Papież ochrzcił nieślubne dziecko
Napisane przez Guest » 21 sty 2014, 22:59 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
Pozdrawiam
-
- Guest
Napisane przez plazermen » 22 sty 2014, 06:16 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputacja: 92
Ponieważ wierzacy opiera sie na teoriach, dogmatach, i wierze natomiast ateista na dostepnych faktach ktorych jest ograniczona ilosc ze wzgledu na to ze kościół zawsze blokowal rozwoj nauki.
Przytocze tylko taki żarcik.
Co katolik mowi na fakt odnajdywania skamielin kosci dinozaurów?
Bóg zakopal je na probe naszej wiary:-) amen.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
-
- Thomas
- Zaangażowany
- Reputacja: 67
Napisane przez plazermen » 22 sty 2014, 08:09 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
Słodka ignorancja jest drogą na skróty przez życie i u wielu osob się sprawdza, ale ja wybrałem inaczej, bo realistyczne podejście do życia powoduje że dużo więcej smaczków z tego krótkiego żywota jest człek w stanie zaznac i docenić i nie ma żadnego przesuwania na tzw. "później" - które może wcale nie nastąpić.
-
- plazermen
- Wtajemniczony
Napisane przez AdamBoltryk » 22 sty 2014, 08:13 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
A wszystko i tak polega na definicji pojęcia "Bóg"...
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
Napisane przez plazermen » 22 sty 2014, 08:39 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
-
- plazermen
- Wtajemniczony
Napisane przez jaarecki » 22 sty 2014, 13:15 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
xxxx napisał(a):Moja dalsza dyskusja w tym temacie nie ma sesu. Pewne osoby po mojej wypowiedzi udowodniły postawę typowego katolika. Ja wiem swoje, wy wiecie swoje. Ile "przedstawiciele różnego rodzaju bogów" zrobili złego i ile przelali krwi przez stulecia wszyscy wiemy dlatego wiara mnie zniechęca, jednak ja nie mam zamiaru nikogo namawiać do zaniechania wiary.
Pozdrawiam
Wiem , że to było do mnie, więc dopowiem. Jako przedstawiciel różnego rodzaju bogów np. Józek Stalin, Adolf Hitler prawda ? zapewne xxxx przyznasz ża to byli źli ludkowie tylko jakiego boga wyznawali ? Szukajmy dalej : A co powiesz o Leninie ? Pol Pocie, Mao tse tungu czy klanie Kimów w Korei, Bismarku,Idi AMinie, Napoleonie, Neronie , Dżinghis hanie ? Wszyscy to wierni oddani Stolicy Apostolskiej tak wg twojej wersji wypadków ?
Dobrze robisz że korzystasz z prawa do zaprzestania dyskusji. Dziękuję !
-
- jaarecki
- Raczkujący
- Reputacja: 4
Napisane przez malaroksi » 22 sty 2014, 13:37 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
Do tego sugerujesz ,że ludzie nie wierzący w Religie czy coś nienamacalnego jak "Bóg" już są złymi ludźmi i zwyrodnialcami ...Oczywiście tylko Katolicy są cacy bo modlą się do Bożków ,figurek z kamieni i drewnianych patyków(mimo wyraźnego zakazu zapisanego w Dekalogu) a w każdym mieście i kraju mają swoją "jedyną niepowtarzalną" MATKĘ BOSKĄ ;) COOL !
Dodano: -- 22 sty 2014, o 13:40 --
AdamBoltryk napisał(a):A wszystko i tak polega na definicji pojęcia "Bóg"...
