiek: 42
Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
Reputacja: 71
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez TheRektor » 3 mar 2010, 10:49 Re: PROSTE PRZEPISY

Nie posądzajcie mnie o rasizm, czarni szukają go wszędzie.
Murzynek:
Składniki:
•2 szklanki mleka kwaśnego lub zwykłego
•0,5 szklanki oleju
•3 szklanki mąki
•1 szklanka cukru
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżki kakao
•1 jajo
Etapy przygotowania:
1.Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać mikserem ,wylać do wcześniej posmarowanego prodziża i upiec w temp.200-210st. przez 50 minut.

albo:
•1,5 szklanki cukru
•1 masło 250g
•3 łyżki kakao, zapach (waniliowy najlepiej)
•9 łyżek wody (ja dodaję mleko)
Zagotować i trochę ostudzić. Dodać 4 żółtka, 1,5 szklanki mąki, 1 proszek do pieczenia (1 łyżka), wymieszać i z białek ubić pianę, lekko wymieszać razem. W zależności od czym dysponujemy, u mnie piecze się 50 min.

Ten drugi przepis jest o wiele lepszy. Chyba dlatego, że w pierwszym używa się oleju zamiast masła.
Załączniki
DSC00192.JPG
...no i masz babo plecak.

TheRektor
Rozeznany
 
 
Posty: 163
Dołączył: 16 sty 2010, 18:10
Lokalizacja: Mint Lxde & Xfce
Reputacja: 11
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitty » 4 mar 2010, 09:01 Re: PROSTE PRZEPISY

TheRektor, proponuje murzynka polac jeszcze polewa czekoladowa :!: Mniam mniam :-D :-P

A czy na zdjeciu widnieje Twoj wyrob?
Avatar użytkownika
Kitty
Zadomowiony
 
 
Posty: 803
Dołączyła: 7 sty 2010, 16:01
Reputacja: 19
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez TheRektor » 4 mar 2010, 09:50 Re: PROSTE PRZEPISY

Tak to mój "wyrób". W przepisie nie napisałem o polewie. Jest to po prostu odlane 1/2 - 1/3 szklaki z czego powstanie później ciasto. Czyli
Kod: Zaznacz cały
1,5 szklanki cukru
1 masło 250g
3 łyżki kakao, zapach (waniliowy najlepiej)
9 łyżek wody (ja dodaję mleko)

czyli z tego. Tylko że tym razem zostawiłem bez tego. Jeśli polewamy ciasto to można je jeszcze posypać wiórkami kokosowymi. Wtedy to już totalny odlot. W smaku rewelacyjne.

Dziś będę robił "ciasto ucierane z jabłkami".
...no i masz babo plecak.

TheRektor
Rozeznany
 
 
Posty: 163
Dołączył: 16 sty 2010, 18:10
Lokalizacja: Mint Lxde & Xfce
Reputacja: 11
Neutralny

KobietaPostNapisane przez pinsleepe » 8 mar 2010, 11:23 Shepherd's Pie

Witam!

Niedawno zrobilam i powiem, ze moj narzeczony teraz za tym szaleje. Shepherd's Pie jest z mielonej owcy, taki sam przepis tylko, ze z wolowina to Cottage Pie.

duza cebula
3 lub 4 duze ziemniaki
maslo i mleko
3 srednie marchewki
czosnek (ja dodaje 3 zabki, zalezy jak kto lubi)
0.5 kg mielonej owcy
3 lyzki przecieru pomidorowego
lyzka maki ziemniaczanej
3 pomidory
sol, pieprz do smaku

Cebule poszatkowac i podsmazyc. Dodac marchewke, czosnek posiekany i posmazyc jakies 5min. Dodac owce. Jak sie miesko zrobi dodac pomidory, przecier i make. Smazyc jeszcze 15 min. Z ziemniakow zrobic puree.

Mieso dajemy do zaroodpornego naczynia i przykrywamy to ziemniakami. Wsadzic do piekarnika na 250 stopni i wyjac az ziemniaki sie spieka. Mozna jeszcze zrobic jakis wzorek na ziemniakach widelcem. Ladniej wyglada :mrgreen:

Mozna kombinowac z innymi warzywami i przyprawami. To jest taki podstawowy.

