Przepis na chleb??
Napisane przez umisiak » 19 gru 2010, 13:23 Przepis na chleb??
-
- umisiak
- Rozeznany
- Posty: 196
- Wiek: 38
- Dołączyła: 17 gru 2010, 18:51
- Reputacja: 17
Napisane przez nikctom » 19 gru 2010, 13:50 Re: Przepis na chleb??
7 gr drożdży instant
0,5l przegotowanej letniej wody
1 łyżeczka cukru
odrobina soli
słonecznik, pestki dyni lub suszone śliwki lub pokrojone oliwki
zioła prowansalskie
w misce wymieszaj mąkę z drożdżami i solą, cukier rozpuść w ciepłej wodzie i dolej do miski, całość dokładnie wymieszaj , dosyp słonecznik i pestki dyni i co tam masz pod ręką , dodaj zioła prowansalskie , wymieszaj, wylej na foremke ( długość około 30cm )nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą , przykryj i odstaw na 40 minut w cieplym miejscu , po czym do piekarnika na 40 minut w 200 stopni:) sprawdzony pare dni temu i zaraz biore sie za pieczenie bo wyszedł pyszny , smacznego
-
- nikctom
- Początkujący
- Posty: 48
- Dołączył: 23 lut 2007, 12:27
- Lokalizacja: Erdington
- Reputacja: 10
Napisane przez Luiza » 19 gru 2010, 14:45 Re: Przepis na chleb??
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Posty: 1911
- Wiek: 41
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
Napisane przez grajek151 » 19 gru 2010, 15:10 Re: Przepis na chleb??


P.S. co do tego linku to chyba 99% ludzi tam się udzielających nie ma zielonego pojęcia co to znaczy Zakwas.
-
- grajek151
- Raczkujący
- Posty: 54
- Wiek: 34
- Dołączył: 3 lip 2010, 06:32
- Lokalizacja: Oldbury
- Reputacja: -3
Napisane przez umisiak » 19 gru 2010, 19:46 Re: Przepis na chleb??

-
- umisiak
- Rozeznany
- Posty: 196
- Wiek: 38
- Dołączyła: 17 gru 2010, 18:51
- Reputacja: 17
Napisane przez falkan » 19 gru 2010, 21:11 Re: Przepis na chleb??
Składniki: ziemniaki
Mąka żytnia i pszenna albo mieszana
Ziarna słonecznika, lnu, dyni
Drożdże
Sól
Cukier
Jogurt naturalny
Sposób wykonania:
Jednego dnia 3 ziemniaki ugotować tak jak do obiadu, odcedzić wodę i utłuc, zmieszać z jogurtem ok. 150 ml i żytnią mąką ok. 4 łyżki, zostawić do zakiśnięcia. Na drugi dzień mieszamy składniki i wyrabiamy chlebek. Do powyższej masy dodajemy np.3 kg mąki drożdże ziarna po jednej garści każdych ¼ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy dodając wody, gdy konsystencja będzie gotowa wtedy tylko sama mąkę do wyrobienia (wygniecenia) ciasta. Gdy ciasto jest już wyrobione wkładamy w foremki lub na blaszkę i do pieca w temperaturę ok. 1000 C na ok. 15 do wyrośnięcia ciasta. Następnie zwiększamy temperaturę do 2200 C na ok. 15 do 20 minut. Chlebek można nakryć gazeta aby się nie przypalił. Po ok. 20 min zmniejszamy temperaturę do 1500 C na ok. 45minut. Po tym czasie chlebek powinien być gotowy wyjmujemy z pieca można go z wierzchu zmyć zimna wodą i odkładamy do wystygnięcia. SMACZNEGO!!!