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez vanilia » 22 sty 2014, 14:18 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
-
- vanilia
- Zadomowiony
- Reputacja: 47
Napisane przez malenkagdz » 22 sty 2014, 14:23 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
-
- malenkagdz
- Zaangażowany
Napisane przez malaroksi » 22 sty 2014, 14:34 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
Znam ludzi z wielu religii i są fajnymi ludźmi i na temat swej wiary, mogą dużo powiedzieć , potrafią dokładnie przytoczyć słowa z Biblii ,czytają ją codziennie a nie że znają tylko kilka przypowieści, znam również takich którzy nazywają siebie Katolikami i zachowują się jak chamy,już w drodze do kościoła idzie ich poznać po słownictwie , po rzucanym pecie przed samą bramą a na mszy jakby mogli to by siedzieli w barze po drugiej stronie kościoła ... Znam również dużo ateistów i są dobrymi ludźmi , pomagają bliźnim, zwierzętom, działają bezinteresownie a nie tylko w oczekiwaniu ,że dostaną w zamian życie wieczne,czy że sobie wymodlą nowego iphona5s ...
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez vanilia » 22 sty 2014, 15:07 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
malaroksi napisał(a):Śmieszy mnie wiara w to że ,umierający noworodek który nie zdążył zostać ochrzczony idzie do "piekła" ,to jakaś bzdura.
Tego się nie da inaczej zrozumieć. Napisałaś też, że ochrzciłaś dziecko, żeby mogło iść do katolickiej szkoły z wysokim poziomem. Wybacz, ale nie przeszłabym na islam tylko dlatego, żeby moje dziecko mogło pójść do dobrej szkoły. Albo się w coś wierzy i żyje wg tego, albo nie.
malaroksi napisał(a):
Znam ludzi z wielu religii i są fajnymi ludźmi i na temat swej wiary, mogą dużo powiedzieć , potrafią dokładnie przytoczyć słowa z Biblii ,czytają ją codziennie a nie że znają tylko kilka przypowieści, znam również takich którzy nazywają siebie Katolikami i zachowują się jak chamy,już w drodze do kościoła idzie ich poznać po słownictwie , po rzucanym pecie przed samą bramą a na mszy jakby mogli to by siedzieli w barze po drugiej stronie kościoła ... Znam również dużo ateistów i są dobrymi ludźmi , pomagają bliźnim, zwierzętom, działają bezinteresownie a nie tylko w oczekiwaniu ,że dostaną w zamian życie wieczne,czy że sobie wymodlą nowego iphona5s ...
Właśnie o tym pisałam wcześniej. To, że ktoś nazywa się katolikiem, a nie żyje wg wiary to żadnym katolikiem nie jest. Nie ma czegoś takiego jak wierzący a niepraktykujący. Każdy człowiek jest wartościowy i ten wierzący i ten nie, ale jeśli ktoś robi coś pod publike to jak to nazwać? Hipokryzją? Też znam ludzi wartościowych, dobrych, którzy wcale nie są katolikami, bo to nie wiara czyni Cię dobrym, a uczynki.
-
- vanilia
- Zadomowiony
Napisane przez plazermen » 22 sty 2014, 15:59 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
vanilia, bóg powiedział: albo rób jak ja ci każę albo do piekła na wiecznośc - no faktycznie super wybór :) A jak Ci się w tym niebie będzie siedziało jak już tam trafisz a Twoje dziecko na ten przykład będzie miało mniej szczęścia i do czerwonego wujka z kopytami na wieczne męki pójdzie?
