kupno domu/mieszkania

Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...

MężczyznaPostNapisane przez anczi21 » 23 mar 2007, 00:25 kupno domu/mieszkania

czy ktos z was kupil tu w UK dom lub mieszkanie ? lub ktos kogos zna kto kupił ?? jesli tak to poprosze o recenzje :) poniewaz grubo sie zastanawiam czy kupic i kiedy i ile kasy trzeba min miec i jaką kwote mniej wiecej trzeba splacic bankowi :) noi czy sie oplaca jesli osoba ma zamiar zostac tu dluzej niz 10 lat albo i nawet na stale :) czy jest mozliwosc kupna domu ....mieszkac w nim okolo 3 lata i sprzedac za wiecej i wyjsc na plus by moc pozniej kupic nastepny ale wiekszy .......... pozdrawiam :)

anczi21
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Lukaas85 » 23 mar 2007, 07:40 Re: kupno domu/mieszkania

Wiecej o tym jest na forum, skarbie.
co do mieszkania 3 lata i potem sprzedac- tak, jest taka mozliwosc.
Zdarza sie ze kupujesz dom za np. 100tysL, dokladasz nastepne 5-10tys w remont, 'wyladnienie' go i dom nagle zyskuje na wartosci 40-50tys. Zalezy co w nim chcesz zrobic.
Do tego nieustanny wzrost wartosci domow i mieszkan.
Lukaas85
Wtajemniczony

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Polak_22 » 8 kwi 2007, 16:51 Re: kupno domu/mieszkania

Lukasz:

Bajek sie nasluchales niestety.

Flipping domow jest dalej oplacalny, ale nie tak jak 4-5 lat temu. Da sie zrobic duze pieniadze, ale nie w takim tempie jak kiedys. Remont i sprzedaz owszem, ale zeby zarobic 40-50 tys. na jednej nieruchomosci, to trzeba znalesc dom w naaaprawde bardzo zlym stanie bo bedzie tani i wtedy go wyremontowac, jednak taki remont kosztowac bedzie duuuuzo wiecej niz remont domu w srednim stanie. Jedno wyklucza drugie. Najlepszym sposobem w grze nieruchomosci na zrobienie pieniazka jest kupno domu, jego remont i wynajem za wieksza kwote niz pozyczka - dopiero potem sprzedac, kiedy wartosc wzrosnie.

Anczi21:

Zakup nieruchomosci w Anglii nie nalezy do najprostszych rzeczy. Zeby Twoja aplikacja jako kredytobiorcy przeszla w banku/firmie pozyczkowej, musialabys sie sporo napocic i przedstawic X dokumentow. Do tego przewaznie wymagany jest wklad wlasny w wysokosci 20-30%, czyli jak nie masz okolo 30 tysiecy zywej gotowki na wydanie, to zapomnij :).

Procentowa stopa zwrotu to zazwyczaj 5-8 punktow zaleznie od Twojej historii kredytowej.

W ciagu trzech lat wartosc nieruchomosci nie wzrosnie o tyle, zebys mogla kupic wiekszy dom bez kolejnej pozyczki.

Pozdrawiam.

Polak_22
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Insanity » 8 kwi 2007, 22:27 Re: kupno domu/mieszkania

Ja dziś zostałem przekonany do kupna mojego domu....
I rata wyniosła by mnie 190 funtów miesięcznie przez 5 lat, więc nawet nie ma co się zastanaiwać....

