Oprocentowanie kredytu na dom.
Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...
Witam interesuje mnie jakie dostaliście oprocentowanie na kredyt i ile płaciliście lub płacicie miesięcznie za kredyt. Ja mam 10 tys wkładu własnego. Dzisiaj byłem wyliczyć w agencji moja i mojej partnerki zdolność kredytowa No i wyszło nam ze możemy dostać 170tys. Pani kalkulowala nam kredyt i powiedziała ze jak weźmiemy kredyt na 38 lat przy fix 5 letnim to rata kredytu będzie Ok £760 na miesiąc a przy 2 letnim fix to £690. Czyli jakieś 4%. Wydaje mi się to duzo bo jak np patrzę na zoopla i przy tej kwocie kredytu rata wychodzi w granicach £645 na 25 lat.
Macie może jakieś podpowiedzi lub poleconych ludzi którzy zajmują się pomocą przy kupnie domu???
-
-
cici86
- Początkujący
-
-
- Reputacja: 0
-
witam
zoopla odkąd pamiętam zawsze pokazuje niskie oprocentowanie osiągalne tylko jak masz naprawdę duży udział własny.
Niestety mi też nigdy nie udało się dostać tak korzystnej oferty. Obecnie przy 20% udziału własnego oprocentowanie to 2.61%
zostaje Ci albo dozbierać jeszcze trochę kasy tak aby mieć przynajmniej te 10% wartości domu albo poszukać jakieś nieruchomości tak do 100 000
pozd
-
-
zaratrusta
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 7
-
Witam.
Tak jak moj przedmowca powiedzial. Wszystko zalezy od pierwszej wplaty. My obecnie jestesmy na fixed rate na 2 lata i mamy 1.54%, remorgage zalatwiany bezposrenio w banku. Proponuje dozbierac depozyt do minimum 10% i wtedy przy 25 latach, jesli wartosc nieruchomosci bedzie 180 tys. i 20 tys depozytu, 2 letni fixded bedzie w granicach 2.3% z rata okolo £700. Powodzenia w zalatwianiu. Z mojego doswiadczenia uwazam ze warto placic za swoj kredyt niz splacac go komus :)
-
-
gofer85
- Początkujący
-
-
-
-
-
Voltix
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 10
-
Oki dzięki wielkie za poświęcony czas i za odpowiedzi
-
-
cici86
- Początkujący
-
-
-
Kupowałem dom jakieś 5 lat temu. Miałem oprocentowanie 5.2% więc i tak nie masz tak źle. Z tego co widze po sobie i po znajomych- wiele osób kupujących domy po raz pierwszy ma niski rating kredytowy (tak jak ja) stąd pierwszy okres kredytowania jest tak drogi. Mi osobiście oprocentowanie spadło przy pierwszym remortage do 2.2% a po ostatnim do 1.8%. Wystarczy w terminie płacić każdą ratę i po dwóch latach banki się biją ofertami żeby cię mieć ;)
Z tym, że... teraz jest chyba najgorszy okres na kupno domu. Brexit powoduje zwolnienie na rynku mieszkaniowym. Jeśli będzie kryzys poBrexitowy to ceny mieszkań runą- wtedy będzie dobry okres na kupno. Dodatkowo- do tego czasu możesz dozbierać żeby mieć więcej na depozyt.
-
-
Szwierzak
- Przyczajony
-
-
- Reputacja: 6
-
Powrót do MIESZKANIE