[ Dodano: |19 Gru 2010|, o 21:12 ]
CHLEB STAROPOLSKI FALKAN®
Składniki: ziemniaki
Mąka żytnia i pszenna albo mieszana
Ziarna słonecznika, lnu, dyni
Drożdże
Sól
Cukier
Jogurt naturalny
Sposób wykonania:
Jednego dnia 3 ziemniaki ugotować tak jak do obiadu, odcedzić wodę i utłuc, zmieszać z jogurtem ok. 150 ml i żytnią mąką ok. 4 łyżki, zostawić do zakiśnięcia. Na drugi dzień mieszamy składniki i wyrabiamy chlebek. Do powyższej masy dodajemy np.3 kg mąki drożdże ziarna po jednej garści każdych ¼ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy dodając wody, gdy konsystencja będzie gotowa wtedy tylko sama mąkę do wyrobienia (wygniecenia) ciasta. Gdy ciasto jest już wyrobione wkładamy w foremki lub na blaszkę i do pieca w temperaturę ok. 1000 C na ok. 15 do wyrośnięcia ciasta. Następnie zwiększamy temperaturę do 2200 C na ok. 15 do 20 minut. Chlebek można nakryć gazeta aby się nie przypalił. Po ok. 20 min zmniejszamy temperaturę do 1500 C na ok. 45minut. Po tym czasie chlebek powinien być gotowy wyjmujemy z pieca można go z wierzchu zmyć zimna wodą i odkładamy do wystygnięcia. SMACZNEGO!!!
-
- falkan
- Początkujący
- Posty: 42
- Wiek: 50
- Dołączył: 18 maja 2010, 12:33
- Reputacja: 0
Napisane przez AdamBoltryk » 19 gru 2010, 21:30 Re: Przepis na chleb??
falkan napisał(a):(...)Następnie zwiększamy temperaturę do 2200 C na ok. 15 do 20 minut. Chlebek można nakryć gazeta aby się nie przypalił. Po ok. 20 min(...)
No, chlebek się pewnie i nie przypali, ale z tej gazety to chyba niewiele zostanie.

Ale może mi się źle wydaje...
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Posty: 2527
- Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
- Reputacja: 183
Napisane przez bogini8 » 20 gru 2010, 15:01 Re: Przepis na chleb??
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Posty: 2785
- Wiek: 38
- Dołączyła: 21 lis 2007, 23:55
- Lokalizacja: Solihull
- Reputacja: 100
Napisane przez umisiak » 20 gru 2010, 15:23 Re: Przepis na chleb??

-
- umisiak
- Rozeznany
- Posty: 196
- Wiek: 38
- Dołączyła: 17 gru 2010, 18:51
- Reputacja: 17
Napisane przez falkan » 20 gru 2010, 18:31 Re: Przepis na chleb??
Temperatury wyszły atomowe, a to przy kopiowaniu. przepis napisałem w Word i ze stopnia zrobiło sie zero stąd tak wyszło. A jak skopiowałem to nie sprawdziłem.
Ale chleb jest pyszny.
pozdrowionka
-
- falkan
- Początkujący
- Posty: 42
- Wiek: 50
- Dołączył: 18 maja 2010, 12:33
- Reputacja: 0
Napisane przez Thesignerka » 23 lut 2011, 16:28 Re: Przepis na chleb??
*1 kg maki zytniej z otrebami (dostepna w morrissonie i sainsburym) Rye Flour, Doves Farm Organic
*1 kg maki pszennej POLSKIEJ (kupuje oczywiscie w polskim sklepie)
*drozdze instant Allison- Dried Active Yeast - daje okolo 2,5 mega lyzek stolowych
*lacznie okolo 2-3 lyzeczek cukru, 2-3 lyzeczek soli.
*woda okolo na wyczucie
*mleko okolo 300 ml
z 80% calej maki robie mieszanke, dodaje 2 - 3 lyzeczki soli i 2 lyzeczki cukru
Najpierw rozpuszczam drozdze w wodzie z cukrem (2,5 lyzchy drozdzy, 300 ml wody, 2 lyzeczki cukru)
rosna 15 min
dodaje troche mieszanki i wody (ciasto mega rzadkie)
rosnie okoloo 30 min
dodaje z\nowu make i wode z mlekiem
smaruje z wierzchu olejem, zeby ciasto nie wysychalo
rosnie okolo 30 min
reszte mieszanki w drugiej ogromnej misce (takiej lazienkowej) wyrabiam z reszta mleka i wody
jak mi ciasto wyrosnie (zazwyczaj duza szklana micha kuchenna) dolewam je do reszty mieszanki w misce lazienkowej i mieszam dokladnie, dolewam wody na tyle aby ciasto bylo srednio geste. I tak lepi sie do rak strasznie. Smaruje lekko olejem.
Wystawiam do wyrosniecia calosc na 1h
potem wyrabiam buleczki dodajac dodatkowo make, ale ciasto i tak sie lepi do rak, bo jak damy zytniej maki na gladka mase- moze byc tak ze srednio wyrosna.
bulki rosna na blasze okolo 30 min
potem piekarnik na 220 stopni C, i na okolo 20 min.
porcja ciasta jest na okolo 50 buleczek.
Po ostygnieciu przekrawam je i zamrazam