Insanity
Wtajemniczony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Yardley » 9 kwi 2007, 01:39 Re: kupno domu/mieszkania

Insanity napisał(a):Ja dziś zostałem przekonany do kupna mojego domu....
I rata wyniosła by mnie 190 funtów miesięcznie przez 5 lat, więc nawet nie ma co się zastanaiwać....

hehehe ale chyba w polsce
Yardley
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Adam » 9 kwi 2007, 07:37 Re: kupno domu/mieszkania

Polak_22 napisał(a):Zakup nieruchomosci w Anglii nie nalezy do najprostszych rzeczy. Zeby Twoja aplikacja jako kredytobiorcy przeszla w banku/firmie pozyczkowej, musialabys sie sporo napocic i przedstawic X dokumentow. Do tego przewaznie wymagany jest wklad wlasny w wysokosci 20-30%, czyli jak nie masz okolo 30 tysiecy zywej gotowki na wydanie, to zapomnij .

wystarczy tylko zlozyc odpowiednie dokumenty i po bolu
z reguly banki wymagaja aby miec 5-10% procent wkladu wlasnego nie wiem jak jest z firmami porzyczkowymi
Adam
Administrator

Reputacja: 33
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Insanity » 9 kwi 2007, 08:38 Re: kupno domu/mieszkania

Yardley napisał(a):
Insanity napisał(a):Ja dziś zostałem przekonany do kupna mojego domu....

hehehe ale chyba w polsce

Nie, tutaj....
Sąsiedzi z którymi dziś imprezowaliśmy zakupili domek właśnie i się do tego przyznali. Opowiedzieli jak to wygląda itd.
Ja już słyszałem od dawna, że kupno domu lub kilku tutaj jest strasznie opłacalne. Dużo bardziej niż wynajem i zgadzam się z tym. Poza tym wcale nie ma wielkich obwarowań w bankach. No i jedna prawidłowość- kupować dom, tylko od prywatnego właściciela nie przez agencję.

Co do Polski, w życiu, nie chce mieć nawet pałacu w Polsce.

Insanity
Wtajemniczony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Yardley » 9 kwi 2007, 09:31 Re: kupno domu/mieszkania

Insanity, ale ta suma ktora podales jest TROCHE za mala, moze 600 miesiecznie przez 15 lat?? niechce mi sie wierzyc bo juz sie troche rozgladalem. wychodzi ci 11400 tyle to nawet nie bedzie za odsetki w banku :) pozdro
Yardley
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Insanity » 9 kwi 2007, 10:10 Re: kupno domu/mieszkania

Ja Tylko piszę to co mi mówili, więc proszę... nie naciskamy :cool:

Insanity
Wtajemniczony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kik1976 » 9 kwi 2007, 14:48 Re: kupno domu/mieszkania

na innym forum moja..... facet opisuje jak kupuje dom w birmingham, posty pod tytulem - ja mam to juz za soba,kupilem dom. tam sobie poczytajcie . pisze krok po kroku co robil.
kik1976
Zadomowiony

Reputacja: 5
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Shon » 9 kwi 2007, 14:55 Re: kupno domu/mieszkania

dawaj linka kiki :)
Shon
Zadomowiony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Adam » 9 kwi 2007, 14:57 Re: kupno domu/mieszkania

Adam
Administrator

Reputacja: 33
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Shon » 9 kwi 2007, 15:07 Re: kupno domu/mieszkania

dzieki
Shon
Zadomowiony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Polak_22 » 10 kwi 2007, 12:35 Re: kupno domu/mieszkania

Insanity napisał(a):
Yardley napisał(a):
Insanity napisał(a):Ja już słyszałem od dawna, że kupno domu lub kilku tutaj jest strasznie opłacalne.

No ba, lepiej placic taka sama albo nawet i mniejsza pozyczke niz topic kase w czynsz. Powodzenia z zakupem:).

pozdro

Polak_22
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Insanity » 10 kwi 2007, 13:33 Re: kupno domu/mieszkania

Polak_22 napisał(a):
Insanity napisał(a):
Yardley napisał(a):
Insanity napisał(a):Ja już słyszałem od dawna, że kupno domu lub kilku tutaj jest strasznie opłacalne.

No ba, lepiej placic taka sama albo nawet i mniejsza pozyczke niz topic kase w czynsz. Powodzenia z zakupem:).

pozdro

...a już myślałem, że zostanę wyklęty z forum przez niektórych za swoje pogląy :mrgreen:

Insanity
Wtajemniczony

Neutralny

Następna strona