Naprawde pycha!
The main stumbling block in the way of any progress is and always has been unimpeachable tradition.

pinsleepe
Rozeznany
 
 
Posty: 204
Wiek: 40
Dołączyła: 6 lis 2007, 19:55
Lokalizacja: Manchester
Reputacja: 7
Neutralny

KobietaPostNapisane przez kk » 10 mar 2010, 21:14 Re: PROSTE PRZEPISY

to i ja dołącze przepis na super salatke.
1 duza piers z kurczaka podsmazona w przyprawie do gyrosa
puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska drobno posiekana
1 puszka czerwonej fasolki
wszystko wymieszac i dodac majonez i odrobine keczupu.
zycze smacznego.... :grin:

kk
Raczkujący
 
 
Posty: 63
Dołączyła: 24 lut 2010, 22:50
Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez testowy » 19 mar 2010, 05:35 Re: PROSTE PRZEPISY

naprawdę proste,
dla kawalera lub słomianego wdowca jak znalazł,
kupuje się kurczaka i wycina się mu piersi,
wiem, głupio brzmi, ale w końcu i tak każdy wie o co chodzi,
to tylko kurczak, nieżywy kurczak...
i nikt za nim nie tęskni, no... chyba nie tęskni,
a może jeszcze liczą, że wróci, że wyszedł tylko na chwilę...?
rety, co mnie napadło,
no dobra jeszcze raz,
bierzemy bezosobowego kurczaka,
odłączamy od niego część nazywaną piersią kurczaka,
którą to część odkładamy do lodówki,
uf...
pozostałe części do gara plus warzywa z woreczka z Asdy,
obrzydliwe, wiem, jak gotowe mielone mięso,
ale w końcu, żadnej trucizny tam nie ma :-D
przypaloną cebulę jeszcze się wrzuca,
rosołek palce lizać,
aaaa, oczywiście woda w garnku być musi i sól jeszcze trza dodać,
można potem barszcz zrobić,
w polskim sklepie mają barszcz winiary, proste w użyciu,
pomidorówkę tez można itd,podsumowując:
1 dzień, niedziela - gotowany kurczak (wyciągnięty z rosołu), można troszku rosołu podkraść, ale potem obowiązkowo wodę uzupełnić!
2 dzień - barszcz (mozna dokupić pierogi, yymmm.... mniam....)
3 dzień - pomidorówka (oczywiście mogą być inne zupy, np. czysty rosół plus makaron, makaron łatwa sprawa)
4 dzień - wyciągamy piersi, znaczy te części kurczaka z lodówki i robimy chińszczyznę*
5 dzień - jeszcze raz chińszczyzna, bo na raz się nie da zjeść wszystkiego samemu,
6 dzień, piątek - trza rybę kupić, pstrągi wychodzą tanio, łosoś też nie najgorzej**
7 dzień, sobota - wiadomo, kebab, drinki, impreska
no i tak mamy jednym kurczakiem za F 3-4 opędzony cały tydzień!

*chińszczyzna - wrzuca się się na gorącą patelnię z olejem kawałki piersi (kurczaka), pokrojoną porę i cebulę trochę soli i przyprawę 5 smaków (goździki, cynamon, pieprz, anyż, koper włoski) -15 minut góra i gotowe, podaje się z ryżem (można gotować ze szczyptą cury)

** easy, jak ze skórą to trza łuski zeskrobać, tarza się w mące krupczatce, wrzuca na gorący głęboki olej, potem polewa sokiem z cytryny

panowie do dzieła!
All tragedies are finished by death; all comedies are ended by a marriage (Bayron).
Avatar użytkownika
testowy
Zaangażowany
 
 
Posty: 1028
Dołączył: 28 wrz 2008, 16:21
Lokalizacja: i owszem, głównie w soboty
Reputacja: 78
Poczciwy

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Ostatni post
Powrót do KUCHNIA