-
- plazermen
- Wtajemniczony
Napisane przez vanilia » 22 sty 2014, 16:26 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
-
- vanilia
- Zadomowiony
Napisane przez jaarecki » 22 sty 2014, 16:46 Re: Papież ochrzcił nieślubne dziecko
Oczywiście tylko Katolicy są cacy bo modlą się do Bożków ,figurek z kamieni i drewnianych patyków(mimo wyraźnego zakazu zapisanego w Dekalogu) a w każdym mieście i kraju mają swoją "jedyną niepowtarzalną" MATKĘ BOSKĄ ;) COOL
Temat o którym mówisz to zarzut, że katolicy czczą Boga pomimo zakazu zawartego w Drugim przykazaniu .Pan Bóg przekazał Mojżeszowi : "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią.". Po tym Bóg od razu dodaje: "Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą;". Tutaj widać, że Panu chodziło o to, żeby nie oddawać czci bożkom, jak to zrobili np. Izraelici. Jakby się ktoś czepiał, że my oddajemy cześć obrazom: śpieszę sprostować, jest to gest który wyraża modlitwę,! taki sam jak np. pokłony w Mszy Świętej. Pan Bóg kazał także zrobić węża, żeby każdy kto na niego spojrzy został uzdrowiony. Więc Mojżesz zrobił posąg tego co na ziemi, ale nikt wężowi nie oddawał czci, a raczej Bogu. Można tu widzieć porównanie do "czci" obrazów itd Czytaj Lb 21:8
Czy Hitler był katolikiem któremu jak piszesz siostry zakonne wpajały katolicyzm? Hmm, robiły to widać niezbyt skutecznie gdyż Hitler już w młodości stracił wiarę w Boga, a potem gardził już tylko ludźmi, którzy w Boga wierzyli, gardząc także wszystkim co katolickie (z duchowieństwem na czele), czego specjalnie nie ukrywał. Bismark , Napoleon, może i Lenin byli ochrzczeni i co z tego ?
Co ma katolicyzm wspólnego z matka 6 miesiecznej Madzi z Sosnowca ? Nawet nie wiem czy ta pani była " wierząca" czy tylko odnotowana w parafii jako wierząca. To jest tak jakbym ja np. udowadniał, że brunetki są winne wszystkiemu bo maja ciemne włosy. No , niepoważne prawda ?
Zarzucasz mi dalej sugerowanie iż tylko katolicy są cacy a reszta ludzi są źli. Nic bardziej kłamliwego ! Gdzie tak napisałem ? Kogo tak obraziłem ?
"... Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci w nia kamieniem." J 8:7
Wrzucasz wszystkich do jednego worka i oblewasz pomyjami.
Piszesz :" No ale kto czyta Biblie i do tego próbuje ją zrozumieć i dostosować się ?Napewno nie Katolicy"
Kto uczynił ciebie wszechwiedzącym ekspertem , ze sądzisz z taka łatwością , że tak właśnie jest ?
"... współczesny świat całkowicie odbiega od tamtego, ale przecież dla WIERZĄCYCH ,Biblia jest ponadczasowa , i wszelkie wskazówki powinni potrafić umieć zinterpretować..." - to jedyny twój cytat, z którym sie zgodzę. Swiat wczesnochrzescijanski jest diametralnie inny od mrocznego średniowiecza, oświecenia, baroku i czasów współczesnych. Zabrakło gdzies po drodze tych wieków umiejetnosci prawidłowego zinterpretowania Biblii. Każdy z ludzi nawet katolik lub zwłaszcza katolik jak wolisz może chodzic do kościoła , modlić się , czcic Boga , uczestniczyć we mszy i uważac się za wierzącego, po czym na co dzien kraść, złorzeczyć, cudzołozyć, mordować, etc. Lecz zapewniam każdego , że nie ma w takim człowieku Boga. Może także każdy człowiek niekoniecznie katolik (!) wyznajacy w sercu wiarę w Boga starajacy sie żyć zgodnie z Ewangelią któremu obrzydliwościa bedą kradzieże, złorzeczenia ... etc,być w kosciele i modlić sie obok ludzi złych i w takim człowieku będzie Bóg. Bóg bowiem nie ma wzgledu na osobę, kolor skóry, płec lub narodowośc czy nawet przynależność do religii. Ważna jest relacja osobista z Nim !
Szczęśliwy mąż,
który nie idzie za radą występnych,
nie wchodzi na drogę grzeszników
i nie siada w kole szyderców Ps.1:1
-
- jaarecki
- Raczkujący
- Reputacja: 4
-