Zalozenie morskiego akwa
Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym
Witam
Planuje w najblizszych miesiacach zalozyc akwarium morskie. Aktualnie posiadam baniak 400 litrow i powoli zaczynam zbierac sprzet aby wystartowac z solniczka. Jesli ktos z was posiada akwa morskie i ma juz jakies doswiadczenie chetnie wysluchal bym jakis dobrych rad . Moja wiedza narazie jest czysto teoretyczna , mam jednego znajomego anglika ktory ma akwa morskie ale im wiecej info tym lepiej.
-

-
dlugi2891
- Przyczajony
-
-
- Reputacja: 0
Najwieszke kompendium wiedzy w jezyku polskim na temat akwarystyki morskiej:
www.nano-reef.pl moj nick tam to CNCRob. Radze przeczytac od deski do deski dzial dla poczatkujacych. Tu moje akwarium i moje przygody z nim zwiazane:
http://nano-reef.pl/topic/42238-225l-be ... by-cncrob/
-

-
Guest
-
-
No ladne cacko Draco. Ale zapewne poswiecasz temu dość sporo czasu i nie masz chyba ksiegowego w domu :-)
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
-

-
Thomas
- Zaangażowany
-
-
- Reputacja: 67
-
Thomas napisał(a):No ladne cacko Draco. Ale zapewne poswiecasz temu dość sporo czasu i nie masz chyba ksiegowego w domu :-)
Oj Tomek Tomek, trzeba miec jakas przyjemnosc z zycia oprocz zer na koncie ...
-

-
Alzak
- Zadomowiony
-
-
- Reputacja: 55
Oj mam Alzak, podróże. ..:-)
I to jest kolejna przeciwnosc posiadania morszczaka
-

-
Thomas
- Zaangażowany
-
-
-
Nie wiem jaka w tym przeciwnosc, sam podrozuje i za tydzien akurat lece ogladac rafy koralowe w oceanie i akwarium mam. Czasu tez nie wymaga duzo, raz dziennie karmienie, kilka razy w tygodniu umycie kubka odpieniacza i raz w tygodniu z godzinke lub dwie na wieksze porzadki. Czy to duzo?
-

-
Guest
-
-
Myslalem ze trzeba dzinnie karmic korale bo ryby pewnie dalyby rade...
Morszczak to kwestia otwarta w moim przypadku ale nie odwarzylbym sie na wieksze jak 100l. Ciekawi mnie ogolnie czy jest mozliwe założenie takiego zbiornika w wersji ekonomicznej dla leniwego. Czyli tylko miękasy i mala obsada ryb. Brak sumpa ewentulalnie panel tylni z jakims malym skimmerem. Do tego nie chcialoby mi sie mierzyć parametrów tylko co tygodniowa podmiana dla uzupelnienia mg i ca+dolewka reczna ro wyparowanej wody.
Jest to możliwe Draco?
-

-
Thomas
- Zaangażowany
-
-
-
Korale karmie razem z rybami, miekkich nawet i karmic nie trzeba :) Zbornik dla leniwych to ja sam buduje a wiec ma prawo bytu, ale to co opisujesz dalej raczej nie ma nic wspolnego z takim zbiornikiem, sam brak sumpa juz doklada roboty i utrudnia wszystko, to samo z malym skimmerem, jesli juz to zapiac jakiegos nadwymiarowego i miec z glowy cala reszta zabawe w filtracje itp. Dolewka reczna to samo, doklada roboty a i systematyki nie pociagniesz dluzej niz miesiac, automatyczna dolewka jest jak zbawienie. Bez pomiarow co prawda sie da... ale nie zawsze :) jak chcesz dolewac mg i ca nie znajac parametrow? :) i zanim ubedzie Ca lub Mg to kH poleci na leb i ubije korale...
-

-
Guest
-
-
Powrót do HYDE PARK