Wieczorem wkleje fotki bulek i chlebka.
-
- Thesignerka
- Rozeznany
- Posty: 234
- Dołączyła: 19 lut 2011, 12:39
- Reputacja: 67
Napisane przez Witek » 6 kwi 2011, 12:38 Re: Przepis na chleb??
umisiak napisał(a):Czy znacie jakis sprawdzony przepis na chleb?

Polecam jednominutowa ciabatte.
http://www.lifehack.org/articles/lifeha ... bread.html
Przy odrobinie wprawy, da sie zmiescic w 1 minucie.
-
- Witek
- Przyczajony
- Posty: 8
- Dołączył: 19 paź 2008, 23:37
- Reputacja: 0
Napisane przez Paga » 13 sie 2013, 21:01 Re: Przepis na chleb??
Oto przepis:
chleb z ziarnami :
1kg mąki
4szklanki ciepłej wody
10 dg drożdży
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka płatków kukurydzianych lub owsianych
Przygotowanie :
1. Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem, ucieramy, aż się rozpuszczą.
2. Dodajemy ciepłq wodę, sól i mąkę, wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy.
3. Ciasto wkładamy do wysmarowanego tłuszczem blachy (wychodzą trzy małe keksówki) i odstawiamy, by wyrosło (rośnie bardzo szybko). Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200'C
Mama poleca nagrzać najpierw piekarnik do temperatur 180'C i włożyć chlebek surowy ... Oczywiscie ja zmniejsze porcje , bo az 3 bochenkow nie potrzebuje


-
- Paga
- Raczkujący
- Posty: 94
- Dołączyła: 31 maja 2012, 21:36
- Lokalizacja: Walsall .
- Reputacja: 12
Napisane przez Ela Eriska » 14 sie 2013, 12:42 Re: Przepis na chleb??

Przepis fajny,chociaż mam dwie lewe ręce to wypieków to mam ochotę zaskoczyć rodzinkę na niedzielne śniadanie.
A wogóle zapach pieczonego chleba ...bajka...powrót do dzieciństwa...
Z przepisu rozumiem wszystko,tylko ta mąka to jaka musi być?Normalna pszenna np tortowa czy jakaś inna?
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posty: 255
- Wiek: 46
- Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
- Reputacja: 31
Napisane przez Paga » 14 sie 2013, 15:37 Re: Przepis na chleb??
Zapach jest tak powalający, że człowiek jak bardzo byłby najedzony i tak sięgnie po kromeczkę

Ha ha ha dobre pytanie z tą mąką


nie mam zielonego pojęcie , już wykonuje telefon do mamci

Dodano: -- 14 sie 2013, 17:51 --
Mamcia mowi, ze zwykla pszenna maka:D
-
- Paga
- Raczkujący
- Posty: 94
- Dołączyła: 31 maja 2012, 21:36
- Lokalizacja: Walsall .
- Reputacja: 12
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Ostatni post
-
-
Polski chleb w Tesco
1, 2 przez kat82 w HYDE PARK - 19 Odpowiedzi
38637 Wyświetleń -
przez Anek
3 maja 2007, 08:09
-
Polski chleb w Tesco
-
-
Własnorecznie upieczony chleb!!!
1, 2 przez Anatema6 w ŚWIAT KOBIET - 26 Odpowiedzi
120245 Wyświetleń -
przez rogucka00
25 maja 2021, 13:42
-
Własnorecznie upieczony chleb!!!
-
-
Przepis na cydr
przez jacek1973 w KUCHNIA - 0 Odpowiedzi
9108 Wyświetleń -
przez jacek1973
7 sty 2016, 11:58
-
Przepis na cydr