Polska - kraina absurdu....

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 7 kwi 2011, 17:10 Polska - kraina absurdu....

Artykuł w jednej z francuskich gazet...*

"Polska. Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20lat. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny (!) trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy a obcy kapitał się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu. Kraj, w którym rządzą byli socjaliści, w którym święta kościelne są dniami wolnymi od pracy (!) Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza. Polacy..! Jak wy to robicie..?"

. :-D :-D :-D

[ Dodano: |7 Kwi 2011|, o 18:16 ]
trafne spostrzezenie? co o tym myslicie?:))
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 7 kwi 2011, 17:22 Re: Polska - kraina absurdu....

Myślę że ten tekst z 10 lat temu czytałem w jakiejś gazecie. Zdaje się że to jakiś pan z Francji te spostrzeżenia wyraził. Jak widać po latach niewiele się zmieniło.
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 7 kwi 2011, 17:28 Re: Polska - kraina absurdu....

Myślę że ten tekst z 10 lat temu czytałem w jakiejś gazecie. Zdaje się że to jakiś pan z Francji te spostrzeżenia wyraził. Jak widać po latach niewiele się zmieniło.
no to niezle.... :neutral: :neutral:
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez eric27 » 7 kwi 2011, 18:07 Re: Polska - kraina absurdu....

Koleś napisał poprostu to co chyba wszyscy wiemy :cry:
Dodałbym jeszcze jeden paradoks-żeby zostać ochroniarzem trzeba być inwalidą :mrgreen:

Pozdrowionka dla wszystkich :mrgreen:

[ Dodano: |7 Kwi 2011|, o 19:10 ]
Bo jak to zwykł mówić pan Zulugula cyt."Polska to bardzo dziwny kraj." :neutral:

eric27
Stały Bywalec

Reputacja: 18
Neutralny

KobietaPostNapisane przez cycha20 » 7 kwi 2011, 18:14 Re: Polska - kraina absurdu....

I między innymi dlatego mieszkamy w Bham....

cycha20
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Anastazja » 7 kwi 2011, 18:40 Re: Polska - kraina absurdu....

Kochana Polska heheh :-P
Anastazja
Zadomowiony

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez izap721 » 7 kwi 2011, 22:55 Re: Polska - kraina absurdu....

Ja tam nie mam złych wspomnień,niczego nie brakowało i w dzieciństwie i w dorosłości.
Bardzo chętnie odwiedzam swój kraj :-) Tylko czasem,jak płacę w sklepie,dużo więcej pieniędzy z portfela wyciągnąć muszę :cry:
izap721
Rozeznany

Reputacja: 12
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez testowy » 8 kwi 2011, 00:10 Re: Polska - kraina absurdu....

absurdu... hehehe,
miałem w PL firmę, no taką jednoosobową,
przed wyjazdem do UK wyrejestrowałem, u UM, skarbówce i ZUS,
niedawno dostałem list, że wiszę ZUSowi ok 57 tys. złotych,
no to się trochę zdenerwowałem i dzwonię,
mówię, że się wyrejestrowałem,
a pani, że tak, ale potem znów się zarejestrowałem (podała nawet konkretną datę),
ja na to że nie możliwe, bo wyjechałem do UK i cały czas tu pracuję i mogę to udowodnić,
no to pani mi mówi, że to może ktoś inny o tym samym nazwisku,
ale nip, pesel, adres itd się zgadzają,
mówię że zadzwonię jeszcze raz jutro, bo muszę sprawdzić dokumenty, od kiedy do kiedy itd,
na następny dzień dzwonię,
podaję szczegóły,
a pani mi mówi, że jednak się nie zarejestrowałem ponownie,
ale się nie wyrejestrowałem,
no i w związku z tym muszę wypełnić ZWUA, ZWPA i DRA zerowe do dziś,
czyli ok 60 formularzy... :o
znajomy mi powiedział, że u nich w Kaszmirze to tak samo jest w urzędach,
tu wystarczy list napisać...
ale ani jedno, ani drugie mnie nie pociesza,
heh, na razie napiszę list z ksero wyrejestrowania,
zobaczymy co będzie dalej
:twisted:
testowy
Zaangażowany

Reputacja: 78
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 8 kwi 2011, 12:46 Re: Polska - kraina absurdu....

testowy napisał(a):czyli ok 60 formularzy...
:roll: :shock:

a gdzie ty wogole byles jak cie nie bylo ?:))
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez eric27 » 8 kwi 2011, 14:49 Re: Polska - kraina absurdu....

Ja tam nie mam =złych wspomnień,niczego nie brakowało i w dzieciństwie i w dorosłości.
Bardzo chętnie odwiedzam swój kraj Tylko czasem,jak płacę w sklepie,dużo więcej pieniędzy z portfela wyciągnąć muszę

Ale jednak jesteś tutaj ;)
Ja również kocham Naszą Ojczyznę ale czy Ona kocha nas skoro musimy wyjeżdżać za granicę żeby godnie żyć :cry:

Pozdrowionka dla wszystkich :mrgreen:

eric27
Stały Bywalec

Reputacja: 18
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 8 kwi 2011, 18:52 Re: Polska - kraina absurdu....

testowy napisał(a):tu wystarczy list napisać...

Nie zupelnie.
Napisac list to jedno a to czy ktos to kiedys wklepie w komputer to drugie.
Moj chlop zaejestrowal sie jako samozatrudniony 6 lat temu. Rok pozniej sie wyrejestrowal. Ale od tamtej pory go scigaja ze podatku nie placi. Juz wielokrotnie nosil papiery i udowadnial, ze nie ma firmy. Niby sie wyjasni, a za jakis czas znow list ze podatku nie zaplacil.

Szczerze mowiac z urzedami i innymi instytucjami w PL mialam 1000 x mniej problemow niz tu.

Ale z tekstem artykulu niestety musze sie zgodzic.
Aczkolwiek uwazam ze UK ma nie mniej absurdow niz Polska. Tylko zwyczajnie innych niz Polska.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy