Mieszkanie do sprzedania

Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...

KobietaPostNapisane przez Alex72 » 7 lip 2012, 06:14 Mieszkanie do sprzedania

Chcialbym zasiegnac inf odnosnie sprzedazy mieszkania w Polsce. Wiem tylko,ze jesli nie mam zameldowania w Polsce i nie rozliczam sie tam z zadnych podatkow,czyli NIE MA MNIE W POLSCE,to w przypadku sprzedazy mieszkania przed uplywem 5-ciu lat mam zaplacic podatek w kraju,w ktorym zyje. Sprawa dotyczy spadku po rodzicach-mieszkanie wlasnosciowe,nie przepisane na zadnego z czlonkow rodziny... Gdzie sie moglbym udac o info w tej sprawie?

Alex72
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Przemko » 7 lip 2012, 08:14 Re: Mieszkanie do sprzedania

Jeśli formalnie już otrzymałeś ten spadek tzn. jestes właścicielem tego domu na akcie notarialnym i w momencie przyjęcia spadku nie płaciłeś podatku w US bo był to twój pierwszy dom to nie ważne czy mieszkasz i żyjesz w Pl czy gdzie indziej to jeśli przed upływem 5 lat od momentu przyjęcia spadku sprzedasz dom to i tak płacisz podatek inaczej jak mineło juz te 5 lat .

Przemko
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Alex72 » 7 lip 2012, 13:33 Re: Mieszkanie do sprzedania

No wlasnie nie minelo 5 lat. Pani w Polsce w US powiedziala,ze podatek mam zaplacic tam gdzie mieszkam i sie rozliczam z podatkow-jak wczesniej wspomnialem,w Polsce nigdzie nie jestem zameldowany... Chodzi mi o to,ile tutaj musialbym zaplacic?

Alex72
Przyczajony

Neutralny

Powrót do MIESZKANIE