przpisy na rybe

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 25 mar 2011, 14:28 Re: przpisy na rybe

ps napisał(a):szanowna agg - losos to krolewska rybka i nie wypada podawac jej tylko z sola i pieprzem...
ta rybka wymaga smacznej i bogatej oprawy
najlepiej tak bogatej ze nie smakuje wogole lososiem....:D czasami niektore rzeczy nie wymagaja wielkiej oprawy jak krolewski losos ktory sam w sobie jest takkrolewski i ma tak bogaty smak ze wystarczy mu troche ziol i cytrynka ;))

moze i twoj przepis jest drory ale jak dla mnie jest tam za duzo wszystkiego, losos ktory ma dosc wyrazny smak, plus wyrazna fasola z puszki plus ser zolty, ogorek kiszony....
dla mnei troche za duzio tych wyrazistych smakow :) ale co kto lubi prawda?:)
"Krytyka jest jak lekarstwo, paskudne, ale trzeba ja przełknąć by zadziałała.."....
Avatar użytkownika
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2785
Wiek: 38
Dołączyła: 21 lis 2007, 23:55
Lokalizacja: Solihull
Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 27 mar 2011, 16:44 Re: przpisy na rybe

Kazdy ma swoje upodobania kulinarne i smakowe i na przyklad dla mnie pokropienie lososia cytryna to morderstow na tejze rybie i zabicie calego jej smaku :mrgreen:



A przepis ode mnie - rybka w smietanie.

szczypiorek ok 3 lyzki pokrojonego
1/4 szklanki wody,
3/4 szklanki smietany,
1 lyzeczka maki.

Rybe posolic, obtoczyc w mace i lekko usmazyc.

w granuszku zagotowac wode, dodac szczypiorek i gotowac minutke. Make rozrobic z odrobina wody, dodac do smietany i wymieszac, wlac do zagotowanego szczypiorkui ponownie zagotowac. Posolic do smaku. Rybe wlozyc do garnuszka lub patelni, zalac ja otrzymanym sosem i gotowac ok 10 minut na bardzo malym ogniu od czasu do czasu mieszajac..

Do dania mozna uzyc dowolnej ryby w zaleznosci od preferencji.

Zamiast szczypiorku mozna uzyc koperku.
Być szczerym to wypowiadać się zgodnie z tym, co się myśli. A nie wszystko, co się myśli wypowiadać na głos.
Avatar użytkownika
Luiza
Wtajemniczony
 
 
Posty: 1911
Wiek: 42
Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez MagdaAugustynia » 27 mar 2011, 19:31 Re: przpisy na rybe

Ja za to nauczylam sie wedzic lososia w lodowce. Wychodiz cos takiego jak sie kupuje w poli w sklepach ale mozesz miec kontrole czy chcesz slony czy nie. wiec

na duzy kawalek lososia
1/4 kubka soli
1/4 kubka cukru
koperek
zawinac to w foli przezroczystej polozyc na jakis talez (bedzie woda wyciekac)
wkladam do lodowki na 2-3 dni
wyciagam dokladnie plucze scinam plasterki na skos skrapiam cyryna i zjadam mmmmniami.

MagdaAugustynia
Początkujący
 
 
Posty: 23
Dołączyła: 18 mar 2011, 22:37
Lokalizacja: z Sopotu
Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 30 mar 2011, 22:44 Re: przpisy na rybe

MagdaAugustynia napisał(a):Ja za to nauczylam sie wedzic lososia w lodowce. Wychodiz cos takiego jak sie kupuje w poli w sklepach ale mozesz miec kontrole czy chcesz slony czy nie. wiec

Ja tez takiego robilam, ale ja jak zwykle tuninguje przepisy i dodaje jeszczeduzo czosnku. Wychadza delicje. Bez czosnku jakos mi nie wchodzi.
Być szczerym to wypowiadać się zgodnie z tym, co się myśli. A nie wszystko, co się myśli wypowiadać na głos.
Avatar użytkownika
Luiza
Wtajemniczony
 
 
Posty: 1911
Wiek: 42
Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez MagdaAugustynia » 1 kwi 2011, 11:37 Re: przpisy na rybe

musze dodac nastepnym razem czosnek

MagdaAugustynia
Początkujący
 
 
Posty: 23
Dołączyła: 18 mar 2011, 22:37
Lokalizacja: z Sopotu
Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez aknusia » 13 kwi 2011, 08:56 Re: przpisy na rybe

Ja tez robie lososia w smietanie ale troszke inaczej :
Lososia pieke w folii w piekarniku, przyprawiam sola i pieprzem i klade plasterek cytryny, zawijam.

Sos: double cream (ilosc zalezy od tego ile chcesz sosu :)) i do tego dodaje pokrojone w kosteczke ogorki konserwowe, szczypiorek, i koperek, plus duzo zmielonego czarnego pieprzu. Pyszka!! Najlepsze jest z mlodymi ziemniaczkami i zielona fasolka, smacznego!

aknusia
Przyczajony
 
 
Posty: 8
Dołączyła: 13 kwi 2011, 07:25
Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malpa3000 » 15 kwi 2011, 09:36 Re: przpisy na rybe

a możecie mi zdradzic, gdzie kupujecie świeżą rybę? Mrozonki są wszędzie, ale co dobrego wyjdzie z mrożonych ryb?

malpa3000
Rozeznany
 
 
Posty: 122
Dołączyła: 1 sty 2010, 21:10
Reputacja: 17
Neutralny

KobietaPostNapisane przez MagdaAugustynia » 15 kwi 2011, 15:19 Re: przpisy na rybe

swieze ryby to mozesz dostac na Mrkecie w centrum birmingham zaraz przy bull ringu .http://www.birmingham.gov.uk/cs/Satelli ... %2FWrapper niepamietam jakie ceny. po zatym czasem mozna dotac w sklepach spozywczych tych duzych Sainsbury

MagdaAugustynia
Początkujący
 
 
Posty: 23
Dołączyła: 18 mar 2011, 22:37
Lokalizacja: z Sopotu
Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 17 kwi 2011, 19:02 Re: przpisy na rybe

Wiekszosc ''swiezych'' ryb dostepnych w tutejszych sklepach jest rozmrazanych. Niedawno uswiadanmiajacy program na ten temat ogladalam.

Na markecia sa swieze ryby, ale trzeba uwazac, bo nie wszystkie sa swieze i handlarze bardzo chetnie wciskaja starzyzne. Trzeba sobie wybrac co sie chce i uparcie nalegac ze wlasnie to sie chce, bo za wszelka cene beda chcieli wcisnac cos starego.
Być szczerym to wypowiadać się zgodnie z tym, co się myśli. A nie wszystko, co się myśli wypowiadać na głos.
Avatar użytkownika
Luiza
Wtajemniczony
 
 
Posty: 1911
Wiek: 42
Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez kamalena » 18 kwi 2011, 00:41 Re: przpisy na rybe

proponuje placek rybny :)
podsmaz 1 cebulke, zalej woda, dodaj kostki rosolowe, po zagotowaniu wrzuc lososia lub inne ryby(przewaznie dodaje lososia, wedzona rybe i dorsza). doprowadz do wrzenia, wrzuc groszek z puszki, male opakowanie double cream. gotuj przez ok 5 min. przelej do zaroodpornego naczynia. Na wierzchu uloz pure z ugotowanych ziemniakow posypanych serem. Zapiecz. Podawaj z bagietka. smacznego.

kamalena
Początkujący
 
 
Posty: 49
Dołączyła: 2 wrz 2009, 00:36
Reputacja: 1
Neutralny

Poprzednia strona

Powrót do KUCHNIA