Wypowiedzenie najmu krótsze niż w umowie- można tak ?

Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...
Witajcie, podpowiedzcie proszę, czy można wypowiedzieć umowę najmu na czas krotszy niż 4 tyg? W umowie mam 4 tyg wypowiedzenia, dlatego o to pytam. W agencji powiedzieli mi, że moge tak zrobić za pozwoleniem landrola (najpierw muszą go o to zapytać), ale nie jestem pewna, czy aby nie niesie to ze sobą jakiś konsekwencji. Czy mam sie domagać (przy ewentualnej zgodzie landrola na krótsze wypowiedzenie) o pisemne potwierdzenie jego zgody? Czy dając wypowiedzenie w agencji powinni oni to podpisać i sporządzić kopię dla mnie?
Z góry wielkie dzieki.

orhidea
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

Jeśli masz tak na umowie to nawet nie pytaj właściciela a tak zrób.Zawsze jest określony czas i nic do tego juz nie ma landlord.Rezygnujesz z mieszania i trzymasz się umowy .Żadne takie potwierdzenia nie są potrzebne.I tak liczą się 4 tygodnie i płacisz za całość a kiedy opuszczasz to mieszkanie to już nie istotne.
Oczywiście ,że dostaniesz kopię wypowiedzenia,lecz trudno odzyskać wtedy depozyt (zrywasz umowę).Nie wiem jak inni ja miałam taki przypadek ,depozyt tyle samo wynosił co czynsz i nie dałam się wywalić ,przemieszkałam jeszcze miesiąc i depozyt poszedł w ramach czynszu.A ja sobie pomalutku uszykowałam drugie mieszkanie :roll:

Może ktos inny sie wypowie,nie wiele miałam do czynienia z takim przypadkiem :P

Drya
Raczkujący

Reputacja: 7
Neutralny