Nowe mieszkanie, co z Counsil Taxem?
Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...
Witam. Mam pytanie. wynająłem mieszkanie w bloku, wprowadziłem sie coś ok 10 grudnia, umowę mam podpisaną, tyle ze na umowie widnieje data wynajmu od 01.01.2012. Stąd moje pytanie - czy z counsilu taxu dostane jakis list ile płacić itd, czy muszę iść sam sie zgłosić ze wynajmuje mieszkanie ? Bo w sumie jeśli mam umowę od 1stycznia, to jak mi udowodnią że mieszkałem wcześniej? Przy okazji zapytam jeszcze jedno - jak sie wprowadziłem miałem nabity licznik na prąd ( coś 20991 ) kto za to zapłaci? bo ja zamiaru nie mam.
Pozdrawiam i czekam na odp.
-

-
Żebro90
- Przyczajony
-
-
- Reputacja: 0
Jesli podpisales umowe od stycznia to mniemam, ze masz masz ja podpisana bezposrednio z landlordem tak wiec powinien zglosic Cie landlord do councilu, ze jestes nowym lokatorem i na Twoje nazwisko przyjdzie list z councilu z kwota council taxu.
Jesli chodzi o licznik, spisz jego stan i popros landlorda, zeby Ci podpisal stan licznika, jak przyjdzie rachunek to rozliczysz to z nim i zaplacisz za czesc wykorzystanej energii a za reszte powinien zaplacic landlord.
Landlord moze tez byc przebiegly i mogl juz Cie zglosic od momentu wprowadzenia sie do mieszkania i wtedy bedziesz najprawdopodobniej musial zaplacic ten council tax od momentu kiedy mieszkasz. Mysle ze to uczciwe rozwiazanie, poniewaz fizycznie juz tam mieszkasz.
Ale najlepiej spotkac sie z landlordem i porozmawiac o tym:)
Pozdrawiam
-

-
agna78
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 52
popros landlorda o podpis pod stanel licznika przy wprowadzeniu (jesli stanu nie ma na umowie) i sam zadzwon do elektrowni/gazowni podaj stan i przyjda Ci rachunki, reszta nabita sie nie martw przeciez nie jest na Ciebie.
a co do council tax'u jesli wprowadziles sie juz to sam zglos a jak chcesz przyoszczedzic kilka funtow to zglos od daty kiedy sie wprowadziles na pismie czyli 1szy stycznia - mysle ze 99% forumowiczow by tak zrobilo nawet jesli pisza inaczej ;)
pozdro
-

-
moloqu
- Raczkujący
-
-
- Reputacja: 1
dzięki za rady, porozmawiam z landlordem jak wróci z urlopu na temat tego licznika. A co do taxu, to zgłoszę sie sam, wiadomo kiedy :D
Pozdrawiam i życzę udanego nowego roku!!
-

-
Żebro90
- Przyczajony
-
-
Witam
Z własnego doświadczenia wiem ze landlord nie ma obowiązku zgłaszać swoich nowych lokatorów do concilu,po prostu musisz to zrobić sam ,a jeżeli chodzi o rachunki za gaz i wodę etc to najlepiej spisać samemu licznik i po sprawie.
Pozdrawiam serdecznie
-

-
veronika
- Początkujący
-
-
Powrót do MIESZKANIE