Zalozenie morskiego akwa

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym

MężczyznaPostNapisane przez dlugi2891 » 24 maja 2014, 21:15 Zalozenie morskiego akwa

Witam
Planuje w najblizszych miesiacach zalozyc akwarium morskie. Aktualnie posiadam baniak 400 litrow i powoli zaczynam zbierac sprzet aby wystartowac z solniczka. Jesli ktos z was posiada akwa morskie i ma juz jakies doswiadczenie chetnie wysluchal bym jakis dobrych rad . Moja wiedza narazie jest czysto teoretyczna , mam jednego znajomego anglika ktory ma akwa morskie ale im wiecej info tym lepiej.

dlugi2891
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

PostNapisane przez Guest » 25 maja 2014, 11:59 Re: Zalozenie morskiego akwa

Najwieszke kompendium wiedzy w jezyku polskim na temat akwarystyki morskiej: www.nano-reef.pl moj nick tam to CNCRob. Radze przeczytac od deski do deski dzial dla poczatkujacych. Tu moje akwarium i moje przygody z nim zwiazane:
http://nano-reef.pl/topic/42238-225l-be ... by-cncrob/

Guest

MężczyznaPostNapisane przez Thomas » 26 maja 2014, 19:39

No ladne cacko Draco. Ale zapewne poswiecasz temu dość sporo czasu i nie masz chyba ksiegowego w domu :-)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Thomas
Zaangażowany

Reputacja: 67
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 27 maja 2014, 05:20 Re: Re:

Thomas napisał(a):No ladne cacko Draco. Ale zapewne poswiecasz temu dość sporo czasu i nie masz chyba ksiegowego w domu :-)

Oj Tomek Tomek, trzeba miec jakas przyjemnosc z zycia oprocz zer na koncie ...

Alzak
Zadomowiony

Reputacja: 55
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Thomas » 27 maja 2014, 06:34

Oj mam Alzak, podróże. ..:-)
I to jest kolejna przeciwnosc posiadania morszczaka

Thomas
Zaangażowany

Poczciwy

PostNapisane przez Guest » 29 maja 2014, 18:28 Re: Zalozenie morskiego akwa

Nie wiem jaka w tym przeciwnosc, sam podrozuje i za tydzien akurat lece ogladac rafy koralowe w oceanie i akwarium mam. Czasu tez nie wymaga duzo, raz dziennie karmienie, kilka razy w tygodniu umycie kubka odpieniacza i raz w tygodniu z godzinke lub dwie na wieksze porzadki. Czy to duzo?

Guest

MężczyznaPostNapisane przez Thomas » 29 maja 2014, 20:29

Myslalem ze trzeba dzinnie karmic korale bo ryby pewnie dalyby rade...
Morszczak to kwestia otwarta w moim przypadku ale nie odwarzylbym sie na wieksze jak 100l. Ciekawi mnie ogolnie czy jest mozliwe założenie takiego zbiornika w wersji ekonomicznej dla leniwego. Czyli tylko miękasy i mala obsada ryb. Brak sumpa ewentulalnie panel tylni z jakims malym skimmerem. Do tego nie chcialoby mi sie mierzyć parametrów tylko co tygodniowa podmiana dla uzupelnienia mg i ca+dolewka reczna ro wyparowanej wody.
Jest to możliwe Draco?

Thomas
Zaangażowany

Poczciwy

PostNapisane przez Guest » 30 maja 2014, 20:06 Re: Zalozenie morskiego akwa

Korale karmie razem z rybami, miekkich nawet i karmic nie trzeba :) Zbornik dla leniwych to ja sam buduje a wiec ma prawo bytu, ale to co opisujesz dalej raczej nie ma nic wspolnego z takim zbiornikiem, sam brak sumpa juz doklada roboty i utrudnia wszystko, to samo z malym skimmerem, jesli juz to zapiac jakiegos nadwymiarowego i miec z glowy cala reszta zabawe w filtracje itp. Dolewka reczna to samo, doklada roboty a i systematyki nie pociagniesz dluzej niz miesiac, automatyczna dolewka jest jak zbawienie. Bez pomiarow co prawda sie da... ale nie zawsze :) jak chcesz dolewac mg i ca nie znajac parametrow? :) i zanim ubedzie Ca lub Mg to kH poleci na leb i ubije korale...

Guest